Renoveringshjälpens startsidaAlla artiklar Bad & Wc Golv Kakel och klinker Renovering Renoveringsguider Renoveringsguider – Golv

Att lägga klinkergolv

Klinkergolv Funkis

Byggfabrikens Victorian Floor Tiles är en engelsk klinker av den typ som förr importerades i mängder till Sverige, och lades i fantasifulla eller mindre fantasifulla mönster i såväl hem som offentliga byggnader. Typiskt i trapphus och hallar, men också i forna tiders badrum. En tät yta, minimala fogar och nästan helt raka kanter gör att man får det klassiska mönstrade nästan helt släta golvet. Vi har engelska klinker i en mängd nyanser och former som kan kombineras i det oändliga. I vårt sortiment hittar du färdiga kombinationer i flera olika färgsättningar.

Vare sig man ska lägga golvet själv, eller anlita golvläggare, är det viktigt att tänka på att golvet bör läggas lite annorlunda än moderna golv. Särskillt är det fogbredden som ska hållas smal. Minimal fog eller några millimeter är visserligen en smaksak, men för att få gamla tiders känsla ska fogarna vara minimala.

Jag ville ha ett golv som andades gamla tider i mitt sena 20-talsbadrum, och jag valde mönstret ”funkis” i färgerna Svart och Old London. Runt rutmönstret en helt svart ram. Eftersom ytan är ganska liten och underlaget slätt gav jag mig med viss bävan på att lägga golvet själv. För att få tillräckligt smala fogar räknade jag med 1,5 mm fog. Tillräckligt smalt för att ge tunna fina fogar, men brett nog att kompensera för viss storleksvariation i plattorna.

Tre viktiga punkter när man lägger Victorian Floor Tiles är:

1. Se till att underlaget är slätt. Plattorna ska ligga tätt och har ganska skarpa kanter, därför är det viktigt att plattornas kanter är jämna i förhållande till varandra.

2. Rita upp hur golvet ska se ut. Justera ritningen så att klinkern är bra placerad på ytan. Man vill inte behöva skära alltför tunna bitar i kanterna. Mönstret ”Funkis” består av plattor som är 106×106 mm stora, inklusive 1,5 mm fog räknar man ca 107,5 mm per platta vid uppritning.

3. Rita ut hur plattorna ska ligga på golvet. Rita ut ram, kolla diagonaler så att måtten är vinkelräta och rita ut stödlinjer på golvet med vattenfast tushpenna så att du håller dig inom ramarna. I bland kan en fog bli aningens smalare, ibland aningens bredare för att kompensera i läggningen.

Så var det alltså dag att gå igång. En laddning fix blandas och den tandade spackeln tas fram. För att kunna lägga plattorna med precision lade jag rader med två plattors bredd i taget, bredde ut fix och efterdrog med den tandade spackeln. Plattorna läggs tätt med minimal fog. Det gäller att se till att man håller sig inom de uppritade ramarna.

Läggningen fortsätter i vinkel in mot rummet.

Snart färdigt.

Runt hela rutmönstret ligger en ram av bara svarta plattor.

Vissa bitar, runt rör t.ex, får specialsågas.

När golvet väl är lagt är det dags för fogning. Detta är den lätta biten! Se till att fogarna är rena från fixbruk innan det löst blandade fogbruket breds ut på golvet. För fogen fram och tillbaka diagonalt över golvet med en fogskrapa så att alla fogar fylls. Torka bort överflödigt fogbruk och gå över fogarna med en blöt svamp eller trasa för att få dem jämna och fina. Golvet ska vara helt rent när du är färdig.

Var noga med fogarna! Att foga är lätt, men slarvigt utjämnade fogar drar ner intrycket på hela golvet.

Färdigt klinkergolv funkis

Färdigt golv!