Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bad & Wc Golv Kakel och klinker Renovering Renoveringsguider Renoveringsguider – Golv

Att lägga klinkergolv

Klinkergolv Funkis

Byggfabrikens Victorian Floor Tiles är en engelsk klinker av den typ som förr importerades i mängder till Sverige, och lades i fantasifulla eller mindre fantasifulla mönster i såväl hem som offentliga byggnader. Typiskt i trapphus och hallar, men också i forna tiders badrum. En tät yta, minimala fogar och nästan helt raka kanter gör att man får det klassiska mönstrade nästan helt släta golvet. Vi har engelska klinker i en mängd nyanser och former som kan kombineras i det oändliga. I vårt sortiment hittar du färdiga kombinationer i flera olika färgsättningar.

Vare sig man ska lägga golvet själv, eller anlita golvläggare, är det viktigt att tänka på att golvet bör läggas lite annorlunda än moderna golv. Särskillt är det fogbredden som ska hållas smal. Minimal fog eller några millimeter är visserligen en smaksak, men för att få gamla tiders känsla ska fogarna vara minimala.

Jag ville ha ett golv som andades gamla tider i mitt sena 20-talsbadrum, och jag valde mönstret ”funkis” i färgerna Svart och Old London. Runt rutmönstret en helt svart ram. Eftersom ytan är ganska liten och underlaget slätt gav jag mig med viss bävan på att lägga golvet själv. För att få tillräckligt smala fogar räknade jag med 1,5 mm fog. Tillräckligt smalt för att ge tunna fina fogar, men brett nog att kompensera för viss storleksvariation i plattorna.

Tre viktiga punkter när man lägger Victorian Floor Tiles är:

1. Se till att underlaget är slätt. Plattorna ska ligga tätt och har ganska skarpa kanter, därför är det viktigt att plattornas kanter är jämna i förhållande till varandra.

2. Rita upp hur golvet ska se ut. Justera ritningen så att klinkern är bra placerad på ytan. Man vill inte behöva skära alltför tunna bitar i kanterna. Mönstret ”Funkis” består av plattor som är 106×106 mm stora, inklusive 1,5 mm fog räknar man ca 107,5 mm per platta vid uppritning.

3. Rita ut hur plattorna ska ligga på golvet. Rita ut ram, kolla diagonaler så att måtten är vinkelräta och rita ut stödlinjer på golvet med vattenfast tushpenna så att du håller dig inom ramarna. I bland kan en fog bli aningens smalare, ibland aningens bredare för att kompensera i läggningen.

Så var det alltså dag att gå igång. En laddning fix blandas och den tandade spackeln tas fram. För att kunna lägga plattorna med precision lade jag rader med två plattors bredd i taget, bredde ut fix och efterdrog med den tandade spackeln. Plattorna läggs tätt med minimal fog. Det gäller att se till att man håller sig inom de uppritade ramarna.

Läggningen fortsätter i vinkel in mot rummet.

Snart färdigt.

Runt hela rutmönstret ligger en ram av bara svarta plattor.

Vissa bitar, runt rör t.ex, får specialsågas.

När golvet väl är lagt är det dags för fogning. Detta är den lätta biten! Se till att fogarna är rena från fixbruk innan det löst blandade fogbruket breds ut på golvet. För fogen fram och tillbaka diagonalt över golvet med en fogskrapa så att alla fogar fylls. Torka bort överflödigt fogbruk och gå över fogarna med en blöt svamp eller trasa för att få dem jämna och fina. Golvet ska vara helt rent när du är färdig.

Var noga med fogarna! Att foga är lätt, men slarvigt utjämnade fogar drar ner intrycket på hela golvet.

Färdigt klinkergolv funkis

Färdigt golv!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer till Att lägga klinkergolv

 1. Hej, jag undrar om jag kan lägga klinkers ovanpå gamla slitna klinkers? Underlaget är jämnt och vi skulle slippa riva loss de gamla ur badrum och kök. Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning,
  Anna och Joakim

  • Hej Anna och Joakim!

   Ja, det kan ni. Det ni behöver vara noggranna med är just som ni skriver att underlaget är jämnt och med ett bra fall när det gäller badrummet.

 2. Hej!

  Vi har precis köpt en ny lägenhet och har en förhoppning att vi ska kunna fixa en hel del i den själva (min sambo är mer händig än jag!). Vi vill bland annat lägga klinkers i hallen. När vi tog bort det gamla trägolvet som låg där så är den först en spånskiva och sedan en sandbädd under. Nu undrar jag om du kanske har några råd hur vi ska gå till väga?

  Sandbädden är djup och det är bara några få reglar i den. Hur lägger vi klinkersen på detta? Kan vi flytspackla direkt på sandbädden? Eller måste vi ta bort sanden först (oerhört mycket sand!)?

  Tack för hjälpen!!

  • Hej Sofia!

   Spånskivan behöver ni ha i botten, att spackla direkt på sandbädden blir inte bra. Alternativt att ni lägger en ny, det behöver sitta ett underlag som sitter fast stadigt i reglarna för att sedan lägga t.ex. ett gipsspackel ovanpå. Men det vore en bra idé att anlita en hantverkare för detta jobb så att det blir rätt och stadigt innan ni lägger klinkers ovanpå.

 3. Hej.
  Hade tänkt att använda YORK WHITE/BLACK i vårt badrum. Räcker det att behandla en gång med klinkerolja för att få bestående skydd mot smuts eller är det en procedur som bör upprepas med jämna mellanrum? Isf hur ofta? Är det ens en bra ide att lägga in plattor av denna typ när plattorna är duschgolvet med tanke på hur mycket vatten dom kommer att suga åt sig? Blir dom missfärgade efter en tid av det? Tack på förhand!

  • Hej Tim!
   För våtrum rekommenderar vi inte klinkerolja eftersom den behöver härda, och inte utsättas för alltför mycket vatten i fyra veckor. Om jag var som du skulle jag välja en av dessa två metoder för ytbehandling:
   1. BYGGFABRIKEN LINSÅPA 412-101: en miljövänlig och god ytbehandling som gör att plattorna behåller sin matthet och åldras naturligt. Rengör golvet med rent vatten, så att plattorna är fuktiga inför nästa steg. Gnid in golvet med 50/50 linsåpa/vatten och svabba sedan bort överskottet med kallt vatten.
   2. BYGGFABRIKENS KLINKER & STENIMPREGNERING 426-100: påverkar inte plattans utseende och lämpar sig till ytrymmen där kaftigare skydd önskas. Använd en bomullstrasa eller planstrykare i tunna lager. (ej flödigt) Låt dra i 5 minuter och torka sedan bort överflöd. Ytan tål att gå på efter 5 timmar, men för bästa resultat vänta i 72 timmar. Fler lager kan påföras vid behov. Åtgång ca 30kvm/lit.
   Victorian floor tiles är öppna oglaserade plattor som kommer åldras och patineras över tid. Även om golvet ytbehandlas kan fläckar vara svåra att få bort om de fått gro in i plattan under en längre tid.
   Kalk och olja är de saker som riskerar att fläcka klinker, andra slags fläckar går vanligtvis att ta bort. Om fläckar uppstår kan man försöka att gnugga bort dem med koncentrerad linsåpa.
   Missfärgningar kan till viss del även tas bort genom slipning. Testa med slip- papper på en liten yta, och känn dig fram hur svärtan lossnar. Dammsug hela tiden så att smutsen/slipdammet inte gnids in i plattorna. Ytbehandla med såpa, klinkerimpregnering eller bra förseglande produkt efteråt.

 4. Hej jag undra vad det är för märke på wc-stolen?

 5. Hej,
  Är det något problem att lägga Flensburgmönstret (plattstorlek (151X151) i badrum med hänsyn till det fall som behövs kring golvbrunnen? Går det att få till den lutning som krävs?
  Det ska läggas parallellt (inte i diagonal) med väggarna i badrummet.

  Peter

 6. Hej ! Vi håller på att att bygga en glasveranda till vårt 1920-tals hus. Vi har gamla grangolv i alla rum. En lite speciell hall med trappa upp till övervåningen med bröstning i svart läderimitation och rött runt speglarna. Funderar på rött och sandfärgat rutigt betonggolv i verandan. Vad tycker du ?
  Mvh Bengt

 7. Pingback: Renovera hemma; golv | Byggfabriken – modern byggnadsvård: Renoveringshjälpen

 8. Fått ett prov av vår arkitekt på Barcelona vit, att lägga i en restauranglokal. Jag får känslan av att ytan gör det svårt att hålla rent, ska den sprayas med något som gör att den inte är så mottaglig för smuts?
  Mvh Daniel

  • Hej Daniel!
   Behandla klinkern med klinkerolja. Den får en fin lyster och blir smutstålig.

   Har precis lagt Barcelona vit i mitt eget badrum och behandlat med klinkerolja.
   Funkar jätterbra!

 9. Hej! Det går att lägga valfri golvvärme under plattorna, elektrisk eller vattenburen.
  Det låter som ett vacker radhus från en vacker tid. Jag föreslår att du lägger ett klinkergolv i mönstret ”funkis”, 10×10 cm stora plattor, men istället för det strama svart/vita kan du plocka upp vanilj och ”engelskt grönt” i golvet, så här t.ex: http://www.byggfabriken.com/sortiment/kakel-och-klinker/golvplattor-och-moenster/info/produkter/321-133-victorian-tiles-funkis/
  De vita plattorna är vaniljfärgade.
  Eller så väljer du ett rött och vitt golv i samma format.

 10. jag undrar om det går att lägga golvvärme under plattorna. Vill gärna ha detta i min hall. Jag undrar även vad jag ska använda för golv. Radhuset är byggt 1930 i en ganska stram klassisk stil, brytpunkten till funkis med inspiration ev den engelska trädgårdsstaden. Jag har mycket vanilj, varmt rött samt ”engelskt grönt” i hemmet i övrigt.

 11. Pingback: Att sätta kakel | Byggfabriken – Renoveringshjälpen

 12. På Södergården i Småland har man valt en annan metod. Läs hur i deras blogg: http://sodergarden.wordpress.com/2010/12/19/golvet-ar-klart/