Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Arkitekturhistoria Dörrhandtag

Ett dörrhandtag värdigt en Gropius

En av arkitekturhistoriens största namn är upphovsman till ett av våra finaste dörrhandtag, trycket ”Gropius”. Dörrhandtaget ritades av Walter Gropius, grundaren av den berömda Bauhausskolan, tillsammans med arkitekten Adolf Meyer för skolästfabriken Fagus Werk; en modernistisk fabriksdröm i tegel, glas och stål.

Dörrhandtaget har en typisk modernistisk utformning. Ett cylindriskt grepp möter en fyrkantig arm i vinkel mot en slät, kvadratisk rosett, helt i linje med Bauhausestetikens geometriska blandningar, se t.ex skolans affisch nedan. Handtaget tillverkas i mässing och finns i obehandlat eller förnicklat utförande. Detta och våra andra modernistiska dörrhandtag passar utmärkt för ytterdörrar i moderna hus eller funkishus.

Handtaget, som är daterat 1923, kom även att pryda dörrarna i Bauhauskolans egna byggnader i Dessau. Läs mer om Bauhaus på Bauhaus-arkivets hemsida.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer till Ett dörrhandtag värdigt en Gropius

  1. Kul att hitta Byggfabriken på nätet. Jag var på jakt efter kunskap om ”carlit”. Namnet/ortdet finns ingjutet i rosett och nyckelbricka till handtag jag köpt på antikvitetshandel i Köpenhamn för ca 30 år sedan. Nu skall jag montera dom i ett par innerdörra men vill rengöra dom först. Själva handtaget är dock svarvat trä. Vad rengör man med om det är gammal färg som ska bort?

    • Hej Thorulf!
      Kul att du hittat hit! Tyvärr har jag inte någon kunskap om carlit men för att få bort färgen kan du använd linsåpa. För metallbeslag fungerar det bäst att lägga den i blöt så släpper det mesta över natten men för trä kan den behandligen bli väl tuff. Prova att skrubba med linsåpa och se om det släpper!