Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Beslag

Montera knoppar och handtag – enkelt och rätt!

Rätt borr till rätt skruv

Att montera knoppar och lådhandtag är egentligen ingen konst – man behöver bara några få hjälpmedel, nämligen rätt borr och rätt skruv.

Till alla våra knoppar och handtag medföljer rätt sorts träskruv; oftast kullerförsänkt spårskruv i samma material som beslaget. En del knoppar och handtag har genomgående skruv, det vill säga en skruv som går igenom luckan/lådan från baksidan och i beslaget.

Så här monterar du beslag med träskruv:

1. Sätt eller mät ut beslaget där det ska sitta och markera hålen med en blyertspenna.
2. Förborra lika djupt som skruvens längd med ett borr som är ca 1 mm mindre än skruven. De flesta av våra beslag har 3 mm skruv, alltså förborrar du med en 2 mm borr. Detta är särskilt viktigt om det är ett hårdare material än trä du skruvar i, t.ex MDF.
3. Skruva i spårskruven med en platt skruvmejsel som passar i spåret. Tänk på att mässingsskruv och förnicklad mässingsskruv är ganska mjuka; se till att du inte drar sönder spåret. Skruva i skruven lagom hårt, du behöver inte ta i så att du spricker.

Så här monterar du beslag med genomgående skruv:

1. Märk ut hålet med en blyertspenna.
2. Den vanligaste skruven för beslag är M4, dvs en 4 mm tjock skruv. Skruven ska gå helt igenom luckan/lådan, borra därför ett hål med en 4 mm borr (eller med samma mm som skruven).
3. Håll knoppen/beslaget mot utsidan och skruva i skruven i beslaget från insidan.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till Montera knoppar och handtag – enkelt och rätt!

  1. Jag behöver verkligen hjälp med hur jag ska montera de snygga tikkabeslagen! På alla bilder jag hittat sitter de åt olika håll. Hur ska de egentligen sitta? Lodräta eller vågräta? Mycket tacksam för svar!

    • Det där kan nog vara lite av en smaksak. Jag har sett originalkök med beslagen monterade lodrätt, men det vanligaste är att de monteras vågrätt, det vill säga med själva öppningsregeln mot öppningssidan av skåpet.