Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bakelit Beslag Dörrhandtag Renoveringsguider

Renovera hemma – Dörrhandtag

Dörrhandtag Funkis i betsat trä med profilerad ändknoppYtterdörr med dörrhandtag PosthornDörrhandtag funkis med svart bakelithylsa

Det som utmärker en bra renovering av en äldre fastighet är grunden – och detaljerna. Förutom att grunden; golv, väggar, lister och dörrar är varsamt och noga omhändertagna, är byggnadens originaldetaljer något att värna om för den som vi ha en bra utgångspunkt. Ett hus eller lägenhets dörrhandtag är en sådan detalj. I vårt sortiment har vi många olika dörrhandtag att välja bland. Det kluriga är bara att veta vilket dörrhandtag som passar bäst i just ditt hem.

Trycke eller dörrhandtag, rosett, nyckelskylt och långskylt; vad är vad?
Termen trycke kanske inte är det som vi till vardags använder som benämning på handtagen till våra dörrar, men samlingsbegreppet dörrhandtag inbegriper alla typer av dörrhandtag, även dörrvred och dörrknoppar, medan trycke är benämningen på de vanliga handtagen man ”trycker ner”. Rosetten är brickan mellan handtaget och dörren, nyckelskylten är brickan runt nyckelhålet och långskylten är en rektangulär bricka som ersätter både rosett och nyckelskylt. Så, nu var det sagt!

Våra dörrhandtag
I den klassiska skaran, under rubriken ”Klassiska dörrhandtag” hittar du dörrhandtag av äldre modell. De äldsta, vanligt förekommande i hus på 1800-talet och tidigare är Kammartrycket, trycke 1850 och trycke Mellby. Längre fram i tiden kommer de sekelskiftestypiska ”Pärlrand” och ”Birger Jarl”. För 10-talet finns flera olika jugendtrycken, och ännu lite senare det typiska 20-talstrycket ”Rand”. Många av våra dörrhandtag är egen produktion, ofta framtagna för ett speciellt sammanhang, t.ex. ”Rådhustrycket” som togs fram till restaureringen av Helsingborgs rådhus, exakt enligt originalförlaga, och dörrhandtaget ”Birger Jarl” som togs fram till en renovering på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Från tjugotalet stegar vi via 30-talet rakt in i funktionalismen. Under rubriken ”Dörrhandtag funkis” hittar du Byggfabrikens egen serie av funkistrycken, enkla rena former i förnicklad metall och hylsa av bakelit, metall eller teak. De tidigaste funkistryckena hade fortfarande kvar viss dekorering i form av en svarvad ändknopp, för att med tiden bli renare och odekorerade i bakelit eller förnicklad metall. I senfunkisens 40- och 50-tal var hylsorna ofta i vit bakelit eller i teak.

Byggfabrikens funkisserie är för invändigt bruk, för ytterdörrar hittar ni modernistiska dörrhandtag under rubriken ”Trycke modernism”.

En riktig raritet är dörrhandtaget i formpressad bakelit, trycke Enskede.

KammartryckeTrycke 1850Trycke Mellby

Trycke Pärlrand -sekelskiftesdörrhandtagTrycke Birger JarlDörrhandtag Rand

Du hittar alla våra dörrhandtag här>>

Spara