Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Funkis Kök Snickerier Stilhistoria Stilhistoria – 50- & 60-tal Stilhistoria – Funkis Stilhistoria – Kök

Kök: Funkis – Stilhistoria

Funkisköken är själva startskottet för folkhemmets praktiska kök. Nu kan man tänka att även ett vackert sekelskiftes- eller tjugotalskök kan vara praktiskt förstås, men det var med funkisen som bänkhöjder, rörelsemönster, förvaringslösningar och hjälpmedel på allvar letade sig in i var mans bostad, praktiska anpassningar som också avspeglar sig på de sekelskiftes-, tjugotals- och lantkök vi bygger idag.

Med funktionalismen i slutet av 1920-talet introducerades en helt ny stil och standard. Köken skulle vara rena, enkla och praktiska. Det betyder inte att de saknade detaljer. Tvärtom var detaljarbetet noga men diskret; väl avvägda proportioner, geometriska former och ljusets speglingar i släta ytor skapade en vacker helhet.

Köken planerades för att underlätta köksarbetet så mycket som möjligt. Ett typiskt funkiskök på 1930- och 1940-talet hade en spis framför murstocken utan överskåp. På väggen satt en klotlampa med porslinshållare för belysning och matoset vädrades ut genom skorstenens ventilgaller, ibland med en på ventilen påmonterad fläkt. Sedan följde en bänk med vask och förvaringsskåp och lådor. Överskåpen gick ända upp till taket men varierades med en undre skåpsrad med lägre och grundare luckor, alternativt en rad med skjutluckor.

Funkiskök med sneda skåp Funkiskök med sneda skåp

Fram mot femtiotalet blev hela snedställda överskåp vanligt, och fram på 60-talet var det hela raka skåp som gällde.
De släta överfalsade luckorna hade inga spegelramar, utan en mjukt rundad eller fasad profil som gav ett mycket tunnt och diskret uttryck. Som knoppar användes så kallade ”snabelbeslag” en skåpregel med fjädrande handtag, knoppar med enkla former, och lådhandtag i plåt. De praktiska redalådorna, förvaringslådor i glas för torrvaror som salt och mjöl var populära praktiska inslag.

På våra kökssidor kan du läsa om Byggfabrikens måttbyggda funkiskök, och hur du går tillväga för att få ditt eget måttbyggda kök i originalstil och originalkvalitet som följer husets stil.

Spara

Spara

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer till Kök: Funkis – Stilhistoria

 1. Jag har ett kök från 50-talet som jag vill måla om luckorna på. Är det ok att lämna in luckorna på sprutmålning eller bör de strykas med pensel om man vill bevara tidstypisk stil? Är det någon speciell typ av färg man bör använda?

  • Hej Malin!
   Kök från 50-talet är vanligtvis penselmålade med linoljefärg men mot 60-talet började det förekomma mer och mer av sprutmålade luckor i takt med att plastfärgen vann mark. Linoljefärg hittar du i vårt sortiment. Om du väljer att sprutmåla, tänk då på att välja en plastfri snickerifärg så att du får en yta som slits på ett snyggt sätt.

 2. Hej,

  Är det möjligt att få information om vilken färgkod är det på de ljusgröna köksluckorna på er hemsida? Otroligt fina.

 3. Var hittar jag en diskbänk som passar i mitt kök med original skåp från 1940-talet. (Det är liksom hål i avloppet från baljan som jag tror är svårt att laga.)

 4. Hej! Vi skall snart få ett platsbyggd funkiskök som vi skall måla själva. Har små barn och är själv ganska bra på att smutsa ner i köket. Är linoljefärg ett bra alternativ om man vill ha luckor som går att torka av enkelt eller bör vi överväga ett annat alternativ?

  • Hej Elin!
   Linoljefärgens fördelar är att den har bra vidhäftningsförmåga som gör att den inte lossnar och flagar, och eftersom den ska målas så tunt som möjligt kan du alltid stryka på ett nytt lager när barnen har blivit äldre. Färgen ger ett halvmatt resultat men går bra att torka av med vatten och diskmedel.

  • Hej Elin!
   Linoljefärg målade man mycket snickeririer/fönster med förr. Tror dock att funkisköket, om ni vill ha en tidsenlig look bäst målas med en vattenbaserad lackfärg. Enklare att hålla rent, samt torkar snabbare än oljefärg. Lackfärg finns i glansen från helmatt till högblank. Glöm inte att grundmåla trät med snickerigrund först. En lätt avslitning emellan strykningarna ger en slät yta!
   Lycka till!
   Mvh Maud- Maudesty måleri & finsnickeri AB

 5. Hej,

  vi ska renovera vårt kök som är från 1936. Nästan allt ska renoveras så jag skulle uppskatta lite tips från er. Köksluckorna ska målas om, köksbänk ska bytas och det ska kaklas.
  Nu undrar jag vilken färg på luckorna ni rekommenderar och kan jag ha jade grön kakel? För övrigt kommer vårt kyl/frys, fläkt och ugn vara creme färgade. Sedan undrar jag vad jag ska ha för köksbänk, var det vanligt med marmor då?

  mvh
  Asrin

  • Hej Asrin!
   År 1936 är tätt efter funkisens intåg i stilhistorien så på sina ställen kan en del rester från 20-talet leva kvar i original med mjuka pasteller och marmor. Alla byggherrar föll inte genast in i hyllningskören av funkisen utan höll fast vid 20-talets ideal, men i de allra flesta större städer dominerade funkisen nu helt. Vanliga kulörer på köksluckor var då ljusgrå, grön (se t.ex. ljus oliv och degebergagrön bland våra linoljefärger) och vit. För kakel är det kvadratiska, vita plattor satta i raka förband med mörkgrå fog som ersatt de flesta andra kulörer för ett tag framöver. Även marmorn har ersatts av den praktiska diskbänken i rostfritt stål med eventuella kompletterande arbetsytor med laminatskiva med mönster som det klassiska virrvarr.

 6. Hej, jag undrar vad det är för fabrikat/tillverkare på den långa rostfria köksbänken på översta bilden?

 7. Hej, vi ska lämna in våra köksluckor för ugnslackering. Vilken glans var vanligast att ha på luckorna på 60-talet?

  Mvh
  Tina

  • Hej Tina!

   På 60-talet började ju plastfärgerna så smått sitt intåg i de svenska hemmen men linoljefärgen hade ännu inte helt mist sin mark. Linoljefärg ger ett halvblankt resultat när den är nymålad och mattas sedan av mot ett mer halvmatt utseende med tiden. Så om det är luckor i ett klassiskt funkiskök skulle jag rekommendera en halvmatt glans.

 8. Hej!
  Vi ska måla köksluckorna i vårt nya kök. De övre luckorna kommer att vara oljad teak, men resten var tänkt att vara vitt. Men exakt vilken brytning är frågan. Kaklet kommer att vara vitt med antracit-fog. Golvet ek och väggarna är ljust gråa (har itne tillgång till färgkod just nu). Vad tycker ni, samma färg på luckor som stommar? Vilken brytning skulle ni välja?

  • Hej Maria!
   Stilhistoriskt så förekommer det ofta att man målade stommen i en kulör och luckorna i en annan men även att man höll båda i samma. Rent tycke och smakmässigt så kanske det ger ett lite rörigt intryck med olika kulör på stomme och luckor eftersom ni även har överskåpen i en annan ”kulör”. Om du vill hålla dig till funkis i originalstil så bör du inte bryta den vita kulören alltför mycket utan hålla det ganska nära obruten vit.

 9. Hej, jag undrar vilken typ av bänkskivor, utöver diskbänk, som användes i 30-tals kök.

  • Kalksten och marmor var vanliga material på bänkskivor, så småningom kom Perstorps laminatbänkskivor att bli populära i funkiskök.

 10. Hej!
  Jag har ett orginalkök från 39 som gjort sitt. Rummet är fyrkantigt och rymligt vilket ju är ganska ovanligt. Skulle det fungera, stilmässigt, att sätta i ert 20-talskök, tycker ni?
  mvh Paulina
  ps. behöver ni ett kök för foto och dyl, har ni ett här!

  • Lite sent svar kanske..

   På vilket sätt har originalköket ”gjort sitt”? Jag kan rekommendera att ta dit en bra snickare som kan titta på det, oftast är originalköken från denna tid av brutalt bra kvalitet, och håller hur länge som helst. Det kan behövas målas om, lagas gångjärn, beslag etc, men stommarna brukar kanonfint. Dessutom höjder det värdet på fastigheten att ha kvar originalsnickerier.

   Sen kan man också vilja modernisera, jag renoverade ett 40-talskök genom att höja upp bänkarna till modern höjd och byta till nya marmorbänkskivor, det blev superfint och de som köpte lägenheten sen älskade det också.

   Frågan är också vilket år huset är ifrån? Om huset är från -39 blir det ju helt fel att sätta in ett 20-talskök.

 11. Hej! Hur ligger ni i pris jämfört med Kvänum? Mvh Karin

 12. Hello,
  Great shop with a lot of nice hardware for our kitchen renovation.
  Do you guys know what kind of counter top material kitchens in the 1920s usually had? Wood? Stone?

  Thanks
  Alfons

  • Hi Alfons!
   I think that stone was the most common material for the 1920’ies countertops.

 13. Hej,
  I vårt hus från 1926 är lister och dörrar (4 speglar och ganla trycken)brunlaserade. Är detta original eller har någon tidigare ägare gjort detta senare? Vi funderar på att måla för att få ljusare inne, men vill ju inte förstöra om det är ursprungligt. Det verkar vara målat i brun ådring.

 14. Hej Olle!
  Skåpen med dragskivorna brukar vara så finurligt konstruerade, att spåret för luckan i stommens överkant är djupare än det nedre.
  Man ska därför kunna lyfta luckan uppåt och på så sätt lyfta ur den ut det nedre spåret, och med en lätt vinkling kunna lyfta ur luckan!
  /Josefin

 15. Hej
  Har ett snedskåp med dragskivor som jag skall måla om och flytta. Kan man ta bort dragskivorna? Jag har försök med ringa våld. Är det med list man kan ta bort dem.

  Tack snälla Ni om ni har ett tips.

  Olle

 16. Hej!
  Jag vill ha en kökslukan på storlek ca 95 cm bered och 47 cm höjd .
  Hur mycken kostar den?
  Ni kan nå mig via telefon 0704954723
  Mvh
  Kyan

 17. Hej Jag har en fråga om ni kan ta på er att renovera ett 1930 tals funkis kök. Det som behöver göras är några nya skåp, ett par luckor samt att höja (skarva i) så att bänkskivan kommer upp på en ergonomisk nivå?

  • Hej Anders,
   Tyvärr bygger vi bara nya kök, har ingen möjlighet att göra en köksrenovering. Men det finns massor med duktiga snickare där ute som säkert kan hjälpa dig!