Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar ekologisk väggfärg Färg & Ytbehandling lackfärg linoljefärg Renoveringsguider – Måla

Att välja kulör

Att välja färg för väggarna kan vara en utmaning. Mycket forskning har bedrivits kring hur olika kulörer påverkar oss och påverkar varandra i kombination. En stor del handlar om tycke och smak och vad just du tycker bäst om. Färg är en subjektiv upplevelse eftersom den svindlande nog bara existerar som ett psykiskt fenomen i våra hjärnor. En färg är helt enkelt vad den ser ut att vara och ibland är detta viktigare att tänka på än en färgkod.

En del regler kan också vara till för att brytas. Ett exempel är t.ex. den om att små rum gör sig bäst i ljusa färger och mörka väggar bara passar i stora utrymmen.
Detta är en sanning med modifikation.  Allt beror på förutsättningarna i just ditt rum.  Vill du åt en mysig och ombonad känsla på din lilla gästtoalett? Då kan mörka väggar bli hur bra som helst. Sover du bäst och känner dig mest avslappnad i ett mörkt sovrum? Då ska du såklart ha mörka väggar i ditt sovrum.
En något mörkare färgnyans binder dessutom samman rummet och dess föremål, så har du ett rum med mycket detaljer lugnas det ner med en dovare ton. Ett litet rum med många dörrar hålls samman fint med en kontrasterande färg.

Bra att känna till kring de vanligaste väggkulörerna

En färg förekommer så gott som aldrig ensam. När vi ser en färgad yta finns där alltid en bakgrund som har en annan färg. Du ser därför sällan en färg ensam, den förekommer alltid tillsammans med någon mer färg i någon form och detta ligger till grund för hur vi tolkar den. Därför är det aldrig en optimal idé att bara ha sett en kulör i butik eller på en datorskärm.

Vitt: Passar till det mesta och öppnar upp ett rum. Var dock uppmärksam på att vitt kan dra åt en kallare nyans och dra åt blått eller grönt i ett rum mot norr medan samma vita kulör kan få en varmare och gulare karaktär i söderläge.

Beige: Brukar betraktas som en praktisk neutral baskulör som får andra kulörer att framträda. Det luriga med den egenskapen kan också vara att färgen förändras beroende på om det finns varma eller kalla färger i närheten.

Grått: Skapar ofta mjuka skuggor och upplevs ha den största variationsrikedomen. För att undvika ett kallt intryck kan man välja en grå kulör med en liten dragning åt gult eller rött.

Blått: Blått ändrar sig gärna beroende på vilket väderstreck rummet är placerat mot. I ett rum mot söder upplevs ofta den blå kulören som ljusare än vad den egentligen är. Om den blå kulören drar åt grönt förskjuts nyansen istället mer åt det gröna hållet. I ett rum mot norr kan färgen ibland upplevas som lilaskiftande.

Rött, rosa och gult: Skapar mer värme och ljus i ett kallt rum mot norr genom att använda varma, röda kulörer.

Grönt: Är den färg som ögat ser flest nyanser av. Den kan ses både i mycket varma och mycket kalla nyanser och de olika färgerna kan ge helt olika intryck till ett rum.

Bra att veta om ljus:

Olika ljus vid olika tider: Färgen på din vägg kommer skifta i nyans mellan dagsljus och på kvällen när du tänder lamporna. Vilken typ av belysning du har spelar stor roll på kvällen. Om dina ljuskällor ger varmt eller kallt ljus påverkar hur färgerna uppträder mer än du tror.

Rum mot norr brukar ofta kännas kallare än rum i söderläge.

Mycket ljus: Ett rum med bra ljusinsläpp tenderar att upplevas som varmare, vilket gör att du med fördel kan välja kalla toner.

Lite ljus: Har du begränsat dagsljus drar rummet däremot redan åt det kalla hållet, vilket gör att varma toner lämpar sig bäst.

Ljuset från en glödlampa har länge ansetts vara det inomhusljus som bäst har återgett färg utan att förvanska den, men allt eftersom de nyare formerna för ljuskällor som t.ex. LED-tekniken förfinas blir de bättre.

När du ska välja färg:

Att måla om väggarna är mycket enklare än att byta färg på golvet, så anpassa därför väggnyansen efter golvet.

Om du vill att färgerna ska matcha så bra som möjligt bör du tänka varmt med varmt och kallt med kallt. Om en färg upplevs som varm eller kall beror vilka kulörer samverkar. Enkelt uttryckt om man ser till de tre grundfärgerna som är blått, gult, rött så är blått en kall färg medan rött och gult är varma. Man väljer ibland att ta med grön i sammanhanget och den hjälper oftast till att få en kulör åt det kallare hållet. När man bryter en kulör är det alltså dessa tillsammans med vit och svart som påverkar och ju mer av en varm eller kall färg som finns med i brytningen desto mer drar den färdiga kulören åt kallt eller varmt.

Om du tycker att det är svårt att se vilket håll en kulör rör sig mot kan det vara en hjälp att veta NCS-systemets grunder. De sista fyra tecknen i NCS-koden anger hur många procent av en viss kulör nyansen innehåller. Om vi tar den här koden som exempel: 3020-G30Y. Då berättar de fyra sista tecknen att kulören innehåller 30% gult och resten grönt, alltså en varm grön. Vill du lära dig mer om hur NCS fungerar kan du läsa vidare här: http://ncscolour.com/sv/om-oss/sa-fungerar-ncs-systemet/

Låt det ta tid när du ska välja en ny väggfärg.

En provkarta kommer aldrig bli samma nyans när du målar upp den på din egen vägg. Har du hittat en färg du tycker om är det bästa att köpa med dig provburkar på både ljusare och mörkare nyanser och provmåla hemma för att se att det är som du tänkt.
Färgupplevelsen beror på färgstyrkan, material och yta på underlaget, andra färger i rummet, ljusförhållanden och belysning. Samma färg upplevs olika i olika rum.

Tänk på att om du väljer för ”klara” färger i ett helt rum så kommer väggarna reflekteras mot varandra och resultatet kan bli väldigt mycket färg. Välj istället lite smutsigare färger, då blir färgintensiteten inte lika hög i rummet.

Byggfabrikens egen färgskala består av ett tjugotal kulörer med naturliga pigment i milda till medelmörka färger. Med den lilla nedtoningen i nyanserna som behövs för att väggarna ska kunna målas i en tydlig kulör utan att bli grälla. Färgskalan bygger på gamla tiders färgsättning och är framtagen med äldre tapeter som förlagor, från sent 1800-tal till senfunkis. Dessa finns att beställa som provburkar om 150 ml.

Rådet före alla andra är: Provmåla på ett ordentligt område innan du målar ett helt rum och studera skiftningarna vid olika tider under några dygn så undviker du alltför oväntade överraskningar. Lycka till!