INSPIRATION / JUL HOS BYGGFABRIKEN

Hållbar jul med Byggfabriken

Vad som är ett traditionellt julfirande skiljer sig säkert från norr till söder, från hus till hus. Hos Byggfabriken finns både klassiska juldekorationer i svensk tradition med historiska förlagor, julstjärnor med rötter i Tyskland och mer modernt traditionella inslag.

I vårt samarbete med Carl Larsson-gården i Sundborn tog vi fram en klassisk julgransfot i svenskt gjutjärn som håller granen i stadigt grepp, med en tillhörande julgransmatta som håller både klappar och barr på plats. 

Lilla Hyttnäs i Sundborn har kommit att få representera bilden av ett svenskt konstnärshem och har även präglat sättet vi ser på svensk inredningsstil. Karin och Carl Larsson var superkändisar för sin tid och många var de både svenska och utländska gäster som kom för att besöka paret i deras unika hem, som är väl värt ett besök och som inspirerar än idag. På gården finns flera förlagor till produkter som Byggfabriken har tagit fram i samarbete med Carl Larsson-gården. 

– Vi vet att julen var en högtid som älskades och firades stort av familjen Larsson. Tack vare att Byggfabriken nu satsar på jul med Larssons kommer Carl och Karins konst hem till många med den fina julgransmattan och julgransfoten. Tillsammans vill vi sprida julstämning samtidigt som Byggfabriken bidrar till att bevara ett fantastiskt kulturarv, säger Chia Jonsson, chef för Carl Larsson-gården.

När besökte Lilla Hyttnäs hittade vi flera produkter som inspirerade oss till att ta fram ett utbud av juldekorationer. Vi hittade bland annat en stabil julgransfot som vi använde som förlaga till den julgransfot som vi nu har tagit upp i produktion.

Byggfabriken är officiell partner för bevarandet av Carl Larsson-gården Sundborn och kulturarvet efter Carl och Karin Larsson. 

Julgransfoten är tillverkad i gjutjärn av högsta gjutkvalitet. Den kommer som svart- eller grönlackerad varav den gröna har handmålade detaljer. Till julgransfoten kommer en nitad låda att förvara den i under årets resterande elva månader. Lådan är tillverkad på en lådfabrik i Malmö och är nitad för hand. En kraftig låda som ska hålla lika länge som julgransfoten.

Tillsammans med julgransfoten har vi tagit fram en julgransmatta som är tryckt på ett handtryckeri på Frösön i Jämtland. Motivet på julgransmattan är återgivet av ett släktträd som Karin broderat på en duk som finns att finna på gården. Ett tunt kantband ramar in motivet och håller formen på plats. Motivet av släktträdet representerar Karins kärlek till familjen och hemmet, samtidigt som det för tankarna till julen. Karins textilkonst finns att hitta i varje vrå i parets hem och ringar in hennes ikoniska hantverksstil som är lika aktuell nu som då. Tolkningen av Karins släktträd till mönstret på julgransmattan gjordes omsorgsfullt av Liebling i Malmö.

Julgransfoten i gjutjärn väger 5,5 kilo och håller granen stadigt på plats med hjälp tre skruvar. Foten håller cirka 0,7 liter vatten. Finns som svartlackerad eller grönlackerad med penselmålade gulddetaljer. 

Beslag av porslin på lådor i ett måttbyggt kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.Beslag av porslin på lådor i ett måttbyggt kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.

Julgransmattan är handtryckt på klassisk juteväv med motiv hämtat från Karin Larssons broderier.  Mönstret föreställer två släktträd, det ena släktträdet med runda symboler representerar de sju barnen i familjen Larsson. Trädet med trekantiga symboler sägs gälla släkten bakåt i tiden. Mattan är 110 cm i diameter.

Beslag av porslin på lådor och förnicklade vred på luckor i ett kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.Beslag av porslin på lådor och förnicklade vred på luckor i ett kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.

I toppen av granen hittar vi vår egen julgransstjärna i enkel modell. Tillverkad av två blad formpressad och polerad mässingsplåt med utstansade stjärnor som nitats ihop i de fem uddarna. Stjärnan är hållfast i sin konstruktion med en stabil fjäder att trä på granens topp. Namnet Magleröd har den fått efter Skånes högsta punkt, 212,2 meter över havet.

Julstjärna Herrnhuter från ByggfabrikenJulstjärna Herrnhuter från Byggfabriken

Våra Herrnhutstjärnor är själva ursprunget till traditionen med adventsstjärnor som sedan 1800-talet spritt sig över världen. I ett trossamfund i Tyskland tillverkade barnen dessa 25-uddiga stjärnor i skolan som ett led i matematikundervisningen. Så småningom blev traditionen att tillverka dem till advent och hänga upp i fönstren, och traditionen växte sakta till att adventsstjärnorna började tillverkas för försäljning.

Stjärnorna finns i vitt, rött och gult, i flera olika storlekar och även för utomhusbruk. Här ser vi två vita stjärnor i storlek 40 cm hemma hos Sebastian Bergström (@mosebacke).

 

Beslag av porslin på lådor och förnicklade vred på luckor i ett kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.Beslag av porslin på lådor och förnicklade vred på luckor i ett kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.

Stjärnorna kommer omonterade och det är en trevlig liten sysselsättning att med hjälp av de medföljande pappersklämmorna montera ihop sin stjärna. Kolla in filmen längre ner för att få en guidad tur genom monteringen. Eller följ instruktionen i vårt blogginlägg.

En något modernare Herrnhutstjärna är den lilla stjärnan på 13 centimeter i plast. Finns även den i gult, rött och vitt. Stjärnan levereras färdigmonterad och går att seriekoppla.

Beslag av porslin på lådor i ett måttbyggt kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.Beslag av porslin på lådor i ett måttbyggt kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.

Det klassiska änglaspelet kom till Sverige år 1948 efter att det formgivits av Eric Boberg. Idag tillhör änglaspelet traditionell juldekoration och är den del av de vanligaste julpynten i svenska hem. När värmen från de levande ljusen stiger gör den att änglaspelet börjar snurra och spela när änglafigurernas pinnar slår an mot klockorna. I mässing eller förnicklad mässing. Fyra ljus ingår.

Beslag av porslin på lådor och förnicklade vred på luckor i ett kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.Beslag av porslin på lådor och förnicklade vred på luckor i ett kök målat med linoljefärg i kulören Ljus Oliv.

Byggfabrikens egen klassiker - kattgirlanden . Längs ett rött snöre kommer den trippandes på två ben bärandes en Christmas pudding. Perfekt som julpynt eller present. Papperskatterna har tryck på en sida och går att justera fram eller tillbaka längs snöret beroende på om du vill ha en lång eller kort girland.