Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling Golv Renovering Renoveringsguider Renoveringsguider – Golv

Renovera hemma – golv

Vitoljat grangolv

Många förknippar byggnadsvård med gammaldags allmoge, röda stugor med vita knutar, herrgårdar eller gammal kulturmiljö i staden. På Byggfabriken förespråkar vi vad vi kallar Modern Byggnadsvård, som mer handlar om ett helhetsbegrepp vad gäller en byggnads ursprungliga kvaliteter, oavsett om det gäller ett 1700-talshus, en sekelskiftesbyggnad, 30-talsfunkis eller senfunkisens 40- och 50-tal.

Detta betyder att vi vill tillhandahålla de detaljer och material som behövs för att bevara eller återställa en byggnads eller en lägenhets originaldetaljer, oavsett om du i övrigt väljer att inreda i modern eller gammal stil.

I en lägenhet i stan finns, oavsett ursprungsår för fastigheten, ofta en del gemensamma förutsättningar som kan vara viktiga att tänka på om man vill ha en genuin och bra grund att utgå ifrån när man inreder. Vi börjar nerifrån och ger lite tips om hur man gör med golven:

Golv
De flesta lägenheter från 1800-tal fram till 60-talets skiv- och lamellhus är byggda med träbjälklag. Det innebär att ett undergolv, oftast av gran, är lagt på golvbjälklaget. Detta undergolv var sällan synligt i gamla dagar, utan menat att tjäna som underlag till ett övergolv.

Övergolvet i finare fastigheter och större rum var och är vanligen ett stavparkettgolv i ek, lagt i mönster t.ex fiskben.

I mindre fina rum som serveringsgångar och kök låg oftast ett linoleumgolv i stället. Linoleum, som uppfanns i England på 1860-talet, är ett naturmaterial som består av trä eller kork uppblandat med linolja och harts för att sedan valsas ut på juteväv till mattor. Linoleum blev det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talets stora golvmaterial. Linoleum kom som mattor i rullar, som våra tiders plastmattor, och var ofta rikt mönstrade och dekorerade för att efterlikna de populära Viktorianska golvklinkerns rika mönstervariation.
Så gott som alla gamla mönstrade linoleumgolv är idag ersatta med ett annat övergolv, t.ex en modern linoleummatta (omönstrad), plastmatta eller något annat övergolv som t.ex parkett eller laminat. Numera är det dock vanligt att man helt skippar övergolvet och slipar och behandlar undergolvet i önskat utförande.

Behandla brädgolv
Det flesta undergolv är alltså brädgolv av gran, men även furugolv förekommer. Grangolven har en lite vitare och ljusare ton än furugolven. Här är några olika sätt att behandla sina brädgolv.

  • Oljat brädgolv. Efter slipning, behandla golvet med naturell golvolja. Detta är det enklaste sättet att behandla ett golv. Golvet blir matt, färgen gyllene och mörknar lite med tiden. Poleras oljan in ordentligt blir golvet relativt tåligt. För en tåligare yta, behandla golvet med lut innan oljning. Detta gör dock golvet något gulare.
  • Vitoljat brädgolv. Detta brukar vara en populär metod då golvet får det ljusa vitaktiga utseende som är både neutralt och ger rummet ljus. Golvet behandlas efter slipning med naturell lut för att sedan oljas in med vitolja. Golvet skuras vid rengöring med linsåpa och får en ljust vitgrå ton som är mycket tåligt mot smuts. Läs mer om hur du går tillväga i renoveringhjälpen.
  • Lackat brädgolv. Golvet kan efter slipning lackas med en matt eller klar lack. Lacken ger en relativt hård yta, men är svår att hålla ren när väl slitage har uppstått då smuts tränger in där det är hål i lacken.
  • Fernissat brädgolv. En vanlig metod förr för att få brädgolvet att se ut mer som ett ädelträgolv var att fernissa golvet med en rödbrunpigmenterad golvfernissa. Det går även att fernissa utan pigment, då får golvet en gul ton. Fernissa är en harts- och oljelack av ett slag som även används på båtar och skeppsgolv och ger en hård högblank yta.
  • Målat brädgolv. Fördelen med att måla ett brädgolv är att det inte nödvändigtvis måste slipas först. Men att slipa golvet innan ger ett mer hållbart resultat. Golvet kan täckmålas med linoljefärg eller golvfärg. Med färg kan man få fram fina effekter, t.ex måla golvet i ett rutmönster. Ett annat knep är att grundmåla golvet i en annan kulör, t.ex engelskt rött, för att sedan slutmåla i önskad kulör t.ex ljusgrått. Vid slitage skymtar då den underliggande röda färgen fram i stället för golvträet.
  • Såpskurat brädgolv. De såpskurade golven förknippar vi mest med torp och sommarhus. Såpskurning är en metod som med tiden ger ett ljust grått golv där träkänslan får komma fram ordentligt. Golvet fuktas först med kallt vatten och skuras med en grov skurborste och en fet såpalösning (2-3 dl linsåpa till 10l KALLT vatten) några gånger om året.

Du hittar olja, såpa och lut i vårt sortiment, såväl som lack och fernissa.

Behandla parkettgolv
Har du fina stavparkettgolv i din lägenhet är de väl värda att underhålla. Gamla tiders stavparkettgolv är massiva ekstavar som går att slipa flera gånger. Golvet slipas och behandlas med lack eller olja beroende på vilken yta som önskas. En del väljer även att mörkbetsa sin golv och sedan olja eller lacka dem med en klar lack, eller vitolja ekparketten för att få den ljusare.

Andra övergolv
Är undergolvet för fult eller för slitet, eller en annan golvbeläggning önskas, finns det flera alternativ. Ett rum får ljus och rymd av ett nytt övergolv i furu som sedan kan behandlas för önskat resultat enligt ovan.

Linoleumgolv som enfärgad matta eller olikfärgade rutor finns att få tag på i handeln. Linoleum är ett naturmaterial som rengörs och underhålls med linsåpa eller speciell linoleumrengöring. Förr var det vanligt att linoleumgolvet fernissades en gång om året för att få en hård och tålig yta. Om man kan göra det med moderna tiders linoleum är en fråga för tillverkaren.

I hallar, kök och våtutrymmen läggs med fördel ett keramiskt klinkergolv eller natursten. Byggfabrikens Victorian floor tiles är golvklinkers av den typ som förr lades i lägenheter och offentliga byggnader. Victorian floor tiles är en genomfärgad oglaserad klinker med en tät yta och skarpa kanter som finns i många olika former och färger för mönsterläggning. Klinkern är engelsk, och det var från England vi förr importerade det mesta byggnadsmaterialet som inte var inhemskt, därför har vi också en relativt engelsk stil i vår svenska byggnadstradition. Att lägga klinkergolv själv har vi skrivit om i ett tidigare inlägg. Läs också specifikationer för Victorian Floor tiles i renoveringhjälpen.

Spara