Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Dörrhandtag Renoveringsguider Renoveringsguider – Snickerier

Montera dörrhandtag – så gör du.

Montera dörrhandtag på innerdörrarMontera dörrhandtag på innerdörrar

De flesta av Byggfabrikens dörrhandtag; rosetter, nyckel- och långskyltar monteras med kullerförsänkt träskruv (medföljer) i dörrens trä. Dörrarnas håltagning kan se ut på två sätt. Ovan till vänster ser du ett exempel på en gammaldags dörr där hålen är anpassade för att fästa beslagen med träskruv. På nytillverkade dörrar är dock hålen ofta anpassade för genomgående skruv och är därför större (bilden till höger). Då behöver du först förminska hålen med nyckelhålsinsatser. (OBS! Om du monterar dörrhandtag med långskylt behövs inte nyckelhålsinsatserna då långskylten täcker de stora hålen och skruvas i hörnen.)

Montera dörrhandtag på innerdörrarMontera dörrhandtag på innerdörrar

Nyckelhålsinsatserna säljs i par, och eftersom insatsen ska sättas i på båda sidor dörren behövs två par till en normal dörr med handtag och nyckelskylt eller wc-vred. Stryk lite trälim på nyckelhålsinsaterna och knacka in dem försiktigt så att de hamnar slätt mot träet. Låt torka och dörren är redo för handtagsmontering!

Montera dörrhandtag på innerdörrarMontera dörrhandtag på innerdörrar

Lossa den ena stoppskruven på undersidan av dörrhandtaget med den medföljande insexnyckeln och dra isär delarna. Trä på rosetten, för in dörrhandtaget med roddarpinnen på genom låskistan och trä på rosetten och handtagsdelen på andra sidan dörren. Markera hålen för att förborra för skruven.

Montera dörrhandtag på innerdörrarMontera dörrhandtag på innerdörrar

Håll nyckelskylten eller wc-vredet på sin rätta plats och markera för hålen även här. Förborra hålen med ett borr som är max 2 mm ø.
Tips! Byter du dörrhandtag på en gammal dörr och de befintliga skruvhålen är för stora? Plugga igen hålen med avbrutna tändstickor och trälim, låt torka och dörren är redo för nya hål!

Montera dörrhandtag på innerdörrarMontera dörrhandtag på innerdörrar

Skruva fast rosett och nyckelskylt med de medföljande skruvarna.

Montera dörrhandtag på innerdörrarMontera dörrhandtag på innerdörrar

Montera greppet genom låsskistan med stoppskruven nedåt. Se till att roddarpinnen bottnar i motstående grepp och att greppet sitter snyggt mot rosetten. Spänn stoppskruvarna med den medföljande insexnyckeln.

OBS! Monterar du ett funkisdörrhandtag finns ingen stoppskruv, utan en stoppsprint som trycks ner i det genomgående sprinthålet. Stoppsprinten är lätt konad och sätts i med den smalaste delen nedåt.

Montera dörrhandtag på innerdörrar
Klart! Fast… …det hade nog varit bra att måla dörren INNAN man monterar handtaget. Läs hur man målar spegeldörrar i guiden ”Måla spegeldörrar”.
Bussning 545-509Roddarfjäder 545-502

Felsökning:
Sitter handtaget löst eller kanske slokar? En del gamla låsskistor är hålet (roddaren) för roddarpinnen aningens större än dagens standard. Då trär du en bussning på roddarpinnen. Med bussningen passar en 8 mm roddarpinne i ett lås med 3/8” (9 mm) roddare.
Slokar dörrhandtaget är det troligen roddarfjädern inuti låsskistan som är uttänjd eller trasig. I vissa låskistor går roddarfjädern att byta genom att lägga låsskistan plant på ett bord, lossa skruvarna, öppna låskistan och byta ut roddarfjäden. En del låskistor är nitade samman och kan därför inte öppnas. Då måste du byta låsskistan mot en ny.

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer till Montera dörrhandtag – så gör du.

 1. Hej! Vi har riktigt gamla dörrar med handtag som sitter dåligt (och som vi inte vill behålla). Vi har tänkt att köpa nya handtag men en av orsakerna till at handtagen sitter dåligt är att träet som handtaget ska skruvas fast i är helt förstört av för många hål. Vad rekommenderar ni att vi ska göra. Kan vi försöka ta bort det skadade träet och istället stoppa in era insatser? Hur gör vi dette på bäst och lättast sätt?
  Tack på förhand.
  Mvh Kristina

  • Hej Kristina! Det allra lättaste sättet att lösa det problemet på är att använda tändstickor. Bryt av änden med svavel och kapa stickan till lämplig längd, doppa i trälim och tryck in i hålen. Är hålet väldigt stort behöver du kanske två eller flera. På det viset får du lite nytt trä att skruva fast rosetterna i.

 2. Hej!
  Vi har köpt dörrhandtag och låsvred till toalett hor er. Handtaget var inga problem att montera men vi får inte låset att låsa/öppna, det bara snurrar runt utan att låsa/öppna. Finns det någon speciell instruktion för toalettlåset?
  Med vänlig hälsning Gunilla

 3. Hej!

  Om toalettvredet är väldigt trögt att låsa, vad har man gjort för fel vid montering då?

 4. Hej,

  hur monterar man vc-vred? Det är med en liten ”nyckel” a la konservburksöppnare, antar att den ska användas på något sätt? Sen har jag som någon annan skrev ovan råkat ut för att nyckelhålsinsatserna är för små för vad jag trodde var en standarddörr från 80-talet, glappar både runtom och är för tunna på ena sidan- hade varit bra med en storlek större också. Men det kanske man kan såga till egna..

 5. Hej,

  Har köpt nya dörrar och har gamla handtag. Problemet är att roddaren är för smalt/ litet för den äldre roddarpinnen. Vad göra?

 6. Hej,
  Jag har dörrhandtag från 1913 i mitt hus, verkar inte vara någon stoppskruv till handtagen, utan någon sorts plugg. Hur får man ur den? sitter som berget?
  /Mia

  • Hej Mia,
   Pluggen brukar sitta så att man ska knacka ut den nerifrån och upp. Använd något smalt, spetigt, som för plats i hålet och försök banka ut pluggen underifrån.

 7. Hej. Vad ska det vara för insexnyckel till funkisvreden? mina som är i mm är för små eller för stora.

 8. Hej!Jag undrar om en del av era bakelithandtag går att fästa ihop med ett gammalt bakelithandtag från 50-talet. Har en teakdörr (toalettdörr med lång bricka)som målats vit på ena sidan och vill gärna ha det dörrhandtaget vitt, så jag undrar kan jag montera ihop en gammal teakdel med en ny vit del och på så sätt få ett dörrsätt, stämmer gamla o nya mått.
  Tacksam för ert avar

  • Hej Marika,
   I gamla tider fanns det många tillverkare av dörrhandtag, många med snarlika modeller, men med olika standarder. Det brukar därför inte gå att kombinera ett gammalt handtag med nya delar tyvärr.

 9. Hej!
  Nyckelhålsinsatserna är lite för små (någon millimeter) för hålen i våra nya dörrar. Det blir glipa runt mer än halva. Något tips?

  Tack på förhand!

  • Hej Åsa,
   Aj då, de ska ju vara standardiserade de där hålen 😉
   Spontan tanke: lägg dem i vatten en bra stund så kanske de sväller och kan limmas fast med ett vattenlösligt lim. (De flesta trälim är vattenlösliga)

 10. Hej! Jag har flyttat in i ett funkishus från 1942, k-märkt. Dörrarna i hela lägenheten är ursprungliga.Ett handtag i en dörr är borta och låset till toalettdörren fungerar inte.
  I en dörr som tagit bort i lägenheten finns nu på vinden och denna dörr har ett handtag av samma slag övriga dörrar i lägenheten.Jag skulle kunna ta handtaget i ”vindsdörren” och montera in detta i den dörr i lägenheten som saknar handtag. Toalettdörrens lås måste bytas – skulle nog vilja ha ett vanligt vred i denna dörr. Känner ni till någon specialiserad hantverkare/låssmed som skulle kunna hjälpa mig och åtgärda detta? Tacksam för ert svar!

 11. Hej
  Håller på att renovera i en lägenhet i ett hus från 1932. Har köpt nya innerdörrar i stil med husets originaldörrar (spegeldörr med 4 lika stora släta speglar). Letar nu efter lämpliga dörrhandtag för dessa. Några tips från ert sortiment om vad som skulle vara mest tidsenligt?

  Sedan undrar jag också kring fönsterbeslag vad som var vanligast runt den tiden?

 12. Hej, jag har köpt ert toalåsvred som är en långskylt. Förstår inte hur jag ska få den att funka så att det låser sig? Tidigare satt det ett lås där man använde nyckel, jag måste kanske byta hela låskistan också.Har ni sådana eller hur ska jag göra?
  Mvh Mari

 13. Jag har hittat mina gamla handtag från 50-talet i källaren och tänkte montera dem istället för de som nu sitter i mässing. Men det verkar som att man gjort hålet för roddarpinnen mindre genom att sätta in någon mojäng för de gamla handtagens roddarpinne är lite för grov för att kunna passa. Vad gör man då?

  • Hej Ann,
   Vanligen brukar det vara tvärt om, att roddarpinnen är för liten, men om det är gamla lås som det suttit nya handtag i kan det vara så att de har satt i något som liknar en bussning (se artikeln ovan) i hålet för att göra det mindre.
   Försök att peta ut bussningen, går inte det är enda alternativet tyvärr att byta låskista.

 14. Om roddarpinnen är för lång så att man inte kan få ihop handtagen, det är till en gammal toalettdörr vad gör man då?

  • Hej Katarina,
   Det finns roddarpinnar med olika längd. Kontakta Line i webbutiken på order@byggfabriken.com så får du hjälp med vilken du ska ha.
   /Josefin

 15. Jag försöker byta dörrhandtag men det har visat sig att de inre gängorna på stoppskruven är trasiga. 2,5 insektsnyckeln bara snurrar och varken större eller mindre passar. Har du något förslag på hur jag kan få bort den?

 16. Hej jag har ett annat problem som jag undrar om ni kan hjälpa mig med.
  Har köpt nya handtag till gamla 70-tals dörrar.
  Men när jag monterat handtag och toavred så går handtaget uppåt helt plötsligt?
  Så att man drar handtaget uppåt för att öppna?
  Hur kan det bli så?
  Och hur löser man det?

  • Hej Lillemor!
   Det där har jag aldrig hört talas om…! Har du möjligen vänt låskistan uppockner så att toavredet kommit ovanför handtaget?

  • Hej Lillemor. Tror att du har monterat handtagen där nyckelhålet ska sitta. Byt plats på handtag o nyckelhål så funkar det igen:)

 17. hur kan ni rekommendera dessa handag med sk
  låsskruv på handtaget (det håller ej länge)
  Handtag skall fästas med genomgående skruvar,
  Jag har fått bytt ut många av dessa förkastliga dörrhandagskonsruktioner.
  Konstigt att sånt skräp finns att köpa.

  • Hej Chris,

   Roddarpinnen i våra handtag, dvs pinnen som går igenom dörren och sticks in i handtaget på respektive sida, är specialanpassad till infästning med stoppskruv. Roddarpinnen är slitsad så att stoppskruven låser, inte bara med sin spets, utan även i ett stigande spår i pinnen. Det gör att montering med stoppskruv blir mycket säker.

   Om du har haft problem med något av våra handtag är du välkommen att höra av dig till mig på joakim@byggfabriken.com.

 18. Bra tips med tändstickorna. Ska prova. Några av mina gamla trycken slokar. Finns roddarfjäder och bussning i ert sortiment likväl?