Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Dörrhandtag

Dörrhandtag i originalstil -utan avkall på säkerheten

Ytterdörr med tvåfunktionslås och trycke "posthorn".Dubbeldörrar med kammartrycke

Dörrhandtaget till ytterdörren är en del av ett trapphus karaktär och precis som dörrarnas utseende, ringklockor och brevinkast, ska de passa in i husets stil. Tyvärr har många entreér och trapphus förvanskats genom åren, då det inte funnits originalhandtag att få tag på vid byte, eller för att det har behövts säkrare lås. På Byggfabriken vill vi återuppta produktionen av byggnadsdetaljer i originalstil, vackra detaljer som fungerar än idag. När det gäller dörrhandtag till ytterdörrar fick vi vara lite kreativa och modifiera en originalmodells långskylt för att passa moderna tiders tvåfunktionslås. Så nu går det både att ha ett stilenligt dörrhandtag OCH ett säkert lås.

För några år sedan fick vi ett uppdrag av en byggherre som renoverade en större fastighet på Birger Jarlsgatan i Stockholm; ett hus med ett trettiotal lägenheter totalrenoverades och återställdes så långt som möjligt i sitt vackra originalskick. Dörrhandtagen till ytterdörrarna var en modell som var vanlig i liknade hus från samma tid, men som inte längre fanns i produktion. Dessutom fanns ett krav på att dörrarna skulle ha säkerhetslås, sk. tvåfunktionslås, vilket då var omöjligt att kombinera med ett traditionellt dörrhandtag med långskylt, eftersom låscylindern för ett säkerhetslås är större än gammal standard (långskylten är alltså den avlånga metallskylt som skruvas på dörren och omger låscylindern). Vi tog upp produktionen av husets originalhandtag, dörrhandtaget Birger Jarl. Dessutom skapade vi, med originallångskyltarna som förlaga, dörrhandtag Birger Jarl med nyckelskylt för tvåfunktionslås. Dörrhandtaget finns sedan dess i vårt sortiment och långskylten går även att kombinera med andra tidstypiska dörrhandtag i vårt sortiment, t.ex. stora Mellby eller Posthorn. Vi har dessutom tagit fram ett dörrhandtag för tvåfunktionslås som passar mer moderna funktionalistiska byggnader; dörrhandtaget Lewerentz.

Att ha ett bra och säkert lås till ytterdörren känns inte bara tryggt, det krävs också från försäkringsbolagets sida om något skulle hända. Rekommenderade lås från försäkringsbolagen är sjutillhållarlås, cylinderlås och tvåfunktionslås, även kallat säkerhetslås. Tvåfunktionslåset fungerar som så, att när man låser låset med nyckel från utsidan, går låset inte att öppna inifrån med insidans vred. Det innebär att någon som tagit sig in en annan väg inte kan ta sig ut genom dörren. När man kommit hem och låst dörren från insidan med vredet går dörren dock att låsa upp med vred vilket gör att man inte kan råka ”låsa sig inne”.

Själva innanmätet, tvåfunktionslåset, inhandlas hos – och monteras av – din lokala låssmed.

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer till Dörrhandtag i originalstil -utan avkall på säkerheten

 1. Hej!
  Vi bor i en villa som byggdes 1959 som byggdes till under 70-talet. Vi har vita ytterdörrar och funderar på handtag med detaljer i svart alternativt helsvart. Vad kan ni rekommendera?

 2. Jag har ett hus från 1928. Huset har ljus träfasad och rött tegeltak med gröna fönster och dörrar. Vad för trycke/dörrhandtag tycker ni passar ytterdörren (en pardörr), en enkel källardörr, en altandörr och en balkongdörr?
  /Hanna

  • Hej Hanna,
   För en ytterdörr skulle jag rekommendera dig att titta på de dörrhandtag som kallas trycke Jugend. De finns i två storlekar och i mässing eller förnicklad mässing.

 3. Hej, De renoverar trapphuset i vårt hus och kommer nu att måla våra dubbeldörrar (ytterdörren till lägenheten) i ådermålad ek. Vi kommer att få en namnskylt som är av borstad mässing. Huset är från 1890, så sekelskifte. Vad skall jag ha som är tidsenligt och passar in?

  mvh Niklas

 4. Hej, vilket slags handtag passar till ytterdörr på gatuhus byggt mitten av 1800-talet? Låsbrickan ska helst sitta under handtaget, som ju var vanligt då. Hoppas på en lösning där man kan montera ett godkänt lås samman med handtaget. Mvh kristina

 5. Menar alltså att allt sitter ihop ibett stycke.

  • Hej Peter!
   I nuläget har vi inga handtag med lås i ett stycke, utan man får sätta ett lås över eller under handtaget.
   Hälsningar
   Josefin, Byggfabriken

 6. Hej,
  Jag söker efter balkong-dörrhandtag med nyckellåsning i äldre stil.hat ni sådant?
  Idag sitter alltså en vanlig modern lösning.
  Mvh Peter

 7. Fråga angående dörrhandtag till ytterdörr:
  Vi har en nytillverkad yterdörr i sekelskeiftesstil, inåtgåedne pardörr med smårutor på den övre dredjedelen, på vår veranda. Huset är byggt i början av 1800-talet men verandan är tillbygd vid sekelskiftet 1800-1900. Vilken typ av trycke bör vi välja?
  Tacksam för förslag och bild/bilder.
  Ewa

  • Hej Ewa! Det låter som att ett kammartrycke är den bästa lösningen för er dörr: http://bit.ly/eJxcML
   Kammartrycket är sent 1800-tal/sekelskifte, och är ganska litet, vilket gör att det passar bra just till en fönsterdörr. Kammartrycket ser du också på bilden uppe till höger i den här artikeln.
   /Josefin, Byggfabriken

 8. Vi har ett hus som är byggt tidigt 1920-tal. Rött tegel och en del ornamentering vid takutsprång och likn. Ytterdörren är en nyare tjock spegeldörr. Har nog varit dubbedörrar tidigare. Vad för ytterdörrshandtag är rätt stil till vår dörr?

  • Jag skulle rekommendera ‘Trycke Posthorn’ Som du ser på ytterdörren här ovan. Vill du ha ett lite mindre ornamenterat trycke är ‘Birger Jarl’ lämpligt. Båda finns med nyckelskylt för tvåfunktionslås.