Måttbyggda kök i massivt trä

Byggfabrikens måttbyggda kök är unikt anpassade efter köksutrymmets mått och rumsliga förutsättningar där rummets möjligheter utnyttjas på bästa sätt. Köken är byggda för hand i massivt furuträ med genomtänkta detaljlösningar som håller i hundra år.

Vi tillverkar efter de principer och den estetik som hör samman med hur köken såg ut kring förra sekelskiftet fram till funkis. Därför hittar du utöver de massiva materialen detaljer som överfalsade luckor, profiler och krönlister, traditionella lyftgångjärn och sist men inte minst beslag ur vårt eget sortiment i genuina material efter äldre förlagor.

 Måttbyggt kök i flerfamiljshus byggt 1926. Köket är byggt för att passa perfekt och följer samma stil som huset, i harmoni med de originaldetaljer och den arkitektoniska stil som fastigheten hade från början.

Sekelskifte och 1920-tal

SEKELSKIFTETS KÖK VAR ofta rikt dekorerade. Förutom profiler på den överfalsade luckans ram var även fyllningen profilerad. Sekelskiftesköken har en tydligt markerad front och väggskåp ända upp till tak som avslutas med en krönlist. Sekelskiftets stora arbetskök hade ofta öppna hyllor för kastruller och verktyg. Porslin och husgeråd förvarades i serveringsgångens skåp och lådor. En modern anpassning är att ha fler skåp än hyllor i köket för att underlätta städning och ge ett enhetligt intryck. Väggskåpen varieras i höjd och djup för att skapa liv, ibland med en profilerad konsol på sidorna. Bänkskåp med både lucka och låda var vanligt.

På 1910- och 1920-talen stramades köken upp något. Släta fyllningar ersatte de profilerade, och luckans profiler blev enklare. Fortfarande varierades skåpshöjder och djup, medan spegelindelningarna var färre. Hela lådrader ersatte lucka-låda.

Funkis

BYGGFABRIKENS KÖK FUNKIS är byggt i en stilmässig tradition som hör hemma från 1930-tal till och med 1960-talet. Funkiskökens tunna profil utnyttjar effektivt överfalsningens fördelar. En slät överfalsad lucka med mjukt rundad kant ger ett mycket tunt och diskret intryck.

Skåpen har en smal front i vilken de släta överfalsade luckorna är monterade med tidstypiska skåpgångjärn. I den tidiga funkisen varieras väggskåpen med olika djup och format, t.ex en undre rad lägre och grundare skåp med eller utan skjutluckor. På 1950-talet var det vanligt med hela snedställda överskåp med skjutdörrar och fram mot 1960-talet var det hela raka skåp som gällde.

Byggfabrikens funkiskök byggs för att passa stiltraditionen i just ditt hus.


En liten film om kök

 

 

Byggfabrikens Måttbyggda Kök

Traditionellt tillverkade kök med moderna lösningar är vår specialitet. Det blir bättre och håller längre. Gångjärn och knoppar är i originalstil och originalkvalitet medan bänkhöjder, plats för vitvaror och trälådornas glidbeslag för fullutdrag följer modern standard av högsta kvalitet.

Vi är med från det första mötet tills vi tillsammans har gått igenom det färdiga köket. Våra kök tillverkas för hand i våra egna snickerier. När köket är klart åker vi själva ut och monterar och finjusterar alla kök på plats.

Ett måttbyggt kök är ett genomtänkt hantverk från ritbord till färdigt kök, därför kan det ibland vara väntetid innan vi kan ta oss an just ditt nya kök. Se till att vara ute i god tid!

Kontakt

André Mejstad
snickeri@byggfabriken.com

Bläddra i vår köksfolder

Går du i kökstankar? Bläddra gärna i vår köksfolder. Foldern finns också att hämta i våra butiker. 


Så här går det till

1

Hjälp oss att få en uppfattning om rummet med hjälp av bilder, önskemål och en enkel skiss.

Tänk igenom vad som är viktigt för dig i ditt nya kök. Hur mycket förvaring och arbetsytor behövs? Vilka vitvaror ska få plats och ska det exempelvis finnas ett skafferi? Vilka egenskaper har rummet? Hur faller ljuset och hur vill du kunna använda köket?

Materialet mailar du till oss på snickeri@byggfabriken.com.

Efter en diskussion med dig om kökets utformning lämnar vi ett riktpris på ditt nya kök.

2

Vi besöker dig för att ta mått och för att få en känsla för rummet. Därefter upprättar vi en uppställningsritning över det nya köket. Utifrån vår erfarenhet av kök i originalstil hjälper vi dig att hitta stilen på just ditt kök, rekommenderar lösningar och detaljer som profiler och indelningar.

Vi kommer överens om materialval till bänkskivor, vilka beslag som ska sitta på köket och om det finns andra detaljer ur Byggfabrikens sortiment, exempelvis kakel och köksblandare, som ska ingå i projektet.


3

När vi är färdiga med kökets utformning och vi har tagit emot din beställning påbörjas tillverkningen i Byggfabrikens snickeri.

Se till att allt som behöver vara färdigt inför köksmonteringen är färdigt när våra snickare kommer för att montera köket. Färdigställ utrymmet där köket ska placeras; väggar, golv, el, avlopp och eventuell ventilation till fläkt och dylikt.

4

Våra snickare monterar köket hos dig för att säkerställa kökets höga kvalitet, från ritbordet tills att köket sitter ordentligt på plats. Byggfabrikens kök levereras omålade. Oavsett om du anlitar målare eller målar köket själv, ger vi dig självklart råd om färgtyper och kulörer som passar just ditt kök.Från bloggen