Renoveringshjälpens startsidaFärg & Ytbehandling Inredning Renovering

Tapetsering – tips och råd för ett lyckat resultat

Att tapetsera kan vara lite nervöst och svettigt men som så mycket annat är nyckeln till ett bra resultat att vara väl förberedd och ha gott om tid. Det finns några enkla tips och råd som kan vara dig till hjälp som står inför en tapetsering.

taperullar2

Nyare tapeter bär ofta namnet Easy-up vilket betyder att de är lättast att sätta upp genom att limma direkt på väggen istället för på tapeten. De är rullade med utsidan utåt så att man kan lägga rullen eller ställa lådan med rullen i på golvet och bara dra uppåt tills du är uppe vid taket och sedan skära av. Traditionella tapeter, t.ex. våra från Lim & Handtryck, behöver sättas upp på traditionellt vis genom att klippas till och limmas och sedan ligga och suga åt sig i några minuter innan du börjar sätta upp. De behöver ibland även kantskäras eftersom de inte har tryck ända ut i kanterna. Det kan kännas kladdigt och omständligt att limma direkt på väggen och vice versa beroende på vad man är van vid och det går bra att sätta upp även nyare tapeter på traditionellt sätt.

_MG_0074

Om tapeten ska överlappa, tänk då på att ha överlappet bort från det starkaste ljusinsläppet. Då kastar överlappet ingen skugga och syns mindre.

De flesta moderna tapeter ska limmas kant mot kant. Tänk på att tapeten drar ihop sig lite när den torkar. Var därför noga med att verkligen få kanterna mot varandra så att inte skarvarna blir alltför markanta. Om du vill säkra upp kan du måla väggen undertill i tapetens bottenfärg där du beräknar att skarvarna kommer att hamna.

originaltapet

Se till att ytan undertill är jämn och ren. Beroende på mönsterbild och tapettyp kan ojämnheter framträda mer med vissa tapeter. En ljus, diskret mönstrad tapet framhäver underlagets skavanker mer än en mörkare, mönstrad.

gamla lager tapet

Ska du tapetsera ovanpå en annan tapet är det bra om du kontrollerar hur den sitter. Den nya tapeten kan aldrig sitta bättre än underlaget. Sitter den gamla tapeten löst är det bättre att ta ner den. En tapetångare gör det arbetet betydligt lättare. Är det en väldigt tjock tapet som ska ner kan du vara hjälpt av att använda en tapetperforerare med vilken du gör hål i tapeten så att fukten från tapetångaren tillåts komma innanför.

Använd ett lim som inte innehåller konserveringsmedel eller andra hudovänliga gifter eftersom det är svårt att tapetsera utan att kladda ner händerna. Auros tapetklister i pulverform som blandas ut i vatten, innehåller minimalt med konserveringsmedel och är därför ett bra val.

Var inte rädd för att använda mycket lim, inte alltför tjockt men var noga med att få lim ända ut i kanterna.

_MG_0289

Använd gärna en tapetborste för att jämna ut luftbubblor. En trasa går också bra men kan göra ränder i strukturen eftersom det är svårt att stryka med jämn kraft över hela ytan.

Det är inte alltid man får bort alla blåsor på en papperstapet men den drar ihop sig när den torkar. Blåsor kan också bero på att ett gammalt tapetlager har lossnat av klistret. De brukar dock försvinna efter några timmar när klistret torkat.

färdig vägg

Var inte orolig om det ser lite flammigt och ojämnt ut precis efter uppsättning. Många av de ojämnheter som syns när tapeten är våt försvinner när tapet och klister torkar och pappret sugs fast mot underlaget. Först när tapeten är helt torr kan du se slutresultatet.

Om du har en gammal tapet som är lite sliten så finns det sätt för att råda bot på det utan att behöva tapetsera om. Ofta är det i skarvar, runt dörrar och strömbrytare som tapeten får mest stryk och kanske har slitits bort. Då kan du ta baksidan av en bit tapet eller annat papper som är lagom likt den befintliga i strukturen, lite större än skadan som ska lagas. Denna bit målar du sedan i en kulör som stämmer ihop med tapeten och limmar på väggen och kilar in under den befintliga tapeten. Titta på bilden ovan, i mitten till höger där tapeten möter listen, det syns mindre än man skulle kunna tro!

För dig som aldrig har tapetserat förut följer här en enkel manual:

– Tvätta av väggarna innan du börjar och kolla att underlaget är ok. Skrapa ner gamla skarvar från annan tapet och spackla över ojämnheter.

– Klipp eller skär våderna så att de blir ca 10 cm längre än avståndet mellan golv och tak. Börja från mitten på väggen. Stryk ut lim med pensel eller roller efter behag ut mot kanterna.

– För traditionella tapeter: Vik ihop tapeten och låt den vila ett par minuter. Behöver du kantskära kan du göra det nu.

– För Easy-up: Stryk ut lim på väggen och sätt upp tapeten direkt.

– Innan du sätter upp första våden gör du ett lodrätt streck med lodlina. När du sätter upp den första våden sätter du den utmed detta streck. Då blir våderna lodräta även om väggen lutar något. Sätt upp våden från mitten och ut mot sidorna.

– Skär rent tapetvåden vid golv och tak med tapetkniv. Var noga med att ofta byta blad på kniven, det hjälper dig att få fina snitt även om tapeten fortfarande är fuktig.

För att beräkna åtgång kan du gå tillväga på lite olika sätt men här är ett relativt enkelt metod:

– De flesta tapeter är 53 centimeter breda. Varje tapetrulle innehåller vanligtvis så mycket att det räcker till tre eller fyra våder á 240 – 250 centimeters längd. Börja med att mäta takhöjden. Om takhöjden är högre än 250 cm är här en hjälp:
Takhöjd + rapport 250-333 cm: 3 våder/rulle.
Takhöjd + rapport 333-500 cm: 2 våder/rulle.

– Mät sedan rummets bredd och längd så du får reda på hur många meter hel vägg som finns. Den yta som fönster och dörrar tar upp räknas bort.

– Dela sedan summan av de hela väggarna med 0,53 så får du fram hur många tapetvåder som går åt. Lägg till för de bitar som du behöver ovanför och under fönster och ovanför dörrar.

Mönstrade tapeter har alltid en rapportlängd. Med det menas hur långt mönstret är innan det upprepas. Detta bör du ta med i räkningen när du beräknar åtgång så avrunda alltid uppåt. Rapporten kan vara rak eller förskjuten vilket ger rak eller förskjuten mönsterpassning. Är rapporten rak skär du vid samma mönsterdetalj för varje våd. Är rapporten förskjuten är det allra lättast att skära en våd i taget så att du ser att du hamnar rätt i mönstret.

Exempel.
Takhöjden är 260 centimeter och det finns 15
meter hel vägg i rummet. 15/0.53 = 28,3. Det går åt 29
våder som är 260 centimeter långa. Avrundat blir det 10 rullar.

 

Vi har massor av tapetmönster, både i nytryck efter gamla original och nya mönster efter äldre referenser att välja mellan. För att komma till vårt tapetsortiment klicka här>>

Vi har en hel del verktyg i vårt sortiment för att underlätta tapetseringen, för att komma till tapet-tillbehör på hemsidan klicka här>>

 

 

 

 

SparaSpara