Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bad & Wc Kakel Kakel och klinker Kök Renovering Renoveringsguider Renoveringsguider – Kakel

Att sätta kakel

Byggfabrikens kakel satt i halvförband

Att sätta kakel i kök eller badrum är inte en alltför komplicerad historia. I badrum finns förvisso oftast mer krångliga vrår och nischer att ta hänsyn till, och fuktspärrar och dylikt måste vara applicerade enligt konstens alla regler, men själva kaklingen är ganska lätt.

Här sätter vi kakel ovanför en bänkskiva. Vi använder såklart Byggfabrikens högglansiga vita kakel, som är ett tjockt (6mm) kakel som, tack vare den lätt fasade råkanten inte behöver några kakelkryss eller kakelsnören. Bara sätt kaklet kant i kant, så får man den minimala fog på ca 1,5 mm som man hade i gamla tider. I ett kök behövs ingen fuktspärr bakom kaklet, men en primer stryks på för att kakelfixet ska fästa bättre.

Verktyg för kakling

Verktygen du behöver är: En kakelskärare om du behöver skära plattor, roller och tråg till Primern, en lagom bred spackel, en tandad fixspackel, en gummiraka för fogning, fogsvamp, gummihandskar och en mjuk trasa eller trassel.

Rolla på primern och låt torka enligt anvisningen på förpackningen.
Kolla med ett vattenpass så att bänkskivan eller diskbänken du ska sätta kaklet mot är vågrät. Är den inte det börjar du istället en platta upp på väggen, med några mm marginal neråt. Där fäster du en stödlist som du väger in med vattenpasset.

Det kan vara bra att först ställa upp en rad kakel på väggen för att se hur de hamnar. Har du ett hörn är det bäst att börja från hörnet och gå utåt. Se bara till att den sista plattan inte behöver skäras för mycket. Mindre än ca 5 cm platta i slutet av en rad ser inte snyggt ut. Då får du istället anpassa kaklet i sidled så att du kapar på radens båda yttersta plattor. Men inte FÖR lite. Minst ett par cm behöver du för att kunna kapa plattan med en kakelskärare. Kakelskärare att skära kakel och klinkers med hyr du hos en maskinuthyrare för nån hundring.

Bred ut kakelfix
Efterdra med tandspackel

Till mindre ytor, t.ex i kök, använder du färdigblandad fixmassa. Den är lätt att breda ut och du slipper dammet av att blanda fixbruket själv. Bred ut massan med en mellanbred spackel och efterdra med en taggad kakelspackel. Du har nu en randig yta färdig att kaklas. Fixmassan torkar relativt snabbt, så bred inte ut mer än du hinner kakla på en halvtimme.

Sätta kakel i kök

Sätt kaklet mot stödlisten eller den vågräta bänkskivan och tryck till så att den fastnar i fixbruket. Nästa platta sätter du helt intill den förra, utan att pressa ihop dem för hårt. Fortsätt platta efter platta tills första raden är satt. Kapa ev. ändbiten och sätt på plats. Hela raden ska vara färdig innan du börjar på nästa rad.
Eftersom plattorna sätts kant i kant är det viktigt att kontrollera att plattan inte har nåt fnas eller glasyrklump på någon kant som gör att plattan inte kommer helt intill nästa. Knacka i så fall försiktigt bort fnaset innan du sätter plattan.

Sätta kakel i kök

Här sätter vi kaklet i sk. halvförband, vilket innebär en halv plattas förskjutning på varje rad. Det var det vanligaste sättet att sätta kakel fram till att funkisens mörka raka fogar slog igenom på 30-talet. Nästa rad börjar således med en halv platta som slutar i mitten på den understa. Fortsätt att kakla raden ut. Använd en platta kapad på mitten för att hålla koll på avstånden efterhand.

Sätta kakel i kök

Har du använt en stödbräda tar du bort den efter ett par timmar när fixet torkat, och sätter den undre raden på plats. Skjut upp plattorna mot raden ovanför, och använd distanser, t.ex bitar av kartongen kaklet kom i, mot bänkskivan om den är ojämn.

Silikon i skarven mot bänkskivan

Nu är det dags att foga. Skydda bänkskivan med plast eller mjölkpapp innan du börjar. Bänkskivor i trä och marmor kan missfärgas av fogmassan. Först en sträng silikon i skarvytor, t.ex mellan bänkskiva och kakel. (En del föredrar att silikona efter plattfogningen. Det går också bra. Se bara till att glipan är fri från fogbruk.) Sätt maskeringstejp mot både bänkskivan och kaklet och fyll i en sträng våtrumsilikon i samma färg som den kommande fogen. Efterdra med ett gummihanskklätt finger doppat i vatten med några droppar diskmedel för att jämna ut silikonfogen. OBS! Handskar är nödvändigt, silikon är farligt för huden!

Stryk ut fogmassan diagonalt
Tvätta av med fogsvamp
Polera fogarna och kaklet

När silikonet torkat är det dags att foga. Vi använder en ljus grå fog som vi blandar till en lös smet. Stryk ut fogen med en gummiraka diagonalt över fogarna. Se till att alla fogar fylls ordentligt! När alla fogar är fyllda tvättar du rent kaklet med en svamp som du sköljer ofta i kallt vatten. Se till att göra fogarna ordentligt jämna och fina med svampen. När du är klar ska alla fogrester vara borta från kakelytan. Efterpolera med trassel eller torr, mjuk trasa.
OBS! Du behöver handskar även när du fogar. Fogmassan fräter på händerna.

Nykaklad vägg
Nu är det klart! Vad fint det blev!

Kaklar du i badrum är tillvägagångsättet något annorlunda i och med att golvet så gott som alltid lutar mot en golvbrunn. Därför använder du alltid en stödlist som du spikar upp en halv platta från golvet där golvet är som högst. När du kaklat hela badrummet och låtit fixet torka tar du bort stödlisten, fyller i hålen från stödlistens spikar med våtrumssilikon, och sätter den nedersta (halva) raden, varje platta skuren anpassad efter sin höjd med ett par mm mellanrum mot golvet (Klinkergolvet har du redan lagt, se inlägget ”Att lägga klinker”). På så vis får du en avslutande rad mot golvet som snyggt följer golvets fall.

Vill du inte sätta plattorna i halvförband, utan i stället med funkisstilens raka linjer, sätter du helt enkelt plattorna rakt ovanför varandra, utan förskjutning. Använd en tunn kartongbit att kolla av med så att fogarna blir raka där de möts. Till den här sättningen används ofta en mörkare grå fogmassa, t.ex mellangrå.

Lycka till!

Spara