Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Färg & Ytbehandling Kakel och klinker

Cementklinkers; Läggnings- och skötselanvisning.

Cementplattor i original från 1900-talets början
Byggfabrikens cementklinkers
tillverkas enligt samma metod som förr, med mönstergjutning i klassiska mönster. Plattan består av en 16-17 mm tjock cementbas, och en ca 3-4 mm tjock mönstergjutning av cement, marmorkross och pigment. Mönstret är genomgående i den tjocka slitytan, som tar flera hundra år att slita ner.

Cementplattan har en levande yta. Den bör impregneras och underhållas för att med åren få precis den härliga yta som man fortfarande kan se på de platser originalklinkers från svunna tider fortfarande ligger kvar; butikslokaler, hallar, trapphus, tågstationer och skolor.

Du hittar vårt sortiment av cementklinkers här>>

Läggningsanvisning för Byggfabriken cementklinker:

Cementklinkern gjuts för hand och uppvisar variationer. För att undvika eventuella problem med nyansskillnader, blanda plattor från olika paket och bränningar vid läggning. Nyansskillnader jämnar ut sig något vid ytbehandling och över tid. Saltutfällningar och små krackeleringar kan uppstå och hör till den rustika cementplattans natur.

Då cementklinkern kan variera i tjocklek, rekommenderas en grovtandad fixkam till applicering av fix (Minst 8mm kam). Vid läggning får man justera nivå och fogbredd för att kompensera eventuell skillnad på klinkerplattorna. Den porösa undersidan fuktas lätt med vatten innan sättning. Använd blomspruta. Släta underlag är en fördel då minsta höjdskillnad kan uppfattas som snubbelkant. Fogbredd på 1,5 – 2 mm är brukligt. Använd inte kakelkryss eller fogsnöre utan arbeta med linjer.

OBS! Vi rekommenderar ljusgrå eller mellangrå fog. Använd inte svart, antracit eller färgad fog då den kan missfärga plattorna. Normalflyt på fogmassan går bra. Man bör torka bort alla fogrester direkt efter fogning så att plattorna ej missfärgas. Foga i etapper med rengöring emellan. För att undvika problem med fog som ger missfärgning bör man fukta plattorna med rent vatten innan fogning, alternativt ytbehandla plattorna med klinker & stenimpregnering innan fogning.

Skärning av plattor görs med en vattensåg eller vinkelslip.

Ytbehandling och rengöring kan göras med olika metoder:

1. Byggfabriken Linsåpa 412-101. Ytbehandling med linsåpa är den enklaste och gör att plattorna åldras naturligt. Rengör golvet med rent vatten, så att plattorna är fuktiga inför nästa steg. Skura golvet med 50/50 linsåpa/vatten och svabba sedan bort överskottet. En god ytbehandling.
Använd Linsåpa och vatten vid städning. Konc. 1/50

2. Klinkerolja 410-461 samt hårdvax 415-102. Ytbehandling med Klinkerolja och vax innebär att plattorna får en djupare lyster, blankhet och en något mörkare färgton. Vita plattor blir aningen gulare. Prova på lös platta först. Klinkeroljan ger ett bra skydd mot fläckar och smuts. Två lager som poleras in i klinkern med bomullstrasor. Torka 1 dygn mellan lagren. För på oljan och låt den suga 5-10 minuter, torka bort överskottet och polera därefter med rena trasor. OBS ingen olja kvar på ytan är väldigt viktigt. När oljan har torkat efterbehandlas golvet med Auro Hårdvax, som poleras in. Ytan kan beträdas efter 24 timmar, men sluthärdar först efter 4 veckor. Tvätta skonsamt under denna tid. En mycket god behandling.

Observera att cementklinkers inte lämpar sig till våtutrymmen på grund av:
1. Plattans tjocklek och variation,
2. Kalkavfällningar från vatten kan vara svåra att få bort.

För att beställa cementklinkers kontaktar du någon av våra klinkersäljare via kakel.klinker@byggfabriken.com eller tel. 040-29 46 00.
Du kan få hjälp med att räkna ut hur mycket klinker du behöver till just ditt golv/mönster.

Leveranstiden för cementklinkers är ca 4-6 veckor.

Spara

Spara

Spara