Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar ekologisk väggfärg Färg & Ytbehandling Renovering

Måla med Auro ekologisk väggfärg

Allt fler börjar upptäcka den naturliga väggfärgen som ett alternativ till vattenbaserad plastfärg på väggar och tak i hemmet. Orsaken kan kanske vara de larmrapporter som kommit på senare år om de gifter och tillsatsmedel som plastfärgen avger och som kan vara farlig för vår hälsa (om det kan du läsa mer här>>), men det finns än fler anledningar att välja ekologisk väggfärg.

Vår väggfärg från Auro är en helt organisk färg fri från petrokemiska produkter. Den ger en matt yta som är avtorkningsbar, och färgen har ett djup som går långt bortom platsfärgens stängda yta. Lite svårt att förklara hur, ett rum målat med Auro-färgen ger helt enkelt en annan känsla, fast färgen är slät och matt. Ljus som reflekteras t.ex., ger olika nyanser och lyster i färgen beroende på hur ljuset faller. Färgen är också diffusionsöppen, det vill säga att färgen ”andas”, är genomsläpplig för luft och fuktvandring.

Hur målar man då med Auro vägg- och takfärg? Jo, så här:

Rent principiellt har all målning fyra faser för att uppnå bästa möjliga resultat: reparation och rengöring av ytan, grundmålning samt två slutstrykningar.

Trots att det är enkelt att måla är det viktigt att följa anvisningarna för ett lyckat resultat då färgen har andra egenskaper än standardfärg . Främst gäller det att inte måla för tjocka skikt samt att i de fall man har underliggande ytskikt i bestående av syntetiska material, se till att dessa skikt inte påverkar den nya färgen negativt. Det gör du främst genom att förlänga torktiden och därmed undvika att emitteringen påverkar det nya färgskiktet. Läs följande innan du sätter igång ditt måleriprojekt.

  • Se till att ytorna är rena och torra. Lösa partiklar borstas bort. Tvätta ned gammal limfärg med tvättsvamp och vatten. Tvätta fett- och sotbelagda ytor med målartvätt. Skrapa bort löst sittande färg och spackla eventuella ojämnheter. Låt spacklet genomhärda och slipa för en jämn yta.
  • Börja med att sparmåla hörn och kanter med en mindre pensel, måla en bit i taget. Måla sedan stora ytor med en roller. Måla vått i vått, dvs fortsätt att måla hela väggen till du är klar, pausa först vid naturliga brytpunkter så som ett hörn.
  • Stryk ut färgen jämnt över ytan, låt inte färgen ligga i tjocka sjok, då kan den krackelera när den torkar. Tänk på att färgen sällan täcker vid första strykningen. För inte på för mycket färg på väggen, använd färgtråg för att ej få för mycket färg på rollern.
  • Håll torktiderna, vänta minst 4-6 timmar till nästa strykning. Låg temperatur och hög luftfuktighet kan i vissa fall fördröja torktiden.
  • Var även noga med torktider för underliggande material innan du målar. Spacklade ytor ska vara genomhärdade. Nyputsade ytor ska härda i minst 6 veckor (6 månader för traditionellt kalkbruk).

Måla på puts, bredspacklade väggar, gips eller betong.

Dessa ytor är oftast kraftigt eller oregelbundet sugande underlag, vilket innebär att grundning alltid är att rekommendera för att undvika ojämn insugning och onödig förbrukning av väggfärg och på så vis få ett bra resultat.

1. Späd ut Putsgrundering 301 med lika delar vatten. Rolla eller pensla på grunderingen på väggen. Applicera grunderingen tunt så väggen suger åt sig den (tryck ut vätskan från roller så pass mycket att det inte rinner av vid applicering). Låt torka i minst 4-6 timmar.

2. Måla med väggfärgen. Låt torka minst 4-6 timmar.

3. Måla en, eventuellt två strykningar till, beroende på färgens kulör och underlaget. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Måla på redan målad yta:

Auros väggfärger kan målas på tidigare målade ytor, dock om det är en s.k. plastfärg blir väggen inte diffusionsöppen, men man erhåller alla de andra fördelarna med en naturfärg.

1. Tvätta/torka av ytan med en lösning av såpa och vatten, använd gärna den gröna sidan av en kökssvamp så att du samtidigt ruggar upp ytan lite. Eftertorka med en ren, fuktig trasa och låt torka.

2. Eftersom ytan redan är grunderad i form av den gamla färgen målas väggen direkt med väggfärgen. Låt torka.

3. Måla en, eventuellt två strykningar till, beroende på färgens kulör och underlaget. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Färgen torkar normalt på cirka 4-6 timmar och är avtorkningsbar efter ett par dygn då härdning har skett.

Måla på tapet:

Det är viktigt att tapeten har bra vidhäftning i väggen. Har den släppt i kanterna går det att limma fast dessa. Provmåla först en yta, om tapeten bubblar sig och börjar släppa behöver du ta ner hela tapeten. Om tapeten är intakt går det bra att måla direkt på tapeten utifrån de steg som beskrivs under Måla på redan målad yta.

 

Så där ja! Svårare än såhär är det inte att få en inomhusmiljö som inte avger några farliga kemikalier genom väggarna.

Och snyggt blir det också!

Åtgången är cirka 9 m2 per liter färg. Färgen håller i cirka ett år i oöppnad förpackning. Tvätta penslar och verktyg med vatten och eventuellt såpa.

Färgskala och provburkar

Vi har tagit fram Byggfabrikens egen färgskala för Auro ekologisk väggfärg. Färgskalan har hämtat sin inspiration från gamla tiders kulörer och här hittar du kulörer som passar i såväl gammaldags som moderna miljöer. Vi har dessutom tagit fram 120 ml provburkar av dessa kulörer som du kan köpa med dig hem och se hur kulören passar i just ditt rum!

Läs mer om färgtyper här>>

Auros väggfärg 321 är certifierat VOC-fri.

Spara

Spara

Spara

Spara