Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling Golv Renoveringsguider Renoveringsguider – Golv

Vitolja furugolv

Vitoljat nylagt furugolvVitoljat golv i tjugotalshall

Det finns många sätt att behandla sina furu- eller grangolv. Många är ute efter den blekt vita ”såpade” känslan, men hur gör man för att få ett snyggt och tåligt vittonat golv? Ett bra alternativ för att få ett lättskött och tåligt vitt golv är att luta av det och vitolja det. Resultatet blir ett ljust golv som inte gulnar men som heller inte ser vitlaserat ut. Den oljade ytan är tålig mot smuts och repor. Är oljan väl inpolerad är inte ens rödvinsfläckar något större problem (det kan vara olika för olika golv, så iakttag viss försiktighet).
Luten verkar genom att det tar bort virkets lignin ur de ytliga träcellerna. När man sedan oljar golvet ersätts det tomma utrymmet i träcellerna med olja som oxiderar vilket ger en hårdare yta än ett obehandlat golv och därmed mindre känslig för hack och repor.

Grangolv eller furugolv?
Det är skillnad mellan ett grangolv och ett furugolv. De gamla undergolven, ca 110 mm breda brädor, i hus och lägenheter som förr täcktes med masonitskivor och sedan linoleummatta är oftast grangolv. Grangolven saknar furuts röda kärnvirke och är därför ljusare i tonen och blir inte lika gulröda som furugolven.

De lite bredare furugolven som även används som övergolv (både som bärande golv och som golv lagt på bärande underlag) har en tendens att bli lite gulrödare än grangolven. För att veta hur resultatet blir på just ditt golv rekommenderar vi att du först provar golvbehandlingen på en provbit av samma golv.

Gör så här:
Vare sig det är ett gammalt grangolv eller ett nytt furugolv skall golvet vara finslipat och välstädat innan behandlingen påbörjas.

Luta
Använd Faxe lut original. Det finns även vitpigmenterad lut som gör golvet något vitare, men har en tendens att lämna kvar rödaktiga pigment i golvet. Den naturella tar fram ”gråheten” bättre. Vilket man väljer är en smaksak.

Stryk ut luten flödigt i träets längdriktning med en bred lutpensel, några brädor i taget. Du kan arbeta ganska snabbt men var noga med att inte missa någon fläck. Se upp med att spilla lut fläckvis på resten av golvet medan du arbetar, luten verkar snabbt och kan lämna fläckar efter sig, även om man ”lutar över” dem.

Luten kan få golvet att se mörkt och gult ut, men bli inte rädd, när vitoljan kommer på blir golvet ljust igen.

Låt luten torka ordentligt, minst 12 timmar. Dammsug golvet innan du påbörjar oljebehandlingen.

Olja
För bästa resultat bör vitoljan poleras in i golvet med en polermaskin. Då får du en tålig yta med fin lyster som är mycket motståndskraftig mot fläckar. En polermaskin kan du hyra där du hyr golvslip.

Rör om eller skaka vitoljan väl, så att pigmenten är ordentligt uppblandade med oljan. Vill du har en mindre vit ton kan du späda oljan med naturell golvolja, vill du ha en starkare vit ton kan du tillsätta lite vit titan/zink-linoljefärg. Häll ut olja på golvet och fördela ut den flödigt med en vit gummiraka (en svart kan färga av sig på golvet) eller en bred pensel. Låt oljan tränga in i golvet en stund och torka av överflödet om det har bildats pölar. Ytan skall vara mättad och fuktig. Har träet sugit åt sig mycket olja och blivit torrt påföres mer olja.
Polera sedan in oljan i golvet med polermaskinen. Maskinen har vita polerrundlar som arbetar in oljan och polerar upp en lyster. Gå över ytan några gånger med maskinen tills golvet känns mättat och polerat. Har du inte tillgång till polermaskin kan oljan poleras in i golvet för hand. Använd ofärgade scotch-brite och vita trasor, t.ex lakansväv.
Låt nu golvet härda. Undvik att gå på golvet det första dygnet och, om det finns möjlighet, vänta ytterligare några dagar med att flytta in möbler eller börja använda rummet så att oljan får chans att härda ordentligt.

OBS! Oljeindränkta trasor och polerdukar kan självantända. Blöt trasorna i vatten innan de kastas.

Rengöring
Golvet rengörs med en fet golvsåpa, t.ex. linsåpa. Det är viktigt att såpan är tillräckligt fet, annars kommer golvet att torkas ut av rengöringen istället för att återfå glans och lyster. Vanlig grön- och gulsåpa är för mager för golvbehandling. Vid normal rengöring räcker det att torka av golvet med fuktig trasa doppad i såpvatten. Vid grövre rengöring skuras golvet med en starkare såplösning (ca 1 del såpa och 4 delar KALLT vatten) och en skurborste på skaft. Skura golvet riktigt ordentligt längst träriktningen, fläckar försvinner och den feta såpan gör att golvet återinfettas.

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

447 kommentarer till Vitolja furugolv

 1. Vi har tankar på att luta och vitolja vårt nåtade furugolv från 20-talet. Går det eller reagerar nåten på behandlingen?

  • Hej Helen!
   Det bör inte vara några problem men beror på vad nåten är tillverkad av, prova absolut på en liten bit och se så att det blir som du har tänkt dig innan du går på hela golvet. Då ser du även hur nåten reagerar på behandlingen.

 2. Hej!
  Vi har i ett litet rum lagt ett flytande furugolv (dvs golvet är limmat med trälim, ej spikat/skruvat). Vill nu gärna linoljesåpa alternativt linolja golvet – finns det en risk att limmet löses upp vid sådan golvbehandling?
  Hälsningar,
  Anders

  • Hej Anders!
   Jag tror att det ska mycket till för att det ska lösas upp men det bästa är om du hör efter med din leverantör av lim så kan de svara baserat på sin kunskap kring vad deras lim innehåller.

 3. Hej! Vi tänkte luta och använda någon olja med vitt pigment i för att få ett ljust grangolv i ett barnrum. Finns det någon barnvänlig olja?

 4. Hej! Vi har lagt ett vitolja furugolv och har en hel del brädor kvar som vi skulle vilja ha i bastun. De är inte farligt kvistiga. Skulle det kunna funka med tanke på vitoljan tror ni?
  Vore verkligen glad över svar 🙂

  Åsa

  • Hej Åsa!
   Min knappa erfarenhet av bastubygge säger att det är obehandlat virke som brukar användas. Dock tror jag att du ska vända dig till en snickare eller annan fackman med erfarenhet av bastubygge för att få de bästa svaren. Lycka till med bastun!

 5. Hej!
  Vi vitoljade vårt vardagsrum och två sovrum för ca 3 månader sedan. Vi väntade lite mer än två veckor innan vi lade på mattor. Skulle flytta på mattorna idag och märker att det är en mycket gulare ton under mattorna och att man ser mer av furu färgen kan man säga! Har vi förstört våra fina nya golv eller vad rekommenderar du att man ska göra?
  Med vänlig hälsning, Linn

  • Hej Linn!
   Det kan bero på lite olika saker beroende på vad för slags olja ni har använt. Allt furu gulnar med tiden men det brukar vanligtvis gå snabbare ute i dagsljus, så jag skulle snarare gissa på att det handlar om oljebehandlingen och i så fall kan processen i bästa fall vara reversibel så att det gula bleknar i dagsljus. Rulla undan en bit av mattan och se om det blir någon skillnad efter några dagar i ljuset.

   • Hej!
    Tack för snabb hjälp! Vi gjorde detta och tycker redan att golvet har blekts till samma färg som innan. Hur gör man på bästa sätt, ska man undvika mattor eller möblera runt med lämna mellanrum så det inte blir så mycket skiftningar?

    • Hej igen Linn!
     Nej, det behöver ni inte göra för gulhetens skull. Om ni skulle välja att möblera om eller flytta mattorna kan ni göra det vid behov och golvet färgen kommer att jämna ut sig när dagsljuset kommer åt.

 6. Hej!

  Har efter flera års velande bestämt oss för att luta och vitsåpa våra furugolv, det är den metod som verkar stämma bäst med resultatet vi vill uppnå. Problemet är bara att hitta en duktig golvfirma som vill göra detta. De vi haft på besök för att kika på golven pratar bara om hårdvaxolja och det vill vi inte ha. Vi har efterlyst tips om firmor bland vänner och bekanta men ingen har några bra tips att komma med. Vi vill hitta en firma som precis som vi vill ge golven den behandling som våra gamla sekelskiftesgolv förtjänar. Har ni något tips på var jag kan vända mig för att hitta rätt företag?

 7. Hej!
  Vi håller på att ta fram ett gammalt golv i vårt hus och jag gissar att det är gran då det legat korkmatta(?) och heltäckningsmatta över. Vårt problem är att det är väldigt stora springor mellan planken/brädorna och vår snickare pratar om att vi måste lägga i not/noter (med reservation för stavning). Vi har tänkt att luta golvet och sedan behandla med pigmenterad hårdvaxolja.
  Min fråga är nu om man ska behandla golvet först innan man fyller sprickorna eller om man behandlar det efteråt?
  Har ni några andra tips på vad man kan göra med springorna?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning
  Karolina

  • Hej Karolina!
   Beroende på vad noterna är gjorda av kan det vara bättre att behandla golvet innan då fyllningen kan missfärga golvet.

 8. Jag har för sju år sedan vitsåpat mina golv och det blev supersnyggt men nu ser jag slitage av oss och vår hund så då är min fråga. Kan jag köpa vit träolja och behandla det igen utan annan förbehandling? Använde Faxe.

  • Hej Mariana! Ett såpat golv kan ha svårt att ta till sig oljan eftersom såpa löser olja. Om du också har vårdat golvet med såpa är det troligtvis ganska mättat. Då är det bättre att fortsätta med samma ytbehandling som du använt tidigare. Vill du hemskt gärna byta till olja skulle jag rekommendera dig att slipa golvet lätt för att få bort en del av såpan innan så att virket får hjälp med att dra till sig oljan.

 9. Hej!
  Vi har lagt in ett nytt tjockt furugolv.
  Min fråga är om det ger någon effekt öht att bara gå på det med er vita golvsåpa?
  Vill helst inte luta golvet.

  • Hej Amber!
   Ja, med vitsåpan kommer du med tiden att få ett vackert, mjukt golv med en vitgrå ton.

 10. hejsan, vi har obehandlat furugolv i vårat hus. Hur ofta bör man luta av det och vitolja det? Olja vet jag att det börs göra 2-3 gånger per år. (Våra golv är gamla).

  Tacksam för svar!

  • Ska luten spädas ut, eller är det bara pensla på så som den är?

  • Hej Caroline!
   Lutar ett golv gör du en gång. Hur ofta du behöver olja beror lite på om det är ett golv som utsätts för hårt slitage, som en hall eller ett kök. Du kan ofta märka när golvet behöver oljas om för att spill och fläckar lättare sugs in i träet och blir svårare att torka bort.

 11. Hej!
  Vi har köpt ett hus med lutat och vitoljat furugolv (golvbrädor, dvs inte parkett). Det är på sina håll väldigt slitet med mörkare partier, framförallt runt köksbordet och i hallen. Hur gör vi bäst för att få till en snygg och jämn yta igen? Måste man slipa och luta om, eller räcker det med ett nytt lager olja? Eller borde vi göra något annat?
  Tack på förhand!

  • Hej Jane!
   Det beror lite på vad detta mörka är får något, men efter placeringen du beskriver så verkar det komma sig av slitage. Börja med att slipa golvet och se om det behöver lutas om eller ej beroende på hur djupt slitaget ligger. Behöver det inte lutas om kan du bara behandla det med olja.

 12. Hej! Vi har vitoljat vårt köksgolv från 20-talet, men inte lutat det innan. Har också polerat och fått en fin hård yta. Några brädor blev mindre ljusa än de övriga. Kan bero på att vi blandade oljan för dåligt i början. Är det nu för sent att lägga på mer vitolja för att få det lite ljusare på dessa partier?

  • Hej Jonas och Sofia!

   Det kan bero både på att ni inte blandade ut pigmentet tillräckligt väl, men också på träets egenskaper och att det kan ha sugit till sig olika mycket olja. Just nu när det är nybehandlat kommer träet inte kunna suga åt sig mer olja än det redan gjort men prova att röra om riktigt väl när det blir dags att olja golvet nästa gång.

   • Tack! När menar du att det är dags nästa gång? Vi planerar att använda linoljesåpa några gånger per år. Tar det tre, fem eller fler år innan det är dags att olja på nytt?

    • Hej igen Jonas och Sofia!
     Det beror helt på hur slitaget på golvet är. Ett köksgolv slits snabbare än t.ex. ett sovrumsgolv. När golvet börjar bli torrt igen och det börjar bli svårare att få bort fläckar vet ni att det är dags att olja på nytt. (Tänk på att inte ha för stark såpalösning när ni städar)

 13. Hej,
  Vi har ett obehandlat, nyhyvlat furubord vi skulle vilja få en snygg, ej gulnande yta på. Skulle ovanstående även fungera på en bordsskiva eller vad rekommenderas då?
  Vill ha en slitstark yta som är lätt att hålla ren.
  Vill inte att träet ska gulna utan mer åt det ljusa, vita hållet.

  Mvh emma

 14. Hej
  Vi har lagt nytt obehandlat massivt grangolv. Vi har vitlutat och hårdvaxoljat en gång med Osmo sidenmatt, alltså ofärgad. Vi skall lägga på en andra gång med Osmo, när vi nu ser skiftningar i kulören på golvet. Vi använde två olika fabrikat på vitlut och det är orsaken till skillnaden. Med det ena vitlutet blev golvet rosa, med det andra gult. Vad kommer det sig? Vad har vi för möjligheter nu när vi skall lägga sista lagret med hårdvaxolja? Kan vi lägga en vitpigmenterad hårdvaxolja som toppskikt för att dämpa skillnaderna/minska det gula, vilket vi inte är alls förtjusta i?!
  Med vänlig hälsning, Daniel o Natalie

  • Hej Natalie!

   Varför de olika luten drar åt olika färg är svårt att svara på. Eftersom jag inte vet vilka produkter ni har använt er av är det svårt att förutsäga vilket resultat ni kan hoppas på med hårdvaxoljan, det kommer ju att ljusa upp något och dämpa gulheten, men hur mycket är svårt att säga. Det bästa är att testa på en provbit och se om det motsvarar lite av det ni hoppas på.

 15. Hej!

  Vi har ganska nyligen slipat och vitlaserat våra golv (1,5 år sedan) och när vi nu ska flytta möbler så ser vi att under alla möbler, mattor o dl har golvet fått en gul nyans vilket syns tydligt mot det vita. Finns det något vi kan göra/behandla det gula med utan att behöva slipa om och omlasera hela golvet? Mvh Caroline

  • Hej Caroline!

   Om ni har blandat lasyren av linoljefärg så beror gulningen på att dagsljuset inte har kommit åt under möblerna. De goda nyheterna i så fall är att processen är reversibel och det gula kommer att bli vitt igen när det får ljus på sig.

 16. Hej!
  Vi har lutat och vitoljat våra furugolv. Målaren där hemma prata något om topolja som han vill ta överst. Är det något som ni rekommendera? Hittar ingen som gjort detta tidigare.

  Har även en fråga om när vi kan flytta in möblerna på vårt nya golv?

  • Hej Annie!

   Toppolja är inget vi brukar använda oss av så jag tror det är bättre att du hör med målaren vad det är för olja han vill använda och varför. Möblerna kan ni ställa tillbaka efter någon dag men vänta gärna lite extra innan ni belastar golven alltför mycket.

 17. Hej. Har lagt furugolv i köket och vet ej hur jag ska behandla den. Tycker den är jätte fint som den är men förstår att den måste behandlas på nåt sätt. Hur ska jag behandla golvet för att behålla den fina naturliga utseendet utan att den gulnar? Har läst att man kan såpskura ,men det verkar vara väldigt jobbigt. Kan man olja utan att luta först ? Vad rekommenderar ni? Mvh Victoria

  • Hej Victoria!

   Du kan absolut olja utan att först luta golvet. Det luten gör är att den dels hindrar gulningsprocessen och dels bildar ett hårt och tåligt golv när lutbehandlingen kombineras med oljebehandling. Ett såpskurat golv är också vackert, dock lite mjukare, och blir gråvitt i färgen med tiden.

 18. Ska olja in ett nytt furugolv men vill inte använda några maskiner, hur gör jag?

  • Hej Lena!
   Det viktiga är att du polerar in oljan riktigt ordentligt så att inga blöta partier bildas som kan torka och bli klibbiga. Använd en trasa och polera för hand alternativt med en trasa på en kvast. Det kan bli en svettig affär men är absolut möjligt på mindre ytor.

 19. Hej

  Försökte läsa mig igenom alla frågor o svar men hitta ingen som behandla de ja är ute efter. Går det att vit- luta, såpa el olja ekparkett? Isf hur gör man??

 20. Hej!
  Jag ska köpa ett nytt furugolv från Byggmax och behandla det. Vill ha åt det vit vita hållet (inte riktigt som om man målat med målarfärg men relativt vitt), vilken behandling skulle du rekommendera?

  • Hej Julia!

   Vill du ha golvet riktigt vitt, snäppet innan än om det skulle vara målat skulle du kunna luta det och sedan prova med antingen vitolja eller behandla det med vitpigmenterad vax. Med vaxet kan du upprepa behandlingen om du ser att du vill ha ännu en nyans ljusare.

 21. Hej,

  tycker luta och vitolja enligt ovan ser jättefint ut. Ska slipa och behandla ett underbrädgolv i gran och vill uppnå det resultatet. Jag är dock orolig att golvet blir kännsligt om man bara oljar det?

  Har ni någon erfarenhet av att använda vit pigmenterad lut och sedan osmo transparent matt oljevax? Kan man få samma resultat som ovan? har oljevax på stavparkett idag och det både ser bra ut och skyddar verkligen jättebra.

  En del nedan klagar dock på att oljevaxet inte blir bra.

  Har testat vitpigmenterad oljevax men det blev inte bra alls.

  Tack på förhand!

  • Hej Jens!

   Att luta och sedan olja ett grangolv ger ett hårt och tåligt golv. Väljer du att bara olja det får du också ett bra skydd och golvet slipper uttorkning men blir inte riktigt lika hårt. Jag skulle rekommendera dig att hellre ha en naturell lut och ha pigmenteringen i efterbehandlingen. En pigmenterad lut är lite svårare att få jämn än den neutrala och med pigmenteringen i t.ex. oljan har du större möjlighet att påverka resultatet.

   • Hej! Jag hakar på Jens fråga. Firman som vi har hyrt golvslip av rekommenderar att man kör med hårdvaxolja som är färdigpigmenterad om man önskar ett ljusare golv. Jag funderar på precis samma sak som Jens – ger et ett bättre resultat att först luta med pigment och sen lägga på en neutral hårdvaxolja? Typ Osmo. Vänligen Lovisa

    • Hej Lovisa!

     Jag skulle rekommendera dig att hellre ha en naturell lut och ha pigmenteringen i efterbehandlingen. En pigmenterad lut är lite svårare att få jämn än den neutrala och med pigmenteringen i t.ex. oljan har du större möjlighet att påverka resultatet.

 22. 2005 lade vi in ett 2 sort brädgolv i furu fr Siljan. Vi använde träets, vitt, olja å vitpigmenterad såpa fr Faxe.

  fr 2005 har vi använt vitpigmenterad såpa fr Faxe å senare vanlig gulsåpa vid rengöring/skurning som utförts traditionellt på knä bortsett fr ett tf då ångtvätt användes.

  idag är träet gult å mörkt. vi har både trärens å vitpigmenterad lut fr Faxe samt gulsåpa hemma. min fråga är således:

  ”kan jag använda träets å därefter lut för att ljusa upp golvet el måste jag slipa först? å vad skulle det troliga resultatet bli om jag lutar golvet utan slipning?”

  skulle uppskatta svar både här i tråden men oxå per epost.

  tack för denna tråd.

  Cecilia

  • Om du bedömer att den ytbehandling du utfört fram till idag inte trängt så djupt ner i träet så kan du prova med trärens för att sedan gå på med lut. Om oljan och såpan ligger tjockt behöver du slipa för att luten ska komma åt och ha effekt. Jag skulle prova på en undanskymt hörn och se vilken påverkan trärenset har för att få en bra indikation på hur resten av golvet kommer att bete sig.

 23. Pingback: Renovera hemma; golv | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 24. Hej!
  I vår fjällstuga har vi lutat furugolv. Jag har tvättat det med vitpigmenterad såpa några gånger sen vi köpte stugan för 2 år sedan, enligt inrådan från förra ägaren. Kan man luta om golvet igen eftersom vi skulle vilja ha en vitare ton på golvet än vad det är idag eller ska vi bara såpa på mera och oftare? Eller ska vi använda vitolja? Vad är skillnaden på att såpa golvet och olja det? Tack på förhand!

  • Hej Jeanette!

   Om du vill luta om golvet behöver du slipa först så att luten har större möjlighet att tränga ner i träet. Om det är ett naturligt åldrande trägolv du tänker dig skulle jag fortsätta med såpbehandlingen, då kommer du att få ett gråvitt golv som är mjukt att gå på. Ett oljat golv blir lite hårdare.

 25. Vi har lutat och sedan vitoljat men på några ställen typ skarven mellan 2 rum har det blivit mycket vitt, går det göra något eller bara vänta att det slits och syns mindre? Tack.

  • Hej Robert!

   Eftersom oljan reagerar med träets beskaffenhet kan det på vissa ställen vara så att träet suger åt sig mer på sina ställen. Jag skulle vänta och se om vitheten dämpas med tiden.

   • Hej, men tror att det är pga att vi gjorde ena rummet 1 dag och det andra en annan dag och att det blev olja på mitten båda gångerna mellan rummen det är ingen tröskel mellan. Kan skicka bild till någon av er så ser ni vad jag menar! Tack för svar.

    • Hej Robert! Det du kan göra är att slipa ner och göra om behandlingen på det stället där det blivit dubbelt. Är det bara någon/några brädor så är det inte så mycket jobb, men är det svårt att avgränsa området riskerar det att bli skarvar på andra hållet istället. Om så är fallet skulle jag låta det vara till nästa gång du ska behandla golvet.

 26. Hejsan!
  Håller på att inreda en offentlig miljö, ett Spa. Hur funkar det att platsbygga möbler i furu som skall användas i en offentlig ev fuktig miljö? Gäller det även här att först luta träet och sedan vitolja det, för att undvika gulnande trä?
  Tack på förhand!

  • Hej Sarah!

   Denna golvbehandling riktar sig till inomhusmiljöer så jag skulle inte rekommendera dig att använda denna metoden för en miljö som en bastu. Mitt tips är att titta närmare på behandlingar för utomhusmiljöer.

 27. Hej
  Jag och min sambo har precis renoverat vår lägenhet, i samband med detta tog vi ner en vägg mellan kök och vardagsrum. Nu var det tyvärr så att det i köket låg ett grangolv och i vardagsrummet ett furugolv. Vi försökte med att betsa grangolvet för att försöka efterlikna furudelen, men det blev i mitt tycke inte något vidare resultat. Min tanke är att man kanske skulle kunna slipa av all lack igen och vit vaxa båda ytorna, kanske att man vaxar furu ytan någon extra gång? Har ni någon erfarenhet av något liknande? Hur mycket syns dom olika tonerna igenom vaxet? Jag har inget emot att det blir väldigt vitt skall sägas. Bara man fortfarande ser ådringarna i träet är jag nöjd.

  • Hej Tim!

   Ett vax samverkar alltid med underlagets kulör och struktur. Om du vill använda dig av vax kommer det att skilja sig litegrann åt i tonen hur du än gör, det som kommer att hända om du lägger många lager vax är att ådringen på träet framträder mindre och mindre. Om det är möjligt att prova på någon yta som syns mindre skulle jag föreslå att du gör det så att du får ett hum om vad du kan förvänta dig innan du slipar. Det kan ju också vara lite charmigt att det skiljer sig en aning tonen på de olika träslagen!

 28. Hej,
  Vi har vitoljat furugolv som det skulle behöva rengöras. Golvet blev oljad för 10 år sedan och mycket av det vita är nästan borta och det blev en finare ljus ljus brun färg istället. Vilken produkt skulle vara bäst för rengöring så att golvet inte torkas ut, vanlig såpa, linsåpa , naturloja,…?
  Tacksam för råd,
  Mvh Charlotte

  • Hej Charlotte!

   Om jag förstår dig rätt vill du behålla den färg som golvet har idag och inte vitolja det på nytt. Rengör golvet med linsåpa regelbundet så torkar det inte ut utan behåller sin lyster.

 29. Hej!
  Vilken intressant artikel! Jag googlar allt nu då vi är riktigt sugna på att lägga in ett furugolv i vårt kök och alla avråder oss… Men vi har nog bestämt oss för att våga chansa, hittar inget annat vi vill ha.. En liten fråga angående att olja in golvet efteråt. Jag har hört talas om att hårdvaxolja ska vara bra? Är det en olja som ni tycker är bra eller vilken olja menar ni då ni pratar om vitpigmenterad olja?
  Mvh Lina

  • Hej Lina!
   Den olja vi pratar om i texten är vår olja från Faxe. Du kan såklart välja att använda hårdvaxolja istället men det är inget vi har i vårt sortiment. Ur vårt sortiment skulle du kunna använda hårdolja och sedan behandla med hårdvax från Auro, ett giftfritt och hållbart alternativ som ger bra skydd för träet.

 30. Hej
  Vi la nytt furugolv i vår hall och kök, det slopades aldrig utan lackades med en vitpigmenterad olja. Lackeringen blev inget bra och lacken har resan börjar släppa. Det blir lätt repor och märken i golvet. Kan man slipa bort lacken och lägga ngt annat mer hållbart på? Vad har du för tips?

  • Hej Louise!
   Beroende på vilket lack man väljer att använda kan slitstyrkan skifta men ett lackat golv ska generellt tåla ganska mycket stryk. Du kan välja att slipa ner lacken som sitter nu och prova en annan behandling. Vill du att golvet ska hålla en vitare ton kan du t.ex. välja att luta och sedan vitolja för ett hårt och slitstarkt golv. Vill du ha kvar den lackade karaktären är en fernissa att rekommendera. Med ca fyra tunna strykningar får du ett stryktåligt golv med en vacker bärnstenston.

 31. Hej!

  Vi har lagt ett vitvaxat furugolv (Moelven) och är så nöjda! Dock valde en katt att kräkas på golvet när vi var borta så det torkade in tills vi kom hem efter jobb. Det blev en gulaktig fläck kvar, finns det något sätt att få bort detta?

  • Hej Emma!
   Vilken otur! Försök med linsåpa, men börja med en väldigt mild lösning och prova dig försiktigt fram med starkare så att du ser att golvbehandlingen inte åker med.

 32. Hej! Vi har planer på att lägga ett vitoljat furugolv på övervåningen. Problemet är att vi har en hund som väger 25 kg som kan göra ”rivstarter” samt en 8 månaders bebis som tappar leksaker i golvet titt som tätt. Ska man helst välja ett annat golv eller går det att behandla govet så det tål lite stryk? MVH Henrik

  • Hej Henrik!
   Om golvet redan är behandlat med olja är det inte så mycket mer du kan göra just nu. Är det obehandlat så kan du välja att luta det och sedan olja. Den kombinationen skapar ett hårt och slittåligt furugolv. Små märken behöver å andra sidan inte vara negativt, det kan vara ganska charmigt med lite liv och rörelse. Golvet kan du ju alltid slipa igen om det skulle behövas om några år!

 33. Hej,
  vi har precis fått våra golv slipade, lutade och vitoljade. De blev dock inte så vita som jag hoppats på (undrar faktiskt om de använt vitpigmenterad olja…). Vi har har hittills tvättat golven med linoljesåpa. Funderar nu om det kan vara en tanke att fortsättningsvis istället använda vitpigmenterad såpa för att få golven att bli lite vitare? Eller ska vi helt enkelt vänta ett tag, lägga på mer vitpigmenterad olja och fortsätta tvätta med linoljesåpa.

  • Hej Lena!
   Med vitpigmenterad såpa kommer golven så småningom att bli mer gråvita än vad de troligtvis är idag. Även den naturella såpan kommer att hjälpa till med den processen men inte lika markant. Ge det lite tid och se hur det utvecklar sig. Tycker du inte att det händer något kan du alltid behandla med vitpigmenterad olja nästa gång.

 34. Hej,

  Fungerar det även att luta med Faxe lut original och därefter vitolja, på en obehandlad furuskiva som ska användas som bordsskiva? Då jag inte vill att bordsskivan ska blir gul så antar jag att luta är enda alternativet för att få fram den där bleka furufärgen?

  Vänligen,
  Sanna

  • Hej Sanna!

   Ja, det går fint att göra på samma sätt på en bordsskiva. Det skulle nog även kunna räcka att vitolja skivan utan att luta först, en liten liten gulning ger ett naturligt utseende.

 35. Hej! Jag har försökt hitta svar på mina frågor men det verkar inte vara någon som fått samma problem som mig.

  Vi har slipat, lutat (neutral) och sedan vitoljat vårt furugolv (förresten är jag lite osäker på om det är furu eller gran, huset är byggt 1936)
  Nu är det så att resultatet inte blev exakt som jag ville. Det blev lite för vitt för min smak. Min fråga är då; kan jag få bort lite av det vita? Hur gör jag då? Vi anlitade byggföretag dör jobbet förresten och de polerade in oljan fint. Men som sagt, det blev för vitt.

  Sedan undrar jag också hur jag rengör/underhåller golvet?

  Tack för en superbra tråd!

  PS. Vi har använt oss utav era produkter. Alltså Faxe.

  • Hej Asrin!
   Det kan vara klurigt att föreställa sig hur hela golvet kommer att bli och eftersom lut och olja är produkter som reagerar i samarbete med träet kan man inte till hundra procent förutse resultatet. I takt med att golvet slits kommer det troligtvis inte ge samma klara, vita ton. Det du kan göra om du inte vill slipa ner och börja om är att vänta ut tills du behöver olja om och då använda dig av naturell olja alt. spä ut vitoljan med naturell olja, men det blir ett långtidsprojekt. Om du med underhåll menar städning så kan du använda dig av en svag linsåpalösning när du våttorkar.

 36. Hej! Vilken lång tråd! 🙂 jag funderar på att luta och olja 50/50 på nylagt furugolv. Jag undrar hur ofta man behöver rengöra med linsåpa, dvs inte bara dammsuga/sopa. Och brukar man behöva upprepa oljningen?

  • Hej Ann-Charlotte!

   Ett helt nytt golv är sällan lika torrt som ett gammalt så det kan nog dröja ett par år innan du behöver olja igen. Du kan se detta ganska tydligt när träet börjar bli lite torrt. Även när det gäller skurning gäller samma sak att du ser ganska tydligt på golvet när det inte blir riktigt rent så att du behöver gå över med såpa. Tänk bara på att inte blanda för stark såpalösning, med linsåpa behöver du bara litegrann!

 37. Hej!
  Har försökt läsa igenom de första svaren, men det var sååå många, och ändå kunde jag inte se någon som ställt samma fråga. Vi har vitlutat och vitsåpat våra grangolv och nu ska vi använda oss av vitsåpa. Vi oljade igår och det står ju att det ska härda i 7 dagar innan man ställer möbler på, men hur lång tid måste jag vänta tills de kan såpas? Kan man göra det direkt eller måste man vänta flera dagar, och isf hur många?
  Tacksam för svar 🙂

  • Hej Paulina!
   Förstår jag dig rätt att ni vill såpa ovanpå ett oljat golv. När golvet härdar jobbar oljan sig in i träets fibrer och bildar tillsammans med luten en hård och slittålig yta. Om du vill såpa golvet ovanpå denna behandling kan du göra det. Tänk på att inte göra såpan för stark, då riskerar du att såpa bort oljebehandlingen. Vänta några dagar och vänta sedan ytterligare några dagar innan du ställer möbler på.

   • Jag var nog lite förhastad där och provade att vitsåpa golvet i hopp om att det skulle bli vitare. Jag tyckte dock inte det blev någon skillnad så nu funderar jag på att vitolja igen. Går det?? Det är nämligen bara en del av golvet som behöver mer vit färg, men det är alltså denna del jag försökt göra vit genom såpa. Eller måste jag slipa bort allt igen och börja om??

    • Hej igen Paulina!
     När golvet är nyoljat är det ingen större mening med att olja på nytt, om träet redan är mättat med olja kommer det inte kunna suga åt sig mer. Vänta hellre tills golvet behöver oljas om så att du inte gör jobbet i onödan. Använder du vitolja varje gång så kommer golvet att ljusna med tiden.

 38. Kan man behandla furuplywood på samma sätt?

  • Hej Per!
   Furu som träslag reagerar likadant på lut och olja så länge det inte har behandlats med något innan. Men för att kunna förutse slutresultatet skulle jag prova på en bit som inte syns så tydligt och se hur det blir och ta beslutet om behandling av hela golvet efter det.

 39. Hejsan,
  Grym tråd! Jag skulle verkligen behöva råd!

  För 4 veckor sedan fick vi vårt golv slipat, lutat och vitoljat (ett lager). Kan jag nu 4 veckor senare lägga ett lager vax på för att få en tåligare yta? Eller måste jag göra om allt? Kan jag dessutom lägga ett lager olja till på för att få det mer mättat och sen vaxa det?

  SÅ tacksam över ett svar från er då firman vi anlitade uppenbarligen inte är att lita på…

  • Hej Jenny!
   Om golvet är nyoljat så så är det vanligtvis mättat med olja och kan därför inte suga åt sig mer om du skulle försöka olja det en gång till. Men prova på en liten bit som är dold och se om träet suger upp någon olja. Oljan i sig ger ett bra skydd, det du ska tänka på om du väljer att lägga vax är att du inte efter det kan oljebehandla utan i fortsättningen hålla dig till vax.

 40. Hej, tack för bra artikel och fantastiskt kommentarsfält. Vi har ett furugolv som lutats och sedan såpas (Faxe g/P golvsåpa) och slipas med röd doodle en gång i veckan. Det blir verkligen fint men det är ganska mycket jobb. Golvet är mättat med såpa, är det möjligt att olja nu eller behöver det göras något innan?

 41. Jag har precis fått mitt furugolv slipat och vitpigmenterat och hårdvaxoljat. Jag upplever dock att resultatet inte är riktigt så som jag vill. Upplever att golvet är lite för gult/rött och att det därför kanske behöves mer pigment

  Går detta att åtgärda i efterhand utan att golvet behöver slipas på nytt? Hur går man tillväga? Gör vitpigmenterad såpa det ljusare?

  Mvh Adam

 42. Hej!
  Vi har lutat, sedan oljat (50/50 naturell resp. vitolja, av märket Faxe) och med maskin polerat gran- och furugolven och har fått ett fint resultat. På firman sa de att vi dagen efter polering ska gå över golven ännu en gång med lite olja och maskin. Det står dock inget om det på anvisningarna. Hur ska vi göra tycker du?
  Mvh Janna

  • Hej Janna! Det är inte nödvändigt på ett nytt golv, är golvet mättat så kommer ingen olja att suga in i träet. Är golvet gammalt och ser torrt ut kan det vara värt en omgång till men för att spara er från onödigt jobb, prova på en liten undanskymd bit och se om golvet suger till sig någon olja eller ej.

 43. Hej,
  Jag har bokat en firma för slipning av ett grangolv från 20-talet. Har tänkt luta och vitolja (50/50) själv. Problemet är att golvet är nåtat sen tidigare. Hur reagerar lutet och oljan på den svarta fogmassan? Är det värt att lägga ner tid på att ta bort nåten? Ytan är ca 25 kvm och springorna varierar i storlek från 0-5mm.

  Tack på förhand!
  Ragnar

 44. Hej
  Tack för en bra tråd!
  Vi håller på att ta fram det gamla grangolvet i kök, hall och sovrum i vår lägenhet.
  Vill gärna behandla det enligt artikeln ovan – slipa, luta och vitolja. Jättefint! Men behöver man ha ytterligare behandling i köket? Jag tänker att golvet måste vara tätt för vatten. Ska man lägga på hårdvaxolja etc ytterligare? Vi har flera bräder med 5-7 mm springor emellan.
  Tack på förhand!
  Fredrik

 45. Hej!

  Jag har köpt ett Vitt Matt Hårdvaxoljad massivt furugolv men skulle vilja ha det vitare i nyansen, måste man slipa sen luta och olja det, eller går det att ytbehandla det direkt ? och isf med vad ?

  • Hej Jonas!

   Du kan prova med att använda vitpigmenterad olja. Kolla bara så att golvet kan suga in den, det kan ju vara så att golvet är ganska mättat när det är helt nytt. Suger golvet inte till sig någon olja så antingen vänta och se om det går när golvet har slitits lite eller slipa ner så att du kommer under vaxskiktet och därmed kan luta och olja.

 46. Det är inte vitheten som är det viktigaste utan att golvet ska hålla länge och inte spricka så därför tänkte jag främst på såpa kan det vara något?

 47. Förra året gjorde vi en uteplats med impregnerat trä kan jag nu faxeluta det och sedan olja det eller skura med såpa.

  • Hej Berit!
   Golvbehandlingarna med Faxes produkter är för inomhusgolv och en lut -såpabehandling är en ganska typisk inomhusbehandling, så jag är osäker på beständigheten utomhus och även vilken effekt lut skulle ha på tryckinpregnerat trä. Men om det är en ljusare effekt du söker skulle jag snarare rekommendera dig att använda en pigmenterad olja, en oljelasyr eller lasyrfärg som du hittar om du klickar på länken här: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/limfarg/traelasyr/

 48. I fjol lade vi ett impregnerat utegolv kan jag faxeluta det och sedan använda olja eller såpa.

 49. Hej,
  Vi har precis lutat och vitoljat ett nyslipat grangolv enligt instruktionerna i artikeln. Dessvärre gick polermaskinen sönder så vi fick göra det mesta av polerandet för hand genom att använda vit scotch-Brite. Resultatet blev ett något flammigt golv som är gulare på vissa ställen. Finns det något att göra eller måste vi göra om hela processen (slipa, luta, olja) igen? Hälsningar Viktoria

 50. Hej!
  Jag ska lägga ett furugolv i en inglasad altan, vad är bästa att behandla det med så att man får en så slitstar yta som möjligt?
  /Johan

  • Hej Johan!
   Den mest slitstarka ytan får du genom att luta och sedan olja. Om du använder dig av vitolja eller naturell spelar ingen roll.

 51. Hej,

  Vi har tyvärr missat att luta vårt golv innan…den informationen fick vi inte 😔
  Alltså har vi nu ett golv som är slipat och därefter tog vi faxe träolja vit. (Har inte polerat på den vita träoljan utan bara strykit ut det)
  Golvet känns lite strävt, har blivit lite ojämt med färgen och verkar ha gulnat på sina ställen… 😳
  Hur ska vi göra nu??
  Måste vi slippa om golvet igen eller kan vi luta det nu ich sen polera ut vitolja?

  • Hej Ann! Man måste inte luta innan man oljar. Det lutet gör är att den suger upp ligninet i träet som är det ämne som gör att träet gulnar. Det går bra att bara olja golvet som ni har gjort. Vad ni behöver göra i samband med oljningen är att polera bort överflödig olja och jobba in oljan i träet. Med poleringen får du också hjälp med att få ett jämnt resultat. Om ni vill luta golvet behöver ni slipa bort oljan först men ett andra lager olja går bra att polera ut. Tänk på att vänta ett tag bara så att det lagret som ligger nu har torkat ordentligt.

 52. Hej,
  Vi ville gärna lita och olja vårt golv, men det blev helt galet grönt av lutet. Tror det är gran vi har. Testade tre olika fabrikat på lut, både original och vitlut.

  Känslan blev ungefär tryckimpregnerat. Mitt tips är att testluta innan ni kör hela golvet.

  Jag vill gärna passa på att fråga om någon förstår varför vårt golv blir så grönt och någon som haft samma problem?

 53. Hej Josefin och tack för en superbra artikel!
  Vi har behandlat ett furugolv enligt din beskrivning och är, i princip, nöjda. Resultatet blev något vitare än vi hade hoppats på (särskilt kvistarna), och vi inser nu att vi nog skulle ha spätt ut vitoljan med lite naturell olja. Min fråga är nu om man i efterhand kan stryka på ett lager faxe naturell olja och polera in? För att få det en nyans närmare golvets naturliga färg. Tack!

  • Hej Marcus! Det kan vara svårt att få det jämnt om du polerar in naturell olja ovanpå det förra, och effekten blir inte heller så stor. Det bästa är nog att låta golvet vara ett par månader, och sedan skura det ordentligt med kallt vatten och linsåpa i träets längdriktning. Vid såpskurning behålls det ljusa men träet kommer ändå mer till sin rätt och blir mer ljust trä utan den vita hinnan.

 54. Hej,
  Jag har just lagt in ett nytt obehandlat furugolv och bestämt mig för att luta sedan olja, båda med vitt pigment. Min fråga gäller då om man kan luta golvet utan att slipa det innan, rakt på den hyvlade ytan?

 55. Jag har ett furugolv som slipades och behandlades med Faxe lut och vitolja för ca 15-20 år sedan: golvet är väldigt behagligt att gå på och ytan fin fortfarande. Dock har det blivit ett antal hack och repor med åren (kattklor, tappade saxar mm) och förutom själva avtrycken i träet så är reporna inte lika ”vita” som resten och syns därför mer. Ska jag slipa om golvet så att hela ytskiktet tas bort, och på nytt luta och olja, eller slipa lätt och enbart olja? Eller vad?

  • Hej Berith!
   Du kan prova med att skura golvet med en stark såpalösning, 1 del såpa, 2 delar vatten. Skura i träets riktning med en skurlevang, använd rikligt med vatten så att träets fibrer kan resa sig. Då kan en del av reporna fyllas igen. Händer det inget med hjälp av den metoden är slipning nästa steg. Då slipar du så att hela det gamla ytskiktet tas bort och lutar om och oljar.

  • OBS! Det måste vara linsåpa (linoljesåpa) att skura med, vanlig såpa är för uttorkande och kommer inte att ge ett bra resultat!

 56. Hej,
  jag är lite inne på träslaget jatoba som golv i kök och v-rum, mest med avseende på tåligheten som lär vara kanon (7.0 på brinellskalan). Men Jatoban är ju rätt mörk och till och med röd medan jag vill ha ett ljusare golv. Tror du det går att behandla jatoba med vitolja eller är det FÖR hårt för att suga åt sig nåt?

  • Hej Olle! Jatoban är inte med bland våra traditionella träslag så jag har tyvärr ingen personlig erfarenhet av det, men jag skulle tro att oljan kan ha en del problem med att tränga in i ett så hårt träslag och då riskerar du att få ett flammigt resultat.

 57. Hej Josefin!

  Jag lutade och vitoljade vårt nylagda furugolv i sovrummet med bra resultat. Jag slipade inte innan och det blev lent och mjukt. Gjorde på samma sätt med hallgolvet med exakt samma förutsättningar (nylagt, ej slipat) dock blev resultatet strävt! Lystern blev jättefin men jag vet inte vad som är fel. Har golvet inte fått suga upp tillräckligt med fett? Kan jag få det mjukt genom en 50/50 linsåpabehandling? På båda golv gjorde jag allt för hand.

  • Hej Alice!
   Det kan vara så att fibrerna har rest sig när träet var blött och gör att det känns strävt. Prova att slipa ner dessa genom att polera golvet med en vit scotch brite.

 58. Hej!

  Vi ska precis sätta igång med golvet i ett av gästrummen på vår gård från 1800-talet. Rummet har tidigare varit ett kallrum. Orginalgolvet ligger kvar och det är troligtvis obehandlat eventuellt såpat en gång i tiden. Vi vill behålla den ruffa stilen (kvistar som buktar lite uppåt osv). vi kommer bara slipa lita på ytan då vi inte vill att det ska vara 100% jämnt. Min fråga är dock att det är rätt stora springor mellan planken, upp till 8 mm, risk för att det kan rinna ner lut osv till bjälklaget. Vad är din rekommendation att man tätar med? och hur gör man så att huset inte blir självantändligt? Ska man luta samt såpa istället för att använda linolja?? Är ett gästrum så det blir inte så mycket slitage

  • Att täta springorna är tidskrävande och resultatet blir inte alltid bra. Påför i stället lut och olja med en bred pensel i stället för att hälla/stryka ut det, så rinner det inte ner i springorna.

 59. Tack för svar!
  Ok, då kanske det är gran jag har, fast jag har tänkt att det är furu. Mitt hus i Birkastan är från 1905. Blir gran generellt vitare än furu vid oljning, eller tvärtom?

  Och om jag vill att det ska bli rejält vitt (men ändå inte så vitt som om man målar med vit färg), är det då en idé att köra vitpigmenterad lut och sedan vitolja på det? Eller finns det något annat sätt att få det rejält vitt, utom att måla rakt över?

  MVH
  Linus

 60. Hejsan!

  Har du fler bildexempel på hur ett furugolv kan se ut efter behandlingen som du beskriver med lut och vitolja. Jag ska slipa ner mitt gamla trägolv (som har någon slags vit lack nu tror jag, men är slitet med märken lite överallt) och behandla det igen. Men jag vill inte att det ska bli för LITE vitt. Är lite orolig att det blir för lite vitt med behandlingen du beskriver, men vet inte 🙂
  Linus

  • Hej Linus,
   Trä är ett levande material, och ett behandlat golv kan se lite olika ut beroende på karaktären av träet.
   T.ex blir det lite olika ton beroende på om det är ett grangolv eller furugolv. De vanligaste undergolven från förr är grangolv, ca 10cm breda brädor. Också vad som är lite vitt och mycket vitt beror på tycke och smak. Det bästa du kan göra är att prova på en golvbräda, gärna en lite undanskymd, och se om du vill ha det vitare eller mindre vitt. Tänk på att det kan ta mer en en vecka innan tonen har ”satt” sig och visar hur slutresultatet blir.

 61. Hej!
  För en vecka sedan hade jag hantverkare hemma hos mig som slipade mitt furugolv från 20-talet, och sedan användes faxe:s lut och olja. Golvet känns strävt och det känns som skiten fastnar lätt i golvet. Har emellanåt hundar i min lägenhet och därmed lite hundhår, när jag nu torkade av golvet med er linsåpa kändes det som att håret fastnade i golvet och inte ville följa med moppen. När jag läst har jag förstått det som att oljat golv ska bli lent och därmed borde inte skiten fastna så mycket. Kan det hända att de polerat golvet för lite?

  MVH Sara

  • Hej Sara,
   Ett ordentligt polerat golv är lent och mjukt, och har inte fibrer som smutsen sätter sig i. Antingen är golvet inte slipat med tillräckligt fint sandpapper i slutslipningen, eller så är poleringen inte tillräckligt bra.

 62. Hej,
  Tack för en bra spalt. Vi tänkte slipa, vitluta och hårdvaxa våra furugolv. Det står 2 inbyggda garderober som vi inte kan flytta på idag men som vi kommer flytta på inom 5 år. Där garderoberna står idag behöver vi laga golvet. Kommer det att gå att laga golvet om 5 år och behandla bara lagningen med lut och vax och få det i samma färg som resten av golvet ( som vi lutar och vaxar nu)? Eller måste vi slipa om hela golvet igen om 5 år? Går det förresten att slipa om det lutade golvet eller finns luten kvar på ngt sätt ändå? Hur mkt måste man slipa? Kommer lagningen vi gör om 5 år att synas mer pga att vi lutar idag, om vi slipar upp golvet på nytt om 5 år?
  Mvh
  Mia

  • Hej Mia,
   Det är svårt att få en ny behandling att smälta in med den gamla, särksillt efter fem år. Det går att slipa av golvet lätt och göra om behandlingen, vilket nog är det bästa alternativet.

 63. Hej Josefin!
  Har med intresse tagit del av frågor o svar kring lutning o oljning och ska själv sätta igång.
  Har en kompletterande fråga:
  När jag lutat golvet, ska jag då göra någonting med golvet innan jag oljar det?

  Hälsningar
  Paul

 64. Hej!

  Jag funderar på att lägga ett vit matt hårdvaxoljat furugolv. Är det möjligt att såpa eller vitsåpa ett sådant golv om man vill ha det ändå ljusare?

  Tack!

 65. Hej Josefin!

  I artikeln ovan står det att man ska använda Faxe original, men i dina kommentarer så säger du Faxe naturell. Original har kalk medan naturell bara har lut.

  Vilket är det du egentligen menar? Original lämnar ett lager vitt kalk som man måste ta bort innan oljning, medan naturell ger en mörk effekt precis efter lutning.

  Till saken hör att byggfabriken bara har faxe original, med kalk.

  Om jag förstått rätt så finns det dessutom vitlut med mer pigment, så hela lutsituationen är förvirrad. Tacksam för klargörande.

 66. Hej!

  Har precis flyttat in i en lägenhet med nyinlagda (gissningsvis 5 år gamla) vitsåpade furugolv. Enligt förra ägaren har golven endast behandlats genom skurning med vitsåpa ca 1 gång/vecka. Problemet är att golvet nu skiftar i färg där möbler tidigare har stått och har en och annan fläck där något spillts ut. Hur fixar vi till detta på bästa sätt? Golvet är finslipat och lent, men känns ganska ömtåligt. Funderar på om vi ska vitolja det så som du beskriver ovan. Behöver vi slipa det först då?

  Tack på förhand!

  Med vänlig hälsning
  Sarah

 67. Hej!
  Vi har lagt ett obehandlat ekonomigolv furugolv som vi först behandlade med lut med vitpegment (Woka) och sedan oljade det med vitpegment. Vi gjorde det förhand och slipade först och mellan alla ggr. Lut två ggr och olja en ggn. Rummet är på 9 kvm. Slutresultatet är sådär.. det är vita fläckar i/runt alla knastar! Varför? Och går det att rätta till?
  Tacksam för svar och tack på förhand! Hälsningar Maria

 68. Hej

  Jag skall lägga obehandlat furugolv. Och jag vill så gärna få till den där gamla gråa känslan, naturligt ljusa gråa känslan. Någon som har något tips?

  /Erik

 69. Hej, jag har byggt en fristående bastu med golv av grantrall där vatten kommer rinna rakt igenom vid tvagning. Grantrallen är skruvad direkt i bjälklaget som är behandlat med linolja.

  Har ni tips på hur jag bör behandla trallen? Luta och olja går inte eftersom jag skruvat ovanifrån. Skulle det funka med att bara olja och hur i så fall?

  Funderat på både paraffinolja (som jag har till lavar) och linolja eftersom de känns relativt ogiftiga. Några nackdelar? Hur göra?

  Såg att ni har Le Tonkinois vernis och det verkar lockande men kan man ha det i bastun? Le Tonkinois Bio impression kanske?

  Jag vet att det inte kommer gå bra att komma emellan brädorna men jag tänkte ändå behandla så gott det går… jag är dock väldigt rådvill.

  Tack för en fantastisk frågetråd!

  Vänliga hälsningar
  Mats

 70. Hej, vi har slipat, lutat och vitsåpat våra golv,blev jätte fina.Kanske inte det bästa att göra i hallen dock. Så frågan är kan man olja efter det att man användt Faxe vitsåpa? Tycke även att vissa golv känns lite torra.

  Hälsningar
  Ann-Sofie & Fredrik

  • Ett oljat golv är tåligare än ett såpat, så att olja ett tunnt lager ovanpå kan vara en god ide’. Prova på en liten undanskymd yta först bara så att ni ser att resultatet blir bra.

 71. Hej,

  Jag har tagit bort mina gamla linoliummattor och under ligger ett gammalt orginalgolv från 1912. Golvet är slitet och jag behöver därför tips på några riktigt duktiga hantverkare. Jag vill komma i kontakt med något företag som verkligen vet vad dem gör. Någon som har tips? 🙂

  Tack på förhand
  Stina

 72. Hej jag har ett furugolv som jag tänkte slipa, luta och vitolja. Men det är rätt stora glipor mellan brädorna på vissa ställen och det ser dom att de varit tätat med något för länge sen som nu är nästan helt bortnött. Vad kan jag använda för att fylla ut springorna med och kan jag göra det över den gamla tätningen eller måste jag först se till att skrapa ur alla gamla rester?

 73. Hej
  Har precis fått slipat mitt golv och inoljat med vitolja. Kan man behandla golvet ytterligare för att få det mer mättat och på så sätt mer tåligt?

 74. Hej!
  Finns något doftfritt alternativ till såpa? Jag har lutbehandlat och såpat ett furugolv men jag är doftöverkänslig och tål inte längre att ha golvet såpat. Har du något förslag hur jag ska sköta golvet?
  Mvh. Barbro

  • Hej Barbro. Linsåpa innehåller ingen tillsatt doft. Den luktar ju förstås såpa av själva såpan. Kanske är det ”vanlig” gul- och grönsåpa du är känslig mot, de innehåller syntetisk parfym.

 75. Hej

  Tänkte göra enligt ovan. Har köpt och lagt in ett obehandlat furuplankgolv. Behövs detta verkligen slipas innan man lutar? Vad ger slipningen för funktion?

  mvh
  Johan

  • Om golvet är slätt och fint behövs ingen slipning på ett nytt golv!

 76. Hej!
  Jag har ett fint ovalt vardagsrumsbord som jag tänkte måla om och funderade på att måla det med linoljefärg. Kan man ha på något efter för att det ska tåla lite slitage? eller finns det någon behandling som rekommenderas? Vill helst inte använda ”plastfärg”.

  Med vänliga hälsningar
  Ida

  • Lineoljfärg blir fint! Vill du ha en lite tåligare och blankare yta kan du avsluta med ett lager linoljelack.

 77. Hej,

  Har tagit fram ett gammalt trägolv (gran eller furu) som vi tänkt luta och sedan vitolja. Några brädor är lite angripna med ca 5 mm breda och 3 mm djupa spår som vi skulle vilja spackla igen. Antar att detta ska göras före slipning, lutning och oljning? Vet du något bra spackel som funkar att olja utan att det blir för stora skillnader i ”oljeupptagning”?

  Med vänlig hälsning,

  Hans Nilsson

 78. Enligt beskrivningen ovan står det bara att luten ska torka minst 12h sedan damsuga och olja. Men man måste väl ändå slipa bort överflödig lut med en polermaskin innan man oljar?

  • Nej, det räcker bra med att sopa och damsuga upp pulvret av lut och kalk som ligger på ytan när luten torkat, ingen polering behövs.

 79. Hej!
  Vilken fantastiskt välskriven sida och lång tråd. Jag har inte läst ALLA kommentarer med risk för att jag frågar något som någon annan redan frågat. Vi håller på att lägga in ett obehandlat grangolv och funderar på ytbehandling: Har kommit i kontakt med Allbäcks oljevax som kan gnidas in både neutralt och med vitt (eller andra) pigment och det verkar mycket enkelt. Har ni någon erfarenhet av detta? Det är ju inte ett regelrätt vax som bara lägger sig på ytan men man undrar ändå om det är någon vits att luta golvet först. Tack!

  • Hej! Allbäcks pigmenterade linoljevax finns i vårt sortiment och är bra till mycket. Till en yta som slits så mycket som ett golv bör du dock göra som i instruktionen ovan, luta med naturell lut och vitolja.

 80. hej igen! ska namnas att mitt golv är vitlutat!

 81. hej! jag har ett nylagt furugolv som jag lutat. det har nu en fin ljus farg. maste jag aven olja golvet som skydd eller kan jag direkt borja såpa golvet för att få slitstarka skurgolv? Tack!

  • Du kan såpa golvet direkt. Det blir dock inte lika tåligt som ett oljat golv. Kom ihåg att aldrig använda ”vanlig” såpa, den är för mager och förstör golvet. Du ska alltid använda kallt vatten när du såpskurar!

 82. Jag har tidigare såpat golv med Faxe och varit nöjd med vitheten, men nu har jag såpat ett nyslipat golv med Fluggers vit-såpa, och jag tycker inte att det verkar finnas särskilt mycket vittt pigment över huvud taget. Kan jag blanda i lite zinkoxid (från min keramikverkstad) ??? Jag har såpat 3 ggr.
  Mariann

  • Hej Marianne!
   Zinkoxiden blir transparent på trä. Det du kan använda är titanoxid.

 83. Hej!
  Jag är i färd med att bestämma behandling av vårt furugolv och har svårt att bestämma mig. Vi vill ha en vitare nyans som beskrivs inlägget men vill att det verkligen ska vara tåligt då golvet ska läggas på landet och vi har två små barn som smutsar ner. Jag har blivit rekommenderad att lasera och sen stryka på linoljevax. Hur står sig denna behandling i jämförelse? Hur ofta bör man olja om golvet med vitolja? Tack!

 84. Hej!
  Jag tycker mig ha lusläst denna tråd upp och ner, men lyckades nog ändå göra vissa fel. Vi har ett nyinlagt furugolv som vi slipade med sandpapper för att rugga upp ytan. Vi lutade det men naturell lut, väntade ett dygn och oljade sedan noga in golvet med polermaskin. Vi tog hälften naturell olja och hälften vit olja. Jag antar att det var där vi gjorde felet, att vi tog för mycket naturell olja. För nu är golvet gult och inte alls sådär gråaktigt som jag önskade. Det är 70 kvadratmeter. Så väldigt mycket jobb och det sätter ju prägeln på hela huset. Jag är så ledsen och skulle så gärna vilja få golvet ljusare. Kan jag hyra maskinen igen och försöka olja in ett lager till med vitolja. Kommer det göra skillnad, eller bör jag blanda ut med linoljefärg/pigment? Jag vill ju inte att golvet ska se laserat ut, bara gråare. Nu ser det ut som en fjällstuga med gul furu. Skulle bli så tacksam för tips på hur jag kan gå tillväga för att komma närmre det resultat jag önskat.

 85. Hej!

  Jag har läst tråden nu men blir inte klar i huvudet.
  Menar du att man ska olja golvet efter att man har vitlutat det?

  Mvh
  E

  • Hej Emanuel. Just det!
   I anvisningen rekommenderar vi att man först lutar med naturell lut och sedan vitoljar, men det går också att vitluta och sedan olja. Vitluten blir dock VÄLDIGT vit, så för naturligast vitt/ljusgrått resultat lutar du med naturell lut först och vitoljar sedan.

 86. Har köpt lgh med gammalt, gissar på gran, golv. Golvet är jämnt men lackat. Måste man slipa det eller löser luten upp lacken? Eller finns det annat lösningsmedel som löser upp lacken? Kanske är en dum fråga men hade varit skönt att slippa slipa.

  • Hej Calle,

   Ja, du måste slipa bort lacken. Visst finns det färgborttagningsmedel som kan lösa upp lacken delvis, men det blir oftast mer jobb, då resterna måste slipas bort ändå. Det är också olika hur svårt det är att få bort beroende på vilken typ av lack det är.
   Är dock golvet jämt och det inte är många lager lack går det att slipa inte allt för stora ytor med handhållen maskin och halvgrovt slippapper, typ korn 80.

 87. Hej!

  Mycket bra sida och trevligt att ni tar er tid att svara på kommentarer. Gör att man kommer att beställa hos er 🙂

  En fråga:

  Jag har nu köpt ett obehandlat furugolv som ska läggas in. Ska jag Luta det en planka åt gången innan jag lägger in det eller ska man lägga in hela golven och sedan börja med Lut sedan Vitolja det?

  • Hej Gunnar,
   För jämnast resultat behandlar du golvet efter att det är lagt!

 88. Hej!

  Jag har skrivit tidigare om mina nästan 150 år gamla framtagna undergolv.
  Har insett att det inte kommer att fungera med rough-roughgolv i sov- och vardagsrum i min lägenhet.
  Tänker slipa, naturell luta och vitsåpa. Hoppas jag tänkt rätt nu så golven blir vitgråa med en naturlig och lite matt yta?
  Tror du det?

  Hälsningar Anette

  • Tänk på att golven inte blir så tåliga när de bara är lutade och vitsåpade dock. Vitsåpa gärna en extra gång!

 89. Hej! Har antikvaxat en gammal dörr som jag har som sänggavel, blev jättebra! Nu vill jag ha en hylla ovanför som också ser gammal ut. Hur kan jag behandla en ny bräda så den blir ”gammal” på bästa sätt? Tänkte inte bara med vaxet utan mer slipa/fila/annan behandling?
  Tack på förhand =)

  • Annica,
   Svårt att veta riktigt, det är inte alltid så lätt att ”fuska” fram 🙂
   Prova att kanske ”lättbetsa” den med the eller något annat svagt färgande innan vaxning.

 90. Hej!
  Och tack för en jättebra sida med möjligheten att få råd.
  Vi har ett fritidshus/torp byggt c:a 1900.(Vind + 2 sovrum övre plan) Renoverats på 50-talet och nu de senare åren lite bit för bit, nu håller vi på med vindsplanet: ett sovrum (grangolv) + vinden (gammalt grangolv breda plankor + en bit lappat med smalare furuplankor). Golven är obehandlade, gråaktiga, det äldre vindsgolvet är ojämnt (sättningar i huset)och ingrott smutsigt. Har tänkt oss ett naturligt ljus/gråtonat skurgolv i både sovrum och vind. Hur tycker du vi ska gå till väga? Behöver golven slipas först? Eller räcker det med rengöring och hur bör den göras i så fall? Tycker du det sen räcker att vitsåpa golven (ev. blandat med naturell linoljesåpa?)eller rekommenderar du att vi gör enligt er beskrivning med slipning, lut och vitoljning?
  Mad vänlig hälsning
  Gunnel

  • Hej Gunnel.
   Det finns ju en hel del charm i det där gamla och ojämna, så jag skulle prova att ta tillvara på det.
   Ta och skura alla golven rejält i flera omgångar med skurlevang på skaft och linsåpa i KALLT vatten, tills golven är rena. Låt torka och ge det några veckor så ser du hur det skulle te sig som skurgolv.

 91. Hej Lotta,
  Du menar att ni köpt vit linoljefärg? Kan inte säga exakt hur mycket man ska ha i, börja med att göra en test med lite olja och ca 5% färg och polera in i en bräda så ser du om det behöv mer.
  Jag rekommenderar INTE att skippa luten. Golven får aldrig den gråvita ton man eftersträvar, utan kommer att gulna under oljan. Golvet blir också mindre tåligt. Läs i artikeln och kommentarerna varför.
  /J

 92. Hej!
  Vi köpte golvolja utan vit-pigment, men insåg senare att vi ville ha med vit-pigmentering. Vi har nu köpt helvit vanlig linolja för att blanda i golvoljan o få en vit ton. Min fråga är hur stor del vit linolja det ska vara i golvoljan ? Hur stor del har ni i eran vitolja ? Jag vill inte ha dem alltför vita.
  Blir golven mörka snabbt om man hoppar över lutningen ?
  Tack, Mvh Lotta

 93. På det gamla golvet rekommenderar jag att du rengör med faxe trärens och sedan vitoljar och polerar igen, eller såpar med vitsåpa.
  Hur du ska göra med det andra är svårt att svara på, antingen för du välja hårdvaxgolvet och följa tillverkarens anvisningar, eller lägga ett nytt golv och behandla enligt artikelns anvisningar.
  /Josefin

 94. Hej, Vi har renoverat vårt hus i omgångar och i hälften av huset har vi lagt Siljans furugolv Romance. Detta har jag rengjort med endast såpa med vitpigment i vilket har fungerat ganska bra men nu börjar det (tre år senare) se lite smutsigare ut och vår katt har gjort en massa rivmärken. Min första fråga är, hur gör jag rent det lite bättre. Kan man använda en skurborste med ökad koncentration utav såpa eller ska man använda trärens.

  Sen kommer vi till en svårare fråga. Siljan har ju slutat att sälja detta avlutade golv, dem säljer endast samma golv med en hårdvaxyta istället. Vi har lagt detta i en garderob men det börjar redan bli skitigt (6 månader senare) och jag vet inte hur jag ska göra rent detta. Vi har halva huset kvar att lägga golv i och vi skulle vilja fortsätta med samma golv så det blir enhetligt men det avlutade finns ju inte längre att få tag på. Vad är bästa alternativet. Ska jag köpa det med hårdvaxyta men hur ska jag då göra rent det. Dem säger att man inte ska såpa ett sådant golv. Eller ska man köpa obehandlat och luta och såpa själv. När jag läste på tidigare inlägg verkar det som att folk även oljar golven. Vad tycker du verkar bäst?

  Jag vore väldigt tacksam om jag får svar på några av mina frågor.

  Vilken bra sida förresten, det verkar ju vara fler än jag som inte riktigt vet vad dem ska göra med sina trägolv.

  Vänliga Hälsningar
  Erika

 95. Hej Josefin,

  Jag har slipat mitt gamla furugolv och därefter enbart oljat med Faxe vitolja (ej lutat) i lördags (15/2). Färgtonen är ej jämn, då jag antar att vit färgpigmet har fastnat extra mycket i de områden på brädorna där det är lite strävt med ”hack” efter slipningen.
  Jag eftersträvar en lätt (grå)vit ton som är jämn över hela golvet. Jag har hört att man kan skura golvet med hjälp av levang samt linsåpa, när kan detta tidigast utföras isådana fall? Vilken ratio mellan linsåpa samt vatten bör nyttjas? Skall man skölja av med vatten före och/eller efter skurning?
  Vad rekommederar du att jag gör?

  Vänligen

  Fadi

  • Hej Fadi,
   För att få fram den gråvita tonen är det tyvärr nödvändigt att luta golvet innan oljning. Annars blir man aldrig av med de gula pigmentetn i golvet.
   Är det den gråvita känslan du är ute efter finns tyvärr inget annat alternativ än att slipa bort oljan (går att göra ganska enkelt med handhållen maskin, jag har gjort det flera gånger när det blivit fel), och luta och vitolja enligt instruktionerna ovan.

 96. Hej! Vi har slipat ett lackat trägolv (gran el. fur). Därefter har vi lutat det med neutral lut. Nu har det uppstått mörkare ytor på vissa delar av golvet. Där en matta legat ser det jättefint ut, men de exponerade ställena har fått en något flammig mörkare, ojämn ton. Vi har tänkt att olja det med naturell olja. Kan man bli av med de mörkare ytorna på något sätt eller måste vi slipa om det och är det då risk att det blir likadant igen efter lutning?
  Hälsningar
  Gert

  • Hej Gert,
   Det är svårt att säga utan att ha sett golvet, men trä är ju ett levande material som har olika egenskaper, kanske har träet helt enkelt en missfärgning som nu kommit fram.
   Ett golv som bara är lutat bör oljas så snart som möjligt, då luten verkar frätande. Det kan vara så att luten har fått ligg för länge utan behandling.

 97. Hej Josefin,

  Vi har för ett par dagar sedan fått slipat ett furu- eller grangolv, med ofärgad lutning och en vitpigmenterad hårdvaxolja i köket. Tyvärr tycker vi att det blev alldeles för vitt. Går det att göra något i efterhand för att få tillbaka träfärgen, utan att behöva slipa om? Köket är ett tidstypiskt funkiskök, och nu känns det plötsligt ”lantligt” med det vita golvet. Stort tack för hjälpen!
  /Sofi

  • Hej Sofi,
   Hårdvaxoljan är en väldigt hård olja, och vaxet lägger sig som ett skikt på golvet, så det kan vara svårt att komma åt pigmenten. Prova att skura golvet med en skurlevang i träets längdriktning med en riktigt stark lösning linsåpa/vatten, typ 50/50. Tänk på att det ändå ska vara KALLT vatten.

 98. Hej…
  Jag har ett furugolv som vitlutades och vitoljades för snart 6 år sedan, i sovrum och tv rum är det fortfarande jättefint men utanför toalett och i kök har det slutits rejält då jag har 3 små barn som under 5 år som gärna hjälper till i kök och spiller och kommer ut från badrum med våta fötter vilket gjort att det slitits en del just på dessa områdena… Hur går man tillväga om man vill fräscha upp detta och skapa ny lyster åt golvet? Måste det slipas om eller kan man tvätta ordentligt med trärens och sen arbeta ner ny vitolja med polermaskin? Eller ett redan oljat furugolv ”stängt”????

  Med vänlig hälsning,
  Jocke

 99. ,Hjälp, jag fick hjärnsläpp och började torrborsta ett nylutat golv efter 4 timmar istället för 24 timmar. Min fru kom in i rummet och undrade vad jag gjorde….frågan är nu hur stor skada är detta? ska jag låta de 24 timmarna gå nu och olja därefter eller måste vi börja om?/Tommy

 100. Hej,

  Har ett trägolv som ganska nyligen är oljat. Det mörknade betydligt i färgen så jag undrar om man kan olja det igen men med vitpigment? Ger det något resultat?

  Plus, kan ett oljat golv vaxas?

  mvh
  Anna

  • Hej Anna,
   Vad är det för trägolv? Är det furu, gran eller lövträ (t.ex. ek)?
   Ett furu- eller grangolv borde du kunna få lite ljusare med vitolja, men det får inte riktigt samma effekt då du redan mättat golvet med neutral olja.
   Det går bra att vaxa med naturligt vax, t.ex linoljevax på olja.

 101. Hej!
  Stort tack för hjälpen för ett år sedan då jag frågade om behandling av vår gamla lackade furutrappa. Vi har nu en mycket vacker trapp som vi är stolta över.Tålig, lagom hård yta och inte glatt. Super!

 102. Hej igen!

  Glömde fråga:

  Kan det vara så att mina golv som aldrig varit utsatta för vatten heller aldrig skall utsättas för vatten?

  MVH Anette

 103. Hej!
  Har tagit fram undergrangolven i min lägenhet. Hade bestämt mej för att slipa, luta naturell och vitolja. Då säger golvfirman att det inte är att tänka på att olja golven då det är breda springor, oljan rinner ner och det kan självantända. Så nu vet jag inte hur jag skall få mina golv så som jag hade tänkt. Jag vill inte täta springorna. Jag vill få den matta, gråvita ytan. Kan jag strunta i att slipa och bara såpa? Hur blir golven då? De är nu helt obehandlade, gråa och ca 140 år gamla. Är det det som kallas skurgolv? Kan tillägga att golvfirman trodde jag skämtade när jag sa att kanske jag bara skull såpa.

  MVH Anette

  • Hej Anette,
   Det låter som riktigt fina undergolv! Som jag förstår det är huset ända från 1870-talet, och då bör det även vara bra kvalitet på golven.
   Problemet med för breda springor brukar överdrivas.
   Oftast är springorna aldrig så stora att de blottar hela ”noten”, den del av golvbrädan som går in i nästa brädas spont.
   Ofta när man oljar ett golv sprider man ut oljan med en gummiraka, och är det stora springor går det åt väldigt mycket olja, då oljan fyller springorna. En enkel lösning på detta är att i stället fördela oljan flödigt med en stor pensel i träets längdriktning, så kommer det inte så mycket olja i springorna så att det finns risk för självantändning.

   Det verkar annars som att golvet redan är gråa och fina, så att såpa dem räcker kanske. Varför golvfirman trodde att du skämtade vet jag inte, det borde de själva ha förklarat om de nu är experter på golv. Det låter inte som en golvfirma jag skulle valt. Om de inte känner till traditionella metoder är ju risken att de inte kan göra golvet så som du vill ha det.
   Prova att såpskura golvet med en stark såpalösning (1 del linsåpa 2 delar vatten) med en skurlevang i träets längdriktning. Är du inte nöjd med resultatet kan du alltid välja att slipa och olja golvet vid ett senare tillfälle.
   Hoppas att det blir bra. Lycka till.
   /Josefin

 104. Hej, vi ska renovera ett 20-talshus och tänker luta och olja furugolv. Vi har pratat med en hantverkare och han rekommenderar oss att inte använda vitolja då han hävdar att det efter ett par år bildas ”stigar” på golvet där det är som mest slitage. Stämmer detta? Hans förslag är att använda en neutral olja.

  MVH

  Jacob

  • Hej Jacob,
   I viss mån kan hantverkaren ha rätt, men är jobbet utfört ordentligt ska inte dessa ”stigar” bli särskilt framträdande, utan en naturlig del av golvet. Att skura hela golvet med såpa ett par gånger om året hjälper till att hålla tonen jämn.

 105. Hej och tack för alla bra tips i denna tråd. Vi har lutat och vitoljat trappor och golv i vårt hus och är supernöjda. Kan verkligen rekommendera Faxes produkter.
  Nu har vi pratat om vad vi ska göra med rummen med lackad fiskbensparkett, vi vill att dom ska bli lite ljusare och med samma trärena känsla som de andra golven vi har. Är lite skeptisk till vitolja där eftersom jag är rädd att det blir svårt att få bort den vita oljan i alla små gropar i eken. Kan man lägga på någon matt lack när man slipat det? Vad skulle du föreslå? Vill alltså åt den där lite såpade känslan.
  Tack för svar.

  • Hej Viktoria,
   Precis som du säger är det svårt att få de vita pigmenten jämna på ett ekgolv. Om du vill ha ett någorlunda obehandlat utseende funkar en matt lack, men moderna vattenbaserade lacker har tyvärr en något ”död” känsla. Har ingen bra lösning på detta, fråga en duktig golvslipare om t.ex hårdvaxolja.

   • Hej Josefine och tack för ditt svar. Vi bestämde oss för hårdvaxolja och har nu slipat och behandlat golvet med en naturlig olja med lite vitpigment i. Visst jag skulle gärna velat ha golven så ljusa och fina dom blir när man precis slipat färdigt men slutresultatet blev en skön naturlig känsla ändå. Med vänlig hälsning, Viktoria

 106. Vi har problem att hitta ett passande köksgolv – kanske experten har tips? 😉

  Lägenheten är sekelskifte o i alla rum utom kök är det vitlutade furutiljor. Köket är matt vitt med carrerramarmor o porslin.

  Vi vill ha ett golv som funkar i kök o passar med övriga golv…

  Tack

  • Hej Frida,
   Ett matt rutigt klinkergolv tror jag blir bra i köket!

 107. Supersnyggt o bra beskrivning. Vi tänker göra just så här i vår nya lägenhet. I alla rum förutom kök finns orginalgolvet i furu o det kommer slipas o behandlas

  Men i köket måste vi lägga ett nytt golv. Vill gärna ha ett likadant men tyvärr är era plank för tjocka. Tjockleken kan inte va mer än 15mm – vet ni vart man kan hitta det?

  Tack!

 108. Hej!

  Har köpt en matgrupp i obehandlad furu som mörknat av tidens tand. Kan jag tillämpa metoden lut + vitsåpa eller lut + vitolja? Om inte – vad rekommenderar du? Hälsningar Ann

 109. Hej och tack för en bra tråd!
  Vi har flyttat in i ett hus där förra ägaren gjort skurgolv i köket genom slipning, lutning och oljning. Vi använder en vitpigmenterad såpa (Herdins) varje gång vi skurar. På några ställen har golvet blivit rejält slitet och grånat. Hur gör man bäst för att återställa detta? Kan vi använda koncentrerad vitsåpa och gnugga in? Vitolja?
  Med vänlig hälsning // Jon

 110. Hej och tack för en jättebra sida!
  Jag och min sambo har precis köpt lägenhet med ett jättefint genomgående brädgolv, antagligen gran eller furu (huset är byggt i slutet av 30-talet) tyvärr har föregående ägare målat hela golvet i en kall glansig vit färg, som vi gärna vill bli av med om det går. Är det möjligt att slipa/skrapa bort den vita färgen ner till det naturliga golvet, och sedan luta golven, och på så sätt få fram de fina plankorna – eller är det kört för oss?

  tack!
  /Karin

 111. Tack Josefin! Kan jag byta rakt av från Welin & Co Gammeldags Träsåpa (vit) till Faxe såpa vit?

 112. Tillägg till ovan: vi har furugolv behandlade med Welin & Co Gammeldags Träsåpa (vit) och tycker att de suger åt sig smuts. Kan vi behandla dem med vitolja enligt din beskrivning?

  • Hej Leoni!
   För att förstå lutens funktion, läs gärna min kommentar ovan.
   Ett golv som bara är såpat är mindre tåligt än ett golv som är lutat och såpat.
   Luten och oljan tar inte bort smutsen i golvet, utan innan det behandlas bör det vara renskurat, t.ex med faxe trärens.

   • Leoni, ”mindre tåligt än ett golv som är lutat och oljat” ska det vara. Svårt att hålla isär begreppen ibland…

 113. Men såpa är ju frätande? Hur blir golven efter 20-30 år?
  Förr hade man ett hål i golvet där såpavattnet kunde rinna ut.
  Inte lutade man golven utan kalkade, Lut fräter på golven. ByggnadsVÅRD?

  • Hej Ingrid!
   Såpa är inte frätande. Linsåpa är linolja som är förtvålad till såpa, och det är en fet såpa, d.v.s att en hel del fett är kvar i såpan. Det är alltså ett basiskt rengöringsmedel, som i sig är kraftigt fettlösande men också återfettande.
   Såpa tillverkas genom att linolja förtvålas med lut, det klassiska sättet som fortfarande används i tvål- och såptillverkning.
   Förr hade man i princip inget annat rengöringsmedel än lut, och ibland gjorde man tvål av talg (djurfett) som förtvålades med lut, ibland såpa av lin- eller hampaolja.
   Lut tillverkades förr traditionellt av aska, helst björkaska, som genom en vattenfiltreringsprocess bildade lut. Luten användes sedan för tvätt i stora tvättkar och för rengöring av t.ex. golv.
   Det stämmer att luten är frätande och ”förstör” de allra översta träcellerna i träets yta genom att bryta ner cellernas lignin. Detta är en väldigt ytlig process som avstannar i de allra översta träcellslagren och inte fortsätter att fräta på träet. När man sedan oljar golvet ersätts det saknade ligninet i ytcellerna med olja som reagear med luten och gör träytan hårdare. Det är därför ett lutat och oljat golv får en tåligare och hårdare yta än ett golv som bara är oljat eller såpat. Luten tar också bort det i de översta cellagren som gör att träet gulnar, därför blir ett lutat golv också ljusare/gråvitare än ett olutat. För att underhålla golvet rengör man det med fet linsåpa som, förutom att lösa upp smutsen, återfettar golvet så att det bibehåller sin tålighet.
   Golven bryts alltså INTE ner efterhand för att man har lutat dem.
   Observera att lut och såpa endast fungerar på barrträ. Lövträ som t.ex ek har en annan kemisk uppbyggnad och innehåller garvsyra som svartnar i kombination med lut.
   Hoppas detta svarar på dina frågor!
   /Josefin

 114. Hej, Jag har läst att lut förstör golvet och måste bytas efter 20 år. Vet du något om detta? Blir golvet gult om jag hoppar över lutningen och bara vitoljar mitt grangolv? Jag har även funderat på att kanske vitlasera och sen lacka.

 115. Hej Josefin,

  Strålande artikel. Jag och min sambo har precis köpt en lägenhet med furugolv som är lackade men vi tänkte nu ljusa upp dessa och har efter att ha läst en på en hel del kommit fram till att det blir antingen lut + vitolja eller hårdvaxolja. Vi är ute efter just den ljusa och matta känslan som lut + vitolja verkar ge.

  Det vi är fundersamma kring är följande (i förhållande till hårdvaxolja):

  Hur känsligt är golvet för repor om man har en hund? Är det enkelt att fylla i eventuella repor med olja?

  Hur ofta bör det tvättas för att hålla färgen och skyddet?

  Blir det lätt fläckigt? Om man har det i köket är det sannolikt att det blir en del spill som inte upptäcks genast vid matlagning exempelvis. Går eventuella fläckar som uppstår bort vid såpning?

  Stort tack på förhand!

  Mvh Emil

 116. Hej! Jag har ett vitsåpat furugolv med breda plankor. Det är behandlat med Welin & Co Gammeldags Träsåpa (vit) men jag tycker inte att det blir så bra finish (helt omättat och suger åt sig all smuts). Mitt golv blev av misstag tvättat med grönsåpa (som jag vet inte är så bra för golvet). Då blev ytan lite blankare och verkar mer smutsavstötlig. Kan jag byta över till er Faxe vitsåpa (med det som redan sitter i mitt golv) och hur blir ytan av Faxe?

 117. Hej

  Vi kommer inom kort göra denna behandling av våra äldre grangolv i vardagsrum och sovrum. Däremot vill jag kolla om viss information som jag läst stämmer. Lut är ju frätande och ”förstör” träets struktur. Stoppas denna reaktion i och med oljan? Eller fortsätter det att fräta och minskar dess livslängd?

  • Hej Ulrika,
   Du hittar svaret i artikelns första stycke:
   ”Luten verkar genom att det tar bort virkets lignin ur de ytliga träcellerna. När man sedan oljar golvet ersätts det tomma utrymmet i träcellerna med olja som oxiderar vilket ger en hårdare yta än ett obehandlat golv och därmed mindre känslig för hack och repor.”
   Golvet kommer alltså inte att ”fräta bort” med tiden 😉

 118. Hej,
  Vi har vitlutat och sedan såpat våra gama grangolv för ca 2år sedan men tycker att de är lite väl sträva och inte tillräckligt vita. Kan vi vitolja dem nu i efterhand eller måste vi då slipa dem igen och börja om? Har du andra lösningsförslag?

 119. Hej! Vi har precis köpt en sekelskifteslägenhet med grangolv i alla rum. Jag gissar att de är lackade eller behandlade på något vis. Vad rekommenderar du för att få den där ljusa, blekta nyansen på golvet? Måste man slipa först eller kan man använda någon annan metod? Vi tänker hyra in hantverkare och därmed alltså stor kostnad. Då vill man ju att det blir som man vill. Tack för svar!

  • Hej Karin,
   Jag rekommenderar naturell lut och vitolja som i artikeln ovan. Använd inte vit lut, då blir golvet halt vitt och ser laserat ut. Med naturell lut och vitolja blir det så där naturligt ljust.
   Hyr in en golvslipare som slipar och behandlar golvet, och var säker på att ni är överens om hur du vill att golvet ska se ut när de är färdiga.

 120. Hej, nu har jag inte läst alla kommentarer då det var så många så ursäktar mig innan om samma fråga redan ställts.. Men jag har ett ljust parkettgolv, vet ej vad det är för material, mörkare än Björk men ljusare än ek, går det att behandla så man får den där grådaskigt vita färgen i träet utan att det för den delen blir heltäckande?
  Vore tacksam för svar, tips och råd på hur jag ska gå till väga.
  Mvh Jennifer.

  • Hej Jennifer,
   Det där går inte att svara på utan att veta vilket träslag det är, eftersom varje träslag reagerar olika med ytbehandling.
   Försök ta reda på träslag först.

 121. Hej,
  Vårt köksgolv lutades för ca 5 år sedan och det har på vissa ställen inte slitits med charm utan allt det vita är fläckvis helt borta. Då det även för 5 år sedan lades på hårdvaxolja ovanpå undrar jag om det går att lägga på nytt lut på de kala fläckarna eller om vi måste slipa hela golvet och göra om allt från början.

  /Kristin

 122. Hej

  Jag har nu lutat våra nylagda furugolv och använde en vitpigmenterad variant. Jag la på den med lutpensel flödigt och nu när det torkat, så är ligger det lite överflödigt pigment på ytan och lite prickigt efter där det var bubblor.
  Jag har provat med en putsdyna(Hornbach) utan leverans, men blöter jag fingret och gnuggar så försvinner det.

  Hur får jag bort detta?

  /Lars

 123. Hej
  Vi har ett fur/grangolv som vi vitlutat, oljat och rengör med såpa i några år. Det har blivit mycket slitet och luten har skavts av på utsatta platser och ser flammigt ut. Vissa brädor är flisiga och golvet har ingen yta kvar alls. Vad kan man göra? Kan man luta om golvet direkt och olja igen? Vi vill inte slipa det igen. Kan man vaxa ovanpå oljan för att få en mer hållbar yta som inte blir så smutsig och sliten?
  Med vänlig hälsning Carolin

 124. Hej!
  Vi ska köpa ett borstat furugolv (med struktur) och det är obehandlat. Vår tanke är att luta (naturell) och sen olja med 50/50 vit/naturell så att det känns som ett riktigt gammalt såpskurat golv men min fråga är – om man måste slipa före lutning så försvinner väl själva strukturen från borstningen? Det vill vi så klart inte, men hur gör vi då? Tack för väldigt bra tråd/forum!
  /Micke

 125. Hej!
  Jag har behandlat ett nytt obehandlat furugolv med först trärens sedan vitlutat och slutligen vitoljat enligt beskrivningen. Jag lät oljan ligga i 15min över fyra plankrader och skrapade bort oljan med gummiskrapa därefter torkade jag bort vitoljan med lakanstrasor.
  Resultat blev inte vitare än det vitlutade lagret och jag undrar om jag gjort fel, torkat av för hårt, om oljan var för trögflytande föra att den stått i ca: 3 år, skall man i så fall späda ut den med något? Blir golvet vitare med upprepad behandling eller skall man lämna en tunn hinna av vitolja?
  Mvh/Viking

 126. Hej!
  Vilken hjälp den här hemsidan va. Tack!

  Vi har ett plankgolv där springorna är tätade med något plastigt/gummiliknande. Måste man ta bort det när man ska slipa golvet och sedan lägga i nytt när det ska lutas?
  Vad tätar man golvspringor med bäst?

  Med vänlig hälsning
  Alex

 127. Kan man använda hårdvaxolja ovanpå vitoljat lutat furugolv?Trots rikligt med olja så känns golven oerhört utsatta.. Ska aldrig mer göra om denna resan utan anlita fackmän, så slipper man gnället hemma också och all tid det tar 🙂

 128. Hej!

  Kul tråd att hamna på mitt i djungeln. Här finns ju allt man kan lära sig 🙂

  Jag har kanske missat en liknande fråga ovan i tråden, men det jag behöver hjälp med är ett furugolv jag först lutat (vit lut) och vitsåpat.

  Jag är inte helt nöjd med resultatet, och framförallt hårdhet och ett lättstädat underlag saknas. Jag är helt enkelt rädd för att det ska få märken för att det är för mjukt – både av tryck från möbel/tappad stekpanna, och fläckar från mat annat spill.

  Nu har jag förstått att det finns olika vägar att gå. Det enda jag vet är att jag inte vill måla eller färga det, och jag undviker gärna ytterligare slip (nöjd med färgen)! Jag har sett det pratas om olja, lack och fernissa.

  Vilket föredas, och hur skiljer de i förhållande till svårhet att få bra och slutresultat?

  Tack/ John

 129. Hej! Tack för en bra artikel och en fin och inspirerande hemsida! Jag har ett plankgolv (av furu tror jag) som jag nyligen behandlat med lut och osmo oljewax. Det blev väldigt vackert men jag har fått några problem med det. Gummifötterna på mitt gitarrställ verkar ha reagerat med golvytan och lämnat skarpa gulorangea fläckar som jag inte kan få bort. Även andra gummitassar har gett samma problem. Kan det vara lutet som reagerar med gummit? Kommer det att vara så för all framtid, eller beror det på att golvet nyligen är behandlat? Har ni någon produkt som jag kan reparera mitt golv med?

 130. Angående lut till ekgolv och andra lövträd !
  Det finns special lut till lövträd!
  Jag har själv använt detta med god erfarenhet.
  Kanske inte ingår i ert varusortiment?!

  • Hej Roland,
   Det som kallas lövträlut är egentligen inte lut utan oxalsyra. Oxsalsyra används för att bleka lövrä, ta bort rostfläckar med mera, men har egentligen inte samma funktion som lut.
   Ett ekgolv blekt med oxalsyra blir något ljusare, men inte som lut på furu. Kruxet är ändå att man måste ha vitt pigmentet som är svårt att få jämt om man vill ha det ljust, särskilt på ett golv där träet inte går i samma riktning, som en fiskbensparkett t.ex.

 131. Hej igen

  Angående min fråga om finslipning av nylagt furugolv innan behandling, så står det i texten ovan att det skall utföras. Men du anser alltså Josefin att det inte behövs?

  /Lars

  • Hej Lars, det beror på hur golvet ser ut och känns. Känn på det. Känns det jämnt och inte för strävt behövs det inte slipas.

 132. Hej!
  Vi är lite lätt uppgivna nu. Har vitlutat och vitoljat ett obeh furugolv och har tyvärr låtit oljan ligga lite för länge. Ytan är klibbig och gnuggar vi så åker lutningen med… Måste vi slipa ner det så det blir obehandlat igen? Och göra om lutning och allt? Finns det några genvägar? Vi har använt faxes produkter. Tack på förhand!

  • Hej Annica!

   Oj vad jobbigt! Det är svårt att göra nånting åt torkad överflödig olja.
   Jag kan inte svara säkert, men jag skulle provat att försöka torka av hela golvet med balsamterpentin för att lösa upp oljan, sedan olja igen, eller bara skura med såpa efteråt om golvet fortfarande är tillräckligt ljust.

 133. Hej

  Jag skall nu lägga in ett obehandlat furugolv, som jag tänkte luta och vitolja sedan.
  Hur mycket måste man slipa det innan?
  Räcker det för hand eller är det stor maskin som gäller och vilken sort isf(band, roterande,,,)?

  Med vänlig hälsning,
  Lars

  • Hej Lars!
   Ett hyvlat golv har ofta en fin yta från början, så ingen slipning ska behövas.

 134. Hej,
  Vi har använt vitlut och vitolja och känner i efterhand att resultatet blev alldeles för ljust. Det vita pigmentet ligger även lite ojämnt. Finns det något man kan göra för att göra det lite mindre vitt och mer naturligt? Eller måste vi slipa ner och göra om?

  • Hej Karin,
   Som jag nämner i texten ovan är vitlut svår att få jämn och blir i mitt tycke alldeles för vitt.
   Prova att skura det riktigt ordenligt med linsåpa i kallt vatten, med skurlevang i träets längdriktning några gånger så kanske det avhjälper något.

 135. Hej!

  Hur underhåller man ett vitlaserat golv?

  MVH Martin

 136. Hej
  Vi har precis slipat, lutat och vitoljat två golv. Vi hade ingen poleringsmaskin men hoppades att det skulle fungera trots det. Tyvärr ser golven flammiga ut av de vita pigmenten. Jättetrist efter allt jobb…
  Någon som har tips vad vi kan göra för att få fason på det hela?
  Tacksam för svar.
  Malin

 137. Hej!

  Vi har precis köpt en lägenhet med Fiskbensparkett (ek) i vardagsrummet och plankgolv i resten av lägenheten, förmodligen gran eller furu.

  Vi vill att våra golv skall få en vit och matt yta dock så man fortfarande ser trät.

  Hur skall man gå tillväga på de olika golven,att slipa dom först är givet men metoden efter detta är minst sagt svår att bestämma.. vad är bäst och snyggast samt hur mycket underhåll kräver de olika metoderna?

  Vilken metod rekommenderar ni?

  Detta är verkligen en djungel..

  Tacksam för svar!

  MVH Ivan

  • Hej Ivan.
   För brädgolven rekommenderar jag att luta med naturell lut och vitolja enl. instruktionen ovan.
   Fiskbensparketten i ek kan inte lutas, lövträ reagerar med lut genom att bli mörk.
   Vitolja på ett parkettgolv kan lätt bli flammigt, jag skulle absolut anlita en golvslipare för det jobbet som har erfarenhet av vitoljning av ekgolv.

 138. Hej!
  Hej!

  Vi har ett furugolv som tidigare oljats med linolja. Det har med åren blivit väldigt rött/orange och vi vill nu luta och vitolja det för att få en fin gråaktig ton. Frågan är om vi måste hyra slip för att slipa bort ”rödheten” eller räcker det att luta och olja?

  • Hej Karin,
   Ja, golvet bör slipas av så att du får fram ett ljust, obehandlat golv att behandla med lut och olja. Luten kommer inte att ta bort mörkheten i det gamla golvet.

 139. Hej! Jag har lagt ett massivt furugolv med struktur i kök o hall. Jag har lutat det med ofärgat lut och nu ska jag olja med Faxes vitolja. Min fråga är om det är stora nackdelar med att inte använda polermaskin? Rummet är inte stort, ca 13kvm, och jag har svårt att hitta någonstans att hyra maskin (är i landsbygden). Om man inte har maskin, hur ska man gör då för att få bästa resultat. Golvet har som sagt struktur, dvs man känner och ser ”ränderna”, någon kommentar ang. detta? Tack på förhand.

  • Hej Astrid,
   Ska du polera för hand rekommenderar jag dig att späda den vita golvoljan med ca 30% linolja, som är mer lättflytande och gör den lättare att polera in. Det blir heller inte lika svårt att få pigmenten jämna då, vilket kan vara en större risk när golvet är ojämnt.
   Ta några brädor i taget, hela längderna, och polera in ordentligt med ofärgade trasor, t.ex ett gammalt lakan i bitar.

 140. Hej! Jag står i begrepp att göra denna behandling på ett golv jag hittat under plastmattorna i min pappas hall. Dock undrar jag hur man ser skillnad mellan Furu och gran? Golvet är sedan 30-talet, ca 10cm brett och väldigt gult med mycket kvistar. Jag ska hyra maskin och slipa ner det idag, men det vore intressant att veta vilket träslag det kan vara, och det kanske är viktigt för vilken olja man ska ha?

  Tack för en superbra instruktion!

  • Hej Annie,
   Grangolv brukar ha mindre ådring än fur, dvs vara mer jämnfärgade. De gamla undergolven är nästan alltid av gran. Furugolven brukar vara övergolv av bredare tiljor.

 141. Jag undrar om jag verkligen måste luta golvet först, eller om det är möjligt att olja det i alla fall som det är?
  Och vari liogger skillnaden mellan att ta lut först eller inte alls?

 142. Har ni några bilder på nylagda gran eller furugolv? Görna såpade. Tack!!

 143. Har en trappa från 1946 som vi slipat och undrar nu om du skulle rekommendera att luta den. Skulle gärna vilja behålla den fina trä-rena ljusa känslan men vet inte hur det skulle funka med det slitage det blir i en trappa. Vad tror du?
  Mvh Viktoria

 144. Hej!

  Tack för en intressant tråd!
  Vi har köpt en bostad med (ganska slitna) furugolv och furutrappa (från 90-talet). Vi skulle vilja få det ljusare och bli av med det gula men ändå ha träkänslan kvar. Så vi blir mycket intresserade av alternativet vitolja. Vi skulle dock vilja anlita någon professionell som kan göra detta. Har byggfabriken några samarbeten med hantverkare – i Östergötland (Linköping)? Rimlig kostnad för rum på 30 m2?
  Mycket tacksam för tips!

 145. Hej!

  Du är superduktig och kunnig på att ge svar på alla frågor.
  – För mig har det hänt en super miss bara för att jag trodde att en snickare som satt golv tidigare och behandlat dem visste hur man skulle göra. Han slog naturell olja på ett 190mm(plankornas bredd) brett furugolv. Han följde inte brukanvisningen och satt in oljan och polera förhand, torkade inte ordentligt av alla ytor så det blev på några ställen glansigt på andra ställen verkade som oljan dragit in så bra att trä så obehandlat ut,(provade själv att sätta olja på dessa ställen och märkte att de gick genast in och fastän jag smörjade in oljan enligt konsten alla regler så såg ytan obehandlad ut). Nu undrar jag om jag på något sätt kan få ett bättre reslutat om jag nu ytterligare slår vitolja på hela golvet(t,träporerna är väl till endel nu täppta och golvet tar väl inte mera åt sig om jag nu applicerar en tredje gång med vitolja? Måste jag slipa om golvet och göra allt på nytt?
  Vänliga hälsn. från Finland.

 146. Hej! Vi har vitsåpade furugolv överallt. När huset var nytt (1996) lutades golven först och behandlades därefter med vitsåpa. Vi underhåller dem med vitsåpa då och då, men skulle vilja ha lite vitare och – framförallt – lite tåligare yta. Undrar om vitolja kan vara lösningen? Går det att olja ovanpå den såpade ytan eller måste golven slipas först?

 147. Hej,
  Jag har köpt ett färdigbehandlat furugolv, dom är vitlutat/oljat. Dum snål som jag var så köpte jag B-sorteringen och la in golvet. Flera plankor är lite ”randiga” vad det gäller den vita färgen, något produktions fel och där av B-sorteringen. När jag la in det kändes det väl OK, men ju längre tiden går blir jag mer och mer irriterad på det. Finns det något bra sätt att rädda upp situationen, utan att behöva slipa om hela golvet? Typ, gå på med mer vit pigment eller något.

 148. Hejsan. Min kille har slipat och vitlutat vårt golv. Dock så la han på naturell olja då vi tyckte det såg vitt och fint ut innan oljningen. Nu efter så är det grått. Går det att vitolja över den naturella oljan?

  • Hej Erika!
   Det går att vitolja över den naturella oljan, dock vet jag inte precis hur färgtonen blir.
   Jag brukar rekommendera naturell lut och vitolja just för att jag vet hur resultatet blir med det.

 149. Hej!

  Vi har under ett antal lager plast och linoliummattor tagit fram ett gammalt plankgolv i furu. Spontat och relativt breda plank (ca 19 cm). Eftersom det är slitet mm så tänkte vi slipa det och sedan olja det. Linolja tänkte jag spontant, men har nu efter att ha pratat med några golvslipare blivit osäker. Dels pga brandrisken vid oljningen och dels pga underhållet.

  Rummet kommer vara ett barnrum, så vi vill ha enbart relativt naturliga produkter och även någorlunda i stil med början av 1900-talet (huset byggt 1902). Samtidigt relativt lättskött och vill att man ska känna träkänslan när man går på golvet (dvs lackning går helt bort).

  Hur svårt är det att få till ett skurgolv/såpgolv från scratch efter slipning? Behandlar man golvet med enbart såpa första gångerna? Vad blir skillnaden om man använder linsåpa? Hårdvax – är det något att ha?

  Tack på förhand!

  /Mvh Jens

  • Hej Jens!
   Du hittar alla svaren i artikeln och kommentarerna ovan.
   Jag rekommenderar naturell lut och faxes vitolja, det är en bra kombination av vegetabiliska oljor som ger ett tåligt golv som rengörs med fet linsåpa då och då.

   Ett skurgolv med bara såpa tar år att få till, och det är inte så tåligt.
   /Josefin

 150. Det vita lagret är lutens kristaller. Borsta eller dammsug bort detta innan ni oljar, som i anvisningen ovan.
  Fläckarna kan bero på att man spillt lut fläckvis medan man lutar, eller att golvets orenheter, fettfläckar och liknande inte har slipats bort ordentligt.
  Är det gammalt trä kan det också vara missfärgningar i själva träet, det är inte så mycket att göra åt.

 151. Vi har slipat av lacken på vår furutrappa och håller på att luta av den för att sedan vitolja den. Men nu ser den förfärlig ut: ojämn i färgen med mörka och ljusa partier. Ska vi slipa av luten eller ändrar det sig när man vitoljar? Vi vet inte hur vi ska gå vidare trots att vi läst allt som du skrivit tidigare. Mvh Aina

  • Hej Aina,
   Luten kan göra furun väldigt gul, det ska gå bort med vitoljan. Men att det är flammigt är ju inte bra.
   Kan det vara så att all lack inte gått bort?
   Lut används ju också som färg- och lackbortagning. Prova att slipa av trappan en extra gång efter lutningen och luta sedan igen och se om det blir bättre!

   • Tack för att du svarar och så snabbt! Trappan är inte gul utan mörkgrå och ljusare gråfläckig sedan vi lutat. Vi har lutat om ett av stegen och nu ligger det som ett vitt kalklager över hela steget. Ska det vara så innan man vitoljar? Observera att vi har lut orginal som du tipsat om.
    Aina

 152. Tusen tack för svar! 🙂

 153. Flödigt med bred pensel i träets längdriktning!

 154. Tack för snabbt svar! Hur ska oljan appliceras?

 155. Hej Byggfabriken!

  Hur många gånger måste jag olja på ett nyslipat furugolv som är avlutat?

 156. Pingback: Vi sjunger långsamhetens lov - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 157. Hej!
  Jag undrar hur snart man kan såpa ett lutat och vitoljat golv?
  Tacksam för svar

 158. Hejsan!

  Vi har lutat och vitoljat golv i sovrummet och hallen och på vissa delar har det börjat att slitas bort. Min fråga är egentligen, är det inte tillräckligt luta eftersom man ser den naturliga färgen där det slitits och om man vill olja om golven, måste jag då slipa, luta om och sen olja igen eller räcker det med att bara olja på en ny omgång?

  Tack för svar

  Hälsningar

  Olle

 159. Hej och tack för en fantastisk artikel och tråd. Kakelugnsmakaren har råkat göra en liten sotfläck, ca 2 cm diameter, på vårt nylutade och vitoljade furugolv (5 dgr efter behandlingen). Dessutom några (svaga) fotavtryck. Vad göra?

 160. Hej!
  Vi har ett mörklutat furugolv i vår lägenhet. Tyvärr har golvet i vardagsrummet blivit repat av bland annat soffan och dammsugaren. Finns det något trix för att få bort reporna? Olja golvet?

  Tack på förhand.

 161. Hej

  Jag undrar vad är det för skillnad när man säger slipa och sen vit pigmenterat alternativ slipa och sen luta?

  Tack, snälla för hjälpen

 162. Hejsan,
  Tack för saklig och lättförståelig information. Jag har en fråga om askgolv skulle vilja få den där härliga ljusa vita färgen. Är det då vitolja som gäller?

 163. Hej!

  Först och främst, tack för en väldigt bra sida med tydlig information. Vi har nyligen beställt furuparkett med naturell lut och vitolja (från Berg & Berg). Naturell lut för att undvika den rosa och gulaktiga tonen som du tidigare nämnt. Min fråga är nu, om man bör olja in det på nytt direkt när man fått hem det och om det har stor betydelse med polermaskin när det så nyligen behandlats. Proverna i butiken (som hade naturell lut) var dock inte så ljusa som vi önskar. Går det bra använda vitpigmenterad olja vid varje behandling fram tills man fått den ton/färg man önskar? Och hur ofta bör man olja in golvet? Mvh Maria

 164. Tack Josefin för ditt tips. Jag ska efterbehandla med olja.

 165. Till skurning är den feta linsåpan bäst: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/olja-sapa-och-lut/info/produkter/412-101-linsaapa-1-liter/
  Ett gediget jobb, men det kommer lukta underbart nysåpat efteråt!

 166. Hej
  Jag har ett sk sekelgolv (sedan 2005), dvs ett vitpigmenterat furugolv som jag regelbundet rengjort med Faxe golvsåpa med vitpigment. Det har hållt sig fint men i natt tyckte katten att det var för kallt för att gå ut och sköta sina behov och tyckte att golvbrädorna var ett bättre ställe. Efter att ha rengjort det så är det ändå en mörk fläck och eftersom jag gnott så mycket så har även trät runtomkring förlorat lite utav sin vita nyans och går mot gult. Har tvättat det med den vitpigmenterade golvsåpan men det hjälper inte. Måste jag måla om hela golvet (35 m2)med vitpigmenterad olja eller vad är bäst?
  Tacksam för svar
  Emma

  • Hej Emma,
   Det finns ingen universallösning, men jag skulle prova att skura hela golvet ordentligt med stark linsåpelösning (ej vitpigmenterad) och skurlevang, så att färgtonen blir jämn.
   Sen kan du efterbehandla med vit såpa.
   /Josefin

 167. Hej,

  Jag använde inte de produkter du nämner i artikeln utan från Woca. Måste erkänna att jag inte är helt nöjd med resultatet och ångrar att jag inte läst din artikel innan jag köpt in material.

  Om jag vill bevara finnishen så vit som möjligt eller till och med bättre på med ännu mera vitt pigment. Hur ska jag då fortsättningsvis underhålla golvet? Finns det vitpigmenterad linsåpa exempelvis?

  Eller är det enda rätta att olja om med vitolja (mitt problem var att trots användande av polermaskin så ville inte pigmentet arbeta sig ner i golvet, oljan mättade golvet men pigmentet satte sig knappt alls).

  • Hej Mikael,
   Jag vet inte alls vad oljan du använde har för innehåll/egenskaper, men det är möjligt att den innehåller petrokemiska oljor, t.ex paraffin. Man kan omöjligt säga hur det kommer att fungera med inträngingen om man använder enbart naturliga oljor på det.
   Vill man ha ett vitare golv brukar vi rekommendera att tillsätta lite vit linoljefärg (vegetabilisk) i vår golvolja, men jag kan inte säga hur det kommer att funka i din olja. Det bästa hade nog varit att slipa av ytan lite lätt och olja in med mer vitpigmenterad olja.

 168. Hej
  Vi har precis köpt en lägenhet och vi ska slipa golven.
  Min fråga är om det är en bra ide att först ta original luten och luta golvet efter slipningen och sen vitsåpa golvet.

  • Hej Emma!
   Du kan vitsåpa golvet, men det blir inte särskilt tåligt.
   Jag rekommenderar naturell lut och vitolja.
   /Josefin

 169. Hej

  Jag ska renovera vår furutrapp. Först måste jag så klart slipa den ordentligt och jag vill luta trappstegen. Jag vill inte att stegen ska vara vita utan mörkare så min fråga är att räcker det med att luta stegen eller behöver jag någon efterbehandling typ såpa eller liknande.// Gunilla

  • Hej Gunilla. Du kan inte bara luta golvet, då blir golvet gult, torrt och mottagligt för smuts.
   Om du inte vill ha en ljus yta oljar du in trappstegen med naturell olja efter den naturella luten.

 170. Hej alla!
  Jag har läst alla kommentarer, och vad bra med så mkt info! Men jag blir inte riktigt klok på en sak. Om man köper furu och ska lägga själv… Lägger man då med springorna, eller det blir så av sig själv efter ett tag? Kanske en dum fråga, men får inte riktigt svar på den i tråden. Ha det bra alla! /Malin

 171. Hej jag undrar om det går att luta och olja ett furugolv som är nytt, obehandlat och stukturbortat. Jag vill ha den bortade ytan kvar och därför inte slipa golvet innan behandlingen går det? blir ytan bra då eller blir det stickigt?

 172. Hej,

  jag har ett ca 10 år gammalt lutat och vitoljat golv ( faxe) som blivit delvis slitet och nu är uppvisar gula/ grå partier. Hur renoverar man det snyggt? Skulle kunna tänka mig ett skurgolv eller om det är lätt, olja in bara de slitna partierna? eller blir det fula skarvar?
  Har ni nått tips…och om man måste ta bort oljan helt funkar faxe trärens?

  Tacksam för hjälp

  Susanna

 173. Hej!

  Jag har lagt in ett nytt furugolv som jag vill förhindra att det gulnar och eventuellt få en lite ljusare ton på det hela.
  Min fundering är då om jag ska vitluta det MEN jag vill lacka mina golv av bekvämlighetsskäl då det är betydligt mer lättstädat och hållbarare.
  Vet du om man kan lacka ovanpå ett lutat golv och vad effekten blir?

  Mvh Anders

 174. hej och tack för många bra tips.
  jag har lagt ett nytt grangolv i ett uterum som jag inte ska värma upp under vintern bara vid enstaka tillfällen min fråga är om det måste slipas om och om det går att vitluta och olja med vitpigmenterad olja även om det för det mesta är kallt i rummet vintertid.

 175. Hej. Jag är i Kanada, och jag har furugolv. Jag vill att min golv i skandinavisk stil: lut och såpa. I Kanada har vi inte rätt kommersiella produkter. Därför måste jag göra min egen. Kan du berätta för mig vilka material jag måste använda för att göra en vit lut blandning, liknande Faxe Lut Origanl? Och hur är det med vit såpa blandning? Kan jag göra detta genom galler en fysisk tvål till flingor, tillsätta vatten och vitt pigment, som titandioxid? Tack för din adivce. Jonathan.
  Hello. I am in Canada, and I have pine flooring. I would like my flooring in the scandinavian style: lye and soap. In canada we do not have the proper commercial products. Therefore I must make my own. Can you tell me what materials I must use to make a white lye mixture, similar to Faxe Lut Origanl? And what about white såpa mixture? Can I make this by grating any natural soap into flakes, adding water and white pigment, like titanium dioxide? Thank you for your adivce. Jonathan.

 176. Hej
  vi har lutat ett gammalt furugolv som vi slipat med kornstorlek 60. Vi tänkte sedan vitolja det och polera med maskin. Jag läser här att man ska slipa med kornstorlek ca 100 innan lutning. Kan jag slipa av golvet för hand med finare papper innan vi oljar golvet eller kan det räcka med att man polerar med maskin efter oljningen? Jag tänker att det kan bli ojämnt i färgen av det vita pigmentet i oljan annars.

 177. Hej!

  Vi behandlade vårt nya furugolv (ett norrländskt av bra kvalitet) som vi har i hela huset enligt denna beskrivning i maj. Och vi är riktigt nöjda med färg och träkänslan! Att golvet är känsligt för märken, repor osv. räknade vi med! Men jag tycker att golvet blir väldigt fläckigt, det blir fläckar på golvet av allt, t.o.m vattenfläckar! Så jag undrar lite över rengörningen… Hur ofta är det okej att skura golvet? Och kan man moppa med vanlig mopp också (lite smidigare), eller är det skurborste som gäller? Blir det såhär på ett furugolv, eller borde vi olja golvet igen?

  • Hej Kristin,
   Så känsligt brukar inte golvet vara. Rengör du det med linsåpa? Annan såpa, t.ex grön eller gulsåpa, är inte på långt när tillräckligt feta, och gör golvet mer mottagligt för fläckar. Så även andra rengöringsmedel.

   • Jodå, vi köpte linsåpa från er som vi använder. Den är fantastisk och gör verkligen rent… Allt tar den! Men jag tycker det är märkligt att det blir så fläckigt… Tom vattenfläckar. Kan man moppa emellanåt, eller är det skurborste som gäller för furu?

 178. Hej!
  Är i valet och kvalet mellan furugolv och linoleum i vårt nya kök. Är ett furugolv med den behandling ni beskriver tillräckligt tåligt i ett kök?

  • Hej Lasse!
   Hur tåligt man tycker att det är är nog en smaksak. Jag vet många som trivs med trägolv i köket, andra tycker att ett linoleumgolv känns bättre mot slabb och väta. Kolla runt och fråga hur andra har tänkt.

 179. Nu har jag lutat mina golv + vägg. Golvet gick bra men väggen var svår för det rinner som tusan.Kanske måste jag göra om väggen. Men en fråga: Jag köpte en handpoleringsmaskin efter att läst kommentaren om att det kanske skulle vara lättare men där finns inte någon skurdel med. Först måste man väl ta med någon sorts skurblock/scotch Brite yta. Men när använder man maskinen som har tygrondeller?

 180. Pingback: Lutade golv « Babbelibub

 181. Jag har köpt ett furugolv 27 mm som ska ligga i vårt nybyggda uterum som är isolerat för vår/höst. Jag är osäker på om jag ska lacka det, vilket tillverkaren menar man ska göra om det är mycket slitage på golvet. Men samtidigt låter det på diskussionen här på denna webben som om olja är ett bra alternativ. Vad kan ni rekommendera?

 182. Hej, vi har ett parkettgolv i ek i vårt nyrenoverade vardagsrum som är gulaktigt och tråkigt. Vi slipade och lackade för 20 år sedan. I övriga rum är det furugolv. Vi vill gärna piffa upp parkettgolvet. Har ni några förslag och hur man går till väga. Vi vill undvika att maskinslipa golvet. Huset är byggt 1953. (Jag är sugen på heltäckningsmatta men det är inte de övriga i familjen.)
  Tacksam för tips.
  Ulrika

  • Det är svårt med piff, det kan bli bra eller dåligt 😉

   Mitt råd är att ändå bita i det sura äpplet och hyra in en golvslipare som slipar och oljar golvet, så kommer hela rummet bli som nytt! Det är värt det!

 183. Vit linoljefärg i oljan, inte i färgen. Ska det naturligtvis stå.

  (eller lack med vita pigment i, för att förtydliga).

  Med vänlig hälsning,
  Elin

 184. Hejsan!

  Tack för en väldigt bra och läsvärd artikel! Har lärt mig en hel del både av den men också av alla frågor och bra svar.

  Jag och min man ska slipa och fixa våra furugolv, och funderar på att luta dem för att sedan efterbehandla med vitolja. Och då har jag läst alla tipsen ovan om att köra naturell-lut + vitolja och sedan polera ordentligt medan oljan är blöt. Sen läste jag också ditt tips att använda lite vit linoljefärg (5%)? i färgen om man ville ha det riktigt vitt. Och det är det vi är ute efter, min man vill egentligen ha målat vitt, men vi har kompromissat om att försöka göra det så vitt som möjligt utan att måla. Min fråga är helt enkelt om det är bästa sättet – luta, vitolja med lite vit linoljefärg (+polering)? Och hur pass vitt det blir? Förstår att det är individuellt beroende på trät men om du vet ungefär? Hittar ingen bra bild på nätet och på färgaffärerna vi varit säljer de inte ens linoljefärg…

  De vi frågat har föreslagit lack istället för olja, med vita pigment i, men vi vet inte om det blir lika bra eller bättre/sämre?

  Tack igen för all hjälp redan!

  Med vänlig hälsning,
  Elin

 185. Vi har ett 45 år gammalt klarlackat trägolv i sommarstugan som med åren har gulnat.
  Nu har vi plockat bor två garderober och golvet under är olackat och mycket ljusare än golvet omkring.
  Hur ska man göra för att få golvet där mera gult?

  Sommarhälsningar

  Håkan

 186. hej jag har lagt ett grangolv i ett uterum som jag bara tänkt ha varmt i ibland på vintern. Har idag vitlutat och vitpigmenterat oljebehandlade golv i resten av huset kan man ha det i uterummet också och måste man alltid slipa nya golv innan man börjar behandlingen mvh patrik

 187. Hej

  Du nämner ovan till Torbjörn att han skulle skura med linoljesåpa. Jag har förstått av att läsa allt ovan att det är viktigt att jag behandlar mitt vitoljade golv med en fet olja. Men när jag nu ska in o beställa den här på er sida hittar jag ingen linoljesåpa, bara linsåpa står det?

  • Hej Kristina,
   Linsåpa och linoljesåpa är samma sak, man bara kallar den lite olika ibland.
   Det är den fetaste såpan och används till skurning av golv.

 188. Hej!

  Vi planerar att lägga nya furugolv i hela huset och behandla dem så som beskrivs i artikeln. Jag blev dock lite orolig när jag läste i ett av inläggen här att oljan under polering med polermaskinen skvätte upp på väggarna. Är det risk att det skvätter på väggana när man polerar? Bör vi i så fall vänta med tapetsering/målning tills golven är färdigbehandlade? Hade annars tänkt göra i ordning golven sist.

  Hur lång tid bör man räkna med att det tar att polera ca 130 kvm golv med polermaskin?

  /Camilla

 189. Hej!
  Det var en htc golvslip med http://www.htc-floorsystems.com/sv-SE/Products/Tools/WoodGrinding.aspx sedan körde jag bara av det med sandpapper från 24 till 120

 190. Hej!
  Vi fick vårt köksgolv lutat och vitoljat för någon månad sen och resultatet blev verkligen bra. Dock kan jag redan nu ana mig till att vissa partier med större slitage, typ diskbänk, kommer att mörkna mer med tiden. Min fråga är om man efter en tid kan behandla vissa partier med vitolja och polera dessa för hand?
  //Torbjörn

  • Hej Torbjörn!
   Om du skurar rent hela golvet då och då med en fet såpalösning (1 del linoljesåpa, 2 delar KALLT vatten) ska du nog inte ha några problem med mörkning.
   Såpan fettar in golvet och bibehåller tåligheten.
   Se till att skura ordentligt med skurlevang med skaft i träets längdrikting.

   Att bara olja in delar av golvet kan nog göra det flammigt, så det ska du undvika.

   Vitheten behålls naturligt, du får en bättre yta med linsåpa än med vitsåpa.

 191. Har idag hyrt en slip, rätt stor med diamanter och prylar på slipstålen, tog 4h att slipa bort den klibbiga oljan från 120 m2, jag gjorde om alla rum utom det sista för det blev perfekt! Nu ska jag slipa sista varvet med 120 papper och sedan luta om dom! Och till alla er som har problem med tjock färg, olja, tjära och all annat elände, det finns maskiner som inte kostar mycket att hyra som tar bort det utan problem! Jag är super nöjd!

  • Bra jobbat Johan! Det låter som en bra maskin. Kallades den något speciellt?

 192. Tack jag ska testa det, annars tror jag det blir det tidskrävande alternativet! Varför det blev som det blev är att jag gjorde för många rum för fort, skulle ha tagit ett i taget.

 193. Hejsan, håller på att olja mina nyslipade och lutade furu golv, allt har gått bra fram tills nu med oljan, (Faxe vit golvolja) ett rum 24m2 hann den klibba fast och är som på tok för tjock, vad göra? Klösa bort eländet och slipa om eller finns det nå som löser upp den? Det blev inte alls bra och man blir som frustrerad!

  • Hej Johan!
   Det där låter ju inte bra. Kanske torkar den snabbare om det är mycket varmt i rummet, annars brukar det inte vara några problem att stryka på /raka ut oljan och sedan torka av överflödet med en trasa.
   Oftast brukar oljan hålla sig blöt länge medan man går över den med polermaskin.

   Har det blivit för mycket olja på och den har hunnit stelna är det så klart svårare att göra det fint sen.
   Att klösa bort oljan låter som ett mycket tidskrävande och inte minst nagelslitande arbete, så det ska du nog hålla dig ifrån.

   Du kan dock prova att gå över den torkade oljan med en polermaskin med den grövsta polerskiva du kan hitta. Det kanske putsar till det.
   Eller så späder du lite naturell olja eller linolja med terpentin och använder det med polermaskinen?

   OBS! Dessa förslag är bara vägledning för att avhjälpa situationen. (Jag har själv aldrig upplevt att det har varit problem med att oljan torkat.) Använd förslagen med eget förnuft, och fråga igen om du behöver!

   Hoppas det blir bra tillslut!
   /Josefin

 194. Vad bra. Tack för svar!

 195. Hej,

  Vilken bra tråd! Har en fråga dock: måste man alltid slipa golvet innan lutningen? Vi lägger just nu in ett obehandlat furugolv som känns mkt lent. Skulle gärna slippa att slipa. Vi tänker såpa golvet efter lutningen (även om jag ser att du rekommenderar olja)

  Lina

  • Hej Lina,

   Är golvet lent behöver du inte slipa innan lutning.

   Såpa ger ett mindre tåligt golv än ett oljat golv. Mer som ett ”skurgolv”.

 196. Hej Josefin!har bara vitloljat mitt nylagda furugolv och haranvänt en poler askim Dock är det många fula kvisthål som syns för mycket och golvet är gult och rödaktigt.Ser mer ut som en sportstuga än det gammaldagsaktiga vita golv som jag är ute efter. Snälla, hjälp vad kan jag göra? Mvh. Ulrika.

 197. Hej,
  Vi hade en golvfirma hemma som lutade och oljade vårat sovrumsgolv (båda naturella). Vi hade dock sagt åt dem att de skulle göra som beskrivningen ovan, men tyvärr blev det nått missförstånd då de inte tog vitolja(?!). Vi tycker iaf att golven är alldeles för gula nu. Finns det något vi kan göra åt golvet nu?
  Firman försökte med något medel som skulle lösa upp oljan och sen vitoljade de efter igen…bättre blev det men fortfarande för gult enligt oss. Ska man måla över det med linoljefärg eller vad tycker du? Vi har naturell lut och vitolja på övriga golv i huset och vill helst att sovrummet ska se så likt ut som möjligt. Alla golv är av furu.
  Tack på förhand!
  Elin

  • Hej Elin,
   Golvfirman som gjort fel borde slipa av oljan och luten och göra om det på rätt sätt. Behandlingen sitter i ytan, så det är bara en finslipning som krävs.
   Annars kommer golven tyvärr inte bli som de andra.

 198. Hej, skulle aldrig läst denna sida : ) Nu börjar jag fundera på om jag tycker mitt golv behöver oljas igen oxå. Det har några år på nacken men de som bodde här förut var lika petiga, städgalna och petiga som jag – dock torkar jag golvet med fuktig trasa och lite sköljmedel eftersom våra vindar byggs om till lägenheter och det är blir lättare dammigt under tiden. Finns några bilder på golvet på min bifogade web sida men man kanske inte ser så bra. Men jag älskar mitt golv med breda springor emellan. Tack för en bra web site !! Häls Lena

 199. Hej!
  Jag undrar var man kan hyra en polermaskin som rekommenderats ovan. Helst i Lund-Malmötrakten.

  Kristina

 200. Hej. Om man har ett behov av att använda furespackel i kvisthål. Hur reagerar det på lut och oljan ?

  // Marcus K

 201. Hej
  Jag har behandlat ett nytt furugolv enligt konstens alla regler,med vitpigmenterat lut och såpa.En gång med lut och tre gånger med såpan.Jag tyckeratt resultatet ser lite klent ut,inte tillräckligt vitt enligt min smak.Ska jag såpa fler gånger med lite starkare blandning(mer såpa mindre vatten) eller ska jag gå över till vitpigmenterad olja. Kan man göra så. Olja på ett redan såpat golv?
  Mvh Gunnar

  • Hej Gunnar!
   Såpade golv blir inte så vita och tåliga som ett oljat golv. Ett såpat golv blir så smaåningom mer som ett gammalt grått skurgolv som man kan se i torp t.ex.

   Vill du ha ett vitare golv rekommenderar jag dig att luta och olja enligt instruktionen här ovan.
   Det borde gå att olja ett såpat golv, men prova dig fram!

 202. Hej!
  Jag har ett nytt furugolv som är lutat och vitoljat från fabrik. Men jag upplever golvet som torrt och känsligt. Hur ska jag göra?
  Vitolja och polera? Med maskin eller för hand? Om jag gör det för hand, hur går jag tillväga då,slipar, gnuggar eller polerar?
  Hjälp! Om jag inte är tillräckligt kunnig, kan ni rekommendera någon skicklig golvmästare då? (stockholm/nacka)

  Tack för en väldigt bra blogg!
  Vänlig hälsning
  Iréne

  • Hej Iréne,

   Jag tycker att du ska prova att fetta in golvet med hjälp av såpskurning.

   Skura golvet med skurlevang (skurborste med skaft) i träets längdriktning.

   Skura med en fet linsåpalösning (OBS! det måste vara riktig linsåpa, annan såpa är inte tillräckligt fet utan torkar ut golvet och gör det sämre) ca 1/3 såpa och 2/3 KALLT vatten.
   http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/olja-sapa-och-lut/info/produkter/412-101-linsaapa-1-liter/

   Skura och låt torka. Upprepa samma sak ca 2 veckor senare. Såpan borde fetta in golvet och göra det mer motståndskraftigt och lättskött.
   (torka alltid golvet med mildare linsåpelösning i fortsättningen, och emellanåt skura med en stark lösning)

   Funkar inte det får du nog satsa på att olja in golvet igen med hjälp av polermaskin.

   • Tack för snabbt svar! Jag ska inhandla och testa! Såpan mattar inte ner det vita då?
    Får kanske vara lite försiktig med att blöta för mycket, springor ( i ena rummet har jag el golvvärme,några utan och stora delen med vattenburen golvvärme)

 203. Hej, jag igen!

  Jag är inne på att vitolja mitt gamla trägolv, men vill bara fråga innan jag sätter igång:
  Du nämner något här i frågespalten om att man bör finslipa golvet. Menar du då att man ska slipa med sandpapper även om golvet är nyslipat med maskin eller kan man påbörja lut- o oljebehandlingen direkt efter maskinslipningen (och efter att man städat golvet ordentligt förstås)? mvh maja

  • Hej igen 🙂

   Jag menar bara att golvet ska vara fint och jämnt slipat. Är golvet slipat med maskin med en slutslipning med ca 100-papper räcker det utmärkt!

   Hoppas det blir bra! Roligt helgnöje 😉

 204. Hej Maja.
  Det ska nog gå att olja ett litet golv för hand med gott resultat. Använd vita skurklossar för att polera golvet ordentligt.

  Vitoljan gör nog varken till eller från på den mörkare ytan. Om det är smutsigt där, rengör med trärens innan du lutar.

  • Tackar för svar! Saken är att det inte är smutsigt (golvet är helt nyslipat) utan har blivit missfärgat av någon anledning, kanske för att det stått ett kylskåp el dyl en gång i tiden. Det går nog inte att tvätta bort, tyvärr.
   Jag har tänkt på att täckmåla golvet också (då är det ju inga problem med det partiet) men jag har fått en del kritiska reaktioner på det, att det är ”fel” att täckmåla om man vill bevara det gamla (golvet är i köket som är renoverat stilenligt a´la 30-tal). Vad är din åsikt?

   • Hej Maja!
    Luten kan möjligen bleka ytan lite, eller så får man leva med lite missfärgningar.
    Oxsalsyra som används för att bleka lövträ som tex. ek skulle man kunna prova med, det kan möjligen bleka bort missfärgningen, men jag har aldrig provat det på fur/gran så jag kan inte på något sätt svara för resultatet.

    På 30-talet behandlade man golven på flera olika sätt. Brädorna kunde vara fernissade, såpskurade med trasmattor, eller så täckte man golvet med linoleum.

    Att måla golven tycker jag inte är ”fel”, men personligen föredrar jag känslan och utseendet av ett naturligt ljust oljebehandlat golv, naturell lut och vitolja.

 205. Hej, jag undrar om det är ett ”överkomligt” arbete att vitolja en c a 8 kvm stor golvyta för hand, d v s utan att använda maskin?
  Sedan undrar jag också hur resultatet kan tänkas bli om något parti av golvet är lite mörkare än övrig golvyta. Jag har ett nyslipat furugolv, men där är ett parti som är lite mörkare, man skulle kunna säga att det ser lite smutsigt ut där. Jag funderar på om vitoljan förstärker det intrycket eller tonar ner det? mvh maja

 206. Hej, jag har haft en golvfirma att slipa, luta och olja trägolvet i min lägenhet. Detta gjordes i oktober 2011. Jag har senaste veckan märkt att golvet gulnar under mattor, garderober och andra ställen där inte ljuset kommer åt. Det blir klart synliga skillnader. Är detta som det ska eller kan det ha att göra med hur själva golvbehandlingen är gjord?

  • Hej Hanna,
   En viss gulning får man kanske räkna med där ljuset inte kommer åt.
   Jag har dock inte haft det problemet när jag använt våra produkter. Det har mest varit så att golven så klart inte blir lika smutsigt under mattor och bord.
   Prova att låta ljuset komma åt så mycket som möjligt ett tag och se om det jämnar ut sig.

 207. Hej!
  Jag har lutat (naturell lut) och vitoljat nya furutrappsteg och resultatet är överlag ganska bra, men runt kvistarna blir det väldigt grått och möjligen lite mattare yta. Hur kan jag få bukt med detta?

  Mvh
  Johan

  • Hej Johan. Furu är ju ett helt naturligt material, och sådana här skiftningar är helt normala. Kvistarna är hårdare och innehåller mer harts än det övriga träet, därför kan de suga åt sig mindre olja och se mattare ut.

   Resultatet kommer att jämna ut sig med tiden, inte minst när du har återfettat golvet några gånger genom att skura det med linsåpa och kallt vatten.

   Så bara luta dig tillbaka och njut av ditt vitoljade golv!

 208. Super! Stort tack för all hjälp!
  Mvh Blanche

 209. Hej igen!
  Bottenplattan behöver du bara om de ska monteras på träpanel, som ett extra brandskydd.

  (Jag lade till den infon i produktbeskrivningen nyss, så det är inte du som har läst slarvigt ;))

 210. Hej igen och tack för snabbt svar! Har även en fråga angående de utanpåliggande vägguttagen. Måste man ha bottenplattan? Med vänliga hälsningar Blanche

 211. Hej Blanche.
  Jag ha också hört talas om att en del golvfirmor lutar två gånger. Jag har aldrig upplevt att det behövs.
  Å andra sidan får man ibland rekomendationen att polera golvet efter lutningen för att slipa ner fibrerna. Det är kanske därför man lutar två gånger, för att man polerar bort en del?

  Enligt min erfarenhet behöver man bara luta en gång, och inte polera luten. När man polerar in oljan får man ändå bort ev. fiberresning och golven blir silkeslena.

  Hälsningar Josefin

 212. Hej, Ska man luta en eller två gånger innan man vitoljar? Med vänliga hälsningar Blanche

 213. Hej. Vi ska lägga ett nytt furugolv och nu till frågan Ska vi luta och sen vitolja eller göra som i Tv programmet Äntligen hemma där dom lutar och sedan använder vit dekorvax med vanlig olja i två lager ovanpå ?. Vilket är bäst och blir snyggast? Mvh Berit

  • Vi rekommenderar den traditionella välbeprövade metoden med lut och vitolja som vi beskriver här ovan.
   Resultatet med andra metoder kan jag inte svara för. /Josefin

 214. Hej Nicolas. Ska man måla ett golv ska man schellacka kvistarna först så att inte hartsen i kådan blöder igenom.

  Det ska man inte göra när man lutar och oljar ett golv. Kvistarna ska ju ändå synas genom den vitslöjade ytan, och kvistlackar du kommer du i stället se fläckarna efter schellacken.

 215. Hej igen
  Tack för svaret! Det blir till att blöta, och handslipa…
  Jag läste på ett forum på nätet att man ska behandla/lacka kvistarna i golvet, innan man behandlar det. Detta för att inte kåda ska gå upp… Jag har inte läst om detta någonstans innan… Jag köpte ett ngt billigare furugolv, med mer kvist i, och undrar vad som är rätt att göra.
  Hälsningar
  Nicolas

 216. Hej Nicolas.

  Blöta eller inte blöta, det är frågan ;). Visst stämmer det att man får en viss fiberresning när man blöter golvet, men min erfarenhet är att det är onödigt, poleringen i slutändan är det som ger sidenytan och lystern, så är det något man inte ska kompromissa med är det poleringen.

  Golvet ska finslipas med minst 120 korn innan luten. (och ska du ändå göra det kan du ju torka av det med en blöt trasa först och låta det torka så har du blött det!)

  Finslipning av ytan i ett så litet rum klarar du av för hand, med handhållen maskin. Akta knäna!

  /Josefin

 217. Hej
  Jag har köpt ett furugolv, som jag ska luta och vitolja.
  Jag har läst på vissa forum att man ska blöta golvet innan så att trät reser sig, för att efter det har torkat, slipa det med 120-papper (eller ngt finare). Och att detta ska ske innan man lägger på lut,
  Jag har läst igenom Dina trådar ovan, och även Er beskrivning, men jag kan inte se att Ni rekommenderar att blöta golvet innan. Vad anser Ni?

  Oavsett om man ska blöta eller ej, bör man finslipa golvet innan lutningen för att få ett bättre slutresultat?
  Om ja, klarar man att handslipa det (det är ett ganska litet barnrum på 12 m2)?
  Och vilket vilket korn-stl på slippappret bör man ha?

  Tack för en bra hemsida. Det är få som har denna service!

  Mvh
  //Nicolas

 218. Hej!

  Vi har ett nytt furugolv som ska behandlas efter dina instruktioner! 😉 Vi har dock en fundering… Golvytan är ganska stor 7*12 meter, och plankorna ligger längs det långa hållet. Vi funderar helt enkelt på hur vi lutar denna yta smidigast? Luten verkar ju vara ganska känslig… Ska vi vara två och arbeta oss från mitten utåt var sitt håll samtidigt? Eller blir det bättre som en person gör hela golvet från sida till sida? Ska vi ta EN tolvmeterslängd åt gången eller tar man flera plankor och kortare bitar? Hur mycket ska man blaska på? Hellre för mycket än för lite? Hoppas du förstår mina frågor 😉 Tacksam för hjälp!

  • Hej!
   Den naturella (ofärgade) luten är inte särskillt känslig, den har inga pigment att släta ut. Ta 3-4 plankor åt gången och stryk ut luten längs med brädorna, ganska mycket så att allt trä blir blött av lut.

   Använder du vit lut är det mycket mer noggrant att luten stryks jämnt, och att det inte blir några skarvar mitt på brädorna, då kan det se flammigt ut.

   Hoppas svaren hjälpte!
   /Josefin

 219. Hej !
  vi har renoverat vår trapp genom att lägga ett nytt furugol på stegen och sättstegen.Nu är jag vill osäker ,ska jag behandla med lut och vitolja eller hårvaxolja ? Behövs inget kvislack ? är det svårt att luta sättstegen,är luten väldigt rinnande ? Om man inte är nöjd med lut och vitolja kan man lägga på hårdvaxolja högst upp för att få en mer lättskött yta ?

  • Hej! Det behövs inget kvistlack när man lutar och oljar furugolv.
   Luten målas på med pensel, så rinningar är iget problem om du inte slabbar på för mycket.
   Jag antar att man kan lägga en hårdvaxolja ovanpå om man inte är nöjd, men prova med ett trappsteg först så att du ser att det blir bra!

 220. Hej,
  Vi har precis börjat våran färd mot vita golv. Vi har bestämnt att luta samt såpa. Efter våran lutning så visade det sig att vi har lite områden som inte ser lika vita ut. Min fråga är följande:
  Är det ok att luta om golvet och ”fixa” till området eller ska vi bara forsätta med att polera och såpa?

  • Hej! Min erfarenhet är att vitluten är svår att få jämn. Därför rekommenderar jag naturell lut.
   Det är svårt att svara på frågan då olika golv beter sig olika. Man får försiktigt prova sig fram till det som blir bäst.

 221. Hej
  Har lagt in ett furugolv som är vit laserat.
  kan jag luta och olja golvet??

  • Mikael; svårt att säga, det beror helt på hur lasyren är beskaffad. Prova på en undanskymd bit. Blir det inte bra får du slipa av lasyren innan behandling.

   Nån annan som har erfarenhet av att behandla ett redan behandlat golv?

 222. Hej,
  och tack för superbra tråd!

  Vårt furugolv, gammalt och nu kompletterat med nytt (där det var krypvind tidigare) är nu slipat och sedan behandlat med lut och vitolja av en firma. Det blev dock inte alls bra och jag undrar om du har någon idé om vad de gjort fel. Resultatet är ojämnt och bitvis liksom alltför täckande vitt (ser nästan målat ut med matt färg). Det finns också fläckar med krackelerat vitt. Ungefär som jag tror det såg ut när det var luten torkade.

  Frågan är nu, vad kan de ha gjort fel med och hur rättar man till det, går det utan att slipa om det?

 223. Hej,

  Vi har ett nytt furugolv som är behandlat på följande sätt av en firma:
  2 ggr naturell lut och sedan vitoljat.
  Vet du varför man lutar 2 ggr?
  Sen undrar jag över rengöring. Hur ofta behöver man ”rengöra” med fet såpa? Vi har vattenburen golvvärme under. Antar att det behövs fler ggr när det är golvvärme?

  Tack för en mkt bra sida.

  • Hej Elin.
   Varför man lutar två gånger vet jag tyvärr inte.

   Man behöver rengöra golvet när det är smutsigt. För vanlig städning kan man ha lite mindre såpa i det KALLA vattnet och torka med en väl urvriden trasa. Är golvet mycket smutsigt skuras det med skurborste i täets längdriktning, med en starkare såpalösning.

   Håller man golvet någorlunda rent med regelbunden städning räcker det med en skurning om året.

   Det vikiga är att aldrig använda något annat än linsåpa/golvsåpa till golvet, vare sig det är lätt eller grov rengöring. Har golvet väl torkat ut på grund av för mager såpa/fel rengöringsmedel måste det slipas om och behandlas igen för att bli snyggt igen.

   • Vill bara dubblekolla, du menar alltså att vi inte behöver såpa rengöra (återfetta) golvet oftare även fast vi har värmegolv under? Jag trodde att värmegolvet skulle göra att golvet torkas ut snabbare. Eller har detta inget med såparengöringen att göra utan man kanske ska olja om golvet ”oftare”?

    Om man vill att golven successivt ska bli ännu vitare, går det att ha något vitpigment i såpavattnet när man rengör golvet då? Eller är det att olja in igen som gäller?

    Vilka rengörings”produkter”/såpor rekommenderar du?

    Mvh

    • Just det, rengöring är rengöring. Vet inte hur det är med golvvärme under trägolv, kanske behöver man olja in oftare,kanske inte. Det måste den som har golvet bedömma, eftersom alla golv beter sig lite olika.

     Jag rekomenderar inte att tillsätta pigment vid rengöringen, det blir en mattare yta som drar åt sig mer smuts. Vill man ha det vitare är det vitoljning som gäller.

     Vår Linsåpa http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/olja-sapa-och-lut/info/produkter/412-100-linsaapa-05-liter/ använder jag till allt: rengöring av golv, toaletter, fläckborttagning m.m. Den är suverän!
     Se bara till att inte hälla outspädd såpa direkt på en yta, den är grymt effektiv och kan därför lämna märken där man hällt på den outspädd.

 224. Hej och tack för en bra tråd! Håller på och lägger in ett billigare furugolv med rätt mycket kvistar och en del hål, men det blir fint ändå! Var i er butik på södermalm idag och fick rådet att inte luta av golvet, bara olja det för att det ska bli tåligt. Här verkar rådet vara att det ska lutas, vilket gäller för att få ett så slitstarkt golv som möjligt?

  Jag ska laga kvisthålen med kemiskt trä, finns det några problem att olja på det sen? Biter oljan där eller kan det se konstigt ut?

  Tack på förhand.

  • Hejsan! Att luta golvet innan oljning ger ett hårdare golv, eftersom oljan reagerar med luten och gör träytan hårdare. Det blir också ett med tiden mindre gult golv, även om luten i sig initialt kan göra golvet knallgult.

   Jag skulle inte rekommendera kemiskt trä, jag tror inte att det kan ta åt sig oljan riktigt. I våra butiker finns linoljespackel i olika träkulörer. Det är mer känsligt, men kan nog hålla bra om du ytbehandlar ordentligt: http://bit.ly/vQFtCw

   Ett tips för att komma till rätta med hålen är att köpa en enkel pluggborrsats och borra bort hålen och ersätta dem med pluggar borrade ur samma material (och se till att vrida träfiberriktingen så att den smälter in). Ett lappande och lagande som kanske inte är 100, men bättre än spacklade hål: http://bit.ly/tJa20D

 225. Hej. Min man har för en vecka sedan lutat av och därefter vitoljat/polerat vårt hallgolv – ett fd ”undergolv”.

  Tidigare har vi flera andra vitoljade golv i huset som fungerat superbra och varit tåliga.

  Min känsla när jag nu ser hallgolvet är att träet sugit åt sig så mycket att det inte blivit någon riktigt bra och motståndskraftig ”yta”, utan att smuts och skoavtryck på vissa ställen kommer att gå ner i träet.

  Nu undrar jag om man kan gå på trät en ny omgång med vitolja, trots att det är polerat. Vi har knappt gått på golvet alls sedan det gjordes första gången, bara gått på en gångmatta.

  Mvh Nicki

  • Hej Nicki!
   Olika golv suger olika mycket olja. Hur gjorde ni med de andra golven? Det är ju en bra idé att göra likadant på hallgolvet.
   Har träet sugit åt sig så mycket olja att det inte blivit nån motståndskraftig yta har ni nog påfört för lite olja. När man polerar ska man ha så mycket olja på ytan att man efterhand flyttar runt den till ytor som sugit in mycket olja. Är det för mycket olja kvar när man polerat ett tag torkar man av en del och fortsätter.
   Prova att skura golvet med en stark linsåpalösning (50/50 såpa och kallt vatten) för att se om ytan blir tåligare, olja annars in ytan en gång till!

 226. Hej!

  Jag har precis gjort ett försök att luta och vitolja brädgolv…. Lite tveksam i för hur slutresultatet kommer att bli. Hyrde en stor rälig golvmaskin, som inte gjorde annat än att piska bort oljan och smälla in i väggen. Det kändes inte som att någon olja ”polerades” in i nåt trä. Trots två personer för att styra maskinen så gav vi snabbt upp och gick över till att gnugga in det för hand. Hur mycket sämre blir slutresultatet nu? Kan vi göra något för att bygga på ytan om det nu är så att det blev för lite polerat? Eller är det kört?

  Aldrig mer hyra stor golvmaskin dock, det måste ju vara tusen miljoner gånger enklare med en liten nätt handmaskin….

  • Hej! Tråkigt att ni hade problem med polermaskinen. De brukar inte vara så svåra de där, men man får ha lite tålamod för att få in handlaget. Ett trick är att inte försöka styra den för mycket, utan låta den gå medan man håller i den, så märker man snart att den är ganska lättstyrd utan för mycket tryck på sig.
   Har ni tillräckligt med olja bör inte resultatet bli så mycket sämre för hand, det tar lite mer på axlarna bara!

 227. Lutade och vitoljade enligt instruktioner på denna sidan, men golvet är gulaktigt som efter lutningen och blev inte vitt igen av oljan. Det slipades ordentligt innan. Tänkte nu använda linoljefärg för att ljusa upp det och funderar på hur det ska göras, spädas o liknande, för att bara få upp ljusheten och inte täcka. Jag vill ha kvar träets karaktär men slippa det gula fula!

  • Hej Josefin!
   Hos vissa golv sitter gulheten i längre än andra. Jag tycker att du ska ha lite tålamod och se hur det blir när det fått vila lite. Tycker du fortfarande inte att det är vitt nog polerar du in mer vitolja, ev. med lite (5%) tillsatt helt vit linoljefärg om du vill ha det väldigt vitt.

 228. Hej igen, jag såg att du ovan svarat på en de flesta av mina frågor redan. Ytan ska kännas len och sidenmatt med lyster om jag förstår dig rätt och polering av oljan ska ske när den är blöt. I mitt fall har firman enligt uppgift lagt två flödiga lager olja och sedan polerat detta dagen efter. Så det känns allt mer som om det får göras om, men då kanske det räcker med en finslipning?

 229. Hej igen, jag har skrivit här innan och haft lite frågor. I veckan hade jag en firma som slipade och behandlade så som du rekomenderar med naturell lut och vit/naturell olja.
  Nu undrar jag lite hur jag kan förvänta mig att ytan blir när oljning och poleringen är färdig. Jag upplever nämligen att golvet är strävt på ett sätt jag inte väntat mig.

  Om man behandlar själv, ska man slipa något mellan lut och olja och eventuella lager olja – och hur långt efter att man lagt på oljan ska man polera? Vissa saker har inte blivit bra och eventuellt får golvet slipas om och då funderar jag på att behandla själv nästa gång. I hörnorna känns det som om det ligger för tjockt med olja som bildar en plastig hinna på golvet bland annat, det måste väl gå att få golvet fint ända ut i hörnen med lite ansträngning?

  Tacksam för råd!
  /Hanna

 230. Hej och tack för en välskriven och informativ ”tråd”! Önskar att ni fanns i Göteborg också! Men det är ju tur att internet finns…

  Har lusläst allt ovan och nu bestämt att vi skall behandla vårt nya grangolv i sovrummen precis så; naturell lut och sedan olja/vitolja som poleras in med maskin. Tror att jag får precis det utseende jag vill ha.

  Upp till sovrummen kommer det att bli en furutrappa, och jag vill att den skall bli så lik grangolvet som möjligt, och absolut inte ”ljusrosa”, vilket furu ju lätt blir. Hur skall jag be trappmakaren behandla furut så att det blir lika ”gråvitt” som grangolvet behandlat enligt ovan? Är vitlut och sedan olja/vitolja ett alternativ (såg det hos min golvhandlare och det blev vitaktigt och inte det minsta rosa)?

  Tack igen för inspiration och råd!

  • Hej Ida!
   Jag föreslår att du behandar furutrappan på samma sätt som golvet, d.v.s naturell lut och vitolja. Börjar du mixtra med andra behandlingar är det risk att trappan blir mycket vitare/annan yta och det gör större skillnad än en liten tonskifning i träet mellan fur och gran.
   Jag föreslår också att trappan behandlas på plats, så att det blir gjort på samma sätt.
   Det bästa hade förstås varit att be trappmakaren göra trappan i gran av bra kvalitet, är det en möjlighet?

 231. Hej Fredrik.
  Jag kan inte svara för resultatet av några andra oljor än de som finns i vårt sortiment, då det är de vi har använt genom åren och därför känner till hur de beter sig, vilken behandling som har vilken effekt och att de håller hög kvalitet. Resutatet kan nog variera mellan olika oljor.

  Det är dock inte lösningsmedlen i oljorna som gör att trasor kan självantända, även helt ren kokt linolja kan självantända. Det beror på att oljor som oxiderar snabbt kan alstra mycket värme. Så glöm inte att bara blöta ner trasan lätt innan du slänger den, eller förvara den i en lufttät plastpåse mellan användningarna.

 232. Hej,
  Vi kommer att slipa, luta och vitolja vårt furugolv men undrar lite kring olika oljor. Det finns ju både de lite nyare ”naturoljorna” och de med lösningsmedel. Är det någon skillnad i slitstyrka mellan dessa eller bara olika sammansättningar? De med lösningsmedel bör man ju vara försiktig med så att trasorna inte självantänder, men så verkar det ju inte vara med de utan lösningsmedel. Är någon variant att föredra och är det stor skillnad i kvalitet mellan olika märken?

  Mvh. Fredrik

 233. Hej igen,
  tack för svar ang. mitt köksgolv som känns så torrt och fläckigt (den 17 sept)
  Nu undrar jag om ditt tips om målningen av golvet; hur många strykningar behöver man måla? Och hur tåligt blir det?
  Blir det märken lätt? Kan man då reparera med lite färg?
  Ska det vara någon speciell golv-linoljefärg eller ”vanlig”?
  Supertacksam för dina proffsiga svar!
  Cecilia

  • Hej igen!
   Ju tunnare lager du målar, desto tåligare blir golvet. 2-3 strykningar behövs och golvet blir relativt tåligt. Linoljefärgen är levande och andas, och kommer slitas lite där man går mest, men den kommer aldrig att flagna eller behöva skrapas. Vill du fräsha upp den eller laga i är det bara att stryka ett nytt tunnt lager linoljefärg.

   Rengör det målade linoljefärgsgolvet med kallt vatten med lite vanligt diskmedel i med jämna mellanrum. Linsåpa löser upp förgen efterhand, och är bättre som rengöring på oljade golv.

 234. Hej!
  Har ett nylutat och oljat (50/50) grangolv – hur länge bör man vänta innan man kan rengöra med linoljesåpa? Det har blivit dammigt av slipdamm från resten av renoveringen och det försvinner inte med bara dammsugaren… Och vad är skillnaden mellan vit linoljesåpa och den naturella, blir det mycket vitt efter rengöring med den vita?

  Mvh
  Maria

  • Har det gått några veckor sedan oljningen går det bra att såpskura. Är det mycket smutsigt se till att skrubba ordentligt, i träets längdriktning, med en skurlevang. Använd en stark såpalösning (ca 1 del såpa, 3 delar vatten).

   Den vita såpan ska inte användas för rengöring av vitoljade golv, då pigmentet lämnar en lite ”mjölig” känsla efter sig, och inte den sidenmatta såpyta som linsåpa ger.
   Den vita såpan är till för att vitasåpa golv, som ytbehandling. Det blir ett mindre tåligt golv än oljat, mer som ett skurgolv och passar bra i torp.

 235. Hej.
  Jag har ett obehandlat furugolv som den tidigare ägaren av mitt hus har lagt in. Jag gissar att golvet har legat ca 4 år och är i ganska gott skick. Dock har det gulnat lite och framför allt så kan man se att det legat en matta på golvet då det är ljusare där, några småfläckar finns det med. Golvet är väldigt lent och jämt. Min fråga är om jag måste slipa det innan jag lutar och vitoljar det? Eller jämnar luten ut skillnaderna i nyans? Eller är det så att det finns en annan anledningen till slipningen? Vidare undrar jag om det går att luta och olja golvet utan att ha en polermaskin, Golvet ligger i en inredd vind så det är lite bökigt att både få dit en polermaskin men också att gå runt med den. Det ca 18-20m2 och snedtak.
  /Andreas

  • Hej Andreas!
   Jag skulle inte räkna med att luten jämnar ut färgen. Färgskillnaden beror på att golvet under mattan inte har exponerats lika mycket för ljus och luft.
   Vill du ha bort färgskillnaden får du slipa, men eftersom golvet är lent och jämnt räcker det med en lätt finsliping, med handhållen maskin eller för hand, med ca 120 korn papper eller finare.
   Det går att polera ut oljan med en vit skurkloss, se till att gno in oljan ordenligt bara, och torka av överflödet efterhand.

 236. hej! är i färd med att slutbehandla ett nyinlagt grangolv enligt dina rekommendationer med lut och olja från faxe. jag har ganska stora sammanhängande ytor och kommer olja in ett par kvm i taget. Det jag undrar är NÄR ska jag polera med maskinen (eller för hand)? För varje etapp jag oljat när oljan fortfarande är våt eller hela golvytan på slutet? kan man vänta någon dag med att polera i såfall? mvh johanna

  • Hej Johanna! För bästa resultat skulle jag INTE rekommendera att olja in några kvadratmeter i taget då man kan få problem med överlappningen. Är det stora golv så se till att få ut oljan snabbt, med en STOR pensel eller vit gummiraka. Polerandet ska ske när oljan fortfarande är blöt, när du torkat bort överflödet från ytan.
   Det kan vara lite klurigt att gå omkring på oljan medan man behandlar golvet, ett tips är att knyta fast en plastkasse på varje fot så kan du klafsa runt utan problem. (OBS! Vita kassar, annars löser färgen upp sig och missfärgar golvet)

 237. Hej Josefin,

  jag har just flyttat in i en lägenhet där förra ägaren lagt in trägolv i kök och hall som dom vitlutat(?tror jag det var..)
  och oljat – allt från faxe-produkter.
  Men dom har inte oljat det så ofta som man ska och det är torrt som fnöske och en massa tråkiga fläckar. Jag måste göra något och har funderat på att rentav måla det ljusgrått
  eller olja det ordentligt. Kan man göra det eller måste jag slipa det först? Jag gillar inte dom vitbehandlade trägolven utan har det hellre träfärgat och framför allt vill jag ha en yta som gör det möjligt att stå emot fläckar.
  Kanske går det inte att måla på denna yta?
  Om det ska oljas för att få en yta då bör jag ha maskin eller hur?
  Vad tycker du jag ska göra?
  Cecilia

  • Hej Cecilia!
   Om man har lutat golvet och behandlat det med vitolja enligt rekommendationen ovan ska man inte behöva olja in golvet mer än vart tionde år eller så, så det är nog inte brist på inoljning som är problemet.
   Snarare är det nog så att rengöringen inte skett på rätt sätt. Det är viktigt att rengöring sker med linsåpa eller golvsåpa, som tillför fett och gör golvet mer om mer motståndkraftigt mot fläckar med tiden. Vanlig gul- och grönsåpa löser i stället upp ytan och tar den med sig, och förstör golven.
   Vill du olja in golven igen bör du tyvärr finslipa ytan med maskin för att resultatet ska bli bra. Polermaskin kan du hyra, eller så kan du polera för hand (lite svettigt) med vit skurkloss.

   Vill du måla golvet går det bra att måla med linoljefärg på den oljade ytan om du gör rent med trärens innan: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/olja-sapa-och-lut/info/produkter/425-229-faxe-traerens/

   Måla väldigt, väldigt tunna lager (färgen täcker bra även i tunna lager) för bästa resultat och låt torka minst ett dygn mellan strykningarna. Vill du ha en tunnare färg kan du späda med balsamterpentin, men då luktar det ju lite förstås.

   Jag tycker att de oljade golven är finast eftersom de tar fram träets karaktär bättre, men målade golv är också snyggt, och i det här fallet en enklare lösning.

 238. Hej!
  Vi har ett grangolv som vi nu har bestämt ska lutas med naurell lut och oljas. Det jag funderar över är om det finns risk att det rinner ner vitt och blir fult i springorna mellan planken om vi blandar i vitolja i den naturella oljan? Vi har ganska många stora glipor men inte så stora så att det är kan rinna ner i trossbotten.
  /Anny

  • Hej Anny!
   Jo visst kommer det att bli lite vitt i springorna. Det hör till. Alternativet är att bara använda naturell olja, men då blir golvet mörkare och gulare och håller sig inte ljust.

 239. Hej!
  Jag har precis flyttat till ny lägenhet och funderar på vad jag ska göra med brädgolven. Precis som många andra tycker jag lutade och vitoljade golv är jättevackra men har blivit lite avskräckt efter att ha sett hur den vita pigmenteringen på ett sådant golv blev ojämnt sliten med resultatet att golvet gav ett flammigt intryck. Har du någon tanke om vad detta kan bero på och vad man gör för att undvika det? Produkterna som användes var vanlig faxe lut och sen den vita oljan ni pratat om ovan.
  Mvh Hanna

  • Hej Hanna. De vita pigmenten i VITLUTEN är svåra att få jämna. Därför rekommenderar jag NATURELL lut, som dessutom ger golven en mindre rosa ton än vitluten.
   Använd sedan vitolja spädd med 20-50% naturell olja och POLERA in oljan i golvet. Då får du inga problem med att pigmentet slits olika, helt enkelt på grund av att pigmentet inte kommer att vara synligt på ytan, utan bara bidra till en ljusare ton.

   Golvet på bilden här: http://bo-laget.se/Gallery/1076/Objektvy/kok.jpg_Thumbnail2.jpg
   är behandlat precis så, och har slitits och rengjorts med linsåpa i åtta år utan alltför mycket slitage. (Om några år kan det nog må bra av en omgång vitloja igen)

 240. Hej! Vi ska flytta in i vårt funkishus där det delvis ligger stavparkett i ek. I närliggande sovrum behöver nya golv läggas. Jag gillar verkligen vitsåpade golv men vet att det inte är helt i stil med funkis. Vad rekommenderar ni? Stavparketten och de nya golven ska gärna ha samma nyans dvs. antingen ljusa allihop eller oljade mörka.

  • Hej Malin! Jag rekommenderar dig att lägga ny stavparkett i sovrummen. Det kommer bli pricis som i de andra rummen, och ge ett överlägset bra resultat för helheten.
   Det finns golvläggare som lägger stavparkett, och det går även att få i typiska funkismönster. Sök på nätet.

   I de hus jag sett det göras ser det ut som att alla golv är original! Sen kan du behandla alla golven likadant.

 241. Om man vill luta och olja golven och vill ha de så vita som möjligt (vita, hellre mot grått än att de bara blir ljusa) är det vitlut och vitolja som gäller då? Och vad tycker du om hårdvaxolja? Vi har hund så vill ha så tåliga golv som möjligt samtidigt som det är viktigt att man kan punktlaga där det blir revor.
  Vi har gamla furugolv som vi nu ska slipa bort lacken på. Hur ofta tror du de måste underhållslackas?

  • Hårdvaxoljan passar enligt min mening bättre på hårda golv som t.ex. ek.

   Furu och gran är mjukare träsorter som hårdnar av kombinationen lut/olja, men vax har jag ingen erfarenhet av. Risken är att det är svårare att underhålla vaxen i hårdvaxoljan på ett mjukt golv som oundvikligen får lite repor. Med ett lutat/oljat golv reser sig träet i reporna igen när man såpskurar det.

   Jag rekommenderar inte ”väldigt vitt”, då det ser laserat ut och inte så naturligt vitt. Men är det så du vill ha det så är det vitlut och vitolja som gäller. Tänk på att vara MYCKET noga när du applicerar luten eftersom pigmenten lämnar ränder efter sig.

   Läs t.ex inlägget längre upp som Christina skrivit.

 242. Hej!
  Jag bor i en lägenhet i ett hus från 30-talet och har upptäckt att det ligger fint brädgolv (gran eller furu) under plastmatta i flera rum. I intilliggande rum ligger nyslipad ljus fiskbensparkett i björk som är behandlad med sidenmatt lack. Jag skulle nu vilja behandla brädgolven så att de i färg och blankhet smälter ihop med björkparketten så bra som möjligt. Vilken behandlig tror ni är bäst då?

  Tacksam för råd!

  //Linnea

  • Hej Linnea! Troligen är det ett undergolv i gran du har hittat under de gamla mattorna. Gran blir väldigt fint då man behandlar det enilgt ovan, d.v.s med naturell lut och vit olja utspädd med lite naturell olja, eftersom gran är mindre gult/rött än furu.

   Undvik allför mycket vitt pigment (men lite vitt behövs för att ta bort det gula och framhäva vitheten), så tror jag att golvet kommer att få samma ljushet och ton som björken.

 243. Hej Camilla!
  Om du lutar golven ska de behandlas med olja eller såpa efteråt, annars drar de bara åt sig smuts.

  Det borde gå bra att luta ett vitsåpat golv. Eftersom lut även används som färgborttagning bör det ta bort fettet och det mesta av pigmentet i såpan.
  Men prova först på en liten yta så att du är säker på att det blir bra!

 244. Hej!
  Jag har nylagda grangolv samt nya trappor i obehandlad furu som jag har vitsåpat, och min första plan var att bara behandla med detta. Jag skulle nu vilja luta golven, kan jag göra det trots att jag har använt vitsåpa på de?
  Hälsningar,
  Camilla.

 245. Hej,
  Vi har lutat av några furugolv med vitpigmenterad lut och därefter såpat med vitpigmenterad såpa.
  Tyvärr var vi lite ‘nybörjare’ på det ena golvet och och _moppade_ ut första omgången lut efter torrborstningen. Pigmentet lade sig då (såklart, kan vi förstå nu) i ränder efter moppningen.
  När vi insåg ‘skadan’ såpade vi med pensel i trädriktning och försökte få bort ränderna.
  Dock gick inte alla ränder bort, och vi undrar nu om vi måste börja om igen från början med att slipa ner golvet och luta om, eller om det finns något annat sätt att fixa detta? Känns inte så kul att börja om från början igen. 🙁
  Om det är omsliptning som gäller – hur djupt måste man slipa? Läste någonstans att det kan vara svårt att slipa lutade golv (?)
  Hälsningar Christina

  • Hej Christina!
   Problemet med pigmentet i den vita luten är just att den kan lämna ränder och märken om man inte är mycket noga. Därför rekommenderar jag alltid naturell lut, som dessutom får golven att kännas mer naturligt vita än vitlaserade.

   Men, men… är skadan skedd är det tyvärr inte mycket att göra än att slipa bort luten och göra om det, om man vill ha ett bra resultat.
   Det är dock inte särskilt svårt att slipa bort luten, en finsslipning borde göra susen!

 246. Hej,
  har just köpt ett furugolv 26X 165 mm som jag ska lägga i min lägenhet, men kan inte bestämma mig för om jag ska olja ytan eller faktiskt lacka!!
  Jag vet att ingen gör det nuförtiden nästan men jag gillar
  den där ytan! Men vad jag undrar nu är om man kan få en rejäl och nästan lite blank yta av olja?
  Vill ha det träfärgat och det får gärna bli gyllene och mörkna med tiden, gillar inte det vitlutade/såpade.
  Men jag vill ju inte lacka om alla avråden en!
  Kan man olja och lacka?
  Hjälp!!
  /cecilia

  • Hej Cecilia! Ett furugolv är ett ganska mjukt golv, därför är det bäst att luta golvet och behandla det med en hård fernissa.
   Moderna vattenbaserade lacker har inte rätt hårdhet och saknar hartsernas gyllene lyster, dessutom brukar de innehålla uv-skydd som gör att golvet inte gulnar.

   På vårt kontor i Malmö har vi furugolv som vi har behandlat med naturell lut och sedan fernissat med Le Tonkinois fernissa (som du hittar här i vårt sortiment: http://bit.ly/oXJrtp). Resultatet är ett blankt djupgult furugolv med lyster, precis som du verkar vara ute efter!

 247. Tack. Nu gav du mig mod. Det blir att göra själva!

 248. Jodå, Jag har lagt flera obehandlade furugolv genom åren och kommit fram till att behandlingen jag skriver om i artikeln är det som blir bäst.
  Att lägga ett färdigbehandlat golv känns inte riktigt rätt, jag vill själv kunna påverka slutresultatet.
  Ett furugolv ska vara av bra kvalitet, tillräckligt torrt och av en sortering utan för stora knastar eller skavanker. Som våra golv: http://www.byggfabriken.com/sortiment/tragolv/
  Vad gäller slipning räcker det med en finslipning. Vad som är viktigt är dock att man polerar in oljan med polermaskin, då får man ett sånt där glänsande sidenmatt resutat som står emot smuts på ett fantastiskt sätt!

 249. Hej igen!
  Ok.. Men tack för svaret. De små små prover som butikerna har tycker jag ofta ser så gula ut. Lite rädd för hur det ska bli när det kommer på stor yta.

  Har du nå´n erfarenhet av att lägga in ett nytt obehandlar furugolv?
  Om man gör det, hur mycket brukar man behöva slipa det? Någon jag pratade med sa att man först ska grovslipa mycket, och sen finslipa väldigt väldigt mycket för att få fram rätta känslan. Det känns som mycket jobb i ett helt hus, men såklart värt det om det blir mycket bättre än ett färdigbehandlat. Erfarenhet av slipning?

  Ska man tänka på något speciellt när man köper ett obehandlat furugolv? Finns det bra och dåligt golv liksom? Och hur ser man skillnaden? 😉

  Sicken tur att det finns experter som er att fråga! Man vill ju så gärna att det ska bli bra när man väl bygger ett hus.

  • KÖPA OBEHANDLAT OCH SE TILL ATT DET LUTAS OCH VITOLJAS. HAR PROVAT BÅDA I VÅRAT HUS. DET SOM VAR ”FÄRDIG BEHANDLAT” HAR REDAN GULNAT MEDANS DET SOM VI LÄT NÅGON LÄGGA IN OCH FIXA SER PERFEKT UT FORTFARANDE.

 250. Hej igen,

  Jag håller helt och fullt med angående springorna betydelse för golvet charm. Så tack för både glädjande och snabbt svar. Och för tipset om penselstrykning!

  Trevlig sommar. / Anette

 251. Hej Anette! Att täta springorna är synd tycker jag, det är liksom en del av golvets charm!
  Det verkar inte som att det är så stora springor så att det är glipor ner till trossbotten. Sponten på brädan brukar vara ca 8 mm.
  Med stora springor bör man dock vara försiktig och ”måla” på oljan med en tjock pensel i stället för att hälla ut den. Det är också mer ekonomiskt eftersom man då inte slösar på olja i springorna.
  Lycka till!
  /Josefin

 252. Hej Josefin,

  Jag har strippat köksgolvet och kommit fram till ett undergolv av gran som jag har tänkt att luta och vitolja. De flesta springorna är 2-3 mm men det finns även de som är upp 4-5 mm. Bör jag täta dessa? Jag hade tänkt att lämna dem orörda så att golvet kan röra sig, men så läste jag en artikel i går som gjorde mig lite förvirrad och bekymrad. De skrev att ” OBS! Det är viktigt att du har tätat alla golvspringor innan du häller på oljan som kan självantända. Därför ska den inte rinna ner i trossbotten under golvet. ”.

  Tacksam för råd.

  Mvh / Anette

 253. Hej!

  Vi står i valet och kvalet att köpa ett nytt golv från Baseco, färdiglutat och vitoljat… eller köpa ett furugolv som är helt obehandlat o slipa och behandla själva. I ett husbygge där vi gör allt själva är det första alternativet alltmer lockande… MEN vi vill ju absolut inte tumma på charmen och känslan. Har dock aldrig sett något ”köpegolv” inlagt, de små provbitarna i butiken säger ju inte så mycket.

  Så, vad har ni för erfarenheter? Tips, ideér, märken?
  Tacksam.

  • Hej!
   Jag har tyvärr inte särskillt mycket erfarenhet av färdigbehandlade golv, men ser det bra ut på proven ska det nog inte vara några problem. Se bara till att ta reda på att golvet är både lutat och oljat, och inte behandlat med någon vitpigmenterat lack eller nåt annat fusk som inte blir fint i längden!

 254. Hej!
  Jag bara undrar om man kan vitolja även ekparkett? Jag tycker att det ser tråkigt ut när den är så gul. Har läst om folk som har gjort det men undrar ändå om det är rekomenderat?
  Om det går hur går man till väga för att få det bra?
  /Magdalena

  • Hej Magdalena!
   Att vitolja ekparkett kan vara ganska krångligt. Delvis för att trä och ek är levande material som är olika sinsemellan, så det är inte säkert att ett ekgolv reagerar likadan som ett annat. det kan t.ex vara olika typer av ek (rödek eller vitek), eller olika struktur och hårdhet i träet.

   Det går inte att luta ett ekgolv, luten reagerar med ekens garvsyra och gör den mörkbrun eller svart. Jag har provat att vitluta ett ekgolv. Då mörknar det inte, men det var stört omöjligt att få pigmenetet att inte lägga sig i ränder på eken, så det var bara att slipa bort igen.

   Risken med att vitolja ett nyslipat golv är att det vita pigmentet lägger sig i de stå linjerna i eksträets struktur, och golvet upplevs som flammigt.

   I våras experimenterade jag med att få ekparketten hemma att hålla sig ljus och fin utan att ytan ser laserad ut, och det slutade med att jag, på vår golvvårdsleverantörs inrådan, syrade den nyslipade ekparketten med oxalsyra, som används för att bleka trä och ta bort rost. Jag strök hela golvet med en 5% oxalsyrelösning, lät torka och sedan såpade jag golvet med stark såpalösning. Det känns dock inte riktigt som att den såpade ytan är tillräckligt tålig, så jag får nog experimentera vidare med kanske olja med lite vitt pigment i. Jag tror dock att oxalsyran ska göra att golvet inte mörknar när det får olja på sig.

   Annars hittade jag ett exempel på vitoljad ekparkett här: http://golvslipning.blogg.se/2011/february/vitoljad-fiskbensparkett.html
   Där kanske du kan få några svar.

   Lycka till!

 255. Hej igen!
  Vitsåpa kan vara jättefint, det blir gråare, mer som ett skurgolv. Men jag rekommenderar det inte om man vill ha ett tåligt golv, oljan impregnerar träet mycket bättre och är betydligt lättare att hålla rent och mer motståndskraftigt mot fläckar.
  Vax har jag inte provat, men rent spontant skulle jag tro att vaxen passar bättre på ett golv av hårdare trä. Vaxen lägger sig mer på ytan än oljan.
  T.ex brukar man olja ett parkettgolv och behandla det med hårdvaxolja för att få en mer lättstädad yta. Det kanske funkar på ett vitoljat furugolv också, men börja med att luta och vitolja/olja 50/50, det är min rekommendation!
  /Josefin

 256. Ok, lite fler funderingar. Har blivit rekommenderad att luta och sedan vitsåpa. Men vad blir skillnaden då mot att olja? Och någon har pratat om att vaxa, hur är det mot oljat?

 257. Ok, tack för tips! Det får nog allt bli lut och olja, det känns ju synd på fint trä att måla bort det!

 258. Hej!
  Det där vad som menas med känsligt kan vara individuellt. Själv rekommenderar jag lutat och oljat golv framför målat, då det i mitt tycke är mycket tåligare och dessutom syns smutsen mycket mindre än på ett målat golv.
  Det är dock mycket viktigt att man polerar in oljan ordenligt med polermaskin, tills man får den sidenmatta ytan som är mycket tålig mot smuts.
  Jag rekommenderar också att blanda naturell olja och vitolja 50/50. För mycket vitt pigment gör golvet mattare och ger inte en lika tålig yta.
  Har själv lutat och vitoljat grangolv i köket. Mycket tåligt, men efter tio år känns det som det skulle kunna må bra av en nyinoljning just framför diskbänken.
  Lycka till!
  /Josefin, Byggfabriken

 259. Hej!

  Vi håller på att bygga nytt och kommer att lägga in ett obehandlat furugolv i hela huset (utom bad o tvätt). Jag undrar hur känsligt ett lutat och oljat golv är? Är det en dum idé att ha det i ett kök? Är det bättre att måla golvet? Vi vill gärna ha den där levande TRÄ känslan… älskar när golvet blir lite vittgrått i tonen. Men om det är känsligt, svårt att hålla snyggt och svårstädat är det kanske bättre att måla? Det är mest köket vi tänker på, där man spiller, torka, spiller… använder golvet på ett helt annat sätt. Tacksam för tips!

 260. Om det är mycket smutsigt gör du rent det med trärens istället för såpa innan du oljar det helt enkelt. Olja in det ska du göra i båda fallen. Du kan ju börja med att skura det med en mild såplösning (1:10) och se om det ser tillräckligt rent ut.
  Trärens finns bara i de fysiska butikerna, finns det inte hemma kan det beställas.

  Du kan gå på golvet igen efter 12-24 timmar (det torkar olika fort beroende på hur varmt det är, luftfuktighet och så vidare) men var försiktig med det i några dagar så att det härdar ordenligt.

  Just det; Faxe träolja naturell och Faxe träolja vit 50/50.

 261. Hej Klas!
  Är golvet smutsigt kan du rengöra det med faxe trärens som finns i våra butiker.
  Är det bara lätt smutsat kan du tvätta av det ordentligt med en svag såplösning, låta torka ordentligt och olja in det igen med olja.

  Eftersom golvet redan är vitoljat skulle jag rekommendera att olja in det med en oljeblandning som består av hälften vitloja och hälften naturell olja, för att inte golvet ska bli för vitt (få en vit hinna).

  Använd en polermaskin som du hyr hos maskinuthyrare för att polera in oljan i golvet ordentligt. Då blir det överlägset lent och motståndskraftigt mot fläckar. Och så är det kul att polera upp det fint!

  /josefin, Byggfabriken

  • Tack för snabbt svar!

   Lite otydligt bara, om golvet är smutsigt så ska jag göra rent det med trärens och inget mer? Men om det bara är lätt smutsigt ska jag olja in det efteråt, borde det inte vara tvärtom?

   Är det Faxe träolja naturell och Faxe träolja vit som man blandar 50/50 ungefär efter en rengöring? Kan jag gå på det nyoljade golvet efter 24h ungefär eller vad rekommenderar ni?

   Faxe trärens, är det något som bara säljs i era fysiska butiker?

   Tack alla råd!

   // Klas

 262. Hej,

  Har precis köpt en lägenhet med nylagt, lutat och vitoljat furugolv. Det känns dock som det är ”lite” oljat.

  Min fråga är om jag måste slipa upp det för att olja det mer eller räcker det med en rejäl rengöring med golvsåpa enligt er rekommendation och sen vitolja direkt efter detta?

  Idag känns golvet ömtåligt och jag vill inte veta vad som händer den dagen jag råkar spilla rödvin eller mat på det!

  Tacksam för svar.

  // Klas

 263. Tack för bra beskrivning. Hur mycket olja och lut går åt säg åt ett nyköpt furugolv. Hur många m2 räcker en liter olja resp en liter lut.

  /S.

  • Tack!
   Det går åt lite olika mycket olja och lut beroende på hur mycket underlaget suger. En lutad yta suger mer än en obehandlad, liksom ett grangolv suger mer än ett furugolv.

   Tillverkarens åtgångsberäkningar:
   Lut: 8-12 m2/l
   Olja: 8-15 m2/l

   Till ett nylagt furugolv skulle jag räkna med ca 10m2 per liter, för såväl lut som olja.

   /Josefin