Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Arkitekturhistoria Funkis Kakel Kakel och klinker

Grönt som i funkis

Grönt är skönt, blått är flott… Funkistidens byggnader och interiörer förknippas oftast med strama former och en strikt svart-vit färgskala. Kanske är det de svartvita bilderna från tiden kring trettiotalet som bär del av skulden, för faktum är att funkisstilen innehåller en hel del färg, i form av pastellfärger. De välformade men subtila detaljerna och geometriska ytorna målades förutom i vitt i milda pastellfärger; gult, rosa, aprikost, men framför allt: grönt!

Funkisgrönt är variationer på en mild grågrön ton, som påminner om ärgad koppar. Koppar var för den delen också populärt som material till balkonger och takdetaljer, gärna i kombination med fönsterkarmar, räcken och andra trädetaljer i teak eller ek.

Även i badrummen var grönt en favoritfärg, som gärna piggade upp i något mer påkostade badrum än massbostädernas ganska utrymmessnåla standard med svart-vita golvplattor och vitt kakel. Standarddispositionen i många lägenheter var en toalett mittemot ett handfat och ett inkaklat badkar i fonden. Kanske var det en enkel lyx att, för dem som hade en liten extra slant, istället pigga upp standarden med ett pastellfärgat kakel.

Skulle man verkligen lyxa till det beställde man även färgat sanitetsporslin, en trend som började redan med Art Deco på 10-talet och följde med långt in i 70-talet då brunt och oliv dominerade.

Grönt kakel fogas traditionellt med ljus fog, till skillnad från vitt kakel där den mörka fogen dominerar funkisstilen. I vårt sortiment har vi flera gröna kulörer att välja på och även den klassiska matta, släta svart-vita klinkern.

Spara

Spara

Spara