Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling

Om linolja och linoljefärg

Fönster målat med linoljefärg.Målning med linoljefärg.

Linolja
Linolja framställs av linfrö vilka pressas antingen uppvärmt eller kallt, därav varm- eller kallpressad linolja. En kallpressad olja är ljus och ren vilket är ett kännetecken på en hög kvalitet med mindre risk för skadeangrepp på oljat virke. Genom uppvärmning får man ut mer olja av fröna men samtidigt vissa föroreningar vilket ger oljan en mörkare färgton.

Linoljan i sin rena form är en s.k. Rå linolja. En rå linolja har mycket god inträngningsförmåga i trä och rekommenderas till impregnering av virke utomhus. Kokt linolja är något mer trögflytande men har en kortare torktid då oxideringen är påbörjad genom syretillsättning (vilket dock ej innebär att oljan kokas). Kokt linolja passar utmärkt till ytbehandling av virke som används inomhus. Kokt linolja används även som bindemedel till linoljefärg.

Linoljefärg
Linoljefärg består av bindemedlet kokt linolja samt pigment. Mängden färgpigment är i linoljefärg högre än i andra färgtyper, den tunnflytande linoljan gör det möjligt att bära mycket pigment. Det innebär att linoljefärgen blir mycket högtäckande.

Linoljefärg har mycket hög torrhalt, 100%. Torrhalten beskriver hur stor andel av färgen som torkar och därmed inte avdunstar. Den höga torrhalten medför att det är mycket viktigt att stryka tunna lager av färgen eftersom det inte sker någon avdunstning av outspädd linoljefärg.

Linoljefärg som påförs i tunna skikt framhäver underlagets karaktär bättre än andra mer filmbildande färgtyper. Oljan har en god inträngning i trä i jämförelse med alkyd- och latexfärger och ger därmed en konserverande och skyddande verkan.

En färdigmålad yta med linoljefärg är blank, en utvändigt målad yta mattas efterhand beroende av klimatpåverkan, färgskiktet fungerar alltså delvis som ett offerskikt . Nermattningen sker snabbast i söderläge där solen bryter ned linoljan, när färgen mattas ljusnar den vilket syns tydligast på mörka kulörer. En äldre och torr yta av linoljefärg går dock att underhålla genom att stryka på kokt linolja vilken åter binder pigmenten i ytskiktet.

Underhåll av tidigare målad yta
– Ytan tvättas först noga
– Kokt linolja påförs med trasa i tunna skikt
– Överflödig olja torkas bort efter ca 30 min.

OBS! Dränk trasan i vatten efter användning. Risk för självantändning!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

132 kommentarer till Om linolja och linoljefärg

 1. Hej, jag läste nedan att någon frågade om gammal timmervägg som tagits fram. Den var isolerad med mossa och de vill ‘dammbinda’. De vill behålla träet utan att det blir mörkare, inte lacka. Och ni rekommenerar linsåpa.
  Jag har liknande framtagen timmervägg. Med lerklining, limfärg och lumppapp. Vi har väldigt lågt i tak och behöver ljusa upp. Min fråga gäller om jag kan använda vit slamfärg inomhus på timmerväggen? Och få det att motsvarande ‘dammbinda’. Och kan jag få slamfärg att fästa på väggen som, hur mycket jag än skurar den inte kan få helt ‘limfri’ liksom. Varje omgång jag tvättar upplever jag att den är lite tapetklisteraktig. Vilket råd om färgtyp kan ni ge mig gällande den här vitmålningen? Undrar Mariana

 2. Hej!
  Tack för alla goda tips och beskrivningar av tillvägagångsätt!
  Vi rustar upp ett gammalt torp och använder slamfärg respekive linolja till fasaden. Vi bygger altan av tryckimpregnerat virke och undrar om det går att använda ”vanlig” utegrund som vi har över innan vi går över till linolja för att måla räcket?

 3. Hej! Jag har en ny farstukvist med ett fint kärnfurugolv. Förra året oljade jag med rå linolja två lager, torkade ordentligt mellan. Under hösten och vintern fick det lite svarta prickar, som gick bort vid tvätt nu. Ska jag använda kokt linolja istället? Eller rå först och därefter kokt för att få någon slags yta? Eller ska jag ha något annat?

 4. Hej,

  Jag håller på att renovera ladan och har under arbetets gång samlat ihop en rejäl hög av gamla verktyg från tidigt 1800/1900-tal (gjorda i trä och smide). Hyvlar, spadar, kärl, handtag, hackor, kvivar, skäror etc.

  Tänkte slipa och få ordning på dessa och undrar om vilken linolja jag bör använda för bästa resultat, kallpressad eller värmd?

  Redskapen kommer efter behandling att hänga inomhus, under tak, fast i ladan som är oisolerad.

  vänligen, Peter

  • Hej Peter!
   När du värmer upp linoljan så blir det lättare för oljan att tränga längre in i träet, så det kan absolut vara en god idé. I annat fall kan du använda oljan som den är, polera in ordentligt mellan omgångarna och du får ett bra skydd.

 5. Hej!
  jag är rädd för att jag har applicerat för mycket rå linolja på min båt. Det har gått ca en vecka sedan inoljning ( juni ) och har på största delen av ytorna fortfarande en klibbig yta. Är det ”katastrof” och hur ska jag i så fall gå vidare? Hade tänkt att avsluta behandlingen med ”Roslagsmahogny”.

  • Hej Erik!

   Det låter som att det kan ha blivit lite för tjockt. Beroende på de förutsättningar som råder för torkningen (luftfuktighet, temperatur o.s.v) så kan det komma att ta tid innan oljan torkar. Avvakta en vecka till och se om du upplever att det går framåt. Annars kan du behöva slipa av och lägga på nytt. Lägg då hellre på flera tunna lager och polera in än ett tjockare. Lycka till!

 6. Mitt hus är målat med linoljefärg.
  Finns de någon annan färg som går att måla på linoljefärg utan att det flagnar och blir fel?
  Skulle görna haft demidekk optimal el liknande då de är billigare och mer lättmålande samt att de är vattenbaserade

  • Hej Anders!
   Om fasaden är målad med linoljefärg skulle jag rekommendera dig att fortsätta med det. Linoljefärgen ger det bästa skyddet till träet eftersom den är linoljebaserad och linoljan ger näring till träet. Eftersom den målas i tunna skikt är det väldigt dryg och räcker längre än konventionella färger, därför kan den te sig dyr, men inte om man ser till åtgången.

 7. Hej,
  Jag har byggt en slags soffa i obehandlad furu som ska stå utomhus, vad är bästa behandlingen? Rå linolja (hur många gånger om året) får gärna gråna med tiden. Skulle att måla med linoljefärg ge en mycket bättre motståndskraft? ( överväger att måla grå).

  Med vänlig hälsning,
  Mårten

  • Hej Mårten!
   Om du inte vill måla den utan behålla träfärgen är linolja en bra behandling. Rå linolja är bra för utomhusbruk, dock tar den längre tid på sig att torka vilket gör att det kan vara en idé att välja kokt linolja för en utemöbel. Generellt räcker det att olja varje vår när du plockar ut soffan men ser du att träet börjat torka och spricka kan du behandla igen. Att måla ger en bättre motståndskraft utomhus än vad bara olja gör och är en behandling som räcker längre än bara olja. Om färgen känns matt när du tar ut soffan på våren kan du stryka på ett tunt lager kokt linolja och förlänga tiden tills du behöver måla om.

 8. Hej!
  Kan man måla med linoljefärg på hardwood?
  T ex utemöbler eller trädgårdspaviljong?
  Det står att den ska behandlas med olja innan man tar paviljongen i bruk.
  Vänligen Åsa

  • Hej Åsa!
   Eftersom Hardwood är ett samlingsnamn för många olika hårda träslag kan det bero lite på vilket träslag just dina grejer är tillverkade av och om träet är behandlat på något sätt. Generellt brukar det inte vara några problem om träet är obehandlat men kolla med tillverkaren eller där du köpte paviljongen så att du kan vara säker.

 9. Hej! Vi har behandlat ett träbord med linolja. Nu skulel vi vilja få en annan färg på bordet, kan man måla med linoljefärg på en linoljebehandlad yta?

  • Hej Johanna!
   Ja, det går bra. Om bordet är relativt nyoljat kan ni även ta bort momentet med grundfärg utan istället gå direkt till att måla med outspädd färg, 2-3 strykningar.

 10. Hej!
  Har renoverat köket och installerat en bänkskiva i massiv ek.

  Vilken linolja ska man använda för att olja in? Rå eller kokt?

  Mvh Bernardo

  • Hej Bernardo!
   Den kokta oljan torkar lite snabbare så är smidigast att använda inomhus. Den ger även ett bra skydd till din bänkskiva.

 11. Hej! Har en garnvinda jag vill bättra på: ej måla men däremot göra träet, som nu är mellanbrunt, mörkare och helst lite varmare i tonen. Skulle det låta sig göras med linolja?

  • Hej Sissela!
   Du skulle kunna göra en lasyr av linolja och en gnutta linoljefärg av en brun nyans alternativt flera nyanser för att laborera dig fram till den nyans du har tänkt dig. Prova dig fram på ett mindre synligt ställe innan du målar hela.

 12. Hej! Vi ska bygga en odlingslåda. Hur lång tid tar det för den råa linoljan att torka?
  Mvh Susanne

  • Hej Susanne!
   Torktiden beror en hel del på temperatur och hur rikligt du applicerar oljan. Men om lådan står i t.ex. ett garage med lite värme och du har arbetat in oljan bör det torka på 3-4 dygn.

 13. Hej! Vi ska lägga in nytt obehandlat massivt furugolv i vårt hus och undrar om det går att olja dem med linolja efter att man betsat dem i en mörk ton? Hur mycket olja går det åt per kvm efter man betsat? Hur ofta bör man sedan underhållsolja dem? Blir linolja vattenavvisande? Kan jag använda det i köket t ex?

  • Hej Micaela!
   Vi har ingen bets i vårt sortiment så jag rekommenderar dig därför att höra med din betsleverantör för att få tips på hur du ska efterbehandla beroende på fabrikat och vilket bindemedel som betsen innehåller.
   Att behandla ett golv med oja ger ett visst skydd mot fläckar och gör att träet inte suger åt sig fläckar. Om du helst vill behandla med olja skulle jag rekommendera dig att titta lite närmare på alternativet att blanda en lasyr med hjälp av linoljefärg och linolja där du själv laborerar dig fram till den nyans du vill ha. Prova dig fram på en separat träbit. Både åtgång och intervaller för underhåll beror mycket på vilket slitage golvet utsätts för och kvaliteten på virket men du ser ganska tydligt på träet när vätska börjar tränga in i träet istället för att lägga sig ovanpå. Då är det dags att olja om.

 14. Hej,
  Vi har lagt ett relativt poröst stengolv (granit) och vill (läs behöver) behandla stenen för att motverka fettfläckar o dyl. Har blivit rekommenderad paraffinolja men vill hellre använda naturprodukter. Har funderingar på kallpressad linolja men behöver veta mer om rekommendationer och ev. behov av inblandning av lösningsmedel eller liknande. Eller finns andra alternativ?

 15. Hej! Jag är i desperat behov av råd! Har googlat och försökt läsa på men blir inte klok! Kan man måla med linoljefärg när man är gravid? Är det helt giftfritt och absolut miljövänligt? Går det att använda på alla material och underlag utan att behöva grunda med giftig grundfärg / terpentinutspädd färg? Kan man använda samma linoljefärg till dörrar, väggar, lister och tak?
  Vill bara använda helt giftfria färger som inte avger giftiga ångor varken under målning eller efteråt! Är linoljefärg helt riskfritt att använda när man är gravid, samt kan nyfödda spädbarn sova i rummet efteråt?
  Tack på förhand…

  • Hej Therese!
   Våra linoljefärger från Ottosson innehåller en liten aning terpentin och torkmedel. Ottosson har testat färgen och den är helt säker för att t.ex. måla leksaker med men just målningen kanske du ska lämna över till någon annan att göra. Du behöver inte ha terpentin i grundfärgen utan kan välja att blanda grundfärg med bara linolja. Du kan använda samma metod för alla snickerier, det spelar ingen roll var de sitter. För väggar som inte består av trä är det lättare att måla med vår ekologiska väggfärg från Auro. Den är dessutom emissionsfri, avger inga ångor efteråt och är därmed helt ofarlig både att måla med och leva med.

 16. Hej

  Håller på att renovera en gammal flaggstång i trä. Har gjort den trä ren och oljat in den med en blandning av rå linolja samt balsamterpentin. Nu är det dags att måla den rackarn och till detta tänkte jag använda zinkvitt (nitor) och linolja.
  Min fråga är vilken inblandning man bör sikta på och om det är någon skillnad på inblandningen på första strykningen och de kommande. Är det rå linolja som man använder eller kokt?

  Med vänlig hälsning, Michael

  • Hej Michael!

   Eftersom du ska måla med en annan färg än våran linoljefärg från Ottosson får du ta mina råd med en nypa salt men anvisningarna vi brukar ge ser ut såhär: För grundfärg utomhus gör du en blandning 35% färg, 50% rå linolja och 15% terpentin. De påföljande två strykningarna målar du med outblandad färg.

 17. För ca 20 år sedan målade jag vårt hus med en vit linoljefärg. Färgen har spruckit och flagat men träet har inte ruttnat tack vare linoljan(?).
  Nu skulle jag måla om och testade oljetäcklasyr på en vägg. Det gick åt h-e. Grundfärgen (utspädd oljetäcklasyr med lacknafta) gick bra men färgen i lager 2 (outspädd) bubblade och fick apelsinskalstruktur.
  Kontakt med färgbutik sa att linoljefärg är omöjlig att måla över. Kommer alltid att bubbla och ”skrumpna”. Byt panel var rådet!
  Eller ha ett skrovligt hus!
  Vad ska jag göra?

  • Hej Pelle!

   Usch vad tråkigt för dig alltså! För att bli av med problemet behöver du troligtvis antingen ta bort täcklasyren med slipning/skrapning och sen måla om, eller byta panel i värsta fall. Du får väga arbetet med att skrapa mot kostnaden att byta ut.

 18. Hej! Vår husfasad är målad med Gjöco Herregård Maximal. Färgen är i bra skick men har börjat bli matt. Vi skulle vilja fräscha upp den med linolja. Är det en bra idé?

 19. Hej.
  Jag undrar om färgpigment (pulver..) kan bli för gammalt?
  Har en stor köpmansdisk full med färg.

  Mvh. Lotta

  • Hej Lotta!
   Härstammar pigmenten från organiska material har de en väldigt lång hållbarhetstid.

 20. Hej, håller på att bygga en ny altan och ska måla takstolsvirket och bärande balk.
  Kan det vara en god idè att stryka dessa med rå linolja först.
  Färghandlaren vill sälja på med en slags impregneringsolja, vad nu det innebär.

  mvh
  alf

  • Hej Alf!
   Om du har använt nytt virke är det troligtvis inte så torrt att det behöver oljas innan du målar. Men prova och se om virket suger till sig mycket olja eller ej.

 21. Hej jag har trähängrännor som jag ska behandla med linolja.Vad ska jag blanda med
  så att det tränger in bättre?

  • Hej Göran! Balsamterpentin hjälper till med det. 10-15% i oljan är lagom.

 22. Hej! Lacken på tröskeln till altandörren har börjat flagna. Undrar om det går bra att använda linolja istället för klarlack som det verkar vara. Håller linoljan stånd mot fukt? Med vänlig hälsning, Anita

  • Hej Anita!
   Eftersom jag inte veta vad du har använt för slags lack kan jag inte svara på varför lacken har börjat flaga, men om du tror att det kan komma in fukt den vägen så skulle det kunna vara en anledning till varför lacken flagnar. Med olja uppstår inte samma problem, linoljan skyddar en del mot fukt men om det kommer in mycket fukt bör du nog kolla upp så att det inte hunnit gå in i träet på tröskeln.

   • Hej! Vad det är för slags lack vet jag inte för dörrar och fönster byttes av en firma för ca 7 år sedan då de också gjorde ändringar på den befintliga tröskeln.
    Med vänlig hälsning, Anita

 23. Hej,
  Jag ska måla en trädgårdsmöbel och läser att det som alternativ till använda balsamterpentin går att grunda med 30/70 linoljefärg och rå linolja för att sedan fortsätta med helt ospädd färg. Min undran är om det har någon inverkan på på slutresultatet beroende på om jag väljer att måla med eller utan balsamterpentinet?

  • Hej Magnus!

   Balsamterpentinen hjälper oljan att tränga ner i träet så att oljan kommer åt längre in än om du grundar med bara linolja. För utomhusmöbler kan det vara en bra idé att blanda till grundfärgen för första strykningen med balsamterpentin, om du dessutom målar utomhus blir lukten inte så skarp. Med bara linoljefärg i grundfärgen kommer torktiden att bli något längre men slutresultatet en aning blankare.

 24. Hej, jag har tänkt olja in ett obehandlat trägolv på en stuga (utan el) och köpte på en byggnadsvårdsbutik kallpressad rå linolja som ska blandas med ägg då jag fick rådet på butiken att det fungerar, men nu när jag kollat runt verkar det som om det ska vara kokt linolja till inomhusbruk?

  • Hej Ulrika!
   Kokt linolja torkar snabbare och rekommenderas därför ofta för inomhusbruk. Det går bra att använda rå linolja också inomhus.

 25. Hej!
  Jag har två dörrar målade med falurödfärg som jag hade velat måla i annan kulör, degebergsgrön! Kan jag måla med linoljefärg på falu?

  Hur är det med att måla med linoljefärg på plastfärg?

  • Hej Ella!

   Det går att måla med linoljefärg ovanpå slamfärg (Falu Rödfärg), däremot fungerar det inte tvärtom. Så jag skulle tipsa dig om att tänka efter noga innan du går ifrån slamfärgen. Viktigt innan du börjar är att du noggrant borstar bort flagande färg och tvättar av noga.
   När det gäller att måla med linoljefärg på plastfärg: Plastfärger bildar en film på träet och täpper till för att träet ska kunna andas och röra sig. Linoljefärgen fäster men den kan aldrig tränga igenom det tidigare underlaget. Det finns många vinster med att renskrapa underlaget när du ska gå från plastfärg till linoljefärg. Genom att måla direkt på de obehandlade träet har det möjlighet att tillgodogöra sig all nyttig linolja och färgen fäster bättre och virket håller längre.

 26. Hej, jag har sandpapprat mina köksstolar och matbord, samt använt kokt linolja. hur gör jag sedan så jag kan börja använda möblerna igen? Hur behåller jag möblerna fräscha sedan år efter år?

  • Hej Ingela!
   Om jag förstår dig rätt så har du inte tänkt måla möblerna utan låta dem vara oljade. Har du sett till att oljan har trängt in ordentligt i träet genom att polera in det och torka bort överflödig olja är det bara att börja använda möblerna. Tvätta dem med milt diskmedel om de blir smutsiga, annars är det bara att torka av med en trasa. Om träet skulle börja se torrt ut efter några år upprepar du bara behandlingen med oljan.

 27. Hjälp!
  Har fått rå linolja på fönsterglasen som torkat och klibbat till sig, hur får jag bort det lättast?

  • Hej Rebecka!

   Prova med linsåpa, det bör fungera. Var försiktig så att du inte låter såpan rinna ut över bågen om du har målat den med linoljefärg, utan badda med en svamp eller trasa.

 28. Har fått en gammal silltunna som jag ska ha ute under stupröret. Är det rå linolja jag ska använda på den?
  Annika

 29. Hej! Sonen använt linolja på sin balkong och oljat in golvet. Ser nu att han fått in det på parkettgolvet då han troligen haft kvar lite under fötterna. Hur kan man få bort det på bästa och lättaste vis.
  Vänligen
  Heléne

  • Hej Heléne!

   Linolja får du oftast bort med linsåpa. Häll en liten klick i en hink med kallt vatten och se om du får bort fläckarna. Får du inte bort dem direkt kan du prova att stegvis ha i mer såpa i vattnet, men var försiktig om parketten är oljad, så att det inte blir för starkt och löser upp även ytbehandlingen.

 30. Hej! Jag har målat några odlingslådor (utomhus) med rå linolja blandat med pigment. En vecka senare är det fortfarande inte torrt och lådorna färgar av sig. Undrar om man kan göra någonting åt det? Mvh josefin

  • Hej Josefin!

   Kan det vara så att virket redan är mättat och därför inte kan suga åt sig mer olja? Om så är fallet kan det ta en bra stund innan det torkar helt eftersom oljan inte har någonstans att ta vägen. Du kan försöka torka bort överflödet med en trasa, annars är det bara att ha tålamod.

 31. Hej!

  Vi har beställt trärena köksluckor från ett snickeri och ska nu måla dessa med linoljefärg. Jag har två vilda/klåfingriga barn, hur länge efter sista strykningen bör jag vänta med att montera luckorna?
  Vänligen
  My

  • Hej My!

   Det är svårt att säga en exakt tidpunkt då färgen kommer att ha torkat eftersom det beror mycket på temperatur och luftfuktighet. Men vanligtvis är linoljefärg övermålningsbart efter 3-4 dygn. Allra säkrast är att kontrollera så att färgen är ordentligt torr överallt innan du sätter upp luckorna, även efter 4 dygn.

 32. Hej! Vi har tagit fram en gammal timmervägg inne i huset. Den vill vi bevara precis som den är, men måste dammbinda den eftersom den är ”isolerad” med mossa. Vad ska vi använda så att träet bevaras som det är? Vi vill inte att det blir mörkare eller ha en lack yta. Mvh susanne

  • Hej Susanne!

   Alla ytbehandlingar ger en lite mörkare eller varmare ton men vill du ha så lite som möjligt skulle jag råda dig till att prova linsåpa, den ger väldigt liten färgpåverkan. Prova på en yta som inte syns så mycket och se vad du tycker.

 33. Hej,
  Jag vill måla mina pallkragar utan massa gifter och fick tips om linolja, går det att få i svart? Har ni det?
  Bör jag slipa ytan först på de som är släta? (Har från olika håll och kanter och gissar de flesta är impregnerade (?) sen innan)..
  Tack på förhand.
  Mvh
  Cecilia

  • Hej Cecilia!
   Linolja passar bra för detta ändamål! Om du vill pigmentera linolja kan du blanda i några droppar linoljefärg till önskad kulör. Om fibrerna reser sig mycket när du oljar kan du slipa med ett fint slipppapper och sedan stryka en gång till med oljan.

 34. Hur man använder linolja på fasaden .
  vänliga hälsningar
  Smail

 35. Hej!
  De gröna fönstren man ser här ovan, vilken kulör är de målade i?

  Med vänlig hälsning, Ella

 36. Ska behandla en soffa för inomhusbruk. Har kokt linolja, ska jag spända med balsamterpentin? Soffan är gammal,träfärgad, har ej behandlats tidigare.

  Tacksam för svar.

  • Hej Inger! Balsamterpentinen hjälper oljan att tränga in i träet och påskyndar torktiden. Nackdelen är att den luktar ganska starkt men har du möjlighet att vädra ut ordentligt kommer du undan det problemet.

 37. Hej!

  Vi vill vitolja ett antal hyllplan i ek. Har ni linolja (eller annan typ av olja) som passar till det?

  Bästa hälsningar
  Anna

 38. Hej. Kan man måla över tidigare linoljat trä med andra färgtyper, och isåfall vilka?
  Mvh Johan

  • Hej Johan!

   om träet är behandlat med linolja tidigare är det allra bästa att även måla med linoljefärg. Då kan du tillgodoge dig alla goda egenskaper linoljefärgen har att ge till ditt trä.

   • Hej
    Jag tänkte måla mitt hus, men vi har listor på huset som är målad/behandlad med linoljefärg tidigare. Vad är bästa färgalternativ att måla på linoljefärg. Tack på förhand.
    Hosein

    • Hej Hosein!

     Det bästa alternativet om du frågar oss är alltid linoljefärg för snickerier och har du turen att ha snickerier som redan är målade med linoljefärg slipper du skrapa av all färg när du vill måla om. Då behöver du bara skrapa där det eventuellt har flagnat och sedan måla på nytt. Undertill bevaras träet och håller längre.

 39. En fråga till antikviteter inomhusfärg har på ottossons visats med olika ncs nummer, jag vill ha s0502y, vilket står på både kittlig för inom och utomhus och den antikviteter för inomhus. Annika

  • Hej Annika!
   Förstår jag dig rätt att du undrar över glanstal och färgkod för Antikvit och Kittvit? Anledningen till att ncs-angivelsen har ändrats på Ottossons hemsida beror på att färgkoden kan beskrivas lite olika beroende på hur precist man vill ange den. Slutresultatet när du målar med linoljefärg blir halvblankt till halvmatt, beroende på pigment. Vill du påverka resultatet kan du använda dig av balsamterpentin i färgen för att få ett mattare resultat och linoljelack för att få det blankare.

 40. Jag vill måla köket med antikviteter linoljefärg men inte ha glanstal 70 utan ca 30, hur gör jag då?

 41. Hej,
  Jag jobbar proffesionellt med restaurering av trä och möbler i Washington DC området. Jag har fått en förfrågan av en kund om att använda svenska gammaldags renoveringsmetoder när jag ska restaurera fönstren i hennes hus. Fönstren är från 1820- talet, vilket är väldigt gammalt här borta. Dom är gjorda i Oregonpine och i hyfsat skick. Då dom är målade med blyfärg så måste jag enligt lag ta bort all blyfärg. Jag vill använda linolja som grundbehandling och sen måla dom med linoljefärg. Problemet är dock att jag inte kan få tag i kallpressad linolja här utan bara kokt linolja. Inverkar det mycket negativt på livslängden av behandlingen?
  Ytterligare en fråga. Kan jag använda en oljebaserad grundfärg om jag impregnerat fönstren med kokt linolja?
  Ytterst tacksam för svar. Om detta fungerar kan det bli ett bra försäljningsargument för mig i framtiden
  Varma Hälsningar,
  Sören ”Big Swede” Karlsson
  Washington DC
  US

  • Hej Sören!

   Kokt linolja tränger inte lika långt in i träet som den råa. Det gör att fönsterbågarna inte kommer att få lika mycket olja och bli torrare snabbare. Menar du en linoljefärg när du skriver oljebaserad? I så fall är svaret ja. Dock skulle jag försöka ett varv till om jag var som du och försöka få tag i kallpressad, rå linolja för bästa resultat. Lycka till!

 42. Hej!
  Vilken typ av underhåll och hur ofta kräver en furufasad som är impregnerad med linolja Vilken livslängd har en sådan typ av fasad?
  Hälsningar
  Malin

 43. Hejsan! Jag har två garderober i oljad ek som jag vill måla vita. Kan jag använda linoljefärg till detta? Garderoberna har inte oljats på 10 år.

  Hur går jag tillväga i så fall?

  Hälsningar Cina

  • Hej Cina!
   Linoljefärg fäster bra på det mesta, så det är en bra idé. Slipa med fint sandpapper över hela ytorna och tvätta noga innan du börjar så att du får eventuella ojämnheter och fläckar så att färgen har chans att komma åt och suga in jämnt.

 44. Hej! Har vitlutade trägolv som jag skulle vilja underhålla. Vad ska jag använda? Funkar kokt linolja?

  • Hej Katrin! Ja, det funkar bra. Var noga med att polera in oljan, gärna med en polermaskin.

 45. Avger kallpressad linolja någon substans i kontakt med vatten? Undrar eftersom jag snickrar foderlådor till mina bikupor, de ska fyllas med sockervatten några gånger per år. Linolja vore en bra impregnering för träet, bara inte linoljan påverkar sockervattnet och förgiftar bina.

 46. Jag har en MALM-byrå från Ikea med ekfaner. Skulle vilja göra den vit och vill ha ett så giftminimerat alternativ som möjligt. Funkar det med linoljefärg?

  • Hej Camilla!
   Linoljefärg är både fri från akrylater och har en bra vidhäftningsförmåga så det tror jag kommer att funka utmärkt! Tänk på att stryka tunt alla strykningarna bara!

 47. Ska renovera gammal släde till häst. Är linoljefärg eller vanlig oljefärg bäst? Målarfirman hävdade oljefärg och kompisen sa linolja. Hjälp! Vill inte förstöra min nya, gamla fina släde!

  • Hej Johanna!

   Jag skulle lyssna mer på kompisen i detta fallet. Är det en gammal släde har den troligtvis varit målad med någon slags linoljefärg tidigare. Är träet torrt kan du olja in det med linolja innan du målar första strykningen så får träet sig en liten hjälp också. Stryk på generöst och torka bort den överflödiga oljan som inte sugits in och måla sedan tre tunna strykningar så tror jag din släde kan bli riktigt fin!

 48. Hej!
  Jag letar efter ett alternativ till mineralolja för att olja in skärbrädorna. Har hört att rå linolja skall funka för det.

  Är det nåt som kan funka? Iaf inte lika giftigt som parafinolja/mineralolja

  • Hej Peppe!
   Ja, linolja funkar bra att olja in skärbrädor med och ger ett bra skydd. Den är inte helt neutral i doft och eventuell smak, men personligen så tycker jag att doften är god och har inte känt av att maten skulle ta till sig någon smak.

 49. Hej!
  Jag vill fräscha upp mitt kök genom att bl.a. avlägna all linolja från bänkskivan, slipa upp den och olja den på nytt. Hur får jag bäst bort den gamla oljan.
  Mvh Agneta

  • Hej Agneta!
   Om du ändå ska olja den med linolja igen är det allra lättast är att slipa bort den med först ett lite grövre slippapper, sedan ett finare tills ytan känns jämn och fin. Du kan också skrubba med såpvatten med en 1 del linsåpa och 1 del vatten innan du slipar.

 50. Hej igen!
  Går det att köpa Auro ekologisk lackfärg i 10 l förpackning?
  MVH/Charlotte

  • Hej Charlotte!
   I dagsläget har vi bara upp till 2,5 litersburkar av lackfärgen.

 51. Hej!
  Vill måla våra gamla spegeldörrar inomhus vita. Är det risk att färgen gulnar om vi använder linoljefärg? I vissa av rummen kommer det inte in något dagsljus.
  MVH/Charlotte

  • Hej Charlotte!
   Vit linoljefärg gulnar när den inte kommer i kontakt med ljus, t.ex. inuti en garderob eller om man har ställt en vas på ett bord och lyfter och tittar under. Om man sedan skulle välja att ta bort vasen så skulle det gula märket på bordsskivan försvinna inom några dagar. Om jag var som du skulle jag inte vara rädd för att måla dörrarna vita, det behöver inte vara direkt solljus för att hålla gulningsprocessen i schack. Om du vill vara säker på vilket resultat du kan vänta dig kan du prova att måla en provbit och ställa i den mörkaste delen av hemmet och se vad som händer.

 52. Hej
  Har en trädgårdsmöbel från Grythyttan i oljad ek. den har blivit lite angripen på sistone, trots att jag rengjort och oljat in den med medföld träolja. Nu har jag rengjort den igen och undrar vilken linolja jag skall använda och om den ska utspädas med typ terpentin?

  • Hej Sören,
   För utemöbler är rå linolja bäst. Balsamterpentinen hjälper oljan att tränga ner i träet, så det är inte fel att spä oljan med högst 10% balsamterpentin.

 53. Hej
  Jag har köpt 2 bordsskivor av samma fabrikat och såg att den ena va lite mörkare, kan de bero på att de är behandlade med linolja? Kan jag isåfall få dem lika mörka genom att behandla den ljusare skivan eller kommer den mörka alltid förbli lite mörkare pga att träet helt enkelt är mörkare?

 54. Hej. Funderar på att köpa några stolar som är linolade bruna. Kan man måla dem eller betsa dem om de är linolade? Vad ska jag isf göra innan?
  Mvh Annica

 55. Går det bra att använda linolja under graviditet?

  • Hej! Både kokt och rå linolja är helt rena vegetabiliska produkter utan lösningsmedel, och ska vara helt säkra att använda under graviditet. Detta gäller alltså att hantera produkten, olja in, måla med och så vidare. Inte som kroppsvård alltså 😉

  • Hej Josefin,
   Det viktigaste för det är att du inte behandlar några ytor som det har varit blyfärg på. Blyfärg är mycket skadligt för alla men speciellt för foster och barn upp till 12 år.

 56. Kan man använda rålinolja under graviditet ?

 57. Hej. Jag ska behandla mina nytillverkade köksredskap i trä. Vad jag undrar är, vilken typ av linolja ska jag använda mig av? Redskapen är tidigare obehandlade och ska användas inom matlagningng.

 58. Toppen,
  Jag har en invändig gammal (ny satt) stenvägg i källaren. Jag har fått tips om att behandla den med kokt linolja 30% och balsamterpentin 70%. Resultatet jag vill uppnå är ”wettlock” med en kladdfri och lätt städad yta som inte binder damm likt sten och puts obehandlat gör.
  Kan detta fungera för mig?

 59. Hejsan. har en gammal kista från 1800-talet där trät har börjat torka. fått rekommendation att behandla med linolja och terapin men är osäker på hur jag ska gå till väga och om ni har några tips? vill ju inte förstöra den! 🙂
  Med vänlig hälsning Sanne

 60. Hej! Vi har fönster målade med linoljefärg som mattats med åren, vi skulle vilja underhålla ytan genom att återföra linolja som ni beskriver. Vad bör man tvätta med? Såpvatten? finns det risk att ytan blir gulflammig? Tack på förhand! /Fredrik

  • Hej Fredrik,
   Tvätta med lite diskmedel i vatten bara!

 61. Hej! Har hört att man kan använda kokt linolja som ett giftfritt sätt att underhållsolja sina oljade golv. Eller är det nån annan olja som fungerar bättre? Måste dock vara giftfritt. Mvh Anna

  • Hej Anna,
   Linolja är ett utmärkt giftfritt alternativ, såväl att olja ett golv med, som att underhålla ett oljat golv!
   Linolja är den traditionella oljan att olja ett golv med. Den råa linoljan är mer lättflytande, och passar bäst för underhållsoljning.
   /Josefin

 62. Vet att man kan ta bort linoljefärg på gamla beslag genom att lägga de i något. Är det linolja (kokt eller rå), eller är det möjligtvis linoljesåpa?

  • Hej Å!
   Det är linsåpa du ska använda. Antingen lägger du beslagen i ren linsåpa över natten, eller, om färgen är envis, kokar upp beslagen i 50% linolja och 50% vatten, låter koka några timmar och sedan svalna över natten. Plocka sedan upp beslagen och borsta rent dem med t.ex. en tandborste.

 63. Hej Petter!
  Du kan rengöra fasaden med en svag linsåpelösning, dock kan den som du säger tvätta bort en del pigment också.
  Ett annat alternativ är att helt enkelt tvätta av fasaden med mild diskmedelslösning, så följer inte pigmentet med. Lösare smuts kan du borsta bort med skurborste eller piasavakvast.
  Beroende på hur sliten fasaden är bör du nog överväga att lägga ett mycket tunnt lager linoljefärg i rätt nyans i stället för bara linolja. Du ska ju ändå göra jobbet med påstrykningen…
  Lycka till!

 64. Hej!

  Tänkte fräscha upp vår fasad som är målad med vacker linoljefärg, för ca 20 år sedan. Tänkte prova att behandla med kokt linolja enligt er beskrivning. Som jag förstår är det alltså viktigt att ytan är väl rengjord (vår fasad är givetvtis lite smutisig efter 20 år av snö och luftföroreningar) men hur rengör man fasaden på lämpligt och skonsamt sätt? Vi vill ju inte tvätta bort pigmentet!

  Tack för hjälpen!

 65. Har oljat mina köksluckor men fått lite fläckar på ett vitt hyllplan. Hur tar jag bort dem?

 66. Hej, undrar om er linolja är svensk?
  Med vänlig hälsning Alwa

  • Hej Alwa,
   Linoljan är odlad och tillverkad i Skåne och håller högsta kvalitet. Tillverkaren kommer själv och lämnar sina leveranser till vårt lager i Malmö!

 67. Hej Joakim,
  Jag har dock hört att man ökar risken för mögel om man använder rålinolja om man inte sedan målar över med Zinkvitt. Om man grundar med varm linolja får man dock liknande inträngningsförmåga som för rå linolja (som har mindre molekylstorlek än koktlinolja), men minskar risken för mögel. Kolla detta gärna med andra.

 68. tack joakim.

  äntligen ett begripligt svar.

 69. hej.
  är kallpressad linolja och rå linolja samma sak, eller olika kvalitéer?
  undrar pelle

  • Hej Pelle,

   Kallpressad linolja refererar till utvinningsmetoden, dvs hur man utvinner olja ur linfröna.

   Linolja utvinns genom att man pressar linfröna under hårt tryck. Genomförs processen utan värme får man en kallpressad olja som håller hög kvalitet (ljus olja). Tillför man värme under processen kan man utvinna mer olja ur linfröna, nackdelen är att man får en mindre ren olja, dvs sämre kvalitet på oljan (mörk olja).

   Resultatet efter pressningen, oavsett om den är kall- eller varmpressad, är rå linolja. Rå linolja kan raffineras genom att man tillsätter syre, vanligtvis genom kokning, vilket innebär att torkningsprocessen påbörjas (linolja torkar genom att den förenas med syre).

   Kokt linolja används vanligtvis till linoljefärg samt ytbehandling inomhus. Rå linolja används som impregnering och ytbehandling utomhus och på fuktutsatta ytor.

 70. Hej!
  Det är sent på året. Behöver måla en ytterdörr. Tänkte mig linoljefärg. Dörren är tidigare målad tunnt med en oljetäcklasyr för närmare 20 år sedan. Är det möjligt att måla nu i november?
  MVH P-O

  • Hej P-O.
   Om träet är torrt går det bra att måla när det är kallt, om det inte regnar så klart, dock inte minusgrader. Räkna med avsevärt längre torktider i kyla!

 71. Hej Anette!
  Linoljefärgen gulnar, och det märks särskilt väl på ljusa färger (Jag antar att du ska ha vita element).

  Den ekologiska lackfärgen finns även som en värmebeständig elementfärg. Den gulnar också en liten aning, precis som en normal oljebaserad snickerifärg, men det är försummbart. Det är den du ska ha!

  Du hittar den i vår butik här: http://www.byggfabriken.com/sortiment/farg-och-ytbehandling/lack-och-fernissa/info/produkter/430-511-elementfaerg/

 72. Hej Josefin!

  Jag behöver måla mina element och undrar vilken färg som lämpar sig bäst – linoljefärg eller den ekologiska lackfärgen? Är det någon av dem som är mer känslig för värmeväxklingar? Finns det risk för ”gulning” med någon av färgerna?

  Mvh / Anette