Kundtoaletter till Restaurang Bastard

I Malmö, i de trivsamma kvareteren på Gamla Väster, ligger restaurangen Bastard. Byggfabriken fick förtroendet att renovera restaurangens tre toaletter tillsammans med ett anslutande rum samt ett kapprum.

Tre kundtoaletter med en liten hall.

Kaklet är kulören Victorian Green med sockel och avslutande fris i samma kulör. Väggens kulör är Sandskogsgrön.

Om projektet

Entreprenad. Kakel, klinker, tvättställ, wc-stolar, väggfärg, belysning och beslag.

Adress: Mäster Johansgatan, Malmö

Uppdragsgivare: Restaurang Bastard

År: 2017

Bastard

Huset byggdes år 1900. Sina första 40 år tjänade huset som Systembolag, eller Malmö Spritförsäljning AB som det då kallades. Bolaget hade både kontor och utminuteringsställe ända fram till början av 1970-talet. Bastard har funnits på adressen sedan 2009.

I restaurangdelen ligger cementklinker i original, svarta och vita plattor lagda på klassiskt vis av stående plattor med meandermönstrad fris med en vit ram som möter väggen. Baren, som tar upp en stor del av rummet och är platsen där all mat lagas, är klädd med samma panel av furu som i delen ut mot gatan och har behandlats med Le Tonkinois pigmenterad med linoljefärg av kulören, bränd umbra.

Längst in i lokalen hittar man toaletterna. Dörrar och dörrfoder är från Byggfabriken och har målats svarta med draghandtag och toalettvred i förnicklad mässing. På dörrarna sitter emaljskyltar för dam, herr och båda. I taket i alla rummen sitter en klotlampa. Taket och väggarna är målade med väggfärg från Auro. På golvet ligger klinker i ett mönster bestående av rombformade plattor som tillsammans bildar en optisk synvilla. Mönstret är vanligt i original från tidigt 1900-tal, i synnerhet i Art Deco-miljöer och arkitektur. Väggarna är kaklade upp till 150 cm höjd med field tiles, satta i tegelförband som avslutas med en fris. De fyra rummen har kaklade väggar i varsin grön kulör med ljusgrå fog. Även klinkergolven på toaletterna har olika grå och vita kulörer, lagda i samma kvadratiska mönster.  

I kapprummet utanför toaletterna sitter en portlampa, specialtillverkad för platsen med bokstäverna wc.


Alla projekt