Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling Golv Renoveringsguider Renoveringsguider – Golv

Vitolja furugolv

Vitoljat nylagt furugolvVitoljat golv i tjugotalshall

Det finns många sätt att behandla sina furu- eller grangolv. Många är ute efter den blekt vita ”såpade” känslan, men hur gör man för att få ett snyggt och tåligt vittonat golv? Ett bra alternativ för att få ett lättskött och tåligt vitt golv är att luta av det och vitolja det. Resultatet blir ett ljust golv som inte gulnar men som heller inte ser vitlaserat ut. Den oljade ytan är tålig mot smuts och repor. Är oljan väl inpolerad är inte ens rödvinsfläckar något större problem (det kan vara olika för olika golv, så iakttag viss försiktighet).
Luten verkar genom att det tar bort virkets lignin ur de ytliga träcellerna. När man sedan oljar golvet ersätts det tomma utrymmet i träcellerna med olja som oxiderar vilket ger en hårdare yta än ett obehandlat golv och därmed mindre känslig för hack och repor.

Eftersom trä är ett levande material reagerar det lite olika med luten och vitoljan beroende på träets skick och beskaffenhet och resultatet kan därför skifta lite i utseende.

Grangolv eller furugolv?
Det är skillnad mellan ett grangolv och ett furugolv. De gamla undergolven, ca 110 mm breda brädor, i hus och lägenheter som förr täcktes med masonitskivor och sedan linoleummatta är oftast grangolv. Grangolven saknar furuts röda kärnvirke och är därför ljusare i tonen och blir inte lika gulröda som furugolven.

De lite bredare furugolven som även används som övergolv (både som bärande golv och som golv lagt på bärande underlag) har en tendens att bli lite gulrödare än grangolven. För att veta hur resultatet blir på just ditt golv rekommenderar vi att du först provar golvbehandlingen på en provbit av samma golv.

Gör så här:
Vare sig det är ett gammalt grangolv eller ett nytt furugolv skall golvet vara finslipat och välstädat innan behandlingen påbörjas.

Luta
Använd Faxe lut original. Det finns även vitpigmenterad lut som gör golvet något vitare, men har en tendens att lämna kvar rödaktiga pigment i golvet. Den naturella tar fram ”gråheten” bättre. Vilket man väljer är en smaksak.

Stryk ut luten flödigt i träets längdriktning med en bred lutpensel, några brädor i taget. Du kan arbeta ganska snabbt men var noga med att inte missa någon fläck. Se upp med att spilla lut fläckvis på resten av golvet medan du arbetar, luten verkar snabbt och kan lämna fläckar efter sig, även om man ”lutar över” dem.

Luten kan få golvet att se mörkt och gult ut, men bli inte rädd, när vitoljan kommer på blir golvet ljust igen.

Låt luten torka ordentligt, minst 12 timmar. Dammsug golvet innan du påbörjar oljebehandlingen.

Olja
För bästa resultat bör vitoljan poleras in i golvet med en polermaskin. Då får du en tålig yta med fin lyster som är mycket motståndskraftig mot fläckar. En polermaskin kan du hyra där du hyr golvslip.

Rör om eller skaka vitoljan väl, så att pigmenten är ordentligt uppblandade med oljan. Vill du har en mindre vit ton kan du späda oljan med naturell golvolja, vill du ha en starkare vit ton kan du tillsätta lite vit titan/zink-linoljefärg. Häll ut olja på golvet och fördela ut den flödigt med en vit gummiraka (en svart kan färga av sig på golvet) eller en bred pensel. Låt oljan tränga in i golvet en stund och torka av överflödet om det har bildats pölar. Ytan skall vara mättad och fuktig. Har träet sugit åt sig mycket olja och blivit torrt påföres mer olja.
Polera sedan in oljan i golvet med polermaskinen. Maskinen har vita polerrundlar som arbetar in oljan och polerar upp en lyster. Gå över ytan några gånger med maskinen tills golvet känns mättat och polerat. Har du inte tillgång till polermaskin kan oljan poleras in i golvet för hand. Använd ofärgade scotch-brite och vita trasor, t.ex lakansväv.
Låt nu golvet härda. Undvik att gå på golvet det första dygnet och, om det finns möjlighet, vänta ytterligare några dagar med att flytta in möbler eller börja använda rummet så att oljan får chans att härda ordentligt.

OBS! Oljeindränkta trasor och polerdukar kan självantända. Blöt trasorna i vatten innan de kastas.

Rengöring
Golvet rengörs med en mild och återfettande produkt som inte torkar ut golvet utan hjälper det behålla sin glans och lyster. använd t.ex. Golvrengöring 427 från Auro. Skura alltid golvet längst träriktningen.

Spara

Spara