Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Stilhistoria Stilhistoria – Tjugotal Tjugotal

Tjugotal – stilhistoria

Tjugotalstapet och spegeldörr med tjugotalsdörrhandtaget "Rand".Måttbyggt tjugotalskök med halftilekakel.

Under 1920-talet blev klassicismen än en gång den stil man ville bygga sina hus i. Förebilderna hämtades från antikens Grekland, men det klassicistiska formspråket har återanvänts vid ett flertal tillfällen sedan renässansen uppstod på 1400-talet. Tjugotalsklassicismen är sval, elegant och balanserad. För svenska arkitekter och designers var tjugotalet en glansperiod och utomlands kallas stilen ofta för just Swedish Grace. Ett annat namn är Art Déco, ett namn som anspelar på den stora Parisutställningen som hölls 1925.

Tjugotalets husfasader dekorerades med tympanonfält, lunettfönster och blomsterfestonger, gärna fritt placerade på fasaderna. På hustaken placerades nätta takkupor med ovala fönster, så kallade oxögon, och entréerna till husen accentuerades med kolonner eller pilastrar, som gärna bar upp en stiliserad tempelgavel. Parkettgolven började nu bli ekonomiskt tillgängliga för gemene man och med den allt vanligare centralvärmen kom de öppna spisarna att ersätta kakelugnarna.

De flesta bostäder utformades fortfarande efter konventionella principer. För dem som hade råd, bestod hemmets offentliga del fortfarande av sal, salong och herrum, medan de avskilda delarna av bostaden inrymde pigkammare, handkammare och serveringsgång. På 1920-talet grundades dock HSB och allt fler moderna, men samtidigt ekonomiskt uppnåeliga bostäder för den vanlige människan uppfördes. Dessa bostäder var mindre och saknade rum som herrum och pigkammare. Däremot fanns där moderniteter som rinnande vatten, badrum och sopnedkast. Vardagen underlättades därmed för medelsvensson och rörmokaryrket fick ett ordentligt uppsving.

På 1920-talet fick också egnahemsrörelsen ett uppsving och områden i städernas utkanter bebyggdes med småvillor, som ofta hade klassicerande formspråk. Som svar på efterfrågan på standardiserade småhus startades fabriker för prefabricerade villor. Ett av dessa företag var Borohus, som först hette för Bo-i-Ro.

Under slutet av decenniet började svenska arkitekter att inspireras av funktionalismens nya och radikala idéer. Hemkomna från studieresor till Mellaneuropa och Sovjet blandade de försiktigt in funktionalistiska drag i det klassicistiska formspråket. Fasaddekorationerna skalades ner till ett minimum och tjugotalets karaktäristiska spröjsade fönster, med två lika stora lufter, kom successivt att fasas ut, till förmån för horisontella fönsterband.

Kök
Tjugotalsköken skiftar mellan stram förfunkis och kvarlevorna av det tidiga 1900-talets ornamenterade jugendstil. Stilen brukar kallas nyklassicism och ger plats för mer och mer strama former. Enkla profiler i luckor och lådor, men inte helt slätt. Eftersom köken oftast ritades för att passa huset spelar det också stor roll vilken stil huset som köket ska vara i har.

Tjugotalsbilder från Flickr:

[miniflickr tags=”tjugotal” sortby=”date-posted-asc” per_page=”18″]
Fler bilder från Flickr>>

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer till Tjugotal – stilhistoria

 1. Hejsan! Jag är intresserad av att sätta upp krönlister ovanför mina fönster (nedervåning) på mitt hus från 20-talet.
  De är i nyklassicistisk stil så jag tänker att det borde passa. Dock har jag ej fått uppfattningen att det är en särskilt vanlig orginaldetalj. Är det det? Mvh Sofia

 2. Pingback: Ett år i goa, gla'a Gôteborg! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 3. Vi har ett 20-talshus och jag undrar vad man kan tänka sig för golv? Det gäller övervåningen och två sovrum samt ett allrum (alltså inte vardagsrum). Kan man tänka sig stavparkett (och i så fall i vilket mönster) eller blir det helt fel? Vi vill gärna ha trä och ett relativt tåligt golv.

  • Hej Linda!

   Stavparkett i fiskbensmönster är klassiskt för 20-talet, det skulle säkert bli superfint!

   • Tack för ditt svar! Jag trodde att stavparkett i fiskbensmönster främst lades i vardagsrum och att det kanske var ett annat typ av golv i sovrum etc men lades det överallt så blir ingen gladare än jag! När det gäller denna typ av parkett, lades den alltid med en fris? Finns det något annat trägolv som är tidstypiskt för 20-talet?

    • Jag tror det var vanligt med linoleumgolv i sovrum etc. Det har det varit i vårt 20-talshus. Under mattan låg ett undergolv, alltså ett enkelt trägolv som egentligen inte var menat att synas. Vi har det framtaget, slipat och lackat i vårt sovrum. Ser rätt så trevligt ut. Har funderat på att byta golv i ett annat sovrum och tittat på nya massiva trägolv, bl.a. ett i ek med lite fasade kanter.

 4. Hej!
  Vi har ett hus från 1922 med brutet tak. Jag och min man ska måla om trappan inne och sätta upp ny ledstång. Men vilken metall användes på 20-talet till ledstångsbeslagen? Vi har mässing på innerdörrar men vet ej om vi ska fortsätta med det? Vilken metall var vanligast under denna period?
  Hls Linda

  • Hej Linda!
   Under 20-talet gick modet över från att vara mässing för hela slanten till att senare övergå helt till förnicklad mässing. Just när modet slog om kan skilja sig lite efter byggherrarnas tycke och smak och även geografiskt. Främst skiljer det sig mellan stad och landsbygd. Om ni har tänkt byta till förnicklat på innerdörrarna skulle jag rekommendera er att hålla den linjen för ledstångsbeslagen också.

 5. Hej!
  Jag ska bygga ny trapp till mitt hus från -32 och undrar hur räcken såg ut då.Det är rött hus vita knutar och brutet tak.Skulle vara kul om det blev lite passande stuk.
  Tack! Hälsningar Sannah

  • Hej Sannah!
   Det har sett väldigt olika ut. Beroende på om trappan är inne eller ute så kan det ha sett lite olika ut. Utomhus har det troligen suttit en i smide från början och inomhus skulle en rund ledstång i trä med förnicklade ledstångsbeslag kunna bli fint!

 6. Hej!

  Jag ska göra om i min lägenhet som har delar av sitt originalkök kvar och jag måste tyvärr göra mig av med delar av köket. Finns det någon andrahandsmarknad för exempelvis mitt fina serveringsskåp?

  Tack på förhand!

  • Hej Axel! Spekulanterna är många och engagerade på dessa gamla dyrgripar men inte alltid så lätta att nå fram till. Jag skulle prova Blocket/Tradera eller om du har Facebook eller Instagram. De kan ibland nå fram till fler än om du skulle försöka med en mer nischad kanal.
   Hoppas det hamnar i rätta, vårdande händer!

 7. Hej!

  Vi har ett 20-talshus som vi håller på att bygga ut. I samband med det så har vi möjlighet att göra en gäst-wc på entréplanet, vilket känns väldigt praktiskt. Denna lilla wc skulle jag vilja göra i 20-talsstil. Jag skulle vilja tapetsera med Josef Franks Eldblomma. Passar det ett 20-talshus? Sedan har jag funderat på vad man har på golvet. Vi behöver nog tänka lite praktiskt och lägga klinkers, men vilken färg och vilken storlek på plattorna bör man ha? Det funkar liksom inte med svart/vitrutigt till den tapeten, utan det bör nog vara enfärgat.

  • Hej Sandra!
   De flesta av Josef Franks tapeter är ritade på 40-talet, så de är kanske aningen mer funkis än 20-tal, men självklart ska du tapetsera med den tapet du tycker är finast! Är det en liten gästtoa så kan det vara bra att anpassa storleken på mönstret efter ytan. Vill du ha enfärgat är vårt sexkantiga klinkermönster Barcelona ett gjutet alternativ i 20-talsstil, med den mörka fogen bildar den ett mönster utan att det blir rörigt.

 8. Vi håller på att återskapa 20-talskänslan i ett hus från 1928 som renoverades på 70-talet (tyvärr). Nu ska vi välja ytterdörr och jag undrar vad jag ska ha för dörrhandtag och lås. Har ni något förslag?

  • Hej Hanna,
   För en ytterdörr skulle jag rekommendera dig att titta på de dörrhandtag som kallas trycke Jugend. De finns i två storlekar och i mässing eller förnicklad mässing.

 9. Jag förstår inte varför ni endast visar exempel på 1920-talsbyggnader från USA. En renoveringshjälp borde väl omfatta svenska byggnader.

 10. Hej.

  Vi har nyss köpt en lägenhet i ett hus från 1905. Lägenheten är idagsläget ett kontor och vi vill återskapa en orginalkänsla och ge tillbaka lägenheten sin värdighet.

  Vad skall jag tänka på? Färg och materialval?

  Vi tänkte börja med att bygga nytt kök. Idagsläget ligger det en linoleummatta i hela lägenheten. vi tänkte börja med att måla den med linolja då vi har småbarn som sliter på ett golv.

  Jag behöver all hjälp jag kan få nu i initialskedet.

  Mvh Birgitta

  • Hej Birgitta! Vilket härligt projekt!
   Först skulle jag vilja tipsa om att, om det är möjligt, INTE börja med att bygga nytt kök. Ett kök är ett rum som behöver en hel del eftertänksamhet, och man behöver ”bo in sig” ett tag för att verkligen få en känsla av vad som passar, var och hur, innan man börjar med de stora besluten.

   Om linoleummattan är fin är det roligt att ni bevarar den. Men den ska inte målas med linolja. Istället ska den rengöras försiktigt, t.ex med såpvatten, och sedan fernissas. Jag rekommenderar oljevaxfernissan som påförs med trasa över hela golvet: http://bit.ly/kdWDyS

   Du får gärna visa bilder på lägenheten, t.ex genom att ladda upp dem på vår facebooksida!

 11. Hej,

  Jag har med ljus och lykta försökt hitta information om tapeten som visas i bilden under tjugotal – stilhistoria. ” Tjugotalstapet och spegeldörr med tjugotalsdörrhandtaget ”Rand” ”

  Det stod ingenting i artikeln och vi hittar inte tapeten under er tapet-kategori.

  Tyckte den var väldigt vacker!

  Mvh
  Andreas

  • Visst är den vacker! Tapeten heter Golden Lily och kommer från Morris & Co. Tyvärr har vi ännu inte de tapeterna i vår webbutik, men tapetböckerna finns att bläddra i och tapeterna att beställa i våra butiker.

   Tapeterna från Morris & Co är typiska Arts and Crafts-mönster. Arts & Craft var en rörelse i England på slutet av 1800-talet som förespråkade hantverk och genuinitet framför industrialiserade ting. William Morris var en av grundarna till rörelsen, och mönsterna är detaljrika, färgglada och nästan lite medeltida till utseendet. I Sverige användes Arts and Crafts-mönsterna främst i 1910- och 20-talets arktitektur.