Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Beslag Färg & Ytbehandling Fönsterrenovering

Rostskydda beslag

Rostiga fönsterbeslag.Grundmålade beslag.

Det finns flera olika metoder för att rostskydda beslag. Beslag i obehandlat järn bör rostskyddas, särskillt om det är placerat utomhus eller i fuktig miljö. Inomhus målar man ofta beslagen i samma färg som det de är placerade på är målade med, eller gnids in med linolja för lyster och skydd. Man kan också linoljebränna beslagen.

Rostskyddsfärg
Innan man målar utvändiga beslag målar man dem med rostskyddsfärg. Vi rekommenderar järnmönja, en rödfärgad linoljebaserad rostskyddsfärg. Järnmönjan målas i två strykningar, den första utspädd med 10% terpentin. Vill man ha den röda kulören behöver man inte måla över järnmönjan, vill man ha en annan kulör målar man över järnmönjan med linoljefärg i önskad kulör.

Linoljebränning
Ett traditionellt sätt att rostskyddsbehandla beslag är att linoljebränna dem. Det är en rostskyddsmetod som går ut på att man ”bränner” in linolja i metallen. Beslaget får en mörk vacker färg och ett rostskydd som funkar både målat och omålat. Linoljebränning görs genom att man hettar upp beslaget i ässja eller i gaslåga tills stålet glöder då det doppas i linolja. En mindre explosion uppstår och beslaget blir svart och skyddat mot rost.

Förzinkning
Vissa beslag finns även förzinkade. Förzinkningen är en elektrisk process som rostskyddar beslagen. Försinkade beslag behöver alltså inte ytterligare rostskyddsbehandlas innan målning, utan målas direkt i valfri kulör.

Spara