Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bakelit Dörrhandtag Funkis

Dörrhandtag – Funkis

På Byggfabriken har vi en stor samling s.k. priskuranter, en äldre benämning som motsvarar våra dagars katalog eller prislista. Förr fanns det gott om tillverkare av beslag, dörrhandtag och andra järnhandelsvaror runt om i Sverige, och samma modell kunde med små variationer tillverkas av flera olika tillverkare.

En sådan tillverkare var Fixfabriken i Göteborg, som tillverkade de spanjoletthandtag man ofta såg och ser på fönster och balkongdörrar. Bildena ovan är från Fixfabrikens katalog från 1946, och visar typiska spanjoletthandtag i förnicklad funkismodell. Fixfabriken är i dag en del av låsföretaget Assa Abloy, som fortfarande tillverkar dörrbeslag, men nu av mer modernt snitt.

Andra priskuranter med liknade modeller är t.ex. KF’s ”Järnvaruavdelningens normalsortiment” från 1947, en typisk järnhandelskatalog med ett brett sortiment av krokar, beslag, handtag, spisar, ventiler och annat som hörde den klassiska järnhandeln till.

Eftersom de gamla klassiska funkisdörrhandtagen idag inte längre tillverkas av någon låsfabrik låter vi själva tillverka vår serie av funkisdörrhandtag. Som förlaga har vi utgått från de modeller som var vanligast på 20- 30- och 40-talet.

Våra funkisdörrhandtag finns i flera olika utföranden, för att man ska kunna hitta den variant som bäst stämmer med husets ursprung. Handtagen finns med bakelitgrepp i svart eller vitt, med eller utan ändknopp, i lackat trä eller teak eller med helt förnicklad hylsa. Dessutom finns det förutom modellerna med rund rosett och nyckelskylt alternativ mellan flera långskyltar i olika höjd och bredd, samt toalettvred. Alla modeller hittar du i vårt sortiment.
Dörrhandtag funkis med långskylt i förnicklad mässing och svartbetsat trägrepp.
Förnicklat spanjoletthandtag

Spara