Byggfabrikens måttbyggda kök

Sekelskifte och 1920-tal

SEKELSKIFTETS KÖK VAR ofta rikt dekorerade. Förutom profiler på den överfalsade luckans ram var även fyllningen profilerad. Sekelskiftesköken har en tydligt markerad front och väggskåp ända upp till tak som avslutas med en krönlist. Sekelskiftets stora arbetskök hade ofta öppna hyllor för kastruller och verktyg. Porslin och husgeråd förvarades i serveringsgångens skåp och lådor. En modern anpassning är att ha fler skåp än hyllor i köket för att underlätta städning och ge ett enhetligt intryck. Väggskåpen varieras i höjd och djup för att skapa liv, ibland med en profilerad konsol på sidorna. Bänkskåp med både lucka och låda var vanligt.

På 1910- och 1920-talen stramades köken upp något. Släta fyllningar ersatte de profilerade, och luckans profiler blev enklare. Fortfarande varierades skåpshöjder och djup, medan spegelindelningarna var färre. Hela lådrader ersatte lucka-låda.

Funkis

BYGGFABRIKENS KÖK FUNKIS är byggt i en stilmässig tradition som hör hemma från 1930-tal till och med 1960-talet. Funkiskökens tunna profil utnyttjar effektivt överfalsningens fördelar. En slät överfalsad lucka med mjukt rundad kant ger ett mycket tunt och diskret intryck.

Skåpen har en smal front i vilken de släta överfalsade luckorna är monterade med tidstypiska skåpgångjärn. I den tidiga funkisen varieras väggskåpen med olika djup och format, t.ex en undre rad lägre och grundare skåp med eller utan skjutluckor. På 1950-talet var det vanligt med hela snedställda överskåp med skjutdörrar och fram mot 1960-talet var det hela raka skåp som gällde.

Byggfabrikens funkiskök byggs för att passa stiltraditionen i just ditt hus.


Byggfabrikens Måttbyggda Kök

Kök i byggnader från 1800-talet fram till 1940- och 1950-talen byggdes för att tillsammans med byggnadens övriga detaljer, fönster, dörrar, lister och stuckatur, hålla lika länge som huset självt. Materialen var massiva och därmed lätta att underhålla och renovera.

Byggfabriken bygger sina kök i denna hållbara tradition, helt i massiva material och med genomtänkta detaljlösningar. Gångjärn och knoppar är i originalstil och originalkvalitet medan bänkhöjder, plats för vitvaror och trälådornas glidbeslag för fullutdrag följer modern standard av högsta kvalitet.

Kontakt

Kök och inredningar
040 643 06 00 – Kundtjänst
snickeri@byggfabriken.com

Just nu är vi fullbokade, vill du komma på kölistan för hösten 2022 är du välkommen att kontakta oss.

Bläddra i vår köksfolder

Går du i kökstankar? Bläddra gärna i vår köksfolder. Foldern finns också att hämta i våra butiker. 

En liten film om kök

Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, därför kan det ibland vara väntetid innan vi kan ta oss an just ditt nya kök. Se till att vara ute i god tid!


Så här går det till

1

Hjälp oss att få en uppfattning om rummet med hjälp av bilder, önskemål och en enkel skiss.

Tänk igenom vad som är viktigt för er i ert nya kök. Hur mycket förvaring och arbetsytor behövs? Vilka vitvaror ska få plats och ska det finnas t.ex ett skafferi? Vilka egenskaper har rummet? Hur faller ljuset och hur vill man kunna använda köket.

Materialet mailar du till oss på snickeri@byggfabriken.com.

Efter en diskussion med er om kökets utformning lämnar vi ett riktpris på ert nya kök.

2

Vi besöker er för att ta mått och för att få en känsla för rummet. Därefter upprättar vi en uppställningsritning över det nya köket. Utifrån vår erfarenhet av kök i originalstil hjälper vi er att hitta stilen på just ert kök, rekommenderar lösningar och detaljer som profiler och indelningar. Vi kommer överens om materialval till bänkskivor, vilka beslag som ska sitta på köket och om det finns andra detaljer ur Byggfabrikens sortiment, t.ex. kakel och köksblandare, som ska ingå i projektet.


3

När vi är färdiga med kökets utformning och vi har tagit emot er beställning påbörjas tillverkningen i Byggfabrikens snickeri.

Se till att allt som behöver vara färdigt inför köksmonteringen är färdigt när våra snickare kommer för att montera köket. Färdigställ utrymmet där köket ska placeras; väggar, golv, el, avlopp och eventuell ventilation till fläkt och dylikt.

4

Våra snickare monterar köket hos er för att säkerställa kökets höga kvalitet ända från ritbordet tills att köket sitter ordentligt på plats. Byggfabrikens kök levereras omålade. Oavsett om du anlitar målare eller målar köket själv, ger vi dig självklart råd om färgtyper och kulörer som passar just ditt kök.Från bloggen