Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Byggnadsvård Färg & Ytbehandling

Vårda det vackra

Bevarade gamla fönster med spröjs och linoljemålad köksinredning.

Så börjar det bli dags att se om sitt hus igen och planera sommarens renoveringar och underhåll. Om du har linoljefärgsmålade fönster är underhållet en ganska lätt uppgift. Och underhåller du dina fönster då och då håller de i många, många år utan att behöva målas om.

Linoljefärgsmålade fönster kan på utsidan bli lite matta med åren. Detta beror på färgens egenskaper. En högpigmenterad linoljefärg flagnar inte utan mattas av på ytan och underhålls med linolja eller, mer sällan, en lätt avborstning och ett nytt lager färg.
Är färgen matt men i bra skick finns det ingen anledning att måla på ett nytt lager färg. Rengör istället fönstet och stryk på ett tunnt lager rå kallpressad linolja över målade ytor och eftertorka med en trasa. Klart! Färgen piggnar till, får en fin lyster och håller ännu längre.

Är fönsterna i dåligt skick är det kanske dags för en fönsterrenovering. Hur du går till väga då kan du läsa om i ”Renovera fönster”.

Även inomhussnickerier kan piggas upp med ett nytt lager linolja som du försiktigt gnider in med trasa, om det inte riktigt är dags att måla om än.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer till Vårda det vackra

  1. Jag undrar om någon har tips på vad man kan göra med faner-innerdörrar som är repiga/slitna och på några ställen vitmålade. Vi skulle vilja ha de i så ursprungligt skick som möjligt. Den snickaren vi har pratat med menade det var för tunn faner för att kunna slipa dem på snickeri. De har fina handtag/beslag.

    • Hej Cecilia!
      Klurigt det där, men jag skulle nog följa snickarens råd i det här fallet och vara rädd om fanéret. I de fall de inte är målade men repiga skulle ni kunna prova att slipa försiktigt med ett fint slippapper och sedan olja för att tona ner reporna. Men utför detta med mycket försiktighet så att det inte blir värre.

  2. En underbar hemsida ni har. Ja visst är det så att man skaavårda det gamla. Vi har precis bytt kök..eller byggt ett till kök. Så nu har vi två, det gamla på ena sidan huset i funkisstil men dock tyvärr mkt slitet, bara handtagen som är bra och såklart diskbänken och det nya på den andra sidan är marbodal i lite gammal stil det med men ja vad ska man säga blev lite besviken på diskbänken som beställdes ny….inte så som det gamla precis. har tänkt beställa lite funkisdetaljer från er för att få den fina genuina stilen som tyvärr inte kommer fram i mitt marbodalkök ännu……