Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Funkis Stilhistoria Stilhistoria – Funkis

Funkis – stilhistoria

WC med klinker funkis, grönt kakel och kromade vattenrörFunkiskök i Södra Ängby

Under 1930-talet blev funktionalismen det rådande gestaltningsidealet. Den nya tidens samhälle skulle kläs i en egen stildräkt. Funktionalismen hade föregåtts av flera decenniers diskussion om vilket formspråk som skulle användas i det moderna samhället. Mot slutet av 1920-talet hade ett nytt, internationellt gestaltningsideal utvecklats och det genomsyrade såväl byggnader och trädgårdar, som möbler, husgeråd och textilier. Funktionalismen bejakade de möjligheter som gavs med nya byggtekniker och material. Det skulle synas att man nu byggde på ett annat sätt än tidigare. Armerad betong möjliggjorde mer öppna fasader och mer varierade planlösningar, liksom djärvare former på både vertikala och horisontella ytor. Andra nya material var masonit och rostfritt stål.

En annat, betydelsefullt karaktärsdrag var avståndstagandet från onödiga och påklistrade ornament. Nu skulle man förlita sig på byggnadsmaterialens inneboende egenskaper. Utsmyckningar som stuckatur, kraftigt profilerade snickerier och avbildande mönster, till exempel klassicerande snickeridetaljer eller växtornamentik, var näst intill bannlysta.

Trots avståndstagandet från ornamenten, ville man naturligtvis dekorera. Genom att lägga extra stor omsorg på utformningen av byggnadselementen, fick funktionalismen sitt sparsmakade och balanserade formspråk. Varje detalj och yta detaljstuderades till sin yttersta fulländning. Entrédörrar, smidesräcken, rumsproportioner, ljusknappar, materialmöten, färgytor och trädgårdsväxter – allt skärskådades, för att på bästa sätt bära fram den egna inneboende skönheten, var och en för sig och tillsammans som en helhet.

Redan i slutet av 1920-talet hade funktionalismen etablerat sig i Sverige, men presenterades på bred front för svenskarna under sommaren 1930 genom Stockholmsutställningen på Djurgården i Stockholm. Där visades villor och lägenheter, möbler och porslin, liksom bilar och maskiner. Efter den sommaren var funktionalismen en realitet för svenska folket. De första åren var de funktionalistiska idealen stränga och dogmatiska, för att mot slutet av 1930-talet mjukas upp och försiktigt förses med ornament, till exempel i form av mjukare former på snickerier och smide samt svagt skönjbara geometriska mönster i gardiner och tapeter.

Kök
Ett typiskt funkiskök har släta luckor med en lätt rundad profil. Luckorna är överfalsade, vilket innebär att bara ca en tredjedel av luckans tjocklek är synlig utifrån. Detta ger en lätt och tunn känsla. Jämför med infällda luckor där luckan ligger i liv med kökets front, eller utanpåliggande luckor där hela luckan sitter utanpå kökskåpen.

Funkisköket är praktiskt och har mycket förvaring och fiffiga lösningar. Med funkisköket kom t.ex. de så kallade ”reda”-lådorna, glaslådor för förvaring av torrvaror och kryddor som sitter i en egen liten hylla under överskåpen. Funkisöverskåp har ofta djupskillnader i den över och den undre raden, de undre är grundare för lättare åtkomst.

I senfunkis är det också vanligt med ”sneda” överskåp, skåp som är djupare överst än nederst. Dessa skåp har skjutluckor som löper i ett spår i stommen.

Bad
Enkla badrum med inbyggt badkar och spegelskåp i plåt. Vitt kakel på vägg och svart/vittrutigt på golvet, men även grönt och andra pastellfärger förkommer.

Beslag
Beslag och detaljer är enkla och avskalade. Det betyder inte att detaljrikedom saknas. En vacker form skapas medvetet med linjespel och propotioner, det som verkar självklart är genomtänkt och arbetat till perfektion.Vi har många klassiska funkis-beslag i vårt sortiment. De ”snabel”-formade skåpsbeslagen t.ex var vanliga i många funkiskök. Andra klassiker är dörrhandtagen med bakelithylsa, saturnuslampan och våra nyframtagna förnicklade funkis-skåpbeslag som finns både runda och rektangulära.

Bilder på Flickr taggade ”Funktionalism”:

[miniflickr tags=”funktionalism” per_page=”18″ ]

Fler bilder på Flickr>>

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer till Funkis – stilhistoria

 1. Hej!
  Jag undrar precis som en av de nedanståenden frågorna: vilken typ av golvlister användes på funkistiden? Jag har precis flyttat in i en lägenhet från 1937, och vill dra in och dölja el i lister, men vill fortfarande bevara funkiskänslan.

  • Hej Cecilia!
   Funkisens intåg i stilhistorien är inte helt konsekvent och enhetligt geografiskt, många arkitekter och byggherrar blandande tidigt in funkiselement i sinarkitektur, andra senare. Men generellt kan man säga att det gick alltmer mot mindre och färre profilering och mjuka övergångar men fortfarande relativt höga sådana, ca 100-120 mm. Ser dina lister ut så kan de mycket väl vara originalen som sitter kvar.

 2. Hur såg det ut med takrosetter på 30-talet, förekom det? Vi har en lägenhet byggd -34, omkring 270cm i takhöjd. Tycker det är fint med takrosetter men är osäker på om det passar hos oss. Vad tror ni?

  • Hej Angelica!
   För hus från just i början på 30-talet kan det skifta mycket kring hur mycket funktionalismen slagit igenom som byggnadsstil. Det skiljer sig mycket åt både geografiskt och mellan olika byggherrar och arkitekter, det förekom att man behöll element som ornament och annan utsmyckning och inkorporerade i den nya stilen allt eftersom. Enklare takrosetter med raka kanter och geometriska former förekommer en hel del. De bästa svaren får du om du studerar husets övriga karaktär, du kanske kan ta reda på om någon granne i huset har kvar fler originaldelar i sin lägenhet eller om du kan ta reda på byggherrens eller arkitektens namn och titta på fler hus de kan ha gjort. Lycka till!

 3. Hej,
  Jag undrar om det under denna tidsperiod även kunde förekomma pastellfärger på kaklet? Vi funderar på att sätta en ljus gråturkos platta 15*15 över diskbänk i vårt funkiskök med vita luckor byggt 1949.
  Har ni något bra boktips på kakel i kök under denna period?

  • Hej Helene!

   För ett kök byggt 1949 är det nästan enbart kvadratiska, vita plattor satta i raka vinklar som gäller, så det är en aning sent för pastell om du vill följa helt precis. I annat fall håller du dig inom ramarna för funkis i stort med storleken på plattan.

 4. Hej!

  Vad hade man för golvlister under funkis-tiden?

 5. Hej!
  Vi ska fräscha till en lägenhet byggd 1945.
  Originalskåp finns kvar, både i kök och hall.
  Vi ska lacka om luckorna i köket och sätta kakel
  (idag är det en variant med tunna skivor längs
  väggen/diskvänken). Undrar vilket kakel (färg och storlek) som var vanligt då och även färg på luckor?

  Sen undrar vi om golv till sovrummen. Idag är det en typ av plast(?)matta som liknar trä som börjar gå sönder.
  Hade man någon typ av heltäckningsmatta på 40- och 50-talet?

  Tack, hoppas ni kan hjälpa till!

  Hälsningar
  Lisa

  • Hej Lisa! Lite sent, men här kommer det! Jag skulle rekommendera vanligt vitt fieldtile-kakel i köket, det var vanligast på den tiden. Luckorna var antagligen milt pastellfärgade, kanske en grön eller gul ton skulle passa.
   Det låter som att det är linoleummattor i sovrummen. Det är ett naturmaterial som kan torka ut och gå sönder med tiden om man inte sköter det. Lägg t.ex ett nytt linoleumgolv (ej plast eller annat giftigt material!). Heltäckningsmatta var inte så vanligt, men en naturmaterialheltäckningsmatta av tex. sisal hade passat fint om ni vill ha ett lite mjukare golv.
   /Josefin