Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling Renoveringsguider Renoveringsguider – Måla

Måla med linoljefärg

Målning av fönster med linoljefärg.Linoljefärgsmålat fönster.

Att måla med linoljefärg är inte – som många tror – särskilt svårt. Tricket är att måla tunna lager. Linoljefärg har en hög pigmenthalt och täcker bra även i tunna lager. På grund av den långa torktiden behöver man inte stryka ut färgen snabbt, utan kan arbeta ut den ordentligt. En tumregel är; när du tycker att du stryker så tunt du kan, stryk lite tunnare.

MÅLNING MED LINOLJEFÄRG PÅ OBEHANDLAT TRÄ – INOMHUS

1. Grundning
Späd färgen med 10 – 20 % balsamterpentin. Torktid: 1 – 2 dygn

2. Mellanstrykning
Måla med outspädd färg. Torktid: 2 dygn

3. Slutstrykning
Måla med outspädd färg.Torktid: 2 dygn. För högre glans kan man tillsätta 5 – 10 % av Ottossons Linoljelack i slutstrykningsfärgen. För mattare glans kan man tillsätta 10 – 15  % balsamterpentin i mellan- och slutstrykningsfärgen.

MÅLNING MED LINOLJEFÄRG PÅ OBEHANDLAT TRÄ – UTOMHUS

1. Grundning
Blanda färgen enligt följande: ca 35% linoljefärg, 50% linolja, 15% balsamterpentin.Torktid varierar med väderlek, beräkna 3-4 dygn vid torr och varm väderlek

2. Mellanstrykning
Måla med outspädd färg på släta ytor. Späd färgen med 10 – 20 %  balsamterpentin på grova ytor. Torktid: 1 – 2 dygn

3. Slutstrykning
Måla med outspädd färg. Torktid: 1 – 2 dygn

MÅLNING MED LINOLJEFÄRG PÅ METALL

Rostskydd
Rostskyddsmåla bart järn med 2 lager järnmönja. Späd färgen i första strykningen med 10 % balsamterpentin. Torktid: 1 – 2 dygn per strykning.

Slutstrykning
Järnmönjan behöver inte målas över annat än om man önskar en annan kulör. Stryk 2 lager med slutstrykningsfärgen, outspädd. Torktid: 1 – 2 dygn per strykning.

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

165 kommentarer till Måla med linoljefärg

 1. Hejsan! Jag funderar på att måla ett plåtskåp med linoljefärg. Det ska enbart stå inomhus (i ett uthus) så därför undrar jag om det är nödvändigt att måla
  med järnmönja innan slutfärgen stryks på eftersom det inte kommer utsättas för väta? Idag är skåpet ljusblått men ska målas i svart.
  Tack på förhand:)!

  • Hej Carolina!
   Den mesta plåten är tillverkad av stål och om stål får stå obehandlat kommer det att rosta vare sig det är utomhus eller inomhus. Om plåten i ditt skåp är ytbehandlat kan det vara så att du bara kan måla direkt på den gamla färgen. Undersök hur det ser ut under den befintliga färgen om det går. Har det inte börjat rosta alls där så kan det vara en indikation på att det är behandlat och att du då kan måla direkt.

 2. Hej !
  Vi har målat ny utomhusfasad och fick rådet att inte späda färgen vid första strykningen.
  Utan istället måla tunnt tre gånger.
  Blir det någon skillnad på resultatet ?

  • Hej Gun!
   Det du vinner på att späda färgen första strykningen är att träet mättas med oljan som får hjälp att tränga in i träet av balsamterpentinet. Detta gör att du minskar risken för att träet drar oljan ur färgen vid de påföljande strykningarna. Om träet suger för mycket av oljan från färgen kan du få ett ojämnt resultat i glans med mattare partier där träet sugit mycket. Är träet nytt som du skriver är risken för att detta ska hända betydligt mindre.

 3. Hej. Jag ska måla mina odlingspallkragar som jag har ute, kan jag använda linoljefärg, och fortfarande pdöa giftfritt? Mvh madelene

  • Hej Madeleine!
   Linoljefärg innehåller inga lösningsmedel och du kan därför lugnt måla dina pallkragar med den.

 4. Hej,
  Jag undrar om det skulle funka att måla bänkskivan i köket med äggoljetempera eller linoljefärg? Idag är det en olja ek som tagit mycket stryk med fläckar från konservburkar och järngrytor. vad jag förstått så härdar äggoljetempera och det är även helt naturliga ingredienser. Eller är det så trist att hela bänken måste bytas ut för järnfläckarna går inte att få bort eftersom de äter sig ner i träet.

  • Hej Katarina!
   En målad bänkskiva är känsligare för slitage än en oljad sådan, men det går ju att stryka på ett nytt lager lite då och då så håller den sig fin. Linoljefärg fäster på de flesta underlag men en lätt slipning kan ändå vara bra så att du har ett jämnt underlag att börja måla på.

 5. Hur skall jag göra när jag målar om mitt hus som enbart är järnvitriol

  • Hej Kristina!
   Det finns en risk att järnvitriolen kommer blöda igenom. Målar du med en mörk kulör bör det inte märkas men målar du med vitt eller ljust kan det bli missfärgat.

 6. Hej

  Undrar om man kan måla över ytor, främst trä som redan är målad med plastfärg, med linoljefärg? Eller måste man avlägsna färgen först? Skulle helst vilja undvika då det är ganska stor yta det handlar om?

  //ulrika

  • Ska tillägga att det är vattenbaserad grundfärg.

   //ulrika

  • Hej Ulrika!
   Linoljefärg har en utmärkt vidhäftningsförmåga vilket gör att den fäster på det mesta. Om färgen undertill sitter ordentligt mot underlaget behöver du inte ta bort den innan du börjar måla.

 7. Hejsan,

  Kan jag måla ett bord i massiv teak (behandlat med Osmo naturell hårdvaxolja)? Önskar måla alt betsa bordet ljusare (vit nyans)?

  Om så hur gör jag och vad behöver jag köpa?

  Stort tack på förhand!

  Dunja

  • Hej Dunja!
   Osmo är inget varumärke vi har i vårt sortiment men generellt om du vill betsa eller lasera en vaxad yta bör du slipa om du vill få en jämn och bra täckning och färgen ska hålla. En lasyrfärg kan du blanda till själv med hjälp av linoljefärg och olja till önskad nyans. Bets har vi inte i vårt sortiment, där rekommenderar jag dig att vända dig till din lokala färghandlare.

 8. Kan jag måla med linoljefärg på en panel inomhus som är målad med Beckers Panelgrund?

  • Hej Kalle!
   Det borde inte vara några problem men prova på en liten bit först så att du ser att du blir nöjd med resultatet innan du målar hela. Lycka till!

 9. Jag har ett skrapat slagbord. Det finns dock fortfarande färg på beslag och spikar, hur får jag bort det? Och hur får jag beslagen svarta igen?

  • Lägg beslagen i koncentrerad linsåpa för att få gammal färg att lossna. Låt dem ligga tills färgen lätt går bort. Rost borstas bort med en stålborste.

 10. Kan man måla över vit lasyrfärg från 80-talet med linoljefärg

  • Hej Monica!

   Linoljefärg har en väldigt bra vidhäftningsförmåga som gör att den fäster bra på de flesta underlag. Om lasyrfärgen sitter bra fast på underlaget och det känns jämnt och fint så går det jättebra att måla med linoljefärg direkt ovanpå.

 11. Hej!

  Jag har några gamla skolstolar med metallben som jag vill måla om benen på. Benen är idag målade (fabriks). Går det att måla med linoljefärg över befintlig färg?

  Mvh,
  Josefin

  • Hej Josefin!

   Om den befintliga färgen sitter ordentligt fast så går det jättebra att måla ovanpå.

 12. Hej, Vi tänkte måla benen till vårt köksbord med vit linoljefärg. De är idag oljad björk.
  Hur mycket måste jag slipa för att få färgen att fästa? Mvh Pernilla

  • Hej Pernilla!

   Ingenting om ytan inte är nyoljad. Slipa lite lätt så att ytan är ren och torr och slipa med ett fint slippapper mellan strykningarna så får du ett riktigt fint resultat.

 13. Hej! Vi ska måla ett linneskåp och ett annat, större skåp i linoljefärg fast olika kulörer. Hur vet jag hur mycket jag behöver beställa? MVH Helena

  • Hej Helena!
   1 liter linoljefärg räcker till ca 40 kvm, 1 strykning. Om ytorna är trärena behöver du stryka tre omgångar. Första strykningen spär du då ut till en grundfärg. Strykning nummer två och tre målar du med outspädd färg. För grundfärgen går det inte åt en tredjedel av färgen.

 14. Hej… I mitt hus från sekelskiftet så är det målat med en mörk betslack i trappuppgången och hallen upp till övervåningen. Nu ska jag måla över med en ljusgrön linoljefärg från Ottosson. Frågan är, måste jag då skapa bort all betslack innan jag målar med linoljefärg?
  Betsen sitter så hårt, så det blir ju ett väldans jobb om allt måste bort.
  Mvh Kerstin

 15. Hej!

  Jag tänkte måla dörrar med linoljefärg utomhus nu under oktober. Är det att rekommendera? Fungerar det vid temperaturer på 5-10 plusgrader?

  mvh
  Bosse

  • Hej Bo! Nja, det är lite på gränsen, risken är stor att det kommer att ta väldigt lång tid för färgen att torka.

   • Kan man måla ett skåp på en inglasad balkong den här årstiden? Blir resultatet sämre om torktiden är längre? Gör inte så mycket om det tar några veckor.

    • Hej John!

     Det beror mycket på var i Sverige du befinner dig. Finns du i de norra delarna skulle jag inte rekommendera eftersom torktiden kan bli väldigt lång då. Men har du tålamod och balkongen står orörd över vintersäsongen kommer färgen att torka så småningom, speciellt om det finns lite värme att tillgå inifrån huset.

 16. Hej!
  Har ett köksbord i lackad björk som jag funderade på att måla om med vit linoljefärg. Hur är det med linoljefärg till en bordsskiva i kök? Ska man exempelvis i så fall använda sig av en linoljefärg avsedd för golv med inblandning av hartser för att få en bättre tålighet? Har ni någon sådan färg?

  Mvh Daniel

  • Hej Daniel!
   En yta målad med linoljefärg blir tålig för det mesta av vardagsslitage. Vill du ha en ännu hårdare yta kan du blanda lite linoljelack i slutstrykningen, dock blir slutresultatet något blankare än annars.

 17. Vi bygger nytt i gammal stil. Tyvärr blev fönstren försenade från fabrik och har nyss kommit i. Målar allt med linoljefärg och kommer troligtvis att slutföra grundmålningen inom en vecka. Den sena leveransen gör att jag inte kommer att hinna slutmåla allt innan det blir för kallt. Karmar och ytterbåge är doppade i kinesolja från fabrik förutom linoljegrunden, innerligt endast linoljegrund. Klarar fönstren att stå så här över vintern för att målas 2:a och 3:e strykning till våren?

  • Hej Andrea!

   Jag skulle råda dig att höra med tillverkaren av fönsterna vad de rekommenderar att ni gör. Generellt är det ingen bra idé att låta fönstersnickerier endast var grundmålade över vintern.

 18. Pingback: Alle disse veggene – Wuolaberg bygger västerbottengård. Norrbäck 1:3.

 19. Hej! Jag har tänkt måla köksgolvet med linoljefärg, men är osäker på om det fungerar eftersom jag har hundar. Kommer det att stå emot klorna?
  Efter hur lång tid är färgen genomhärdad?

  • Hej Barbro!
   Ett målat golv är känsligare än t.ex. ett oljat. Om du ändå helst vill ha ett målat golv bör du förbereda dig på att det ganska snabbt kommer att få en hel del patina.

 20. Hej,

  Vi har en ytterdörr målad med Ottossons linoljefärg.

  Vi har nu köpt till ett kodlås med delar i plast. Kan vi måla plasten med Ottossons?

  • Hej Ove!
   Eftersom plasten inte kan suga åt sig färgen som trä gör kommer inte färgen att sitta lika väl som på resten av dörren. Men om du har en skvätt sparad går det ju att bättra på ibland!

 21. Hej,

  Hur gör jag bäst rent min pensel från linoljefärg ?

  Med vänlig hälsning,
  Sandrs

 22. Hej! I sommar har en målarfirma målat om vårt hus med linoljefärg. På ytan fanns både gammal färg och trärena ytor. Redan efter ca 6 veckor spricker färgen och liksom rullar sig åt var sitt håll. Sprickorna är små ca 2 cm. Vad kan detta bero på? Detta händer på husets södersida där solen ligger på. Jag misstänker att de målat två strykningar men väldigt tunn och utspädd färg och att de inte gjort någon slutstrykning. Det ser väldigt tunt ut på de ytor som var trärena. Vad händer om man målar två gånger tunt och inte slutstryker men outspädd färg?

  • Hej Monica!
   Det kan bero på flera saker, det kan ha varit för varmt när de målade, eller som du skriver, att de hade behövt stryka ännu en gång. Både andra och tredje strykningen ska göras med outspädd färg. Jag skulle föreslå att du kontaktar målarfirman om att du inte är nöjd och att de får komma och titta på resultatet.

 23. Hej!
  Bygger garage, hantverkarna försvann över sommaren så allt blir försenat… Hade tänkt beställa obehandlade portar och dörrar och måla med linoljefärg, fast nu ser det inte ut som att det blir murat förrän v38 och därefter insättning av port/dörr…
  Känns som att säsongen för målning ute är över då?
  Om jag hittar nånstans att få in dem för att måla hur länge kan jag räkna med att jag behöver ha dem där? Torktid alltså?
  Kan jag behandla dörrarna på annat sätt och måla till våren? Olja in dem?
  Mvh en novis

  • Hej Marika!
   En omonterad dörr bör du väderskydda om den inte är färdigmålad. För att vinna lite tid kan du montera upp den inför sista strykningen och måla den på plats. Torktiden är svårare att beräkna ju längre in mot höst vi kommer och var i landet du befinner dig. Se till att ha ett torrt utrymme att måla i och kom ihåg att stryka så tunt det bara går.

 24. Hej! Vi har också fått problem med klibbig färgton inte torkar efter att ha målat för tjockt. Har sett att ni rekommenderat att slipa ner färgen så mycket att den inte klibbar och sedan måla igen. Men jag undrar (hoppas!) om det kan vara en möjlighet att liksom lösa upp färgen lite genom att stryka ut endast terpentin och att den då kan torka klibbfritt?

  • Hej Jenny!

   Jag tvivlar på att terpentinen kan ha den effekten på ytan. Om du vill slippa arbeta bort färgen mekaniskt kan du prova med att t.ex. blöta en trasa med linsåpa och lägga på ytan (förutsatt att du har tagit av dörren så att den ligger ner) och på det sättet lösa upp färgen så att du kan skrapa av den. Nackdelen med det är att du då får med dig mer färg och får göra om fler strykningar än om du slipar till ytan känns torr.

 25. Hej,
  Vi renoverar en stuga på vår tomt och har hittat en inomhusdörr på vinden vi tänkte använda som ytterdörr. Färgen är nu bortskrapad och jag har haft på linolja. Tänkte att det skulle vara bra mot fukten och skydda den lite extra. Eller? Borde jag inte ha oljat in den? Sen skulle jag nämligen vilja måla den med gulockra linoljefärg.
  Finns det olika nyanser. Kan ni i så fall rekommendera en?
  Vänligen, Susanne

  • Hej Susanne!
   Om virket i dörren var torrt var det säkert ingen dum idé att ge den lite olja. Om du har haft på mycket olja så att träet är mättat kan det vara idé att inte ha olja i grundfärgen utan bara balsamterpentin. Du märker att virket är mättat när oljan inte sugs in helt i träet. För mycket olja kan göra att den vill tränga ut sommartid och riskerar skapa bubblor i den målade ytan, speciellt om dörren vetter år söder. Annars är det bara att måla på! Guldockran finns inte olika nyanser men du kan t.ex. bryta den med vitt om du vill ha den ljusare o.s.v, men den är ju väldigt fin och mustig som den är!

 26. Hej! Jag skulle vilja måla fönsterbågarna på vårt torp med linoljefärg. Flera av dem ser ut att vara endast grundmålade av tidigare ägare. Kan jag måla med linoljefärg ovanpå detta eller bör jag ”börja om”? Hur ser jag om det är linoljefärg eller ”plastfärg” i grundlagret? Mvh novis

  • Hej Sofia!
   Du kan oftast se det på hur färgen har åldrats. En linoljefärg kritar mer än spricker och flagar. Du kan också prova genom att dra av en färgflaga och hålla mot något varmt som ett ljus för att se om det är plastfärg eller linoljefärg. Är det plastfärg skulle jag rekommendera dig att skrapa av färgen innan du börjar måla med linoljefärg.

 27. Hej!
  Jag kände inte till något om linoljefärg och skulle hastigt (idiotiskt!) måla en ytterdörr som är utsatt för salta västkustvindar. Gjorde precis alla fel man kan göra (förstod jag efteråt): målade i tjockt lager med tjock färg, i starkt solsken, hade ingen moddlare. Det såg rätt okej ut men penseldragen syntes på några ställen. Gissar att det nu är stor risk för att färgen bubblar sig, aldrig torkar, att jag målat in fukt, dörren har torr yta men kletigt under så att träet inte kan andas, risk för röta etc etc. Hur tar jag bäst bort färgen och börjar om? Torka med linoljesåpa, sandpappra, slipa på annat vis?
  Mycket tacksam för svar.
  Vänliga hälsningar
  Pia

  PS. Kan linoljesåpa och kristallsåpa användas på samma sätt? Är det ungefär samma sak?

  • Hej Pia!

   Usch vad tråkigt att ditt första möte med linoljefärg inte blev ett gott möte. Det är ingen katastrof men som du skriver är det stor risk att färgen inte torkar utan hellre bubblar sig när solen står på. Du skulle behöva få bort färgen för att sedan kunna applicera i tunnare strykningar. Jag tror att det blir lättast för dig om du slipar bort färgen, du behöver inte slipa ner all färg men tillräckligt för att ett tunt lager finns kvar som får torka ordentligt innan du målar andra strykningen. Lycka till!
   Ps. Kristallsåpa är en såpa i pastaform av vegetabiliska oljor men inte nödvändigtvis linolja. Linsåpa är vanligtvis i flytande form och ska bara innehålla försåpad linolja.

 28. Hej!
  Jag funderar på att måla mina gamla renskrapade innerdörrar med linoljefärg. Blir dock lite osäker eftersom jag läser att linoljefärg gulnar i mörker och den ena dörren kommer vara till ett skafferi. Om man en gång har målat med linoljefärg, går det då måla över med någon annan slags färg då om man vill ångra sig?
  Mvh Caroline

  • Hej Caroline!

   Ljusa kulörer av linolja kan gulna när de inte kommer i kontakt med dagsljus. Denna process är dock reversibel så om du bara låter skafferidörren stå öppen lite då och då så hindrar du gulningsprocessen. Det går bra att måla över linoljefärg med de flesta snickerifärger.

 29. Hej, vi har en nygjord ytterdörr i allmogestil i vårt skärgårdshus som är målad med linoljefärg.Den är redan missfärgad och matt i färgen fast den bara varit på plats i ca 4 månader.
  Vi hade beställt Alkydoljefärg av leverantören men det blev fel. Nu vill vi måla om dörren med Alkydoljefärg över Linoljefärgen för att den ska bli tåligare, går det?
  Mvh Erika

  • Hej Erika!

   Klimatet på en skärgårdsö kan i och för sig vara väldigt påfrestande med saltvatten och hårda vindar, speciellt om dörren ligger i ett väderstreck som gör den extra utsatt. Därför går processen mot matt ofta snabbare i dessa miljöer, dock låter detta något extremt och missfärgat ska det inte bli. Ni skulle kunna prova med att måla på ytterligare en strykning för att se om det håller bättre. Linoljefärg är övermålningsbar med de flesta färgtyper, dock kan det vara bra att veta att färgen inte längre kommer att kunna andas under ett lager Alkydfärg. I ett söderläge i gassande solsken kan man därmed riskera bubblor när linoljan vill ta sig ut men stoppas på vägen.

 30. Vi målade vårt skafferi utvändigt för ca 12 år sedan med linoljefärg; engelsk röd. Det känns som att den fortfarande inte torkat, eftersom den klibbar, och lägger man handen mot en längre stund så fastnar färgen på handen. Vi vill nu måla om skafferiet, hur ska vi gå tillväga? Skrapa, slipa, tvätta eller ”bara” måla över?

  • Hej Liselott!
   Vad tråkigt att det inte har torkat alltså! Jag skulle försöka få bort så mycket som möjligt av den gamla färgen innan övermålning, annars kan du ta med dig problemet till nästa färglager. Försök slipa ner så mycket av den färg som känns klibbig med en fint sandpapper tills underlaget känns klibbfritt, sedan är det bara att måla nytt. Om du ska måla med linoljefärg igen så tänk på att måla så tunt du bara kan, doppa inte penseln igen förrän den är helt torr och stryk inte nästa lager förrän det är alldeles torrt och gärna en dag till efter det. Lycka till!

 31. Hej!

  I min bostad finns sen tidigare träpartier i oljad oregon oak som mörknat under de 15 år som de varit utsatta för sol. Nu har jag nya trädetaljer obehandlat och av samma träslag som jag vill ska likna befintliga miljön. Hur gör jag för att få fram en mörkare nyans? Tror att det är linolja som använts tidigare.

  Tack!

  • Hej Åsa!
   Genom att behandla med olja mörknar träet alltid något och får ofta en lite varmare ton. Prova och se vad du tycker. Vill du ha ännu mörkare kan du prova att experimentera med mörkare lasyr eller bets men prova detta någonstans där det inte syns så mycket så att du vet att du är nöjd innan du behandlar hela panelen.

 32. Jag har ett 20-talshus som är målat med oljefärg (kritar). Ska nu ge mej i kast med att måla om. Får olika råd i varje färgaffär som jag pratar med. Förvirringen är total. Vilken sorts färg ska jag helst måla med? Huset är herrgårdsgult med vita snickerier. Själv är jag inne på att använda linoljefärg.Måste ALL gammal färg bort eller går det att måla över den gamla färgen som inte är dålig?
  Som sagt många frågor.

  • Hej Per!

   En tumregel i dessa sammanhang är att måls med samma slags färg som huset målats med tidigare. Sannolikheten är stor att ditt hus är målat med linoljefärg från början och när du säger att färgen kritar blir det ännu mer sannolikt. All färg som inte sitter fast måste bort innan du målar om. Detta kollar du bäst genom att borsta av hela fasaden med stålborste eller annan grov borste så att du får med dig allt löst sittande färg. Är det linoljefärg som sitter idag kan du lugnt måla direkt på den gamla färgen. Är det en annan slags färg går det också bra att måla direkt på men kolla innan så att träet är ok undertill om det är så att det suttit platsfärg och täppt till. Lycka till!

 33. vanliga fönsterbleck som varit målat förr som nu är plåtrent hur målar jag det med järnmöja först eller räcker det med vanlig linoljefärg? ska man låta det vara omålat några år innan man målar det?

 34. Hej!
  Har köpt ett begagnat teakmöblemang som inte har oljats utan tvättats med högtryckstvätt av tidigare ägare. Det ser därför väldigt torrt och grånat ut. Kan jag måla med linoljefärg på detta? Behöver jag göra något grundarbete? Är novis på linoljemålning och behöver instruktion ”for dummies”.
  Tack på förhand!

  • Hej Emy!

   Det går utmärkt att måla med linoljefärg på teak. Om träet är väldigt uttorkat så kommer det att suga åt sig mycket av oljan i färgen och göra att första strykningen och ge ett väldigt matt resultat. Du skulle kunna gå över med bara linolja en strykning innan du grundstrykningen för att motverka detta. Sedan är det bara att fortsätta enligt anvisningen för utomhusmålning!

 35. Hej!

  Tänkte måla nyproducerade, obehandlade utemöbler i furu. Kan jag måla enligt ”Målning med linoljefärg på obehandlad trä-utomhus” enligt ovan, eller bör jag göra någon modifikation? Rekommenderar ni kvistlack? Tillsättning av soloxiderad linolja i slutstrykningen? Någon specialbehandling av bord- och stolsben som kommer stå i kontakt med fukt från marken, t ex att benen står i pytsar med grundfärg någon tid innan målningen?
  Tacksam för svar!

  • Hej Ylva!

   Du kan följa den instruktionen. Använd kvistlack till alla kvistarna så att de inte läcker kåda. Det kan vara en bra idé att låta alla ben stå i muggar med rå linolja någon dag innan du börjar grundmåla så att de är mättade med olja för lägsta möjliga livslängd. Lycka till!

 36. Hej !
  Ska måla om fönster inne. Det är ett trä fönster med plastyta. Tyvärr så har förra ägaren rökat inne så det är gult nu. Hur gör jag ?? / Susanne

  • Hej Susanne!
   Om jag förstår dig rätt handlar det om träfönster bemålade med någon form av plastfärg? Då är mitt råd till dig att skrapa rent fönsterna från all plastfärg så att fönsterna kan dra åt sig all nyttig olja från linoljefärgen. Är träet torrt kan du behöva stryka en omgång med bara olja innan du börjar måla. Målar du direkt på plastfärgen finns alltid risken att nikotinfärgen läcker igenom. Dessutom får inte träet undertill inte chans att dra nytta av linoljefärgens alla fördelar eftersom plasten täpper till och hindrar träet från att andas.

 37. Pingback: Måla golv - ett sant nöje - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 38. Hej!
  Har nu kommit igång och börjat måla köksluckorna och stommarna med Ottossons linoljefärg. De luckorna som är färgidmålade känns lite känsliga, så fort man kommer åt dem blir det märken. Måste färgen härda? Är linoljefärg känsligt? Finns det något man kan göra för att göra luckorna mer stryktåliga?
  En annan fråga, på en lucka så tog det lång tid innan färgen torkade på två ställen, nu har det torkat men det är gult på dessa två ställen (målar ekluckor med grå färg). Har jag målat för tjockt på dessa ställen och därför det blitt gult? Går det att måla över eller måste jag slipa ned det gula och sen måla?
  Tacksam för svar

  • Hej Sara!
   Har du målat så tunt det bara går? Det låter på din beskrivning som att det skulle kunna vara så att luckorna inte har torkat klart än och att det är därför det blir märken. Ytor målade med linoljefärg brukar annars vara ganska stryktåliga. De områden du beskriver som blivit lite gulaktiga handlar om att du målat för tjockt eller att det har samlats färg. Det är lätt hänt i hörn och andra snirkliga områden. Är ytan även lite rynkig så är det ett säkert tecken på att det blivit för tjockt. Det du kan göra är att vänta tills det torkat ordentligt och slipa ner och måla över. Detta kan ta ganska lång tid eftersom det behöver bli helt genomtorrt, annars smetar det bara när du försöker slipa.

 39. Hej.
  Undrar över det hör med extra torkmedel i linoljefärg.. När använda det och varför? Vad händer annars?

  • Hej Astrid!
   Torkmedel använder du för inomhusmålning,den hjälper till att få färgen att torka snabbare. Håll dig till rekommenderad mängd som är 1% av färgmängden, tar du mer riskerar du att få ett flammigt resultat. Blanda inte heller torkmedel i de grå nyanserna för att undvika flammighet. Det är inget man måste ha i, men du vinner lite på torktiderna, mellan 1/2 till 1 dygn per strykning.

 40. Hej!
  Jag målade en ventil-lucka med outspädd järnmönja. Det har gått några dagar, och luckan är fortfarande klibbig. Om det inte torkar, hur löser jag järnmönjan så att jag kan börja om?

  Mycket tacksam för svar.

  Mårten

  • Hej Mårten!
   Troligtvis skulle det kunna vara så att du har målat för tjockt. Samma regel gäller för målning med järnmönja som med annan linoljefärg, d.v.s. så tunt det bara går, två till tre strykningar. Den kommer att torka ändå men det kan ta sin goda tid.

 41. Hej!
  Vi renoverar köket och ska måla köksstommar, luckor och panel med linoljefärg. Jag funderar hur det är med linoljefärg vid graviditet? Första strykningen som ska göras med balsamterpentin är ju inte lämplig vid graviditet. Men hur är det med den rena linoljefärgen? Funderar på om zinkoxiden kan vara skadlig för foster?

  • Hej Theres!
   Balsamterpentin kan vara lite skarpt men om ni ser till att ha bra luftgenomsläpp när ni målar så är det ingen fara att vistas i rummet när färgen torkat. Zinkoxiden är med i färgen i pigmentform och har därför små möjligheter att sprida sig i luften, det hade varit en annan sak om du skulle röra ner pigmenten själv så att de hade kunnat damma. Du kan välja att inte ha med balsamterpentin i första strykningen och istället spä färgen med kokt linolja. Du får räkna med en lite längre torktid men slipper å andra sidan den starka doften!

 42. Hej.
  Läste just på ottossons hemsida att de rekommenderar att tillsätta extra torkmedel vid målning inomhus. Spelar detta bara roll för torktiden eller har det någon annan betydelse?
  Vi vill helst undvika balsamterpentin (och lacknafta). Vad anser ni om att måla första strykningen med extra linolja tillsatt till färgen?

 43. Hej!
  Har köpt ottosons linoljefärg, ljusgrå som jag ska måla köksluckor med. Jag har provamålat en hylla, den blev lite ”randig”, antar att jag hade för mycket färg då penseldragen syns?
  Hur gör jag för att få så släta luckor som möjligt? Finns det någon pensel som är särskilt bra som du kan rekommendera?
  En till fråga, på köksluckorna ska jag spackla igen hål efter gamla handtag, måste jag ha spackel för oljefärg eller kan jag ha vanligt snickerispackel? Jag tänker mig att jag målartvättar luckorna, slipar lätt, spacklar, slipar spackel jämnt och målartvätt igen och sedan måla, har jag tänkt rätt? Tacksam för svar!

  • Hej Sara! När man målar med linoljefärg blir kommer det att synas ränder och precis som du skriver ska man ha så lite färg det bara är möjligt på penseln för att få ett så tunt lager som möjligt. Då torkar färgen fortare och sluresultatet blir bättre. För att minska märkena efter panseldragen kan du gå över ytan med en torr moddlare för varje yta och jämna ut. Den är en bred och platt pensel som du hittar i vårt sortiment. För linoljefärg är det naturborstpenslar som gäller.
   När det gäller spacklingen är det bra om du förseglar där du har spacklat med schellack. Annars riskerar färgen att suga ojämnt eftersom oljan i färgen går djupare in i krita, som en del sorters spackel innehåller, än i trä. Lycka till!

 44. Hej!
  Vi har möbler i pinjeträ, matbord, stolar, skänk, soffbord, skrivbord, som är vaxade i en honungsfärg. Möblerna är ca 15 år gamla och vi har endast lagt på ny vax på matbord och soffbord ( senaste gången för kanske 4-5 år sedan). Behöver jag slipa innan jag kan måla med linoljefärg? Skulle vilja ha en grå ton på bordsytor där man kan se träets ådring och vit täckande färg på resten, är detta möjligt?
  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning Anna

  • Hej Anna! För bästa resultat är det bra om du slipar rent träet innan du målar. Om du vill ha mer av en lasyr i den grå kulören kan du spä ut linoljefärgen med linolja och på det viset få en tunnare färg som inte täcker helt.

 45. Hej till Er alla. Jag tänker åla en vägg. Den är tidigare målad med linolja. jag har en vattenbaserad färg. Kan jag måla med den efter att jag tvättat väggen.
  Staffan N

  • Hej Staffan! Det beror helt på vad det är för slags vägg du ska måla och vad du ska använda för slags färg men för linoljefärgens del är det inga problem. Jag skulle höra med stället där du har köpt den vattenbaserade färgen vad de säger om den och vilka underlag de rekommenderar att måla den på.

 46. Hej!

  Jag har en gammal bil som jag tänkte förlänga livet på ytterligare några år. Har blivit rådd att använda mig av rå linolja till underredet istället för konventionellt rostskyddsmedel. Har ingen möjlighet att spruta på det utan tänkte penselmåla hela underredet. Har hört att rå linolja både har en bättre ”krypande” effekt samt att den råa linoljans molekyler är avsevärt mycket mindre än var ex vanligt rostskyddsmedel har och därför kan tränga djupare in i karossen.

  Mina två frågor är – hur lång torktid kan jag förvänta nu vintertid när den relativa fuktigheten i luften är som lägst på hela året? Vilket borde påskynda torktiden.

  Samt – går det att efterstryka med vanligt konventionellt bitumenbaserat rostskyddsmedel typ Dinitrol/Tektyl efter någon månad utan att detta löser upp linoljan?

  Mvh

  • Hej Videofotografen!
   Mina kunskaper om bilar är väldigt begränsade men om jag ser till att du tänker behandla en metall så skulle jag råda dig att låta linoljan torka in under 3-4 dagar inomhus. När det gäller frågan om Tektyl så kan jag inte svara med säkerhet men det är risk att lösningsmedel i rostskyddsmassan löser upp linoljan. Prova på någon annan metalldel innan du provar direkt på bilen så att du ser vad som händer både med torktid och tillsammans med övriga kemikalier.

 47. Hej!

  Vi skulle vilja byta ut våra laminatbänkskivor till träskivor målade med linoljefärg. Funkar det med linojefärg på bänkskivor och är det något speciellt vi bör tänka på? Skall bänkskivorna helst vara helt obehandlade eller kan de vara oljade?

  Tack på förhand!
  Anna

  • Hej Anna,
   Linoljefärg på bänkskivor (i kök) är ingen bra idé. Fett löser upp linoljefärgen och så mycket fläckar och slitage det blir på en bänkskiva står linoljefärgen inte emot. Färg på bänkskivor överhuvudtaget är väldigt känsligt.
   Ett alternativ är att betsa obehandlade bänkskivor och sedan olja in dem ordentligt med bänkskiveolja eller hårdolja.

   Ska du ha bänkskivorna någon annanstans, t.ex på ett förvaringsskåp i vardagsrummet går det däremot utmärkt med linoljefärg.

 48. Hej!

  Vi har köpt begagnade fönster som är målade med vattenbaserad färg. Går det bra att måla linoljefärg direkt på? Eller hur bör man gå tillväga för bästa resultat?

  Tack!

  • Hej Emma! Jag skulle rekommendera dig att skrapa av den gamla färgen innan du målar med linoljefärg. Dels för att inte råka ut för att färgen under inte sitter lika bra och dels för att du missar alla goda saker som linoljefärgen gör med virket i fönsterbågen eftersom den inte kan komma igenom om det ligger en annan färg i vägen. En vattenbaserad färg innehåller ofta plast och den stoppar upp för träet att andas och riskerar binda fukt i träet. Skrapar du fönsterna rena får du också en ordentlig inblick i hur träet under färgen mår och om något behöver åtgärdas innan du målar nytt. Lycka till!

 49. Hej
  Jag har målat ett golv första strykningen med linoljefärg. Men nu känner jag att jag inte är helt nöjd med kulören. Är de möjligt att måla nästa strykning i en annan kulör?

  • Hej Oscar!
   Linoljefärg har en bra täckförmåga, så om du målar de två återstående strykningarna i en annan nyans bör det täcka. Tänk bara på att när golvet slits kommer den understa kulören framträda. Men det kan vara en vacker effekt!

 50. %-angivelserna – gäller det vikt eller volym eller spelar det ingen roll?
  Jag tycker det verkar enklare att använda våg för att slippa spill och kladd.
  Skillnaden mellan linolja och färg är väl nästan försumbar, men risken är väl att det blir för stor andel terpentin om procenten är angiven för volym.

  • Hej Ola!
   Procentangivelserna vi har använt gäller volym. Det stämmer nog bra som du skriver att det inte spelar så stor roll när det gäller färgen men balsamterpentinen är betydligt lättare.

 51. Hej
  Håller på att tillverka en flaggstång av sen vuxen gran och behöver råd vad gäller målning. Har gjort ett antal flaggstänger tidigare och målat dom enl färg butikens anvisningar med reultat att dom ruttnat efter bara ett par år. Är nu less på detta och tänkte prova med linolja o linoljefärg.
  Då jag är helt novis på detta skulle jag vara tacksam för förslag vad jag skall beställa

  • Hej Peter!
   Den kulör som heter vit titan/zink är vad man brukar kalla en obruten vit eller högvit. För grundfärgen behöver du balsamterpentin och rå linolja (35% färg, 50% rå linolja och 15% balsamterpentin). Andra och tredja strykningen kan du måla med med outspädd färg. Resultatet när du är klar med alla strykningar blir en halvblank glans. Vill du ha ett lite blankare slutresultat kan du få detta genom att blanda ca 10% linoljelack i slutstrykningsfärgen. Lycka till och tänk på att hålla torktiderna!

 52. Hej!
  Vi råkade måla med linolja utspädd m balsamterpentin på redan målad yta (målat med linoljefärg efter konstens alla regler). Anledningen till målningen var att vi skulle byta kulör på fönsterbågarna. Resultatet blev en yta som ser ut som om den hade mässlingen. Full med små hål/blåsor.Hur gör vi för att rädda detta?

  • Hej Ulrika! Oj, det var tråkigt, det låter som att det på något sätt kommit in fukt under färgen som bildar de här blåsorna. Mitt tips är att skrapa av färgen, det behöver inte bli helt trärent men den bubbliga färgen måste bort för att ni ska få ett jämnt resultat med den nya färgen. Om ni har några fönster kvar som ni inte hunnit stryka med linolja-balsamterpentinblandningen räcker det att bara tvätta bågarna med milt såpvatten innan målning.

 53. Hej! Jag tänkte måla några föremål av oglaserat lergods med linoljefärg. Det finns speciell ”krukfärg” vilket verkar vara linojefärg fast då bara i passande kulörer. Men jag funderar på att använda er istället.
  Tror ni att det funkar? Och kan jag påskynda torkningen av sådana små föremål genom att tex. torka dem i en ugn på 75 grader?

 54. Hej!
  Jag har kommit över ett träskåp som är oljat (troligtvis med vanlig olja då de som hade skåpet innan hade börjat målat det vitt och det hade inte börjat ”koka” i färgen.

  Jag skulle nu vilja få det blått, gärna så att träet syns igenom lite, kan man få det med linoljefärg?

  Skåpet är ju nu också delvis renslipat, behöver jag olja de ytorna innan jag använder linoljefärg? Och med vad i så fall? Eller ska jag slipa rent hela skåpet?

  Ser fram mot ett svar från er!
  / Sandra

  • Hej Sandra!
   Om du vill att träets ådring och struktur ska lysa igenom bör du måla med en lasyrfärg, om det är linoljefärg du vill använda dig av så kan du spä ut den med kokt linolja tills du tycker att den är tillräckligt tunn. Där får du prova dig fram på en annan bit trä eller någonstans som inte kommer att synas.Eftersom du vill att underlaget ska lysa igenom behöver det vara renslipat. Du kan välja att olja en gång med kokt linolja innan målning om träet verkar torrt så att det mättas lite och därmed suger åt sig lasyren jämnt.Lycka till!

 55. Hej,

  vi håller på att måla våra innerdörrar med linoljefärg. Eftersom dörrarna är original från 20-talet finns där en och annan skada som vi spacklat i med oljespackel. Vi är nu inne på andra strykningen och på några ställen slår spacklet igenom. Kan det vara så att vi behöver mätta spacklet med lite extra linolja innan slutstrykning eller hur kommer vi runt detta problem?

  • Hej Anna!
   Det stämmer som du skriver, att det är för att spacklet suger åt sig oljan som fläckarna uppstår. Det kan vara bra att stryka schellack över de ställen du satt spackel för att försegla dem. För att få bäst effekt skulle det ha gjorts innan målningen men det är alltid lätt att vara efterklok. Du kan ändå prova att lägga ett tunt lager schellack på fläckarna. För att få ett jämnt slutresultat hade jag strukit ytterligare en strykning utöver slutstrykningen så att inte schellacken i sin tur lyser igenom.

 56. Går det att måla med linoljefärg på plywood och på frigolit? Med frigolit menar jag Töreboda EPS kupor till bina.

  • Hej Kristina!
   När det gäller frigolit hade jag provmålat på en liten yta för att se så att färgen fäster ordentligt, jag har tyvärr ingen erfarenhet av att måla linoljefärg på just detta material. När det gäller plywood fäster färgen utan problem. Ett eventuellt problem kan vara att äldre lim och plaster i kombination med linoljefärgen utsöndrar emissioner som inte är så hälsosamma att andas in i en inomhusmiljö. Utomhus är ju inte detta något du behöver tänka på.

 57. Hej!
  Har tagit bort en vägg i stugan och har då fått två olika trägolv. Det ena är målat ljust grått (minst 10 år gammalt som stått oeldat på vintern – inga flagor, troligen linoljefärg). Det andra är lackat och träfärgat, ganska mörkt. Till råga på allt ligger en helt ny bräda i skarven där väggen stod. Kan jag stryka med linoljefärg på allt? Kommer jag att få en jämn glans? Hur gör jag?
  Älskar att måla med linoljefärg!

  • Hej Ulla-Britt!
   Vill du vara helt säker på att du får precis samma glans på båda ytorna skulle jag rekommendera dig att slipa ner golven så att du får bort den gamla ytbehandlingen. Samtidigt skriver du att det är i en stuga golvet finns och då kan det kanske vara skönt att hålla en lägre ambitionsnivå, för varje strykning kommer ju resultatet att bli jämnare om du vill hålla dig till att bara måla.

 58. Hej
  Jag har målat med vit linoljefärg på olika material, både förut målade men även obehandlade ytor överallt i ett gammalt kök. Inuti skåp o lådor var det obehandlat trä. Tyvärr gulnar färgen både i stommen och i lådorna men även på väggarna i köket där det sitter ny pärlspont. Har även målat kattvinden för att få den härliga lukt o glans som linoljan ger och det gulnar givetvis även där. Kan jag måla en gång till med lite mer svart i färgen (Ottosons vita gräddton)för att undvika att det blir gult eller vad ska jag ta mig till ???
  Häls Lena M

 59. Hej Byggfabriken!
  Jag har köpt ett fint gammalt hus, hallen har ett relativt nylagt klinkergolv som har golvvärme. Onödigt att riva ut men tråkigt i utseende.
  Går golvet att måla med linoljefärg? Slitaget är ju ganska stort i en hall men jag är beredd på att bättra på då och då:)
  Med vänlig hälsning, Anna

 60. Såg ett vackert ommålat stall till bostad där de anger att de använt högblank vit linolja till snickerier , golv o tak.Stämmer det.Nu spekulant på vacker gård där jag funderar på att göra likadant!

  • Ja, vit högblank linoljefärg passar riktigt fint i ett gammalt stall!

 61. Finns det möjlighet att köpa er linoljefärg i andra kulörer än de som finns listade på hemsidan? Jag skulle vilja ha en pastelligt ljusgrön färg till barnmöbler jag ska måla. Tack på förhand!

  • Hej!
   Det finns möjlighet att specialbeställa kulörer i våra butiker!

 62. hej! jag har ett torp från slutet 1800 med pärlspont i köket. Tror att pärlsponten och även luckor och foder är målat med ngn typ av vanlig lackfärg eller vattenlöslig färg för trä. Tänker mig att måla om i sommar, och undrar om jag kan måla direkt på sponten, eller om jag måste skrapa rent innan jag målar med linoljefärg? antar även att linoljefärg är den riktiga färgen att använda i mitt gamla kök?
  tack!

  • Om färgen är i bra skick och inte flagar går det bra att måla över med linoljefärg. Annars är det bästa sättet att få bort färgen att använda varmluftspistol.

 63. Köket är målat med linoljefärg av ett proffs. Det är dock mycket svårt att göra runt särskilt runt handtagen/knopparna som uppenbarligen exponeras frekvent för fingrarna. Vad är det bästa approachen att göra rent köksluckorna särskilt då runt knopparna? Målat med mellanljus grå färg

  • Hej Anders!
   Det bästa att rengöra med är diskmedel och vatten på skursvamp! Det löser upp smutsen utan att lösa upp färgen.

 64. Hej!
  Vi har byggt ett trästaket som vi har grundmålat med vattenbaserad grundfärg. Vi funderar på att täckmåla med linoljefärg. Är det möjligt?

  Mvh, Kristina

  • Hej Kristina,
   Visst är dem möjligt att slutmåla med linoljefärg! Tyvärr får man inte riktigt den rötskyddande verkan som bara linoljefärg hade haft.

 65. Hej! Min sommarstuga är måla med linolja senaste gången är 2 år sedan. Nu vill jag måla om set till vit, det är brunt idag. Kan jag bara måla om det eller kommer färgen inte att fästa pga av att det nyligen är ommålat? Är linolja täkande eller krävs det många stryk för att det bruna inte skall lysa igenom ?

  Mvh Martin

 66. Hejsan vi har beställt ett pärlspontkök i mdf som endast är grundmålat/ lackat med vanlig oljefärg. Undrar om jag kan färdigmåla det med linoljefärg?

 67. Hej Erika,
  Det verkar som att du har målat för tjocka lager. Linoljefärgen ska målas mycket tunnt, i princip så att penseln är helt torr innan du doppar den igen.
  Låt sidan med tjock färg få härda i 7-8 veckor, sen kan du slipa lite lätt och måla ett slutligt tunnt lager.

 68. Hej,
  Jag håller på att måla en nytillverkad ytterdörr med linoljefärg. Efter att ha målat två lager på ena sidan så konstaterade en bekant att det blev väldigt många och djupa penseldrag, vilket han hade helt rätt i. Det har dessutom blivit ganska olika i glansighet. Vissa ställen är glansiga och vissa matta. Försökte slipa lite på färgen (svårt att slipa bort, dessutom så var färgen fortfarande lite känslig på vissa ställen där det inte torkat ordentligt) och målade ytterligare en gång men det blev inte mycket bättre. jag har hållit en temperatur på ca 18 grader. Kan det bero på att jag har målat för tjocka lager. Jag visste inte heller att man kunde späda färgen. På andra sidan har jag bytt pensel (hade en i naturborst från början nu en lite billigare men också den av bra kvalitet) och spädde färgen ca 7 procent. Jag försöker också måla tunnare. Den sidan har faktiskt blivit bättre, har dock bara målat en gång än så länge. Finns det någon räddning för den första sidan, kan jag göra något så att den bli mindre flammig? Penseldragen antar jag att jag får leva med.

  Tack på förhand!
  Vänliga Hälsningar
  Erika

 69. Hej! Som några ovan frågat så ska jag måla om funkiskök och då även köksstomnar och luckor. Det jag undrar är om det går att spruta ut färgen såsom luckorna blivit sprutlackerade eller om det går använda ngn form av roller? Eller är det pensel som gäller?

  • Hej!
   Linoljefärgen blir bäst pensellmålad, och ska strykas tunnt!

 70. Jag har köpt ett vackert torp från 1904.
  1. Fasanden är struken med järnvitriol som är snyggt men bryter ner träet, går det att behandla fasaden med rå linolja som skydd?
  2. Har en massa spegeldörrar och fina gamla fönster som måste renoveras men vet inte om dom är målade med linoljefärg eller modern färg. Kan man måla tidigare lackade (oljebaserade el vattenbaserade el vattenbaserad oljefärg) med linoljefärg och hur vet man vad dom målat med innan, kan man testa på nåt sätt?
  3. Jag ska måla väggarna med er väggfärg Auro, kan man blanda fram fler kulörer än de ni har på hemsidan tex om man vill ha en ljusare blå, kan man blanda blått o vitt?
  4. Vad är skiljer dessa linoljefärger:
  VIT GRUNDFÄRG – grundfärg bara till grundning?
  VIT TITAN/ZINK – vitast?
  ZINKVIT ???
  vilken brukar man använda till gamla spegeldörrar o fönster?
  5. Ska slipa gamla slitna golv och vill ha dom vitade sen, vilket är enklaste sättet, ska avsluta med hårdvaxolja som skydd.
  Tackar ödmjukast

 71. Jag har köpt ett vackert torp från 1904.
  1. Fasanden är struken med järnvitriol som är snyggt men bryter ner träet, går det att behandla fasaden med rå linolja som skydd?
  2. Har en massa spegeldörrar och fina gamla fönster som måste renoveras men vet inte om dom är målade med linoljefärg eller modern färg. Kan man måla tidigare lackade (oljebaserade el vattenbaserade el vattenbaserad oljefärg) med linoljefärg och hur vet man vad dom målat med innan, kan man testa på nåt sätt?
  3. Jag ska måla väggarna med er väggfärg Auro, kan man blanda fram fler kulörer än de ni har på hemsidan tex om man vill ha en ljusare blå, kan man blanda blått o vitt?
  4. Vad är skiljer dessa linoljefärger:
  VIT GRUNDFÄRG – grundfärg bara till grundning?
  VIT TITAN/ZINK – vitast?
  ZINKVIT ???
  vilken brukar man använda till gamla spegeldörrar o fönster?
  5. Ska slipa gamla slitna golv och vill ha dom vitade sen, vilket är enklaste sättet, ska avsluta med hårdvaxolja som skydd.
  Tackar ödmjukast

  Högvit linoljefärg. Läs mer »
  PRIS 260 KR/STANTAL Köp

 72. Hej
  Jag vill måla våra golv vita och undrar hur de ska förbehandlas och hur man målar med linoljefärgen? Det är furugolv som vitlutats, vitoljats och vitsåpats med FAXE innan. Ska de rengöras först? Ska man späda färgen eller grunda före målning och hur många lager och vilka verktyg behövs och ur gör man?
  Med vänlig hälsning Carolin

 73. Jag undrar om linoljefärg är totalt täckande eller om man kan se träets ådring? Tänkte ev använda linoljefärg för att få en litet äldre look. Kan det anses tidstypiskt för ett 30-tals kök?

  Kajsa

 74. Jag har målat vår furutrappa med vit linoljefärg i två lager. Tanken är att jag ska måla ett lager till.
  Det jag ser nu när det gått en tid är att färgen har antagit en gulaktig ton.
  Vad beror det på?

 75. Hej! Jag har ett lackat furukök från 70-talet i hälsingegård samt tak av samma stil. Vill nu måla med linoljefärg. Hur gör jag med kvistarna, måste jag shellacka dessa före eller behövs detta inte när det redan är lackat? Gäller det annars som ovan att man tvättar, ruggar ytan före och stryker tunt två gånger? Vilken brytning kan passa om jag vill ha en antikvit/ljusgrå ton?
  Med vänlig hälsning Anna

  • Hej Anna,
   Du behöver schellacka kvistarna, de har en enastående förmåga att tränga igenom lack. I övrigt har du tänkt helt rätt.
   Jag skulle rekommendera vit gräddton som har en vacker neutral lätt varmgrå ton. Vill du ha den vitare kan du späda med vit/titan zink.

 76. Pingback: Tips för utomhusmålning! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 77. Hej.
  Jag har ett lackat grangolv i mitt vardagsrum som jag funderar på att måla vitt med linoljefärg, behöver jag slipa golvet först?

  • Hej Alex,
   Tvätta golvet med målartvätt och slipa av lite lätt för hand (för att matta ner ytan lite) så går det bra att måla med linoljefärg.

 78. Hej.
  Behöver måla en fasad, nu målad med oljefärg som släpper rätt lätt. Måste jag skrapa bort precis allt, eller låta det som sitter fast vara kvar? Behöver jag grundolja först för att sedan gå på med grundmåling, mellanstrykning och efterstrykning?

  • Hej Johanna!
   Det är inte så lätt att svara på utan att ha sett fasaden.
   Det bästa är förstås att skrapa bort alla färg, om det inte är så mycket går det bra med en bra vass färgskrapa med långt handtag eller varmluftspistol. Vill du inte det går det att lämna kvar hårt sittande färg.
   Sen rekommenderar jag målning i två omgångar, grundmålning och ett tunnt lager täckmålning. Behövs det, stryker man även ett tredje lager.
   /Josefin

 79. Jag vill måla köksbänkskivorna i järnoxidsvart linoljefärg. Det kommer vara helt nya bänkskivor. Vilket trä borde jag ha? Och hur tåligt är det med linolja i ett kök (en hel del vatten och annan smuts)?

 80. Hej!

  Vi ska beställa en parytterdörr till vårt hus och funderar på att antingen beställa den helt obehandlad alternativt grundmålad (då blir den dock inte grundmålad med linolja och balsamterpentin). Vad tror ni är att föredra?

  Beroende på vilket alternativ vi väljer – hur ska vi gå tillväga? Vad skiljer målning av dörrar jämfört med annat furu utomhus? Behöver dörren behandlas på något sätt efter det sista lagret linoljefärg?

 81. Hej,
  Vi har köpt ett äldre hus från 1909. Innedörrarna är ej orginal men vi funderar på att måla dem med linoljefärg för att få en äldre känsla. Dörrarna är nu klarlackad furu som gulnat något. Måste man slipa bort lacken innan man kan måla med linoljefärg?

  • Hej Linda,
   Det går bra att måla med linoljefärg på en lackad yta, oavsett om det är vatten- eller lösningsmedelsbunden färg under.

   Sa bara till att tvätta av ytan och matta ner den lite med sandpapper först för bättre fäste.

   Och jag måste poängtera en gång till: Måla linoljefärgen TUNNT! Linoljefärg är en linoljebas mättad med pigment, så den täcker otroligt bra. Den ska inte målas så att den flyter ihop, som en vanlig lackfärg, utan strykas ut tills penseln är nästan torr.
   En liter linoljefärg ska räcka länge…

   Hoppas det blir fint!

 82. Pingback: Renovera hemma; Måla utan lösningmedel och plast. | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 83. Pingback: Måla spegeldörrar | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 84. Hej!
  Går det att måla med linolje färg på gipsskiva?
  /Anna-Lena

  • Hej Anna-Lena!
   Linoljefärg används normalt inte till väggytor (förutom träpanel), eftersom det kan vara svårt att då få en jämn glans på färgen. Olika puts, spackel, gipskivor med mera suger olika mycket olja, och det är lätt att det blir flammigt. Vill man ändå måla på gipsskiva så går det, men man bör se till att underlaget först är jämnspacklat med en fint spackel, och för att förhindra att det suger mer i skarvar och partier med tjockare spackel kan det vara bra att spärra hela ytan med schellack eller en spärrgrund innan målning. Vill man ha en matt färg späder man färgen med terpentin eller tillsätter matteringsmedel, vill man ha en blankare färg tillsätter man lite mer kokt linolja.

 85. Jag vill måla om panel och lister med linoljefärg. De är tidigare målade med linoljefärg som nu har gulnat. Måste man man även då renskrapa ytan innan eller går det att måla ovanpå?

 86. Hej! Jag undrar ungefär hur många kvadrat 1 liter linoljefärg räcker till? Vi ska målat ett furugolv, behöver man behandla kvistarna innan? Dessutom funderar vi på att måla 2 ytterdörrar. Hur är det med linoljefärg jämfört med modern utefärg? Ger de ett likvärdigt skydd?

  • Hej! 1 liter linoljefärg räcker till ca 25 kvadratmeter golv, en strykning. Du bör måla 3 strykningar, i väldigt tunna lager.
   Kvistarna behöver schellackeras ordentligt innan, även om det är ett gammalt golv.

   En modern utefärg kan inte mäta sig med en traditionell linoljefärg vad gäller skydd och hållbarhet i längden.
   Målar du bara med linoljefärg behöver du aldrig skrapa rent dörren igen när du ska måla om den, utan du bara lägger ett nytt uppfräschande lager när det gamla mattats ner.

 87. Glömde ju fråga om det är något särskilt jag ska tänkta på utöver att golvet ska vara torrt och rent, att schellakera kvistarna och att måla mycket tunnt.

  Gerda

 88. Jag vill gärna måla mitt köksgolv med linolja i en vit eller annan ljus kulör samt fris i avvikande kulör för att ”plocka upp” den fris av brädor som finns framför diskbänken, vilket tror betyder att det tidigare har varit en öppen spis där (?). Vore tacksam för förslag på golvkulörer som harmonierar med den ”Kittvita” som jag just har använt till köksluckorna.

  Tack på förhand.

  Gerda.

  • Hej!
   den Kittvita är aningens gul i tonen, därför tror jag det hade varit fint med en ljust grågrön brytning på golvet. Vill du ha det mer vitt föreslår jag en vit gräddton.
   En fris i mörkare kulör kan få golvet att kännas mindre, kanske är det bättre att måla in brädorna där antagligen vedspisen stått i samma färg!

 89. Hej Petronella!
  Linoljefärgen är lätt att måla med och lättskött. Ett fel som en del gör är dock att måla färgen för tjockt, Den ska målas i tunna, tunna lager för att få den bästa ytan. Linoljefärg är mycket pigmentrik, därför täcker även tunna lager bra.

  Ska du måla inomhus med linoljefärg tycker jag att det ska målas på renskrapat trä. Ska du måla snickerier inomhus som varit målade tidigare rekomenderar jag istället ekologisk lackfärg i stället för linoljefärg. Det passar också bättre in i tiden, 50-talsköken var oftare målade med alkydoljefärg som var det nya på 40- 50-talet, men de moderna alkydfärgerna är fulla med lösningsmedel och kemikalier.

  Alternativet är alltså ekologisk lackfärg som finns i vårt sortiment. Det är en vattenlöslig färg baserad på naturliga oljor, helt utan lösningsmedel eller plaster. Den har ganska lång torktid, vilket innebär att den är lätt att stryka ut.

  Gör så här:
  Tvätta av ytorna med målartvätt, nuförtiden finns det sådan som inte behöver sköljas av efteråt. Skrapa bort löst sittande färg och slipa till och spackla ojämnheter. Slipa alla ytor lätt med fint sandpapper (ca 120 korn).
  Nu kan du börja måla. Måla 2-3 tunna lager färg, låt torka två dygn mellan varje strykning. Klart!
  Färgen blir jättefin och luktar inte.
  Lackfärgen finns i halvblank och blank i vårt sortiment: http://bit.ly/jdTDj9
  /Josefin

 90. Jag vill måla om ett originalkök från 50-talet med linoljefärg. Det är ganska slarvigt målat med någon modern vattenbaserad lackfärg skulle jag tro. Måste man ta bort all färg innan man målar med linoljefärg?
  Och hur lättskött är det – jag har hört folk som klagat på att köksluckor målade med linoljefärg är svåra att rengöra, trots att de gjort enligt konstens alla regler?

  • Jag målade faktiskt en farstukvist med linoljefärg, den var tidigare målad med någon latexfärg som blivit väldigt fult smutsad. Skrapade bara loss på några ställen där den släppt, och det gick väldigt bra och blev snyggt!

  • Ja du måste ta bort all gammal plast(?)färg innan du målar med linoljefärg. Annars kommer den troligen att släppa. Underarbetet är jätteviktigt (: Satsa på en blankare linoljefärg, den går att torka av. Som det stod ovan, addera Ottossons linoljelack eller lacka efteråt. Det går ju att lacka målade golv som exempel. Folk som klagar över det är nog inte byggnadsvårdare eller helt enkelt vana vid sämre produkter. Linoljefärg är det bästa du kan välja 😀 Lycka till!