Fönsterrenovering
Originalfönster i en gammal byggnad är en skatt värd att vårdas. Hantverk och kvalitet, form och proportioner samspelar med husets detaljer och munblåsta glas sprider ett fint ljus i rummet. Gamla fönster behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva. I många fall är det något du kan utföra själv, även om det kräver tid och tålamod.
Inför en fönsterrenovering börjar du med att göra en genomgång av fönstret för att se vad som behöver göras. I bästa fall kan det räcka med ett enkelt underhåll där fönstret får nytt kitt och utsidan ett nytt lager färg eller olja.
För att ta reda på vad som behöver åtgärdas börjar du med att undersöka om kittet sitter fast, har torkat ut eller ramlat av. Gå igenom och kontrollera att alla glas är hela. Behöver beslagen tas ner och rengöras eller ersättas?
Nästa steg handlar om hur färgen sitter. Har fönstret målats med plastfärg, sitter den gamla färgen i flagor så att de behöver skrapat trärena? Eller har det målats med linoljefärg så att du bara behöver skrapa bort det lösa? Beroende på vad din genomgång visar kan du avgöra vilka steg du kan hoppa över och vilka insatser du behöver lägga omsorg på.
Innan du börjar
Arbetet med fönsterrenovering kan delas upp i tre nivåer baserat på behov och svårighetsgrad.
Underhåll Om virket i bågarna känns friskt, kittet och färgen sitter kvar och beslagen håller ihop kan det räcka med underhåll i form av ett nytt lager linoljefärg. Eller bara en strykning med kokt linolja på färgen. Kittet underhåller du genom att gå över med linolja eller peta bort löst och ersätt om det spruckit eller fallit bort på enstaka ställen.
Renovering Då tas bågen ner och skrapas ren från flagnande färg. Glasen tas ur och sätts tillbaka först efter att bågarna fått en omgång olja och grundmålning. Efter att nytt kitt satts på plats målas fönsterbågen med två strykningar outspädd linoljefärg.
Hantverkare Om fönstret är illa åtgånget och renoveringen känns för svår och omfattande, eller om du helt enkelt saknar tid eller engagemang för att åta dig renoveringen själv kan du anlita en fönsterhantverkare.
Även om du anlitar en fönsterhantverkare kan det vara en god idé att ha koll på de bästa materialen och viktigaste momenten i en fönsterrenovering. Mer information hittar du i renoveringshjälpen.
Beslag
Lossa försiktigt de beslag som sitter löst eller behöver underhåll. Lägg beslagen i linsåpa för att få gammal färg att lossna. Sönderrostade beslag ersätts med nya.
Glas
Glas som har gått sönder ersätts med glas som är så likt de omgivande som möjligt. Skrapa bort det kitt som sitter löst och lägg i nytt linoljekitt där det saknas, var noga med att fylla alla sprickor. För en fullständig renovering behöver glaset tas ur.
Skrapa & olja
Gammal plastfärg och löst sittande färg måste bort. En färgskrapa med olika profilblad kan vara bra när fönstrets profiler skall rengöras. Varmluftspistol underlättar skrapandet. Gammal linoljefärg med bra vidhäftning kan sitta kvar medan plastfärg bör tas bort.
När färgen är borta, stryk på s.k. halvolja, 50% linolja och 50% terpentin, som ger virket ett bra skydd. Stryk på oljan i omgångar och torka bort överflödet. Efter oljningen kan småsprickor och spikhål spacklas igen med linoljekitt.
Kitta
Grundmåla innan beslagen sätts tillbaka och schellacka kittfalsen innan glaset sätts på plats. Glasstift spikas med en liten hammare. Lägg en sträng av kitt i falsen en hel sida åt gången och dra snett mot kanten med en kittkniv. Låt kittet torka tills ytan blir tillräckligt stabil att måla, ca ett dygn.
Måla
När du målar med linoljefärg ska färgen läggas på i tunna lager och dras ut ordentligt. Linoljefärg målas med tre strykningar.
Uppsättning
Sätt upp fönsterna, justera eventuellt gångjärn så att bågarna hänger rakt. Kontrollera tätningen och använd lindrev som luftar utan att släppa in drag.
Verktyg som underlättar renoveringen
Att renovera äldre fönster har många fördelar. Från allt som ett bättre inomhusklimat och en varsamhet om jordens resurser till att de helt enkelt är så mycket vackrare och bevarar husets kulturella arv och värde. Med regelbundet underhåll håller fönster av kvalitetsträ i hundratals år.
Behöver man verkligen allt det här för att renovera ett fönster kanske du undrar? Förmodligen inte. Och inte allt på samma gång. Varje projekt har sina behov baserat på omfattningen av din fönsterrenovering och den metod du har valt att följa.
Bland våra verktyg, material och ytbehandlingar hittar du allt du behöver för att på bästa sätt underhålla, renovera och ta hand om dina träfönster. Traditionella material som gör att virket kan andas och håller sig friskt och vitalt. Linoljebaserade produkter som samarbetar med varandra. Och beslag efter äldre förlagor som som åldras i samklang med fönstret, både till utseende och material. Från schellack, lindrev, linoljefärg och hörnjärn till penslar, beslag och glasskärare.
Val av pensel
Till linoljefärg är naturborst vanligtvis det bästa valet. Penseln behöver ha tunna och spänstiga borst som ger en jämn yta utan att ta bort den penselmålade känslan.
En fönsterpensel eller en spröjspensel är en specialanpassad anstrykare smidig att använda till fönsterbågar. De är snedskurna eller toppade för att komma åt svårmålade ytor som hörn och spröjs.
För större ytor kan du använda dig av en rund eller oval anstrykare.
För dig som vill testa ett modernt sätt att måla med traditionell färg (som också är ett veganskt alternativ) har vi även en serie syntetpenslar för linoljefärg med tät och spänstig borst som hjälper till att hålla och sprida färgen effektivt.
Skötsel av pensel
Ny pensel
• En ny naturborstpensel mår bra av att impregneras. Olja in hela penseln.
• Tvätta sedan ur penseln ordentligt med såpa och låt den torka.
Med denna grundbehandling släpper penseln det mesta av sina lösa borst och får en grundimpregnering som gör det möjligt att underhålla penseln på bästa sätt.
Mellan strykningarna
Förvara penseln i en burk med linolja.
Rengöring
• Stryk ur det mesta av färgen ur penseln.
• Tvätta med linsåpa och vatten.
• Skölj ur penseln ordentligt.
• Häng penseln på en spik eller liknande. Se till att borsten inte ligger mot något så att den blir sned eller spretig. Där kan den sedan hänga i väntan på nästa projekt.
Läs mer om fönsterrenovering i renoveringshjälpen:
Från bloggen
På besök hos Ottosson färgmakeri En av Byggfabrikens allra första leverantörer är Ottossons Färgmakeri. De förser oss med linoljefärg och linsåpa och en hel del andra hjälpmedel för måleri och ytbehandling. Kring 1996 besökte Dan och Joakim från blivande Byggfabriken Gunnar Ottosson ute i Genarp. Med sig hade de en handfull nedskrapade färgflagor. De sökte efter någon som kunde blanda till samma kulör linoljefärg som satt på originalpanelerna i det som skulle komma att bli Byggfabrikens första stora projekt tog dem hit. En restaurering av Degeberga småskola från 1925, mitt i Häckeberga naturvårdsområde i södra Skåne. Färgen blandades och huset återställdes så långt det var möjligt till ursprungligt skick.
Sjömannens hus – ett år senare Mycket har hänt i renoveringen av Sjömannens hus. På tomten står nu ett magnifikt 20-talshus med massor av karaktär.Allt är inte helt klart inomhus men taket är helt, skorstenen uppmurad på nytt och fasaden är putsad i en mjukt varmgrå ton. De trasiga fönsterna har bytts ut mot nya från Byggfabriken, i samma stil och material som originalen som målats med linoljefärg i kulören Antikgrön. Vi ringer på den nya ringklockan bredvid den nya ytterdörren, målad i samma kulör som fönsterna. Det var nästan exakt ett år sedan sist när vi kliver in i Sjömannens hus. Vi kommer in i den numera lite större hallen där det precis håller på att läggas ett klinkergolv i rött och vitt i stående rutor.
”Precis som det var, fast helt” – Sjömannens hus På en gata i Malmö ligger en tjugotalsvilla där det en gång i tiden bodde en sjökapten. Han var känd i kvarteret som en lite udda karaktär. När Byggfabriken först besöker huset har det stått tomt ett år och helt utan underhåll i över trettio år. Träd, buskar och annan växtlighet hade börjat vinna tillbaka stora delar av tomten, på balkongen växte tills alldeles nyss en tre meter hög björk med rötterna djupt in i fasaden.
Vackra, smäckra och eleganta träfönster Den detalj som jag tycker hör till de viktigaste för att en fasad skall vara vacker är fönstret. Ursprungliga fönster är smäckra och eleganta, åtminstone om de är av äldre modell. I och med den standardisering som tog fart på 50-talet, blev dock snickerierna något klumpigare. Detta berodde dels på att man inte längre använde ...
Ett hörnjärn är ett hörnjärn är ett.. Ibland när man besöker en äldre byggnad eller byggnadsmiljö hittar man rester av vackra detaljer, eller ser att detaljer saknas eller är trasiga. Oftast är det ju så att dessa detaljer inte längre tillverkas, och inte heller går att få tag på begagnade, särskilt om man behöver flera av samma sort. Det är då vi tänker.. hm.. de här sakerna behövs, kanske kan vi låta tillverka dem?