Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Byggnadsvård Färg & Ytbehandling Fönsterrenovering Renoveringsguider Renoveringsguider – Måla Snickerier

Renovera fönster

Skrapa bort löst sittande färg och kitt.Grundmåla fönstret och schellacka falsen.

Originalfönster i en gammal byggnad ska man vara rädd om. Hantverk och kvalitet, form och proportioner samspelar med husets detaljer och munblåsta glas sprider ljuset fint inne i rummen.  Gamla fönster behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I de flesta fall är det något man kan utföra själv, även om det kräver tid och tålamod.

Beslag
Lossa försiktigt de beslag som sitter löst eller behöver underhåll. Märk gångjärnen så att de senare hamnar på samma plats igen. Lägg beslagen i koncentrerad linsåpa för att få gammal färg att lossna. Låt dem ligga tills färgen lätt går bort. Rost borstas bort med en stålborste. Sönderrostade beslag ersätts med nytillverkade kopior. Utvändiga beslag rostskyddas med rostskyddsfärg, t.ex. järnmönja, eller linoljebränns. Formpressade hörnjärn fylls med linoljekitt innan de monteras.

Beslag brukade förr målas i samma kulör som bågarna, både utvändigt och invändigt. Vill man inte måla invändiga beslag av järn eller plåt kan man skydda dem med linolja eller vax.

Glas
Märk upp bågarna och glasen (ofta finns det en nummerserie märkt i fönsterbågens övre kant). Rutorna skall tillbaks till samma plats, vända åt samma håll. Glasen kan märkas med spritpenna eller tejp innan de tas ut.

Ju äldre glas desto svårare att ersätta. Det munblåsta glaset var vanligt ända fram till 1930-talet, då det ersattes av s.k. maskindraget glas. Ojämnheten och blåsorna i det blåsta glaset var inget man eftersträvade, glaset delades in i olika kvaliteter och finare fasader hade jämnare glas.

Glas som har gått sönder ersätts med glas som är så likt de omgivande som möjligt. Att flytta det handgjorda glaset till ytterbågarna och använda annat glas i innerbågarna är en möjlighet. Det finns också nytillverkat glas som kan ersätta gammalt glas, där sådant fattas.

Är kittet borta eller sprucket på endast några enstaka ställen behöver man inte ta bort allt. Skrapa bort det kitt som sitter löst och lägg i nytt linoljekitt där det saknas, var noga med att fylla alla sprickor. Om det gamla kittet är torrt och sprucket bör man olja kontaktytorna men tänk på att oljan då måste torka ordentligt innan du går vidare med kittningen.

Är fönsterna i behov av en större renovering tas glasen lättast ut genom att man värmer upp kittet med en kittlampa, en värmelampa som är skonsam mot glaset. Använder man varmluftspistol kan blöta handdukar läggas på glaset, som annars lätt spricker när det blir varmt. När kittet är borta dras glasstiften ur och glaset lossas försiktigt från bågen, tänk på att glaset fortfarande kan häfta fast vid det undre kittlagret mellan glas och båge. Om det sitter hårt måste man värma kittet igen.

Skrapa och olja
När man tar bort gammal färg ska man ha en bra färgskrapa med ett vasst blad. Byt blad ofta! En färgskrapa med olika profilblad kan vara bra när fönstrets profiler skall rengöras. Varmluftspistol underlättar skrapandet. Gammal linoljefärg med bra vidhäftning kan gärna sitta kvar medan plastfärg bör tas bort. Tänk på att gammal färg kan innehålla bly.

När färgen är borta kan man stryka på s.k. halvolja, 50% linolja och 50% terpentin, vilket ger virket ett bra skydd. Stryk på oljan flödigt och låt virket suga en halvtimme. Stryk igen på torra fläckar. Torka bort överflödet med trasa. Observera att linoljetrasor kan självantända, lägg dem i en hink med vatten eller häng dem på tork utomhus.

Efter oljningen kan småsprickor och spikhål spacklas igen med linoljekitt, använd vattenfast lim till eventuella trälagningar. Låt den första oljningen torka ordentligt innan målningen börjar, virket ska kännas torrt och hårt.

Kitta
Innan glaset sätts tillbaka stryks schellack i kittfalsen för att förhindra att träet stjäl oljan i kittet. Grundmåla bågarna innan rutor och beslag sätts tillbaka, se mer om målning nedan.

Knåda linoljekittet i handen en stund för att få rätt konsistens. Underdelen av falsen täcks av kitt och glasskivan trycks försiktigt ned så att kittet pressas ut på baksidan. Glasstift spikas med en liten hammare, som är tejpad så att glaset inte repas. Lägg en sträng av kitt i falsen en hel sida åt gången och dra snett mot kanten med en kittkniv. Ta bort överflödet med kniven. Kittet ska inte synas inifrån genom glaset. Låt kittet torka tills ytan blir tillräckligt stabil att måla, ca ett dygn.

Penslar
Innan man börjar måla med en ny pensel bör den tvättas med vatten och såpa och sedan oljas in med rå linolja. Använd en pensel med tät naturborst. Mellan strykningarna kan penslarna förvaras hängandes i en burk med rå linolja över hela borsten. Penseln hängs så att borsten inte böjs mot burkens botten. Placera dem mörkt så kan de stå på detta sätt i flera veckor. Innan man använder penseln igen skall oljan strykas bort från penseln. Vid rengöring av penslar används linoljesåpa. Arbeta in såpan ordentligt i penseln och skölj med vatten.

Måla
När man skrapar ser man ofta spår av tidigare färgsättning i de olika färglagren. Man kan vända sig till sitt länsmuseum eller till stadsarkitektkontoret för att få hjälp att ta fram originalkulörer och ursprungsutförande.
Se över karmar, foder och fönsterbänkar, skrapa och måla där det behövs.

Några av linoljefärgens fördelar är att den tränger in och skyddar träet och att den bryts ned utifrån, vilket underlättar vid framtida ommålningar – man behöver då inte skrapa utan bara tvätta och lägga på ett nytt lager. När man målar med linoljefärg skall färgen läggas på i tunna lager och dras ut ordentligt. Linoljefärg målas med tre strykningar.

Grundmåla innan rutor och beslag sätts tillbaka. För utvändiga ytor blandas grundfärgen enligt följande: 35% färg, 50% rå linolja, 15% terpentin. Det är lämpligt att använda en linoljefärg med zink, t.ex. Vit Titan-Zink, som skyddar virket mot svarta mögelprickar.
Till invändiga ytor kan färgen spädas till grundfärg med ca 10% balsamterpentin, det underlättar penselstrykningen och gör att färgen torkar snabbare. Späd även kommande lager om materialet fortsätter att suga, ca 5% i andra och måla det sista lagret outspätt.

Målningen ska gå ca 2 mm ut på glaset. En metod är att måla en bit ut på glaset och sedan använda sig av en bred spackel som stöd och med en rakbladsskrapa skrapa en jämn kant. Spreja först med fönsterputs så går det extra lätt.

Uppsättning
Sätt upp fönstrena, justera eventuellt gångjärn så att bågarna hänger rakt.

Kontrollera tätningen. Tätningen ska alltid sitta mellan den innersta bågen och karmen så att den varma luften inomhus hindras från att läcka ut mellan fönsterbågarna där den annars kan kondenseras. Tunna springor mellan ytterbågen och karmen gör att  ventilation kan ske mellan innersta och yttersta glaset. Använd lintätning som luftar utan att släppa in drag. Även o-list av silicone är ett utmärkt alternativ.

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer till Renovera fönster

 1. Pingback: Vårda det vackra | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 2. Någon som har tips på bra fönsterhantverkare som kan ta jobb i Malmö

 3. Hej!
  Jag har fina gamla fönster i torpet som aldrig riktigt tagits om hand sedan byggåret (runt 1900..) utan bara målats vad det verkar. Tunnt kitt sitter kvar här och där och på andra ställen är glaset löst. MEN de har inte öppnats på decennier, är ”inmålade” och verkar så sköra. Kan man renovera försiktigt på plats, utan att ta ut glas osv? Vrålångest om de går sönder! mvh, Åsa

  • Hej Åsa! Inget är omöjligt men det gör renoveringen lite knixigare och pilligare och var noga så att du kommer åt överallt! Det beror ju lite på virkets status också men om allt ser friskt ut är det bara tålamod som behövs. Om det ser ut som att bågarna skulle behöva skrapas rena och oljas är ett tips att då olja försiktigt i omgångar så att det inte rinner för mycket. Lycka till!

 4. Hej. Vi har en gammal glasveranda i ett hus vi köpte förra året. Har två funderingar.
  Hur länge ”bör man vänta” med renovering av fönster/glasverandor, färgen har börjat flagna lite o kittet släppa på något ställe. Innebär det mer jobb ju längre man väntar? Eller blir det lättare om färgen lossnar lätt…
  Fråga 2: glasverandan har enkelglas. Bågarna är liksom fastspikade. Kan man renovera fönstren utan att ta ner dem? Eller hur gör man…
  Det verkar för övrigt vara mycket jobb o är lite orolig för om vi klarar av det själva.
  tacksam för svar /mvh maria

  • Hej Maria,
   Det är aldrig bra att vänta för länge med fönsterrenovering. Om färgen börjar flagna för mycket är det risk att väta kommer in till träet och gör att det börjar murkna. När det gäller din andra fråga så kan vissa delar av renoveringen som tex måla, skrapa och slipa vara obetydligt lättare när fönstren ligger ner. Kitta är däremot mycket lättare att göra med liggande bågar. Det kan vara svårt eller enkelt att ta loss en spikad båge beroende på antal spik osv. Man bör helt enkelt avväga hur mycket kittning som kommer att behövas i förhållande till jobbet att montera ner bågarna.

 5. Försök få tag på ceriumoxid. Polera med en mjuk trasa. Det fungerar.

 6. Hej Margareta Kohrtz!

  Har du testat ”Auro Kalk borttagning” om jag inte minns fel så har jag sett det på Naturens Färger i Kivik, fråga efter den på byggfabriken .

 7. Hej! Vi oljade in våra fönsterkamrar med linnolja blandad med balsamterpentin i somras. Tyvärr rann en del av oljan ut på fönsterglaset vi torkade bort överflödet men trots det blev vi inte av med allt. Hur tar vi enklast bort den torkade oljan på glaset? Finns det andra metoder än färgskrapa?

  • Försök få tag på ceriumoxid. Polera med en mjuk trasa. Det fungerar.

 8. Hejsan,

  Ska jag använda rå eller kokt linolja när jag oljar in fönstren?

  Tacksam för svar
  Felicia

  • Hej! På bart trä ska du använda rå linolja. Det tränger in lättare och impregnerar.

 9. Hej, jag har en fråga; hur kan man få bort kalk på gammalt fönsterglas? Vårt gamla reverterade hus från 1884 har fått fasaden renoverad och målad med kalkfärg.Jobbarna fattade inta att glas inte tål kalk och torkade bara av med vatten och bytte sedan inte vattnet utan torkade alla gamla handblåsta fönstergals med kalkvatten.Nu får jag inte bort denna dimma!!! Försökte med ättika i vatten men det blev bara lite bättre.Tips hur jag gör eller skall firman betala nya gamla glas? Det är många fönster!

 10. Hej,
  Jag har en fråga angående schellack i kittfalsen.
  Enligt Gudmundssons byggnadsvårdsbok så ska man absolut inte använda schellack här utan rå linolja, så nu undrar jag, lite lätt förvirrad, vad som är för och nackdelar med respektive sätt.

  Tack på förhand!

  • Hej! De fönsterrenoverare jag pratat med rekommenderar schellack i falsen. Den råa linoljan impregnerar själva träet och kan appliceras INNAN schellacken. Se ”halvolja” i artikeln ovan.
   Schellacken är till för att ”spärra” mot träet för förhindra att träet suger åt sig fettet från kittet. Då håller kittet längre!

 11. Hej!

  Jag undrar om man det finns ett smidigt sätt att byta tillbaka till gamla fönster i en sekelskifteslägenhet där någon på 90-talet bytt fönstren mot nya? Finns det något sätt att få tag i gamla fönster?

  Tack!!!

  • Hej, om du bor i ett flerbostadshus behöver ni bygglov för detta, dvs komma överens i hela huset om att byta fönster och söka bygglov, eftersom det är en fasadändring som kräver ett helhetsgrepp. Processen är idag rätt snabb. Tanken är god och påverkar säkert positivt fastighetsvärdet. Lycka till!

 12. Hej! Det var två av tre rätt 😉 Att färgen rinner har jag aldrig varit med om, eftersom man målar i tunna, tunna lager.
  Linoljefärg torkar, till skillnad från filmbildande färg, genom oxidering, därför har den längre torktid. Att den har en viss fuktgenomsläpplighet är en bra egenskap, särskilt i fuktiga miljöer, eftersom den låter träet andas och förhindrar därmed röta.

 13. Hej!
  Har en fråga angående renovering av källarfönster i ett blivande badrum. Fönsterbågarna är i fint skick, men målade ett otal gånger och aldrig skrapade. Jag har skrapat bort all färg och tänkte nu behandla och måla enligt artikeln ovan. Men så läste jag någonstans att linoljefärg inte är att rekommendera för fönster, eftersom den rinner lätt, torkar långsamt och medger viss fuktvandring (vad nu det kan betyda).
  Nu undrar jag om jag bör använda någon annan typ av färg med tanke på att det handlar om ett badrum?

 14. Pingback: Vackra, smäckra och eleganta träfönster - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen