Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Beslag

Montera knoppar och handtag – enkelt och rätt!

Rätt borr till rätt skruv

Att montera knoppar och lådhandtag är egentligen ingen konst – man behöver bara några få hjälpmedel, nämligen rätt borr och rätt skruv.

Till alla våra knoppar och handtag medföljer rätt sorts träskruv; oftast kullerförsänkt spårskruv i samma material som beslaget. En del knoppar och handtag har genomgående skruv, det vill säga en skruv som går igenom luckan/lådan från baksidan och i beslaget.

Så här monterar du beslag med träskruv:

1. Sätt eller mät ut beslaget där det ska sitta och markera hålen med en blyertspenna.
2. Förborra lika djupt som skruvens längd med ett borr som är ca 1 mm mindre än skruven. De flesta av våra beslag har 3 mm skruv, alltså förborrar du med en 2 mm borr. Detta är särskilt viktigt om det är ett hårdare material än trä du skruvar i, t.ex MDF.
3. Skruva i spårskruven med en platt skruvmejsel som passar i spåret. Tänk på att mässingsskruv och förnicklad mässingsskruv är ganska mjuka; se till att du inte drar sönder spåret. Skruva i skruven lagom hårt, du behöver inte ta i så att du spricker.

Så här monterar du beslag med genomgående skruv:

1. Märk ut hålet med en blyertspenna.
2. Den vanligaste skruven för beslag är M4, dvs en 4 mm tjock skruv. Skruven ska gå helt igenom luckan/lådan, borra därför ett hål med en 4 mm borr (eller med samma mm som skruven).
3. Håll knoppen/beslaget mot utsidan och skruva i skruven i beslaget från insidan.