Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bad & Wc Kakel och klinker Renoveringsguider – Golv

Victorian floor tiles – Engelska klinkers

Victorian Floor Tiles - Gammaldags klinker

Victorian floor tiles är engelska golvklinkers som i utseende och kvalitet överensstämmer med traditionella klinkers som förr lades i offentliga utrymmen, trapphus, badrum m.m. Klinkern är matt, genomfärgad och oglaserad med skarpa kanter och finns i 8 olika färger och en rad geometriska former för mönsterläggning.

Små nyansskillnader kan förekomma. Blanda plattor från olika paket vid läggning. Då klinkern inte skärs efter bränning kan storleken på plattorna variera med +/- 1% från angiven storlek. Vid läggning får man justera fogen för att kompensera eventuell storleksskillnad på klinkern.

Läggning
Plattorna läggs tätt, med ca 1-2 mm fog.

Fogning
Ljusgrå eller ljusare fog rekommenderas. Använd inte svart eller annan mörkt pigmenterad fog. Fukta plattorna innan fogning för att minimera absorbering av fogmassa.

Låt inte fogmassan bränna på plattorna, torka av överflödig fogmassa snabbt för att undvika missfärgning.

Ytbehandling och rengöring
Ytbehandling och rengöring kan göras med olika metoder.

1.Linsåpa. Ytbehandling med linsåpa är den enklaste och  gör att plattorna åldras naturligt. Skrubba golvet med 50-50 linsåpa och vatten efter fogning och svabba sedan bort överskottet med kallt vatten. Använd Linsåpa vid städning

2. Klinkerolja. Denna ytbehandling bör inte användas på Dover White!! Ytbehandling med Klinkerolja 114 innebär att plattorna får en djupare lyster, blankhet och en något mörkare färgton. Vita plattor blir aningen gulare. Prova på lös platta först. Klinkeroljan ger ett bra skydd mot fläckar och smuts. Den är mindre lämplig i våtrum utan lämpar sig bäst på övriga ytor. Två lager som poleras in i klinkern med bomullstrasa eller maskin. Kan kompletteras med Hårdvax 171 för ytterligare skydd. Var noga med att inte lämna synliga oljefläckar eller oljestänkstänk på golvet efter polering. Använd Golvvårdsemulsion 431 eller linsåpa vid städning.

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer till Victorian floor tiles – Engelska klinkers

 1. Hej
  Vi är på gång och skall renovera vårt badrum och vill ha victorian tiles. Kan man få råd och hjälp av er beträffande mönster och mängd och vad som passar bäst i just vårt utrymme i form av mönster osv? Har en ritning på badrummet räcker det för att ni skall kunna göra ett förslag på mönsterläggning om jag kommer in med den? Vill i så fall besöka er butik i Vasastan. Behöver jag boka tid för konsultation innan?

  • Hej Susann!

   Vi hjälper dig gärna med både råd om mönster och mängd. Du är jättevälkommen in i butiken för att få lite inspiration och råd av vår personal. Du behöver inte boka tid men det kan vara en bra idé att ha lite tid på dig om det skulle vara så att det är mycket folk i butiken samtidigt som du är där. Du kan också välja att prata eller mailas med någon på säljavdelningen om det passar dig bättre.

 2. Hej, det står att ytbehandling variant 2 inte ska användas på Dover White. Är ”YORK WHITE/BLACK” Dover White?

  Mvh,

  /Micke

 3. Hej!
  Om jag behandlar golvet enligt metod nummer två, kan det fortfarande andas och släppa igenom fukt då eller ”stängs” plattan då?

  Mvh,

  Lena

  • Hej Lena!
   Ja, klinker och stenimpregneringen är diffusionsöppen men ger inte samma lyster som klinkeroljan.

 4. Pingback: Renovera hemma; golv | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 5. Är det någon skillnad mellan linsåpa och linoljesåpa eller är det samma sak?

 6. Hej!

  Jag letar efter ett kakel till vårt kök med samma stuk/mönster som Victorian Floor Tiles – Mönster York, vit och svart klinker. Hittills har jag inte hittat något som är lika snyggt och undrar nu om det är vansinne att sätta klinkers på en köksvägg?

  Misstänker att den mattare ytan lättare suger åt sig fäckar. Är det någon som har erfarenhet av detta?

 7. Vårt ljusa York som är helt nyinlagt (har endast behandlat med linsåpa) har blivit väldigt fult och flammigt vid golvbrunnen. Jag vet inte varför men tror att det kanske kommer från äppelcidervinäger som jag sköljde håret med? Det har dessutom blivit ringar efter en förpackning som stod kvar på golvet. Väldigt tråkigt! Hur som helst har jag skrubbat och skrubbat utan effekt och testade även Änglamarks WC-rengöring utan effekt. Hur funkar oxalsyran, det är inte risk att det blir mer flammigt om man tar på något som bleker? Oxalsyra kanske funkar bättre på mörka fläckar och på helt vita plattor?

  • Hej Julia!
   Vad tråkigt att det blivit fläckar. Det kan med vinägern att göra, den kanske har frätt lite.
   Att använda wc-rengöring är nog lite för stark och gör ytan mer mottaglig för smuts.

   Du kan använda oxalsyra som Erik tipsar om här ovan. Plattorna är av bränd genomfärgad lera, och det svarta kommer inte att blekas (som alltid är det bäst att prova på ett undanskymt ställe först så att man ser att det blir bra).

   När plattorna är rena förslår jag ytbehandling med klinkerolja. Det kommer att ge de vita plattorna en något mer gyllene ton, men funkar väldigt bra som skydd mot fläckar.

   Olja in plattorna och torka av ytan noga med en trasa (lakansväv eller likn.) med en gång. Låt torka i minst 12 timmar och upprepa en andra gång. Torka av noga igen.

   Rengör i fortsättningen golvet med linsåpa.

   • Tack för svar! Gjorde ett litet test på överblivna plattor för att se vad som ger fläckar. Äppelcidervinäger var inga problem men däremot duscholja. Verkar som att den något porösa plattan suger åt sig oljan. Det lite flammiga verkar nästan vara fogrester som bränt fast så jag ska testa oxalsyra.

    Jag har behandlat två gånger med linsåpa/vatten 50/50 och tycker den ytan blir fet och bra så kanske räcker det nu när jag vet vad det var som gav fläckarna.

 8. Har haft problem med fläckar på det benvita plattorna sedan de lades in för tre år sedan. Troligtvis pga av att fogmassan bränt in. Hade testat det mesta och haft ett par golvstädningsfirmor här utan att lyckats. Idag provade jag att strö oxalsyra på fuktade plattor så att det bildades en gelaktig massa. Lät det ligga på ca en halvtimme sedan var det bara att skölja av med vatten och plattorna såg som nya ut. Alltså för fogfläckar fungerar oxalsyra mkt bra.

  • Toppentips! Oxalsyran funkar även som blekning av ekgolv, men man ska vara försiktig. Syran är farlig för huden!

 9. Det har varit varierande fläckar, en del eventuellt av fog, andra av färg och blandad smuts – sådant som dras runt i en lägenhet som inte är färdigrenoverad… Men faktum är att jag fick tips om att använda WC-rengöring, så jag tog Änglamarks och nästan alla fläckar gick bort!
  Men behandling med linoljesåpa tycker jag inte räcker alls, golvet blir smutsig på en gång, liksom suger åt sig smuts. Så snart blir det inoljning!

 10. Hej Petronella! Det beror lite på vad det är för fläckar. Är det ytliga fläckar borde de gå att ta bort med ett lätt slipande medel.
  Andra fläckar kan behöva mer hårda tag, t.ex behandlas oxalsyra. Vi ska göra några experiment med fläckborttagning de närmsta dagarna, berätta vad du har fått för fläckar så ska vi testa dem!

 11. Hur får man bort fläckar på klinkers som man inte hunnit ytbehandla med klinkerolja? Jag har skurat med linoljesåpa men det är en del fläckar/streck som jag inte lyckas få bort. Ska man slipa eller finns något knep? De är bara några veckor gamla…

 12. Hej Petronella.
  Dover White är en kulör på klinkers som är kritvit. Eftersom klinkeroljan ger en lätt honungsfärgad ton rekommenderar vi inte klinkerolja på den kritvita klinkern.

  Mönstret ”Flensburg” är röd och vit klinker, inte ”kritvit”, och kan behandlas med klinkerolja. Det är dock viktigt när man oljar klinkers att man följer anvisningarna gnider in oljan ordentligt.
  Hartsen i oljan ger en vacker, smutsavisande yta, men det är viktigt att inte lämna några pölar eller fläckar som torkar in och hårdnar.
  Klinkeroljan finns i vårt sortiment, liksom såpa och andra ytbehandlingsmetoder.

 13. Jag undrar apropå ytbehandling vilka klinkers Dover white är? Alltså dem man inte kan använda klinkerolja på. Vi har köpt Flensburg med bård som vi väntar på att hitta en plattläggare som går med på att lägga (!) eller så gör vi det själva, och undrar om det funkar med sådan ytbehandling på det? Var köper man sådan olja?

 14. Hej,

  de låter som det är väligt jobbigt underhåll på plattorna. Måste man göra behandligen ofta (en gång om året, var tredje år?)
  Och om man har dem i ett badrum, kan man använda vanliga regöringsmedel som man sprejar på kakel annars?

  • Hej Malin. Ytbehandlingsmetod nr 2 är den mest komplicerade varianten, men den ger också en lyster som är helt fantastisk och håller länge. Behandlingen behöver inte upprepas på många år.
   Väljer man behandling med linsåpa blir golvet mattare och något känsligare. Vi rekommenderar löpande rengöring med linsåpa. Det blir rent och motståndskraftigt så varför använda kemikalier?

 15. Vet man om plattorna funkar med vattenburen golvvärme? Har någon testat?

  • Hej Lilly.
   Plattorna funkar utan problem till alla sorters golvvärme. Vi har många kunder som lagt Victorian Tiles på såväl vattenburen som el-golvärme.

   • Hej,
    Är det fortfarande så att victorian floor files kan användas tillsammans med all sorts golvvärme?/ Mvh AnnaF

    • Hej Anna!

     Ja, det går utmärkt att ha både vattenburen och elburen golvvärme till Victorian Floor tiles.

 16. Hej Petter! I vår katalog hittar du alla former, mått och färger. Du kan bläddra i katalogen direkt på nätet, under fliken ”Kataloger och broschyrer” eller ladda ner den som PDF.

 17. Finns det någonstans man kan se vilka former och färger som finns, så att man vet vilka mönster man kan lägga?
  Tack på förhand!/Petter