Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Sekelskifte Stilhistoria Stilhistoria – Sekelskifte

Sekelskifte – Stilhistoria

Sekelskiftet 1800-1900 präglades av mörka, tunga hus och dova färger. Städerna bebyggdes med flerfamiljshus och de stora stadsvåningarna med sina rum i fil, höga lister, spegeldörrar och stuckaturer skulle gärna ha mörka färger. Obehandlad och förnicklad mässing, mörkbetsat trä, tunga textilier var populärt. Brädgolven belades med de populära mönstrade linoleummattorna. Många stilar blandades i arkitekturen och i början på 1900-talet kom Jugendstilen att inspirera med sina böljande organiska former.

Tankar om hemmets betydelse för folks välmående blev mer och mer utbredda, och det fanns flera riktningar inom inredningsområdet. Röster började höjas för att göra sig av med det mörka, murriga och släppa in ljus och lust i hemmen för välbefinnande och hygien. Detta förespråkades av en pionjärerna på området, Ellen Key som bland annat skrev om de nya idealen i boken ”skönhet för alla”.

Kök
Sekelskiftets större stadskök var platsbyggda med profilerade luckor och lister. Köken var inte alltid så praktiska och lättarbetade. Diskbänkarna och arbetsytorna var betydligt lägre än de är nuförtiden. Man använde sig mycket av öppna hyllor och krokar så att redskapen var nära till hands.

De bättre bemedlades kök var ofta små och svårarbetade, och befolkades mest av kvinnor; hushållerskor och pigor. Arbetsmiljö och lättarbetade ytor var inget som lades större vikt vid. I takt med att folkhemmet utvecklades på 40-talet och framåt förändrades inredningen och anpassades mer efter användarnas villkor.

Byggfabriken bygger måttanpassade kök i massivt virke efter gamla ideal vad gäller kvalitet och estetik men anpassade efter tidens krav vad gäller arbetsytor bänkhöjder och plats för vitvaror. Läs mer om våra kök i Sortiment/Kök & Inredningar

Spara

Spara