Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Renovering Renoveringsguider Renoveringsguider – Snickerier Snickerier

Renovera hemma – list och panel

Pärlspont i hall, pensionat i Mörtfors
Pärlspont i trapphall, pensionatet i Mörtfors.

I en lägenhet i stan finns, oavsett ursprungsår för fastigheten, ofta en del gemensamma förutsättningar som kan vara viktiga att tänka på om man vill ha en genuin och bra grund att sedan inreda efter eget huvud. Tidigare skrev vi om golv, här kommer ett inlägg om list och panel:

Lister, foder och ibland panel hittar vi i de flesta lägenheter. En del är ordentligt tilltagna och svulstiga, andra mer enkla och minimalistiska. Utseendet på listen följer stilen i huset. Redan när husets ritades bestämdes det hur listerna skulle se ut. Ofta följer de en standard för tidens stilideal, därför man hittar ofta samma typ av listprofil i olika hus byggda i samma tid.

Ska du återställa listerna i en lägenhet där de blivit bortplockade, titta runt i huset och i andra lägenheter om det är möjligt för att se hur ursprungslisterna ser ut. I vårt listsortiment hittar du olika lister som är typiska för olika tider. Vill du ha en listprofil som inte finns i vårt sortiment kan vi, efter förlaga, låta specialhyvla precis den list och profil som önskas.

Vilken list är vad?

Sockellist i Byggfabrikens sortiment
Sockellist. Sockellisten är listen som sitter kring golvet. I paradvåningar är sockellisten ofta rejält tilltagen och svulstig. Sockellisten i större våningar tar ofta hänsyn till rummets storlek och funktion. I salar och salonger är de som högst och mest profilerade, för att vara lägre och mindre profilerade ju mindre betydelsefullt rummet är, även i en och samma lägenhet.

Foderlist i Byggfabrikens sortiment
Foderlist. Foderlister är de lister som sitter kring dörrar och fönster. Foderlisternas många profiler skapar ett skuggspel kring dörr- eller fönsteröppningen. Om du tittar efter ser du att listen i kombination med dörren eller fönstrets karm ofta bildar en ”trappa” in mot dörröppningen som gör att profilerna blir ännu fler än bara listens. Ju längre fram på 1900-talet vi kommer, desto mer sparsmakade är profilerna.

Taklist i Byggfabrikens sortiment
Taklist. Taklisten sitter i skarven mellan vägg och tak. Det är inte alltid en taklist används. Ibland saknas listen helt, ibland är skarven mellan tak och vägg lätt rundad, eller så är listen ersatt av stuckatur.

 

Fönsterbänkslist i Byggfabrikens sortiment
Fönsterbänkslist
. Fönsterbänkslisten är den list som sitter under ett fönster. Ofta vilar fönsterbänken mot denna list.

 

 

Pärlspont i Byggfabrikens sortiment
Pärlspont. Pärlspont är en typ av panel som är vanlig i äldre fastigheter, främst i villor. Namnet pärlspont syftar till den rundfrästa avslutningen på panelens ena sida som löper som en pärla längs med brädan. Pärlspontspanel används på såväl väggar som tak, och kan också användas som material i luckor och dörrar till t.ex ett skafferi.

Dubbelpärlspont i Byggfabrikens sortiment
Dubbel pärlspont. Dubbel pärlspont har i princip samma utseende som pärlsponten, men en extra pärlfräsning mitt på brädan så att panelen blir smalrandig.

Spara

Spara