Byggfabrikens innerdörrar

Våra innerdörrar tillverkas på traditionellt sätt med spegelfyllningar och ram i massiv furu. Det gör att de kommer att åldras med värdighet och i samklang med äldre dörrar. På dörren och karmen monterar vi traditionella stapelgångjärn. Sedan är det bara att välja vilket dörrhandtag du vill kombinera med.

Våra innerdörrar är tillverkade av massiv svensk furu och produceras i Småland.

 

 

Tillverkning av innerdörrar

I ett familjeägt snickeri, på gränsen mellan Småland och Blekinge, tillverkas våra innerdörrar. En doft av färsk furu samsas om utrymmet bland verktyg och maskiner från flera generationer, de allra flesta maskinerna har i alla fall 60 år på nacken. Även snickarna tillhör flera generationer. Det är nämligen far och son som driver snickeriet i Rävemåla.

Dörrarna tillverkas i flera steg, 52 för att vara exakt. En äkta spegeldörr består av ett antal delar som i tur och ordning monteras ihop. Virket klyvs på plats och innerdörrens olika delar vändlimmas, sågas till, hyvlas i flera steg och slipas för att efter montering till sist få sina gångjärn och låskista.

Dörrbladet slipas efter hopsättning vilket gör att limskarvarna blir släta. Denna detalj, tillsammans med dörrarnas väl avvägda proportioner och beslagningar, gör att du får en gedigen spegeldörr som kommer att hålla över tid.


Vad är en spegeldörr?

Inomhus har spegeldörrar varit helt dominerande fram till 1930-talet. Dörrarna har genom åren utförts i många olika varianter med olika spegelindelning och utsmyckning.

I välbärgade paradhem på 1800-talet hade dörrar till kök och kammare oftast enkeldörrar medan rum som matsal och salong, hade höga pardörrar. I de mindre ståndsmässiga husen var dörrarna både mindre och hade färre speglar samt saknade utsmyckning.

Spegeldörrens olika delar har olika namn. När du ska beställa en dörr kan det vara bra att veta vad som är vad så att din dörr blir precis som du vill ha den. Ett slags dörrens anatomi skulle man kunna säga.


Beställ hem eller bläddra i vår dörrfolder

Här har vi samlat allt du kan tänkas vilja veta om våra innerdörrar och lite till. Kom in i butikerna och plocka upp ditt exemplar, beställ hem till brevlådan eller bläddra här!


Som standard levereras dörrarna med en traditionell 3-, 4- eller 5-spegelindelning i modulmått. Vi använder en vändbar låskista 2014, inklusive nyckel. Låskistan fungerar också för att montera toalettvred.

Karmen och dörrbladet förses med traditionella stapelgångjärn i elförzinkat stål. Karmen är av furu och tröskeln tillverkas av ek. Karmdjupet är 92 mm.

Dörrbladet slipas efter hopsättning vilket gör att limskarvarna blir släta. Denna detalj, tillsammans med dörrarnas väl avvägda proportioner och beslagningar, gör att du får en gedigen spegeldörr.

Specialdörrar

Byggfabriken tillverkar även dörrar med anpassningar efter dina behov. Specialdesignade dörrar när du ska inreda vinden, när dörren ska anpassas till befintlig miljö eller när du till exempel behöver en pardörr med bredare gångdörr.
Vi tillverkar dörrar med valfritt karmyttermått och vi kan tillverka dörrblad utan karm som du själv kan montera i befintlig karm. Önskar du ha gångjärn med annan ändknopp än kon kan vi montera gångjärn med andra knoppar såsom ekollon, fia eller kuller i dörrarna. Även skjutdörrar och dörrar med glas tillverkas som specialdörr.

Om du ska komplettera med en nytillverkad dörr som ska passa ihop med hemmets originaldörrar, men inte hittar rätt spegelindelning, kan vi tillverka efter din förlaga eller skiss. Vid behov gör vi en ritning som du får godkänna för att säkerställa att allt blir rätt innan tillverkning påbörjas.


Glasdörrar

Det finns många anledningar att sätta in ett eller flera glas i dörren. Genom att välja en glasdörr mellan exempelvis en mörk hall och ett ljusare rum kan du dra nytta av ljuset från intilliggande rum.


Väljer du ett ornamenterat glas släpper glaset igenom ljus men skapar ändå en privat sfär i rummet. Detta är vanligt i äldre dörrar till toaletter som ofta saknade wc-vred med indikator. Ett upptänt privat rum indikerar således upptaget och ett släckt rum ledigt.


Till Byggfabrikens glasdörrar kan du välja mellan fem typer av glas: Planglas, ornamentsglas, muslinglas, frostat glas och linjeglas.

 

 

 

 

 

 


Vid första anblicken kan det kännas lurigt att klura ut vad som skiljer dem åt.

Byggfabrikens standardsortiment för spegeldörrar är halvfranska. På en halvfransk dörr är spegeln frisad och profileringen runt speglarna fräst direkt i ramen.

En helfransk fyllning har däremot en list placerad mellan ramen och fyllningen. Våra franska dörrar finns i två varianter där listen antingen slutar i liv med ramen, eller är utskjutande och fortsätter upp över ramens innerkant.

En dörr med slät spegel ersatte den traditionella spegeldörren under modernismens genombrott. En slät, tunn skiva sattes istället för den gamla furufyllningen med fris. Det utseende som kom att känneteckna funkis.

Våra helfranska dörrar och dörrar med slät fyllning går att beställa i alla våra standardstorlekar och som specialdörrar.

Skjutdörrrar

Skjutdörrar är en smart konstruktion som gör det möjligt att öppna upp mellan två rum utan att ett eller två dörrblad tar plats. De går att hitta i 1920-talets paradvåningar, ofta i form av en pardörr. Ibland förekom även glas i dessa dörrar.

Alla Byggfabrikens dörrar går att få som skjutdörrar och hittar du inte rätt modell i vårt fasta sortiment av dörrar i modulmått specialtillverkar vi efter dina önskemål. Skjutdörrar tillverkas som enkeldörr eller pardörr och förses med infällda skjutdörrshandtag och kanthandtag.


Tillval

Skillnader i dörrens användning eller placering i huset kan göra att mindre anpassningar görs för att dörren ska fungera optimalt. Det kan handla om karmyttermått, karmdjup, specialanpassade trösklar eller håltagning för ventilation. Ett hål som täcks med klöverplåt, eller slits som fräses ut i underramen är traditionella sätt att främja luftcirkulation.

Önskar du en annan typ av låskista än det standardlås som ingår kan du exempelvis välja en traditionell låskista, låskista för cylinderlås eller till och med ett utanpåliggande kammarlås.

Byggfabrikens dörrar tillverkas som standard med frisad fyllning av furu. Dessa förekommer fram till att funkisen tar över som stilideal då fyllningen ersätts av en slät skiva. Även denna typ av fyllning går att välja som tillval.

 

 


Ytbehandling

Dörrarna levereras omålade. Vi rekommenderar målning med Ottosson linoljefärg eller Auro snickerifärg som ytbehandling.

Att måla spegeldörrar

Bäst resultat får du när du penselmålar dörren efter montering. För att få en jämn penseldragning och för att få färgen att flyta ihop bra målar du de minsta profilerna och speglarna först och de största ytorna sist.

Måla gångjärnen men undvik färg på lås och andra beslag. I renoveringshjälpen hittar du mer information om hur du målar spegeldörrar.


Såhär beställer du innerdörrar

Passar någon av våra standarddörrar med dina mått kan du beställa direkt på hemsidan. Klicka i den typ av dörr du önskar beställa. I ett dörrköp i standardmått ingår karm, tröskel, koniska gångjärn samt en vändbar standardslåskista 2014.

Glöm inte att även beställa trycken, rosetter, nyckelskyltar, eventuella WC-vred och annat du kan behöva till din dörr. Leder dörren till ett badrum rekommenderar vi att du väljer ett helgjutet handtag istället för ett med trägrepp. Fukten och ångan från ett våtrum kan gå hårt åt ett betsat trägrepp.

 

Det kan också vara en god idé att samtidigt även beställa den färg och de tillbehör du behöver för att måla dörren. Då får du allt levererat samtidigt.

Du kan också välja att lägga din beställning hos våra säljare. Har du speciella önskemål om tillval eller vill göra en specialbeställning, exempelvis med en annan spegelindelning eller egna mått, hjälper vi dig via kundtjänst. Du når oss via mail: info@byggfabriken.com.

Normalt ligger leveranstiden på ungefär 8 veckor.

 

Tagga #byggfabriken

 

 

Inget gör oss gladare än att se era projekt! Om du dokumenterar och postar i sociala medier får du gärna tagga med #byggfabriken i inlägget, så kan dina projekt bli en del av vårt bildflöde och inspirera både oss och andra.


Tre speglar

 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m7x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M7x20

  Art. nr: 210-360

  Innerdörr med tre lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 690x1990 mm. Dörrbladsmått 625x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 550 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m8x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M8x20

  Art. nr: 210-362

  Innerdörr med tre lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 790x1990 mm. Dörrbladsmått 725x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 550 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m9x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M9x20

  Art. nr: 210-364

  Innerdörr med tre lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 890x1990 mm. Dörrbladsmått 825x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 550 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m7x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M7x20

  Art. nr: 210-310

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 690x1990 mm. Dörrbladsmått 625x1940mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m8x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M8x20

  Art. nr: 210-312

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 790x1990 mm. Dörrbladsmått 725x1940mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m9x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M9x20

  Art. nr: 210-314

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 890x1990 mm. Dörrbladsmått 825x1940mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m7x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M7x20

  Art. nr: 210-340

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 690x1990 mm. Dörrbladsmått 625x1940 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m8x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M8x20

  Art. nr: 210-342

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 790x1990 mm. Dörrbladsmått 725x1940 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m9x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M9x20

  Art. nr: 210-344

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 890x1990 mm. Dörrbladsmått 825x1940 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m7x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M7x21

  Art. nr: 210-366

  Innerdörr med tre lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 690x2090 mm. Dörrbladsmått 625x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 550 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m8x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M8x21

  Art. nr: 210-368

  Innerdörr med tre lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 790x2090 mm. Dörrbladsmått 725x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 550 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m9x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M9x21

  Art. nr: 210-370

  Innerdörr med tre lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 890x2090 mm. Dörrbladsmått 825x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 550 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m7x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M7x21

  Art. nr: 210-316

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 690x2090 mm. Dörrbladsmått 625x2040 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m8x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M8x21

  Art. nr: 210-318

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 790x2090 mm. Dörrbladsmått 725x2040 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m9x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M9x21

  Art. nr: 210-320

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 890x2090 mm. Dörrbladsmått 825x2040 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m7x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M7x21

  Art. nr: 210-346

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 690x2090 mm. Dörrbladsmått 625x2040 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m8x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M8x21

  Art. nr: 210-348

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 790x2090 mm. Dörrbladsmått 725x2040 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st
 • Innerdörr 3-spegel massiv höger - m9x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 3-spegel M9x21

  Art. nr: 210-350

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 890x2090 mm. Dörrbladsmått 825x2040 mm. Läs mer
  Pris 4 990 kr/st

Fyra speglar

 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m7x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M7x20

  Art. nr: 210-420

  Innerdörr med fyra lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 690x1990 mm. Dörrbladsmått 625x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m8x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M8x20

  Art. nr: 210-422

  Innerdörr med fyra lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 790x1990 mm. Dörrbladsmått 725x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m9x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M9x20

  Art. nr: 210-424

  Innerdörr med fyra lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 890x1990 mm. Dörrbladsmått 825x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m8x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M8x20

  Art. nr: 210-410

  Innerdörr med höga mittspeglar av massiv furu. Karmyttermått 790x1990 mm. Dörrbladsmått 725x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m9x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M9x20

  Art. nr: 210-412

  Innerdörr med höga mittspeglar av massiv furu. Karmyttermått 890x1990 mm. Dörrbladsmått 825x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m7x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M7x21

  Art. nr: 210-426

  Innerdörr med fyra lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 690x2090 mm. Dörrbladsmått 625x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m8x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M8x21

  Art. nr: 210-428

  Innerdörr med fyra lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 790x2090 mm. Dörrbladsmått 725x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m9x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M9x21

  Art. nr: 210-430

  Innerdörr med fyra lika speglar av massiv furu. Karmyttermått 890x2090 mm. Dörrbladsmått 825x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m8x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M8x21

  Art. nr: 210-414

  Innerdörr med höga mittspeglar av massiv furu. Karmyttermått 790x2090 mm. Dörrbladsmått 725x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 4-spegel massiv höger - m9x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 4-spegel M9x21

  Art. nr: 210-416

  Innerdörr med höga mittspeglar av massiv furu. Karmyttermått 890x2090 mm. Dörrbladsmått 825x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st

Fem speglar

 • Innerdörr 5-spegel massiv höger - m8x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 5-spegel M8x20

  Art. nr: 210-510

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 790x1990 mm. Dörrbladsmått 725x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 5-spegel massiv höger - m9x20 från Byggfabriken

  Innerdörr 5-spegel M9x20

  Art. nr: 210-512

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 890x1990 mm. Dörrbladsmått 825x1940 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 5-spegel massiv höger - m8x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 5-spegel M8x21

  Art. nr: 210-514

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 790x2090 mm. Dörrbladsmått 725x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st
 • Innerdörr 5-spegel massiv höger - m9x21 från Byggfabriken

  Innerdörr 5-spegel M9x21

  Art. nr: 210-516

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 890x2090 mm. Dörrbladsmått 825x2040 mm. Läs mer
  Pris 5 990 kr/st

Pardörrar

 • Parinnerdörr 3-spegel massiv höger - m13x21 från Byggfabriken

  Parinnerdörr 3-spegel M13x21

  Art. nr: 211-310

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 1290x2090 mm. Dörrbladsmått 1225x2040 mm. Läs mer
  Pris 12 990 kr/st
 • Parinnerdörr 3-spegel massiv höger - m15x21 från Byggfabriken

  Parinnerdörr 3-spegel M15x21

  Art. nr: 211-312

  Innerdörr med hög mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 1490x2090 mm. Dörrbladsmått 1425x2040 mm. Läs mer
  Pris 12 990 kr/st
 • Parinnerdörr 3-spegel massiv höger - m13x21 från Byggfabriken

  Parinnerdörr 3-spegel M13x21

  Art. nr: 211-340

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 1290x2090 mm. Dörrbladsmått 1225x2040 mm. Läs mer
  Pris 12 990 kr/st
 • Parinnerdörr 3-spegel massiv höger - m15x21 från Byggfabriken

  Parinnerdörr 3-spegel M15x21

  Art. nr: 211-342

  Innerdörr med kort mittspegel av massiv furu. Karmyttermått 1490x2090 mm. Dörrbladsmått 1425x2040 mm. Läs mer
  Pris 12 990 kr/st

Läs mer om snickerier i renoveringshjälpen:

Kök: Funkis - Stilhistoria

Kök: Funkis – Stilhistoria

Funkisköken är själva startskottet för folkhemmets praktiska kök. Nu kan man tänka att även ett vackert sekelskiftes- eller tjugotalskök kan vara praktiskt förstås, men det var med funkisen som bänkhöjder, rörelsemönster, ...
Måla spegeldörrar

Måla spegeldörrar

Få saker kan lyfta ett rum som en handmålad massiv spegeldörr. Gamla spegeldörrar har ofta flera lager av färg som vittnar om ett långt liv. Det är det som är det fina. En spegeldörr som tas om hand med varsam hand håller sig fin hur ...
Kök: Sekelskifte till 1920-tal – Stilhistoria

Kök: Sekelskifte till 1920-tal – Stilhistoria

Vid tiden kring Sekelskiftet 1900 var köken inte helt lika de kök vi har idag. De välbärgade hade stora arbetskök med personal där de boende sällan satte sin fot, och i de mindre bemedlade hemmen bestod köken av det nödvändiga; en ...
Renovera fönster

Renovera fönster

Originalfönster i en gammal byggnad ska man vara rädd om. Hantverk och kvalitet, form och proportioner samspelar med husets detaljer och munblåsta glas sprider ljuset fint inne i rummen.  Gamla fönster behöver underhåll och ibland en mer ...
Renovera hemma – list och panel

Renovera hemma – list och panel

Pärlspont i trapphall, pensionatet i Mörtfors. I en lägenhet i stan finns, oavsett ursprungsår för fastigheten, ofta en del gemensamma förutsättningar som kan vara viktiga att tänka på om man vill ha en genuin och bra grund att sedan ...
Innerdörrar

Innerdörrar

1880-1920 Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet är stadsvåningarnas innerdörrar ofta rikt profilerade med många spegelfyllningar. Höga pardörrar är vanligt in till salongerna och i större våningar ligger rummen i fil med ...

Från bloggen