Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling Kakel och klinker

Cementklinkers; Läggnings- och skötselanvisning.

Cementplattor i original från 1900-talets början
Byggfabrikens cementklinkers
tillverkas enligt samma metod som förr, med mönstergjutning i klassiska mönster. Plattan består av en 16-17 mm tjock cementbas, och en ca 3-4 mm tjock mönstergjutning av cement, marmorkross och pigment. Mönstret är genomgående i den tjocka slitytan, som tar flera hundra år att slita ner.

Cementplattan har en levande yta. Den bör impregneras och underhållas för att med åren få precis den härliga yta som man fortfarande kan se på de platser originalklinkers från svunna tider fortfarande ligger kvar; butikslokaler, hallar, trapphus, tågstationer och skolor.

Du hittar vårt sortiment av cementklinkers här>>

Läggningsanvisning för Byggfabriken cementklinker:

Cementklinkern gjuts för hand och uppvisar variationer. För att undvika eventuella problem med nyansskillnader, blanda plattor från olika paket och bränningar vid läggning. Nyansskillnader jämnar ut sig något vid ytbehandling och över tid. Saltutfällningar och små krackeleringar kan uppstå och hör till den rustika cementplattans natur.

Då cementklinkern kan variera i tjocklek, rekommenderas en grovtandad fixkam till applicering av fix (Minst 8mm kam). Vid läggning får man justera nivå och fogbredd för att kompensera eventuell skillnad på klinkerplattorna. Den porösa undersidan fuktas lätt med vatten innan sättning. Använd blomspruta. Släta underlag är en fördel då minsta höjdskillnad kan uppfattas som snubbelkant. Fogbredd på 1,5 – 2 mm är brukligt. Använd inte kakelkryss eller fogsnöre utan arbeta med linjer.

OBS! Vi rekommenderar ljusgrå eller mellangrå fog. Använd inte svart, antracit eller färgad fog då den kan missfärga plattorna. Normalflyt på fogmassan går bra. Man bör torka bort alla fogrester direkt efter fogning så att plattorna ej missfärgas. Foga i etapper med rengöring emellan. För att undvika problem med fog som ger missfärgning bör man fukta plattorna med rent vatten innan fogning, alternativt ytbehandla plattorna med klinker & stenimpregnering innan fogning.

Skärning av plattor görs med en vattensåg eller vinkelslip.

Ytbehandling och rengöring kan göras med olika metoder:

1. Byggfabriken Linsåpa 412-101. Ytbehandling med linsåpa är den enklaste och gör att plattorna åldras naturligt. Rengör golvet med rent vatten, så att plattorna är fuktiga inför nästa steg. Skura golvet med 50/50 linsåpa/vatten och svabba sedan bort överskottet. En god ytbehandling.
Använd Linsåpa och vatten vid städning. Konc. 1/50

2. Klinkerolja 410-461 samt hårdvax 415-102. Ytbehandling med Klinkerolja och vax innebär att plattorna får en djupare lyster, blankhet och en något mörkare färgton. Vita plattor blir aningen gulare. Prova på lös platta först. Klinkeroljan ger ett bra skydd mot fläckar och smuts. Två lager som poleras in i klinkern med bomullstrasor. Torka 1 dygn mellan lagren. För på oljan och låt den suga 5-10 minuter, torka bort överskottet och polera därefter med rena trasor. OBS ingen olja kvar på ytan är väldigt viktigt. När oljan har torkat efterbehandlas golvet med Auro Hårdvax, som poleras in. Ytan kan beträdas efter 24 timmar, men sluthärdar först efter 4 veckor. Tvätta skonsamt under denna tid. En mycket god behandling.

Observera att cementklinkers inte lämpar sig till våtutrymmen på grund av:
1. Plattans tjocklek och variation,
2. Kalkavfällningar från vatten kan vara svåra att få bort.

För att beställa cementklinkers kontaktar du någon av våra klinkersäljare via kakel.klinker@byggfabriken.com eller tel. 040-29 46 00.
Du kan få hjälp med att räkna ut hur mycket klinker du behöver till just ditt golv/mönster.

Leveranstiden för cementklinkers är ca 4-6 veckor.

Spara

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer till Cementklinkers; Läggnings- och skötselanvisning.

 1. Hej,
  En fundering ang cementklinkers, hur fungerar det med att lägga golvvärme under dessa? Något som direkt avråds eller är det något speciellt man skall tänka på? Vi skall ej ha det i badrum.
  Med vänlig hälsning,
  Celina

  • Hej Cecilia!

   Det går bra att lägga golvvärme under cementklinkern. Det enda vi avråder från är att lägga dem i våtrum eftersom ytan kan bli flammig i kombination med kalkhaltigt vatten.

 2. Hej, vi har ett hus med cementklinker i alla rum. I köket har det legat en plastmatta på klinkerplattorna och det verkar som att det väldigt kalkhaltiga vattnet läckt under mattan under lång tid. Hur går grovrengöring till? Det är dessutom rummet med de stiligaste plattorna, så vi vill gärna rädda dem! Harri

  • Hej Harri!

   Prova med linsåpa. Börja med en relativt mild lösning och se om det ger effekt. Öka annars stegvis och se om den kan få bukt med kalkfläckarna.

 3. Jag behandlade mina cementklinkers (marrokansk kakel) med linolja efter råd av han jag köpte kaklet av, men de fick ojämna stora gula fläckar. Jag har försökt skrubba bort detta med svinto (efter råd av försäljaren) men det blev inte bättre. Hur skulle jag kunna ta bort dessa linoljefläckar för att kunna börja om från början med rätt behandling?
  Tacksam för råd!

  • Hej Fernando! Eftersom vi inte säljer marockanskt kakel och jag inte vet vilken sorts linolja du har använt får du ta mina råd med en nypa salt. Men jag hade provat med linsåpa. Börja med en svag lösning och spä mindre efter hand om du inte ser någon skillnad.

 4. Hej! Hade precis tänkt köpa cementklinkers till vårt badrum, så svara gärna på Mattias fråga,

  Mvh Jenny

  • Hej Jenny,
   Som du ser i texten så rekommenderar vi inte cementklinkers till badrum, utan en tätare platta som våra ”Victorian Floor Tiles”.

 5. Hej!

  Jag har en fråga angående cementklinkers. Jag ser att ni ändrat i rekommendationerna, och skriver nu att :
  ”Observera att cementklinkers inte lämpar sig till våtutrymmen på grund av:
  1. Plattans tjocklek och variation,
  2. Kalkavfällningar från vatten kan vara svåra att få bort.”
  Det är en mycket bra kommentar. Tyvärr stod inte den när vi beställde badrumsgolv och diskuterade den med er för något år sedan. Då hade vi nog valt annorlunda.

  Nu har vi i alla fall detta badrumsgolv, och det är trots allt sjukt snyggt. Det har dock uppstått ett litet problem som jag hoppas kunna få råd om. Runt avloppsbrunnen går det gärna vatten ut i cementklinkersen. Alltså ovanför fuktspärren. Det gör att fukt vandrar in i de närmaste plattorna och sedan tränger upp på olika ställen, något som gör att plattorna börjar krackelera. Finns det något bra sätt att täta runt avloppsbrunnen så att detta inte händer?

  Med vänlig hälsning, Mattias

  • Hej Mattias,
   Det är lite svårt att svara på din fråga utan att veta precis hur det ser ut. Kontakta gärna vår klinkeravdelning med dina frågor så hoppas jag att de kan hjälpa dig. Du hittar namn och telefonnummer under ”kontakt”.

 6. Jag undrar om det är vansinne att lägga dessa cementplattor i ett badrum? Det jag isåfall tänker på är att lägga annat mer vattenresistent klinker i det direkta våtutrymmet som isåfall avgränsas, men toalett, handfat och en tvättmaskin kommer förmodligen stå på golvet. Fråga nummer två, kan man beställa andra klinker från er leverantör, genom er?

 7. …Fogbredd på 1,5 – 2 mm är brukligt. Använd inte kakelkryss eller fogsnöre utan arbeta med linjer.

  Jag undrar varför det inte är bra med 2 mm kryss. Är på det klara att det handlar om linjer och ritat linjer har jag gjort på det golv jag ska lägga. Använder jag däremot även kryssen blir ju linjerna ännu mer exakta… Eller? Vad är det jag inte förstår i er rekommendation?

  Med vänlig hälsning // Cissi

  • Hej Cissi!
   Anledningen att man inte ska använda kakelkryss är att man ska kunna justera plattan om den är lite ojämn. Sätter man kakelkryss är minsta justeringsmån kryssets storlek, och då är det risk att det blir lite stora fogar. En halv millimeter snett kanske inte verkar så mycket, men i ett helt rum kan det bli flera centimeter snett totalt.

 8. Pingback: Cementplattor; klassiker i trapphus, hallar och salar. - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen