Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bad & Wc Kakel och klinker Stilhistoria Stilhistoria – Bad & WC

Badrum – Stilhistoria


1800-tal och tidigare

Badrum? Nej, innan sekelskiftet fanns det varken plats eller råd med ett eget rum för badet. Istället hade man en kanna vatten och ett tvättfat, eventuellt på en tvättkommod, för morgonhygienen. Pottan stod under sängen och utedassen var lika vanliga på stadens innergårdar som på landet.

Toalettrum i sekelskiftesstilBadrumsgolv Victorian Tiles och pärlspontsinredning

Sekelskifte
På sent 1800-tal var badrum fortfarande en nästintill okänd företeelse i våra hem. En av de allra första att skaffa ett ”modernt” badrum var Wilhemina von Hallwyl, som vid uppförandet av Hallwylska Palatset på Strandvägen i Stockholm lät bygga ett badrum med både dusch och badkar. Det vackra svulstiga badrummet var helt klätt i marmor, med takljus och mässingsdetaljer i kranar och beslag.
De badrum som de bättre bemedlade lät inreda när det rinnande vattnet började göra sitt intåg var just pampiga. Gjutjärnsbadkar med lejontassar, mässings- och marmordetaljer, och golven mönsterlagda med Victorianskt klinker eller natursten som kalksten eller marmor. Men inte stänkte man så mycket vatten som idag, därför var det vanligt med pärlspont på väggar, tak och inredning. Kaklade gjorde man med halftile-kakel enligt Engelsk tradition.
De stora flertalet som inte var i närheten av ett eget badrum, tvättade sig på lögaredagen (och andra dagar?), på offentliga badinrättningar eller i zinkbaljan hemma vid vedspisen.

1920-tal. Oxblodsfärgat kakel och sexkantigt klinkerTjugotalsstil med inbyggt badkar

Tjugotal
På tjugotalet började man bygga badrum i villorna och större lägenheter redan från början. Det var inte ovanligt att toaletten, eller vattenklosetten, var i ett separat rum. För att skydda från det ökade vattenstänket från inbyggda badkar, kläddes väggarna i kakel, satta i tegelförband (en halv plattas förskjutning på varje rad). Använde man inte vitt kvadratiskt eller halformatskakel använde man starka färger som mörkrött, mörkblått eller grönt. På golven en- eller tvåfärgat klinkermönster. Tjugotalets rakare profiler och former gällde även i badrummet.

Badkarskran FunkisFunkisbadrum med grönt kakel

Funkis
Nu blev badrummet var mans egendom. Nåja, badrum var fortfarande inte självklart, och fortfarande idag är vi ett av de länder som har bäst badrumsstandard och badrumsfrekvens. Åker man till vårt grannland Danmarks huvudstad Köpenhamn är det fortfarande inte givet att varje lägenhet har sitt eget badrum.
I funktionalismens anda byggdes badrummen med enkla former, geometriska kakelsättningar med mörka fogar i kontrast mot den vita kakeln och enkelt rutmönstrat klinker på golven. Funkisens fäbless för det praktiskt enkla men vackra visade sig t.ex. i moderna spegelskåp i plåt inbyggda i väggen, integrerad termometer på badkarskranen och moderna toalettstolar som inte var högsploande.  Hade man råd med mer än ett vitt/svart/beige standardbadrum gick man gärna på gröna pastelliga toner.

Arne Jacobssens SAS-hotell

50- & 60-tal
Funkisens influens var stor, och många dekader framöver var det inte tal om att snegla tillbaks på andra tidigare stilepoker om man ville följa modet. Senfunkisens badrum med femtiotals-inspiration hade kvar sitt vita kakel och kontasterande fogar, men nu tog man ut svängarna lite mer med t.ex. röd-vit rutigt klinker och ibland färgat porslin, varför inte i en mjuk femtiotalsgul?
År 1960 invigdes SAS moderna designhotell i Köpenhamn, signerat den danske stjärnarkitekten och desigern Arne Jacobsen. Hotellet var det senaste-senaste av modernt 50-tal och nytt sextiotal; strama former, pudriga färger och teakdetaljer, glas och plåt. Badrummen följde samma estetik och 1968 presenterade Vola Arne Jacobsens serie kranar och blandare för allmänheten. Designklassiker som håller än idag!

Spara

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer till Badrum – Stilhistoria

 1. Hej,
  Jag såg ett badrumsgolv från er nu undrar jag
  följande;
  finns det svart-vita golvet, med vita plattor och svarta små plattor i hörnen, (jag hoppas ni förstår vad jag menar) finns det som våtrumsmatta, typ platsgolv. Det jag sett är kakel tyvärr, det är så snyggt.
  Snälla svara så jag kan sluta leta detta.

  Hälsningar
  carina forsberg

  • Hej Carina!
   Vi har tyvärr inga våtrumsmattor i vårt sortiment. Hoppas du hittar på annat håll!

 2. Pingback: Kakel och fog - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 3. Pingback: Badrumsstilar från förr - och hur du återskapar dem! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 4. Synd att ni inte visar badrummet istället för skrivbordet i hotellrummet, för det finns väl ett orginalbadrum eller ett badrum i 1950-talsstil där?
  Man skulle i alla fall hellre vilja se en bild på ett badrummet från den tiden som rubriken nämner: 1950-60tals badrum än en heltäckningsmatta.

 5. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your site is
  magnificent, as well as the content!

 6. Tjugotalsbadrummet i jadegrönt är helt fantastiskt! Jag är i planeringsstadiet för en badrummsrenovering och skulle i princip kunna kopiera det badrummet. Min man använder alltid fast tvål och en inbyggd tvålkopp/infälld tvålhylla som den på bilderna skulle det vara helt underbart att få tag på. Är det någon som kan tipsa om var man skulle kunna hitta en sådan?

  Linda

 7. Pingback: Badrumslänkar och inspiration | Bygga bo – karleriks.se