Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Funkis Kakel Kök Snickerier Stilhistoria Stilhistoria – 50- & 60-tal Stilhistoria – Funkis Stilhistoria – Kök

Kök: Funkis – Stilhistoria

Funkisköken är själva startskottet för folkhemmets praktiska kök. Nu kan man tänka att även ett vackert sekelskiftes- eller tjugotalskök kan vara praktiskt förstås, men det var med funkisen som bänkhöjder, rörelsemönster, förvaringslösningar och hjälpmedel på allvar letade sig in i var mans bostad, praktiska anpassningar som också avspeglar sig på de sekelskiftes-, tjugotals- och lantkök vi bygger idag.

Med funktionalismen i slutet av 1920-talet introducerades en helt ny stil och standard. Köken skulle vara rena, enkla och praktiska. Det betyder inte att de saknade detaljer. Tvärtom var detaljarbetet noga men diskret; väl avvägda proportioner, geometriska former och ljusets speglingar i släta ytor skapade en vacker helhet.

Köken planerades för att underlätta köksarbetet så mycket som möjligt. Ett typiskt funkiskök på 1930- och 1940-talet hade en spis framför murstocken utan överskåp. På väggen satt en klotlampa med porslinshållare för belysning och matoset vädrades ut genom skorstenens ventilgaller, ibland med en på ventilen påmonterad fläkt. Sedan följde en bänk med vask och förvaringsskåp och lådor. Överskåpen gick ända upp till taket men varierades med en undre skåpsrad med lägre och grundare luckor, alternativt en rad med skjutluckor.

Funkiskök med sneda skåp Funkiskök med sneda skåp

Fram mot femtiotalet blev hela snedställda överskåp vanligt, och fram på 60-talet var det hela raka skåp som gällde.
De släta överfalsade luckorna hade inga spegelramar, utan en mjukt rundad eller fasad profil som gav ett mycket tunnt och diskret uttryck. Som knoppar användes så kallade ”snabelbeslag” en skåpregel med fjädrande handtag, knoppar med enkla former, och lådhandtag i plåt. De praktiska redalådorna, förvaringslådor i glas för torrvaror som salt och mjöl var populära praktiska inslag.

På våra kökssidor kan du läsa om Byggfabrikens måttbyggda funkiskök, och hur du går tillväga för att få ditt eget måttbyggda kök i originalstil och originalkvalitet som följer husets stil.

Spara

Spara

Spara

Spara