Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bad & Wc Kakel och klinker Kök Renovering Renoveringsguider Renoveringsguider – Kakel

Att sätta kakel

Byggfabrikens kakel satt i halvförband

Att sätta kakel i kök eller badrum är inte en alltför komplicerad historia. I badrum finns förvisso oftast mer krångliga vrår och nischer att ta hänsyn till, och fuktspärrar och dylikt måste vara applicerade enligt konstens alla regler, men själva kaklingen är ganska lätt.

Här sätter vi kakel ovanför en bänkskiva. Vi använder såklart Byggfabrikens högglansiga vita kakel, som är ett tjockt (6mm) kakel som, tack vare den lätt fasade råkanten inte behöver några kakelkryss eller kakelsnören. Bara sätt kaklet kant i kant, så får man den minimala fog på ca 1,5 mm som man hade i gamla tider. I ett kök behövs ingen fuktspärr bakom kaklet, men en primer stryks på för att kakelfixet ska fästa bättre.

Verktyg för kakling

Verktygen du behöver är: En kakelskärare om du behöver skära plattor, roller och tråg till Primern, en lagom bred spackel, en tandad fixspackel, en gummiraka för fogning, fogsvamp, gummihandskar och en mjuk trasa eller trassel.

Rolla på primern och låt torka enligt anvisningen på förpackningen.
Kolla med ett vattenpass så att bänkskivan eller diskbänken du ska sätta kaklet mot är vågrät. Är den inte det börjar du istället en platta upp på väggen, med några mm marginal neråt. Där fäster du en stödlist som du väger in med vattenpasset.

Det kan vara bra att först ställa upp en rad kakel på väggen för att se hur de hamnar. Har du ett hörn är det bäst att börja från hörnet och gå utåt. Se bara till att den sista plattan inte behöver skäras för mycket. Mindre än ca 5 cm platta i slutet av en rad ser inte snyggt ut. Då får du istället anpassa kaklet i sidled så att du kapar på radens båda yttersta plattor. Men inte FÖR lite. Minst ett par cm behöver du för att kunna kapa plattan med en kakelskärare. Kakelskärare att skära kakel och klinkers med hyr du hos en maskinuthyrare för nån hundring.

Bred ut kakelfix
Efterdra med tandspackel

Till mindre ytor, t.ex i kök, använder du färdigblandad fixmassa. Den är lätt att breda ut och du slipper dammet av att blanda fixbruket själv. Bred ut massan med en mellanbred spackel och efterdra med en taggad kakelspackel. Du har nu en randig yta färdig att kaklas. Fixmassan torkar relativt snabbt, så bred inte ut mer än du hinner kakla på en halvtimme.

Sätta kakel i kök

Sätt kaklet mot stödlisten eller den vågräta bänkskivan och tryck till så att den fastnar i fixbruket. Nästa platta sätter du helt intill den förra, utan att pressa ihop dem för hårt. Fortsätt platta efter platta tills första raden är satt. Kapa ev. ändbiten och sätt på plats. Hela raden ska vara färdig innan du börjar på nästa rad.
Eftersom plattorna sätts kant i kant är det viktigt att kontrollera att plattan inte har nåt fnas eller glasyrklump på någon kant som gör att plattan inte kommer helt intill nästa. Knacka i så fall försiktigt bort fnaset innan du sätter plattan.

Sätta kakel i kök

Här sätter vi kaklet i sk. halvförband, vilket innebär en halv plattas förskjutning på varje rad. Det var det vanligaste sättet att sätta kakel fram till att funkisens mörka raka fogar slog igenom på 30-talet. Nästa rad börjar således med en halv platta som slutar i mitten på den understa. Fortsätt att kakla raden ut. Använd en platta kapad på mitten för att hålla koll på avstånden efterhand.

Sätta kakel i kök

Har du använt en stödbräda tar du bort den efter ett par timmar när fixet torkat, och sätter den undre raden på plats. Skjut upp plattorna mot raden ovanför, och använd distanser, t.ex bitar av kartongen kaklet kom i, mot bänkskivan om den är ojämn.

Silikon i skarven mot bänkskivan

Nu är det dags att foga. Skydda bänkskivan med plast eller mjölkpapp innan du börjar. Bänkskivor i trä och marmor kan missfärgas av fogmassan. Först en sträng silikon i skarvytor, t.ex mellan bänkskiva och kakel. (En del föredrar att silikona efter plattfogningen. Det går också bra. Se bara till att glipan är fri från fogbruk.) Sätt maskeringstejp mot både bänkskivan och kaklet och fyll i en sträng våtrumsilikon i samma färg som den kommande fogen. Efterdra med ett gummihanskklätt finger doppat i vatten med några droppar diskmedel för att jämna ut silikonfogen. OBS! Handskar är nödvändigt, silikon är farligt för huden!

Stryk ut fogmassan diagonalt
Tvätta av med fogsvamp
Polera fogarna och kaklet

När silikonet torkat är det dags att foga. Vi använder en ljus grå fog som vi blandar till en lös smet. Stryk ut fogen med en gummiraka diagonalt över fogarna. Se till att alla fogar fylls ordentligt! När alla fogar är fyllda tvättar du rent kaklet med en svamp som du sköljer ofta i kallt vatten. Se till att göra fogarna ordentligt jämna och fina med svampen. När du är klar ska alla fogrester vara borta från kakelytan. Efterpolera med trassel eller torr, mjuk trasa.
OBS! Du behöver handskar även när du fogar. Fogmassan fräter på händerna.

Nykaklad vägg
Nu är det klart! Vad fint det blev!

Kaklar du i badrum är tillvägagångsättet något annorlunda i och med att golvet så gott som alltid lutar mot en golvbrunn. Därför använder du alltid en stödlist som du spikar upp en halv platta från golvet där golvet är som högst. När du kaklat hela badrummet och låtit fixet torka tar du bort stödlisten, fyller i hålen från stödlistens spikar med våtrumssilikon, och sätter den nedersta (halva) raden, varje platta skuren anpassad efter sin höjd med ett par mm mellanrum mot golvet (Klinkergolvet har du redan lagt, se inlägget ”Att lägga klinker”). På så vis får du en avslutande rad mot golvet som snyggt följer golvets fall.

Vill du inte sätta plattorna i halvförband, utan i stället med funkisstilens raka linjer, sätter du helt enkelt plattorna rakt ovanför varandra, utan förskjutning. Använd en tunn kartongbit att kolla av med så att fogarna blir raka där de möts. Till den här sättningen används ofta en mörkare grå fogmassa, t.ex mellangrå.

Lycka till!

Spara


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

45 kommentarer till Att sätta kakel

 1. Hej
  Jag ska göra kakel på kakel kan jag använda vanliga fixmassan under ? eller finns någonting speciellt ? Tack

 2. Hej,

  Jag skulle inte spika en list i underkant och göra hål i tätskiktet i ett badrum. speciellt inte nertill där det mesta vattnet skall rinna förbi i ex.vis en dusch. Det skapar en klar risk för senare fuktskador. Hellre då palla upp en stödlist med små klossar från golvet. Nedersta kakelraden sätter sig ganska fort och då kan listen tas bort.

 3. Hej. Hur fogar man bäst facetterat kakel så att det blir snyggt? Det går ju inte att dra ut fogen som på vanligt sätt.

  • Hej Helena!
   Ja, det är lite knixigare när kaklet är fasat i kanterna. Kartong eller en smal spackel kan vara till hjälp vid själva appliceringen av fogen. Lättast är sedan att använda sig av en fuktig svamp och en lätt hand för att få ett jämnt slutresultat.

 4. nice sharing, easy to follow the instruction

 5. Hej! Jag undrar om det finns regler för max avstånd mellan klinker på golvet i badrum? Dvs får det vara hur långt som helst mellan klinkersen eller måste de läggas med ett visst mellanrum?
  Undrar också om det är allvarligt att ha ”bom” på ett par plattor på en yta där man inte går eller belastar på annat sätt?

  • Hej Agge!
   För våra klinkerplattor rekommenderar vi så smal fog som möjligt. Då framträder det mönster du lägger på bästa sätt och harmonierar med plattornas karaktär.

 6. Kan man kakla på befintligt kakel i köket? Är det kakelfix som gäller för att fästa i så fall eller behöver man använda något annat? Dessvärre är det inte aktuellt att plocka ner befintligt kakel då jag ska behålla köksinredningen och köksbänken är fäst halvvägs upp på nedersta kakelraden.

  • Hej Therese! Du kan kakla ovanpå befintligt kakel. Det viktiga då är att du har en primer på det gamla kaklet så att fixet fäster ordentligt. Primers finns i den vanliga bygghandeln.

 7. Hej! Jag ska foga om mitt kökskakel men är ganska lat av mig, finns det färdigblandad fogmassa??

  • Hej Tove!
   Det är inget som vi har tyvärr. Fördelen med att blanda din egen fogmassa är att du kan få den i precis den konsistens som du själv vill ha. Mitt tips är att prova, det är inte svårare än att vispa en pannkakssmet!

 8. Hej
  kakelsättaren vill inte sätta plattorna dikt an varandra. Vi vilken fogbredd ska jag säga till honom? Det är SUBWAY HALF TILE BRILLIANT WHITE plattor. / Erik

  • Hej Erik!
   Plattorna är lätt fasade och avsedda att sättas kant i kant, vilket resulterar i en fog på ca 1,5 mm.
   Jag rekommenderar inte att sätta dem glesare, men om man tvunget vill rekommenderar jag Max 1 mm mellanrum, annars blir fogen väldigt bred.

 9. Hej! Hur mycket nivåskillnad mellan klinkers (den lilla svarta och den stora vita i Victorian tiles) är accepterat för att det skall vara fackmannamässig standard?

  Tacksam för svar!

 10. hej, jag skall renovera ett badrum i min lägenhet och undrar vilket sätt att sätta kakel som är mest rätt om man ser till tidsepoken.

 11. har du ett inlägg om hur remodeling kakel bord?

 12. Hej!

  Vi skall renovera en tvättstuga i ett hus byggt -66 och vill ha vitt standardkakel 15×15 på väggarna med mörkgrå fog. Däremot är vi osäkra på golv. Det vi vet är dock att det skall vara ljust och neutralt då det i rummet intill ligger ett tegelrött höganäsklinker. Kan samma koncept, dvs vitt kinker med mörgrå fog även funka på golvet eller skall man ha ett klinker som bryter i ton en aning? Generellt är vi osäkra på hur man kan tänka kring fog på vägg vs golv. Vore kul att få ta del av byggfabrikens kunskap och höra hur ni andra tänker!

 13. Hej! Vi skall renover ett badrum i en lägnhet som är byggt på 60-talet. Vi funderar på att ha vitt kakel i förband. Vad jag förstår så är det inte hur man fogade på den tiden? Vi kommer då att blanda stilar, modern inredning med kakel i förband.

 14. Hej, hur gör man om det ska kaklas mosaik i ett kök där vänstra väggens mosaik är i nuläget för tight mot spisen, kan man kakla med tunnare underlag längst ned så mosaiken går förbi spisen nedåt? Är det 1,5 cm som är minimum för underlaget som beskrivet ovan? Går det att lösa? Annars blir det fult mellanrum till spisen med synlig vägg .

 15. Pingback: Kakel 2 |

 16. Tack för en bra guide!

  Hur gör man bäst om man har 50 cm mellan diskbänk och väggskåp? Då blir det ju cirka 4,5 cm glapp om man sätter tre av era 152 mm-plattor på höjden. Det är ett funkiskök.

  http://www.byggfabriken.com/bloggen/wp-content/uploads/2011/06/osterport_011.jpg verkar det sitta en list längst ner, men tveksamt om den är så hög som 4,5 cm. Det vore ju bra om man slapp kapa plattor hela vägen.

 17. Hej Elin,
  Kaklet är ca 15×15 cm och finns i vårt sortiment.

 18. Hej! Jag skulle vilja veta vilken storlek på kakelplattor ni använder i exemplet? 15×15??
  Med vänlig hälsning, Elin Jidne

 19. Hej, jag skulle vilja veta hur stora plattor ni använder i exemplet… 15×15??
  Med vänlig hälsning, Elin Jidne

 20. Hej
  Jag kan inget se om beskrivning hur man kaklar enligt regler eller proffs. Om jag kaklar ett helt toa o duschrum, med klinker på golv och kakel på väggar. Var skall jag då börja att ”klinkla”/kakla? Golvet först, förstår jag. Men i bortre delen av rummet eller ingången till rummet? Vilket hörn?

  • Hej Christer,
   Det här är en enkel ”kakla över diskbänken” guide. För badrum får du försöka hitta en mer utförlig guide.
   Själv föredrar jag dock att lägga golvet efter väggarna, sist sätter jag den nedersta kakelplattan.

 21. Hej!

  Vilken färg har kakelfogen på bilden högst upp? Heter den något särskilt? Alltså bilden under rubriken ”Att sätta kakel”

  MVH

  Martin Söder

 22. Hej igen,
  Glömde att fråga en annan sak, fungerar primer på både gips och spackel?
  mvh
  gunnar

 23. Hej,
  Jag har tagit bort allt kakel i köket, dessutom var jag tvungen att lappa i stora bitar med gips. Vilket spackel använder jag i skarvar och till skador på bitar jag inte ersatt?
  mvh
  gunnar

 24. Hello,

  I hired a company to lay tiles above my diskbank in the kitchen, 2 kvm. (Similar layout as in this picture, straight surface with one corner: http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=4992

  They have billed me for 8 hours work. I realise that there is preparation work, but I cannot see how 2 men could fill 8 full hours for such a small surface. Does that sound rymligt to you?
  It was not fancy mosaique or pattern tiles, just 15X7.5 straight subway tiles.

  I feel I may have been ripped off but am not sure.

  Thank you in advance.
  Charles

 25. Hej!

  Vi kommer att kakla vårt kök i halvförband ungefär som ni visar här och kommer att kakla ganska högt upp på väggarna som är nästan exakt 3 meter till tak.

  Finns det någon regel för hur högt man skall/borde kakla och finns det dessutom någon snygg avslutning uppåt?

  Vänligen

  David

  • Hej David!
   Det finns en avslutningsplatta med rundad kant i halftileformat. Hur högt man sätter kakel är helt och håller en smaksak.

 26. hej, jag skall renovera ett badrum i min lägenhet och undrar vilket sätt att sätta kakel som är mest rätt om man ser till tidsepoken. huset är byggt 1943 och är ett sk barnrikehus i en sthlmsförort. Men frågan är är det halvförband eller rak sättning av kakel som gäller? Fogen är mörk mot vita plattor.

  mvh
  Nils

  • Hej Nils,
   1943 är en bit in i funkisen, och kaklet sattes med största säkerhet med rak sättning och mörka fogar.

 27. Pingback: Subway Half Tile och Metro Half Tile. Vad är skillnaden? - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 28. Please, I need help. I’m new in Sweden. I’m changing the floor at home from wook to klinker. How many cm it is allowed to have in the last line of klinker to the wall, the minimun allowed according to professional standards? I ask because I friend told me the worker is not allowed to place a piece of klinker that is smaller than 5 cm regardless if the part left close to the wall is 3 cm, they will not place klinker there because of the rules for construction says the minimun is 5 cm of klinker close to the wall. Is this correct?
  Thak you.

  • Hi Deia,
   That is not correct. There is no rules on minimum pieces of tiles. The contractor is allowed to put pieces of tiles as small as they can cut them.

 29. Skall ändå inte den skurna kanten vändas utåt, mot avslut istället för in mot fogen?

  • Carl, tipset om att slipa av kanten och vända skarven inåt gäller om du har en synlig kant utåt. Det är inte snyggt med en skuren plattas kant synlig, då den inte är lika jämn och fasad som ytterkanterna på plattan.

 30. Om man sätter kaklet enligt er beskrivning ovan med en förskjutning och inte vill kakla en hel vägg, hur gör man ett snyggt avslut med de halva plattorna? I vårt fall är det en putsad vägg som delvis ska kaklas.

 31. Är det dyrare om man anlitar en yrkesman som sätter kakel med till exempel måtten 15×30 än ett vanligt 10×10-kakel? Förutsatt att väggen är rak och slät.

 32. Hej

  Bara kollade instruktioner før att sætta upp kakel i Køk.

  ser ingentiing om underlaget.

  Vet nær skulle gøra det hemma fick sætta bygggips och soeciel fuktspærr. men i era insrtuktooner næmns inget om detta. kan i alla fall inte hitta det

  • Hej Fredrik,

   I första stycket hittar du svaret: ”Att sätta kakel i kök eller badrum är inte en alltför komplicerad historia. I badrum finns förvisso oftast mer krångliga vrår och nischer att ta hänsyn till, och fuktspärrar och dylikt måste vara applicerade enligt konstens alla regler, men själva kaklingen är ganska lätt.”

   I andra stycket hittar du fortsättningsvis: ”I ett kök behövs ingen fuktspärr bakom kaklet, men en primer stryks på för att kakelfixet ska fästa bättre.”

   Hoppas att detta besvarade dina frågor. /Josefin