Renoveringshjälpens startsidaFärg & Ytbehandling

Tips för en lyckad ytbehandling

Att välja ytbehandling och metod är inte alltid det lättaste. Det finns några grundteman som kan hjälpa dig att hitta dit. 

Vilka parametrar spelar i huvudsak in vid ytbehandling? 

Skillnad mellan träslag. Olika träslag passar olika bra till olika behandlingar. En del är hårda och täta, andra mjuka och porösa. Mellan samma träslag kan det även skilja sig åt i karaktär som ådring och antal kvistar. 

Skick och tidigare behandlingar ger träet olika förutsättningar att ta emot en ytbehandling. 

Handhavande. En del behandlingar är svårare att få till än andra. Om du dessutom har en stor yta som ska behandlas kan det vara en god idé att ta in proffshjälp. 

Varför blir det inte alltid som på bilden? 

Det är mycket som spelar in vid ytbehandling. Även om du valt rätt träslag till typ av ytbehandling kan egenskaper hos virket påverka slutresultatet.  

Annat som kan påverka ditt resultat är virkets ålder, placering i hemmet och användning. Virkets tidigare resa som växtsätt, ålder och kvalitet gör att det fått tät och jämn ådring eller mer markant, mycket kvistar eller inga alls. Det ligger till grund för hur träet kommer att se ut efter behandlingen och över tid. 

Ett ljust grangolv har behandlats med lut och vitolja. Den oljade ytan är tålig mot smuts och repor samtidigt som luten gör att träet inte gulnar med tiden. Behandlingen är ett bra val när det kommer till att skapa ett ljust och lättskött golv.

 

Hur gör jag för att lyckas? 

På hemsidan hittar du produktblad med instruktioner för varje produkt. Följ instruktionerna för att komma så nära en bra behandling som möjligt. Förarbetet och detaljerna är allt, exempelvis att göra en mellanslipning mellan momenten gör skillnad.  

Provstryk innan du börjar för att kunna utvärdera hur slutresultatet kommer att bli. 

Det fantastiska med ett levande material i samklang med en naturlig produkt. 

Att ha rätt förväntningar på resultatet och ta underlagets livsresa med i beräkningarna är viktigt.  

Trä är ett levande material och våra produkter varsamma. I det samarbetet och med ditt hantverk skapas det resultat som är unikt för just dina förutsättningar.  

 

Ett golv bestående av kärnved från furu i Byggfabrikens butik i Vasastan har ytbehandlats med LeTonkinois fernissa i ett rutmönster. I fernissan har blandats några procent linoljefärg i bränd umbra. De mörkare rutorna har mer bränd umbra och har målats i fler strykningar. Två strykningar med opigmenterad LeTonkinois har fått avsluta behandlingen.