Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bakelit Beslag Dörrhandtag Renoveringsguider

Renovera hemma – Dörrhandtag

Dörrhandtag Funkis i betsat trä med profilerad ändknoppYtterdörr med dörrhandtag PosthornDörrhandtag funkis med svart bakelithylsa

Det som utmärker en bra renovering av en äldre fastighet är grunden – och detaljerna. Förutom att grunden; golv, väggar, lister och dörrar är varsamt och noga omhändertagna, är byggnadens originaldetaljer något att värna om för den som vi ha en bra utgångspunkt. Ett hus eller lägenhets dörrhandtag är en sådan detalj. I vårt sortiment har vi många olika dörrhandtag att välja bland. Det kluriga är bara att veta vilket dörrhandtag som passar bäst i just ditt hem.

Trycke eller dörrhandtag, rosett, nyckelskylt och långskylt; vad är vad?
Termen trycke kanske inte är det som vi till vardags använder som benämning på handtagen till våra dörrar, men samlingsbegreppet dörrhandtag inbegriper alla typer av dörrhandtag, även dörrvred och dörrknoppar, medan trycke är benämningen på de vanliga handtagen man ”trycker ner”. Rosetten är brickan mellan handtaget och dörren, nyckelskylten är brickan runt nyckelhålet och långskylten är en rektangulär bricka som ersätter både rosett och nyckelskylt. Så, nu var det sagt!

Våra dörrhandtag
I den klassiska skaran, under rubriken ”Klassiska dörrhandtag” hittar du dörrhandtag av äldre modell. De äldsta, vanligt förekommande i hus på 1800-talet och tidigare är Kammartrycket, trycke 1850 och trycke Mellby. Längre fram i tiden kommer de sekelskiftestypiska ”Pärlrand” och ”Birger Jarl”. För 10-talet finns flera olika jugendtrycken, och ännu lite senare det typiska 20-talstrycket ”Rand”. Många av våra dörrhandtag är egen produktion, ofta framtagna för ett speciellt sammanhang, t.ex. ”Rådhustrycket” som togs fram till restaureringen av Helsingborgs rådhus, exakt enligt originalförlaga, och dörrhandtaget ”Birger Jarl” som togs fram till en renovering på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Från tjugotalet stegar vi via 30-talet rakt in i funktionalismen. Under rubriken ”Dörrhandtag funkis” hittar du Byggfabrikens egen serie av funkistrycken, enkla rena former i förnicklad metall och hylsa av bakelit, metall eller teak. De tidigaste funkistryckena hade fortfarande kvar viss dekorering i form av en svarvad ändknopp, för att med tiden bli renare och odekorerade i bakelit eller förnicklad metall. I senfunkisens 40- och 50-tal var hylsorna ofta i vit bakelit eller i teak.

Byggfabrikens funkisserie är för invändigt bruk, för ytterdörrar hittar ni modernistiska dörrhandtag under rubriken ”Trycke modernism”.

En riktig raritet är dörrhandtaget i formpressad bakelit, trycke Enskede.

KammartryckeTrycke 1850Trycke Mellby

Trycke Pärlrand -sekelskiftesdörrhandtagTrycke Birger JarlDörrhandtag Rand

Du hittar alla våra dörrhandtag här>>

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer till Renovera hemma – Dörrhandtag

 1. Hej! Jag har dörrhandtag från 70-talet i matt mässing som jag skulle vilja bevara men de är hårt slitna. Misstänker att de har en skyddslack av något slag. Skulle helst dra över dem med Svinto men det känns tufft! Hur ska jag göra?

  • Hej Anki!
   Mässingsbeslag från 70-talet är ofta lackade för att hålla sig blanka, så du har säkert helt rätt i din gissning. Denna lack sitter ofta väldigt hårt och det kan vara nästintill omöjligt att bli av med den. Eftersom mässing är en förhållandevis mjuk metall så kan du riskera att repa den om du går på den för hårt mekaniskt och försöker skrapa bort lacken. Jag skulle snarare rekommendera dig att se om du kan hitta något snällare lösningsmedel att prova om det kan ge någon effekt. Ett annat alternativ är att helt enkelt leva med handtagen som de är och betrakta dem som ett tidsdokument, alla stilepoker har sina tokigheter.

 2. Hej,
  Vi håller på och renoverar vår sekelskifteslägenhet och alla dörrtrycken är i mässing. De är fina men väldigt slitna och lite gröna. Vad kan man göra för att fräscha till dem?
  Hälsningar Charlotte

 3. Hej.
  Jag renoverar ett hus från mitten av 50talet, och nu har turen kommot till badrumsdörren.
  Den ursprungliga dörren hade långskylt, medan alla andra dörrar i huset har rosetter.
  Nu söker jag rosett och toalås, som kan dölja de gamla skruvhålen efter långskylten, dvs ca 60mm. Så det bästa vore större rosetter…
  Har letat på er sida men inte hittat något. Har ni nåt tips om hur jag går tillväga? Har funderat på träfärgat spackel, men märkena efter skruvarna (färgförändringen) kommer att synas iallafall. Tips mottages tacksamt.//Carin

 4. Hej! För använde man ofta sk. muslinglas i fönsterdörrar och vitrinluckor. Det är ett glas som är blästrat i olika tidstypiska mönster. Vi använder muslinglas ibland i våra kök eller innerdörrar, och glaset går att måttbeställa från oss. Du kan se det i t.ex. det här köket: http://www.byggfabriken.com/uploads/tx_byggfabriken/store/tjugotalskok_02.jpg
  Kontakta andre@byggfabriken.com för beställning

 5. Hej!
  vi har köpt ett 20-talshus med bevarade spegeldörrar. Vissa av dem har en liten glasruta upptill och vi funderar på att använda dem till badrumsdörrar. Vi har sett en del gamla dörrar som har en sorts mönstrad film eller frostning över glaset, som ett insynsskydd. Ser lite tjusigt ut när lampan är tänd. Vet ni om detta är tidstypiskt och om det går att få tag på någonstans? Andra tips på insynsskydd emottages tacksamt!