Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Dörrhandtag

Dörrhandtag i originalstil – utan avkall på säkerheten

Ytterdörr med tvåfunktionslås och trycke "posthorn".Dubbeldörrar med kammartrycke

Dörrhandtaget till ytterdörren är en del av ett trapphus karaktär och precis som dörrarnas utseende, ringklockor och brevinkast, ska de passa in i husets stil. Tyvärr har många entreér och trapphus förvanskats genom åren, då det inte funnits originalhandtag att få tag på vid byte, eller för att det har behövts säkrare lås. På Byggfabriken vill vi återuppta produktionen av byggnadsdetaljer i originalstil, vackra detaljer som fungerar än idag. När det gäller dörrhandtag till ytterdörrar fick vi vara lite kreativa och modifiera en originalmodells långskylt för att passa moderna tiders tvåfunktionslås. Så nu går det både att ha ett stilenligt dörrhandtag OCH ett säkert lås.

För några år sedan fick vi ett uppdrag av en byggherre som renoverade en större fastighet på Birger Jarlsgatan i Stockholm; ett hus med ett trettiotal lägenheter totalrenoverades och återställdes så långt som möjligt i sitt vackra originalskick. Dörrhandtagen till ytterdörrarna var en modell som var vanlig i liknade hus från samma tid, men som inte längre fanns i produktion. Dessutom fanns ett krav på att dörrarna skulle ha säkerhetslås, sk. tvåfunktionslås, vilket då var omöjligt att kombinera med ett traditionellt dörrhandtag med långskylt, eftersom låscylindern för ett säkerhetslås är större än gammal standard (långskylten är alltså den avlånga metallskylt som skruvas på dörren och omger låscylindern). Vi tog upp produktionen av husets originalhandtag, dörrhandtaget Birger Jarl. Dessutom skapade vi, med originallångskyltarna som förlaga, dörrhandtag Birger Jarl med nyckelskylt för tvåfunktionslås. Dörrhandtaget finns sedan dess i vårt sortiment och långskylten går även att kombinera med andra tidstypiska dörrhandtag i vårt sortiment, t.ex. stora Mellby eller Posthorn. Vi har dessutom tagit fram ett dörrhandtag för tvåfunktionslås som passar mer moderna funktionalistiska byggnader; dörrhandtaget Lewerentz.

Att ha ett bra och säkert lås till ytterdörren känns inte bara tryggt, det krävs också från försäkringsbolagets sida om något skulle hända. Rekommenderade lås från försäkringsbolagen är sjutillhållarlås, cylinderlås och tvåfunktionslås, även kallat säkerhetslås. Tvåfunktionslåset fungerar som så, att när man låser låset med nyckel från utsidan, går låset inte att öppna inifrån med insidans vred. Det innebär att någon som tagit sig in en annan väg inte kan ta sig ut genom dörren. När man kommit hem och låst dörren från insidan med vredet går dörren dock att låsa upp med vred vilket gör att man inte kan råka ”låsa sig inne”.

Själva innanmätet, tvåfunktionslåset, inhandlas hos – och monteras av – din lokala låssmed.

Spara