Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Beslag Byggnadsvård

Rätt skruv till rätt beslag!

Har du svårt att hitta rätt skruvar till dina beslag? Till de flesta av våra beslag, dörrhandtag och krokar ingår rätt typ av skruv, men ibland vill man ha skruv till gamla beslag, eller ersätta fula byggskruvar mot beslagsskruv.

Vad är då skillnaden på skruv och skruv?

”Vanlig” byggskruv är oftast förzinkad eller galvaniserad och har ett modernt krysspår på skallen. Dessa skruvar är till för sammanfogningar och byggen, och hör inte hemma på beslag och krokar i järn, mässing och förnicklad mässing. Där använder du i stället traditionell järnskruv, eller förnicklad eller obehandlad mässingsskruv, med försänkt, kullerförsänkt eller kullrig skalle.
Några exempel:
Försänkt järnskruvKullrig träskruv

Till gångjärn, hörnjärn och liknande järnbeslag med försänkta hål använder du försänkt träskruv i järn med rakt spår. Är beslaget förzinkat använder du samma skruv fast i förzinkat utförande.
Vissa beslag, t.ex. vinkelgångjärn för fönster, har små hål utan försänkningar. Där använder du kullrig träskruv i lagom längd.

Kullerförsänkt mässingsskruvKullerförsänkt förnicklad skruv

Till de flesta knoppar, krokar, nyckelskyltar och dylika beslag med försänkning runt skruvhålen använder man kullerförsänkt mässingsskruv. Obehandlad mässing till mässingsbeslag och förnicklad mässing till förnicklade beslag såklart! Den kullerförsänkta skruven är både försänkt och har en mjukt rundad skalle med rakt spår som gör sig fint mot beslaget.

Försänkt skruvKullrig skruv

Försänkt mässingsskruv utan kullrig skalle används där hålet är försänkt men där man vill att skruven ska gå helt jämns med beslaget, t.ex för att ett vred ska passera.
Kullrig skruv används för beslag där hålen inte är försänkta.

Tänk på att mässing är ett mjukt material. Var försiktig när du drar i skruven så att du inte drar sönder spåret!

Det är också viktigt att du förborrar med ett borr som är ca 1 mm mindre i diameter än skruven. Då riskerar du inte att skruven bryts i skruvhålet när du skruvar i den.
Alla skruvar ovan finns i vårt sortiment.