Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling Renoveringsguider Renoveringsguider – Snickerier Snickerier

Måla spegeldörrar

Att vem som helst kan måla bara man har en pensel och en burk färg är ju visserligen sant, men alla har vi ju nån gång sett riktigt dåligt målade snickerier, som vittnar om slarv och okunskap. Dock kan de flesta lära sig att måla bra, bara man besitter normal händighet och vilja att lära.

Att måla spegeldörrar t.ex, kräver sin teknik för att det ska blir bra, det kan vilken målaremästare som helst berätta. För att få en jämn penseldragning och för att få färgen att flyta ihop bra målar man nämligen de minsta profilerna och speglarna först, och de största ytorna sist. Gör man tvärt om får man lätt kladd från profilmålningen på redan målade släta ytor.

Som alltid är underarbetet viktigt! Har du en helt omålad eller renskrapad dörr ska knastarna schellackas ordentligt innan målning, även om dörren är 100 år gammal. Risken är annars att de blöder igenom färgen. Är dörren, som här, målad och ska målas om ska den rengöras med målartvätt, slipas av så att ytan mattas ner, och sprickor och skavanker ska spacklas och slipas. Skruva av handtag och andra beslag (ej gångjärnen) och passa på att rengöra och putsa dem i mellantiden. Trasiga eller fula skruvar kan bytas ut mot rätt sort. Läs mer om skruvar här.

Sedan målar du enligt följande:

Måla spegeldörrarMåla spegeldörrar

Börja med att måla spegelns små profiler mot ramen och frisen mot spegelns mitt.

Måla gammaldags spegeldörrarMåla gammaldags spegeldörrar

Fortsätt med att måla den släta mittspegeln och upprepa proceduren för varje spegel på dörren.

Måla spegeldörrarMåla spegeldörrar

Måla sedan de tvärgående ämnena mellan speglarna och avsluta med att måla de längsgående ämnena på sidorna. Klart! Låt torka och gör likadant i strykning två.
På det här sättet målar du alltid de största ytorna penseln kommer i kontakt med sist, och då penselmärken syns minst i profilerna får du ett slätt och fint resultat.

Tänk på att ju längre torktid färgen har, desto lättare är det att få målningen fin och jämn. Då torkar inte färgen under pågående arbete. Linoljefärg är en dröm att måla dörrar med, då den långa torktiden gör att man enkelt kan eftersläta färgen under lång tid. Med snabbtorkande färger gäller det att man över upp handlaget, det går inte att komma tillbaka med penseln och försöka eftersläta där man målade för 10 minuter sen.

Vad gäller själva färgen; grundning, mellanstrykning, slutstrykning och så vidare gäller olika förfaringssätt för olika färger. Vi rekommenderar att måla med linoljefärg eller ekologisk lackfärg, som båda är gift- och plastfria och därmed bra för både hälsan och miljön. Läs mer om färgtyper, eller läs om hur du målar med Linoljefärg här!

 

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer till Måla spegeldörrar

 1. Hej. Jag har märkt att spegeldörrar i gamla hus ganska snabbt spricker i färgen runt speglarna när huset rör på sig. Har du något tips på hur man kan förhindra detta? Latex eller byggfog där de olika delarna mäter varandra??

  • Hej Adina!

   Sprickorna beror både på att huset rör sig men också på att träet sväller och drar ihop sig efter årstid. Du skulle såklart kunna täta sprickorna med olika slags akrylbaserade tätningsmedel, så länge du inte använder silikon. Det allra bästa tipset jag har till dig är att du målar under de kallaste vintermånaderna då träet är som torrast och därmed sprickorna som störst så att du kommer åt överallt med färgen och sprickorna blir inte lika markanta i färgen.

 2. Pingback: Skrapa, skrapa liten dörr | Eddavägen

 3. Tack för en bra guide! Jag kanske ska testa! Men jag undrar om någon vet någon som renoverar spegeldörrar i Malmö? Har ringt runt lite, men inte fått napp än!

 4. Hejsan! Tack för en bra guide. Tur att jag läste här innan jag började mitt projekt. Vi har 4 spegeldörrar var av 2 är klara att målas på. Men jag har ett jäkla jobb framför mig eftersom tanten (som även byggde detta huset någon gång i början på 1800-talet) valde att måla över någon ful brunfärg med någon kass vitfärg, två olika vitfärgar och olika kvalité så allt flagnar och har sig..

 5. Tack för en suverän guide! Vet du dock någon/några som tar in och ordnar med renovering av dörrar i Sthlm? Har haft mycke svårt att hitta, de flesta är inriktade på köksdörrar etc. Vårt problem är det att vi har 10 spegeldörrar att ordna med och den tiden har vi inte, varför vi tänkte kolla upp ett alt. Tack på förhand!

 6. Hej! Vi har precis hittat övertäckta spegelnischer i våra fönster och i en dörröppning. Överlyckliga har vi nu skrapat fram allt och de är fantastiskt fina (huset är från 1906). Kan vi använda oss av samma guide när vi målar dem? Stort tack för en fin sida!

  • Grattis! Vilken tur! Japp, det är bara att måla enligt instruktionen!

 7. Pingback: Montera dörrhandtag – så gör du. | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen