Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Beslag Byggnadsvård

Rätt skruv till rätt beslag!

Har du svårt att hitta rätt skruvar till dina beslag? Till de flesta av våra beslag, dörrhandtag och krokar ingår rätt typ av skruv, men ibland vill man ha skruv till gamla beslag, eller ersätta fula byggskruvar mot beslagsskruv.

Vad är då skillnaden på skruv och skruv?

”Vanlig” byggskruv är oftast förzinkad eller galvaniserad och har ett modernt krysspår på skallen. Dessa skruvar är till för sammanfogningar och byggen, och hör inte hemma på beslag och krokar i järn, mässing och förnicklad mässing. Där använder du i stället traditionell järnskruv, eller förnicklad eller obehandlad mässingsskruv, med försänkt, kullerförsänkt eller kullrig skalle.
Några exempel:
Försänkt järnskruvKullrig träskruv

Till gångjärn, hörnjärn och liknande järnbeslag med försänkta hål använder du försänkt träskruv i järn med rakt spår. Är beslaget förzinkat använder du samma skruv fast i förzinkat utförande.
Vissa beslag, t.ex. vinkelgångjärn för fönster, har små hål utan försänkningar. Där använder du kullrig träskruv i lagom längd.

Kullerförsänkt mässingsskruvKullerförsänkt förnicklad skruv

Till de flesta knoppar, krokar, nyckelskyltar och dylika beslag med försänkning runt skruvhålen använder man kullerförsänkt mässingsskruv. Obehandlad mässing till mässingsbeslag och förnicklad mässing till förnicklade beslag såklart! Den kullerförsänkta skruven är både försänkt och har en mjukt rundad skalle med rakt spår som gör sig fint mot beslaget.

Försänkt skruvKullrig skruv

Försänkt mässingsskruv utan kullrig skalle används där hålet är försänkt men där man vill att skruven ska gå helt jämns med beslaget, t.ex för att ett vred ska passera.
Kullrig skruv används för beslag där hålen inte är försänkta, t.ex på fönstervredshakar och kroklist funkis.

Tänk på att mässing är ett mjukt material. Var försiktig när du drar i skruven så att du inte drar sönder spåret!

Det är också viktigt att du förborrar med ett borr som är ca 1 mm mindre i diameter än skruven. Då riskerar du inte att skruven bryts i skruvhålet när du skruvar i den. Borr för förborrning hittar du i vårt sortiment här>>
Alla skruvar ovan finns i vårt sortiment. Klicka på bilden för att komma till skruvens webbutiksida.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer till Rätt skruv till rätt beslag!

 1. Pingback: Måla spegeldörrar - Byggfabriken - modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 2. Hej
  FYI
  era priser på spårskruv se lite lattjo ut.

  2,1625Kr /st
  🙂

 3. Hej
  Länkarna på sidan ”Rätt skruv till rätt beslag!” hittar inte sidan.

  Är ute efter träskruv 5-6*60-70 mm blank eller mässing, kullerförsänkt eller försänkt med rakt spår för att sätta upp en bräda (20 mm) för handdukskrokar i badrummet med gipsvägg (kanske 15-20 mm).

  Har ni det?

  Med vänlig hälsning
  Kjell Dahlström

  • Hej Kjell!

   Nu ska länkarna fungera. Tack för att du uppmärksammade oss på det! 6×70 mm är den största storleken som är möjlig att få. Vi har den som beställningsvara i vårt sortiment, både för mässing och förnicklad mässing.

 4. Hej

  Jag söker små kullriga skruvar till beslag på ett ca 100 år gammal skåp. Jag har en originalskruv (oanvändbar) som är 2 mm i diameter och 7 mm lång. Vet någon var jag kan hitta denna typ av skruv (i mässing)?

 5. Hejsan, jag har en liten konstig fråga men jag måste få ett svar. Jag söker en skruv som är försänkt men med ett platt huvud UTAN något spår för skruvmejsel eller insex. Där ska finnas några hylingar som skär in i trädet så att man sätta på muttern utan att skruven går runt. Jag ska sätta dem på ett armstöd, så det måste vara en jämn yta upp på armstödet.

  • Det du söker låter som en vagnsbult. Finns i alla välsorterade bygghandlar och järnaffärer. Förborra för skruven ochstoppa i den i hålet, kläm till på skallen med en hammare och dra esdan ihop förbandet. Planbricka under muttern gärna i kombination med fjäderbricka eller Nyloc-mutter.

 6. Hej! Jag har köpt handtag till skåpsluckor på en loppis, men det är inga ”gänger” där man vanligtvis fäster skruven. Istället för ett runt hål är det trekantigt, man kan alltså inte skruva in någon skruv. Är detta något ni känner till?
  Tack på förhand, mvh Linda

 7. Hej Pia!
  Vi rekommenderar dig att använda hydraliskt kalkbruk: http://www.byggfabriken.com/sortiment/kalk-och-bruk/kalkbruk/info/produkter/361-111-jurakalkbruk-lila-0-3/.
  Låt det bränna i 4-5 veckor, måla sedan med limfärg eller ekologisk naturhartsfärg: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/vaeggfaerg/info/produkter/446-104-tak-och-vaeggfaerg/

 8. Hej, Jag behöver all tips jag kan få vad gäller nytt kalkbruk på sekelskiftestak. Idag har jag skrapat till den första limfärgen samt tvättat och dessutom tagit bort löst bruk och tyvärr är stora delar (flera kvadratmeter) med synlig halm öppna. Jag måste lägga på nytt bruk men behöver hjälp så att det blir rätt. Även sedan med målning och torkning etc.
  Pia

 9. Hej Jag undrar om Ni har kullerskallig försänkt mässing skruv som är delvis
  1/4″ tums gängad (6,3) mm totallängd 55 mm som användes för att hålla ihop fönsterbågarna i 3 glas fönster.
  Tacksam för svar Veikko Saarela

  • Hej!
   Nej, vi har inte den skruven i vårt sortiment. Det låter som att det är en koppelskruv du menar. Sådana hittar du på en välsorterad byggmarknad!