På grund av rådande omständigheter kan leveranstiden på kakel & klinker eventuellt vara längre än den som anges på artikeln.

Kakel

Byggfabrikens kakel finns i många olika kulörer och är utvalda baserat på de som använts traditionellt. För invändigt bruk i kök och badrum, men även i hallar, vid spisen och på restauranger.

De klara kulörerna, den höga glansen och djupet i glasyren är hela skillnaden. Ett vitt kakel är inte bara ett vitt kakel. När kakelplattan får ett extra tjockt lager av glasyr och när pigmenten blandas i en transparent bas får man ett djup, en särskilt lyster och skimrande effekt som man inte kan uppnå på något annat sätt.

Standardformaten är Field tile (152x152 mm) samt Subway half tile (152x 75 mm), men i sortimentet finns ett flertal olika profilerade lister, sockellister, hörnlister och avslutningslister. Vi har även avslutningsplattor med en eller två rundade och glaserade kanter samt plattor som viker över utvändiga eller invändiga hörn.

Traditionellt sätter man kakel med minimal, mörk fog. Kaklet sätts ofta i så kallat halvförband/tegelförband, med en halv plattas förskjutning på varje rad.

Klinker

Klinker, Victorian floor tiles, är engelska golvklinker som i utseende och kvalitet överensstämmer med traditionella klinker som förr lades i offentliga utrymmen, trapphus och badrum med mera. Klinkern är tillverkad av finmald keramisk lera som är torrpressad under högt tryck. Detta ger en mycket slittålig klinker med låg absorptionsförmåga lämplig i både offentlig och privat miljö.

Genom att plattorna är öppna och oglaserade kommer de att åldras med stor värdighet och patineras naturligt över tid. Eftersom leran färgas in med naturliga pigment som tillsätts innan bränning är plattorna helt genomfärgade. Du kan därför lita på att de kommer att hålla samma kvalitet om de får ligga på plats i hundra år.

Klinkern är matt och finns i 18 kulörer, i 24 olika format och är 9 mm tjock. Plattornas form och storlek gör variationsmöjligheterna för mönsterläggning obegränsade. Vare sig du vill sätta ihop ett eget mönster, utgå från en äldre förlaga eller lägga ett av våra färdiga mönster.

I sortimentet finns även mönsterplattor och bårder att kombinera med. Klinkern läggs med minimal fog som i kombination med de rakskurna, skarpa kanterna ger ett helt slätt golv.

För vidare rådgivning eller mönsterritning får du hjälp av vår kundtjänst.

 

 


Så här beställer du kakel och klinker på Byggfabriken

1

Tänk igenom vad som är viktigt i det utrymme du vill lägga kakel eller klinker i. Vill du hålla dig till originalstilen för huset? Har du några speciella mönster eller färgidéer? Vår hemsida rymmer massor av information. Fundera och lek med olika former, bårder och kulörer. Låt dig inspireras av bilder och miljöer! Du har möjlighet att beställa färgprover direkt i webbutiken för att lättare kunna föreställa dig hur slutresultatet kommer att bli.

 

 

 

2

Beställ direkt via hemsidan med hjälp av mängdberäknaren, eller kom till någon av våra butiker för att titta, känna och prata med en säljare. Du kan också få kontakt med en säljare via kundtjänst. Maila till oss på kakel-klinker@byggfabriken.com. Du kan också ringa på tel. 040-643 06 00. Utifrån vår erfarenhet hjälper vi er att beräkna åtgång efter de mått ni angivit och delar gärna med oss av vår kunskap i att hitta stilen för just ert projekt. Vi kommer överens om vad som passar er vision bäst och om det finns andra detaljer ur Byggfabrikens sortiment t.ex. blandare, wc eller tvättställ som ska ingå i ordern. Bor ni i närheten av Malmö finns vi även tillgängliga på vårt huvudkontor, för att boka ett möte där vi diskuterar och föreslår färg och mönsterval, detaljer och profiler.


3

Väljer du något av våra standardmönster via webbutiken eller en säljare, kan vi ge dig en prisuppgift direkt. För specialmönster skickas en offert inom ett par dagar där pris och leveranstid samt frakt anges. Vanligtvis ligger leveranstiden på 3-6 veckor. Väntetiden ägnas lämpligen till att färdigställa utrymmet som avlopp och ventilationer. Se gärna till att ha god tid på dig för beslut och läggning. All renovering blir bäst utförd med eftertänksamhet i lugn och ro.

 

 

4

Din beställning levereras antingen hem till dig eller till en terminal för avhämtning. Det finns även möjlighet att hämta upp din order själv från vårt hämtlager i Malmö. När du eller din hantverkare är klar med läggningen är ytbehandlingen den sista finishen. Byggfabrikens klinkers är helt oglaserade, precis som det var förr, och behöver därför ytbehandlas för att stå emot smuts och fläckar bättre. Vi ger dig gärna råd om vilken metod som är mest lämplig för just ditt rum.

 

 Läs mer om kakel och klinker i renoveringshjälpen

Kök: Funkis - Stilhistoria

Kök: Funkis – Stilhistoria

Funkisköken är själva startskottet för folkhemmets praktiska kök. Nu kan man tänka att även ett vackert sekelskiftes- eller tjugotalskök kan vara praktiskt förstås, men det var med funkisen som bänkhöjder, rörelsemönster, ...
Kök: Sekelskifte till 1920-tal – Stilhistoria

Kök: Sekelskifte till 1920-tal – Stilhistoria

Vid tiden kring Sekelskiftet 1900 var köken inte helt lika de kök vi har idag. De välbärgade hade stora arbetskök med personal där de boende sällan satte sin fot, och i de mindre bemedlade hemmen bestod köken av det nödvändiga; en ...
Att sätta kakel

Att sätta kakel

Att sätta kakel i kök eller badrum är inte en alltför komplicerad historia. I badrum finns förvisso oftast mer krångliga vrår och nischer att ta hänsyn till, och fuktspärrar och dylikt måste vara applicerade enligt konstens alla ...
Badrum - Stilhistoria

Badrum – Stilhistoria

1800-tal och tidigare Badrum? Nej, innan sekelskiftet fanns det varken plats eller råd med ett eget rum för badet. Istället hade man en kanna vatten och ett tvättfat, eventuellt på en tvättkommod, för morgonhygienen. Pottan stod under ...
Victorian floor tiles - Engelska klinkers

Victorian floor tiles – Engelska klinkers

Victorian floor tiles är engelska golvklinkers som i utseende och kvalitet överensstämmer med traditionella klinkers som förr lades i offentliga utrymmen, trapphus, badrum m.m. Klinkern är matt, genomfärgad och oglaserad med skarpa kanter ...
Att lägga klinkergolv

Att lägga klinkergolv

Byggfabrikens Victorian Floor Tiles är en engelsk klinker av den typ som förr importerades i mängder till Sverige, och lades i fantasifulla eller mindre fantasifulla mönster i såväl hem som offentliga byggnader. Typiskt i trapphus och ...
Grönt som i funkis

Grönt som i funkis

Grönt är skönt, blått är flott... Funkistidens byggnader och interiörer förknippas oftast med strama former och en strikt svart-vit färgskala. Kanske är det de svartvita bilderna från tiden kring trettiotalet som bär del av skulden, ...

Från bloggen