Renoveringshjälpens startsidaFärg & Ytbehandling Renoveringsguider – Måla

Penslar – vilken till vad

Det viktigaste du behöver veta för att välja rätt pensel är vilken typ av färg du ska måla med och på vilket slags underlag du ska måla.

För linoljefärg behöver du en relativt tjock pensel i svinborst som suger upp färgen och håller den så att arbetet med att arbeta ut färgen blir lättare och med mindre tendens att rinna eller droppa.
Det är värt att lägga lite extra pengar på riktigt bra penslar. Att måla är tidskrävande, och med en bra pensel går det både lättare och snabbare. Om du vårdar dina penslar väl kommer du att spara pengar i längden och resultatet när du målar med en inarbetad pensel av god kvalitet blir så mycket bättre!

Penslar i Byggfabrikens sortiment:

Anstrykare
Anstrykaren är den pensel som du använder mest för linoljefärg. En allroundpensel som håller mycket färg. Rund, oval eller flat efter behag. På en bra anstrykare är skaftet och borsten hoplimmade under blecket och hindrar fukt från att tränga in. Generellt är den ovala mest lämplig för dörrar och fönster och den flata är bra för lite större ytor. En liten oval anstrykare kan även användas som spröjspensel.


Spröjspensel
Spröjspenseln är en tunn, rund pensel med spets som används till list, kanter och såklart som namnet avslöjar, fönsterspröjs. Är du riktigt snitsig så rullar du penseln längs spröjsen istället för att stryka ut färgen, då slipper du maskera!

Fönsterpensel
Fönsterpenseln ser ut som en flat anstrykare med undantaget att den har snedskurna borst för att lättare komma åt i hörnen.

101-524
Moddlare
Moddlaren är tunn och flat för att du ska kunna stryka ut färgen jämnt efter att ha använt anstrykaren. Den jämnar ut djupa penseldrag så att du får en slät och fin yta. En moddlare kan också användas tillsammans med en roller för att stryka ut mönstret som rollern gör.101-421

Elementpensel
Elementpenseln är bra för att komma åt att måla in i vinklar och vrår och andra oåtkomliga prång. Speciellt lämplig är den när du ska måla radiatorer. När den är grövre kallas den ofta vinkelpensel.101-501

Plafondpensel
Plafondpenseln är extra tjock och bred för större ytor. Den är en bra hjälp vid  penselmålning av tak och väggar. Den är också flitigt använd för målning av fasad. Ett tips när du målar med en så kraftig pensel på stora ytor är att efter att du doppat penseln i färgen, fördelar ut linoljefärgen från penseln över en större del av ytan och jobbar ut den mellan de mindre områdena så att du får hjälp att få ett tunt och jämnt resultat.101-671

Hornsugga
Hornsuggan är en pensel med gamla anor. Traditionellt tillverkades skaftet av kohorn och borsten av svinborst, därav namnet. Idag har skaftet bytts mot ett i trä och borsten består av växtfibrer. Den lämpar sig bra för trätjära och slamfärg.

 

Skötsel av din naturborstpensel
När det gäller underhållet av din svinborstpensel är det bra att impregnera den innan du börjar, då håller den sig fin under lång tid. Börja med att olja in penseln och tvätta sedan ur den ordentligt med linsåpa. Tvätta ur såpan grundligt och låt den torka. Med denna behandling släpper penseln ifrån sig eventuella lösa strån och suger åt sig färgen jämnt över stråna. Mellan strykningarna kan du låta penseln stå i en burk med linolja. Se till att penseln hänger en liten bit ovanför botten på burken med hjälp av ett spik eller en bit ståltråd. När du ska fortsätta måla stryker du ut så mycket olja du kan ur penseln, sedan är det bara att fortsätta!
För att rengöra penseln när du är klar; stryk ut all överflödig färg i penseln, tvätta med linsåpa och skölj ur noga. Förvara penseln så att stråna behålls raka och samlade.

För vattenbaserade färger som Auro väggfärg är det lämpligt att använda en pensel med borst av syntet eftersom du inte vill att penseln ska suga upp för mycket av vattnet i färgen utan hjälpa till att stryka ut färgen jämnt.

I Byggfabrikens sortiment av syntetpenslar har vi: 101-161

Anstrykare
Anstrykaren är en allroundpensel som håller mycket färg. Rund, oval eller flat efter behag.

 

101-491

Vinkelpensel
Vinkelpenseln är bra för att komma åt att måla in i vinklar och vrår och andra oåtkomliga prång.

 

Skötsel av din syntetpensel
En syntetpensel är inte lika känslig för uttorkning så du behöver inte tänka på att olja in den, å andra sidan kan den ha en lite kortare livslängd.

Vi rekommenderar främst våra syntetpenslar till vår vattenbaserade väggfärg från Auro, du rengör dem lätt med vatten och eventuellt linsåpa för att få bort all färg. Var noga med att förvara även syntetpenseln så att stråna inte blir böjda eller spretar, då håller den längre!

För att komma till penselsidan på vår hemsida klicka här>>

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara