Auro ekologisk tak- och väggfärg

Auros tak- och väggfärg är ett ekologiskt och giftfritt alternativ till konventionell väggfärg. Färgen innehåller i majoritet ekologiskt odlade råvaror och är helt fri från plaster och är lätt att använda. Färgen tillverkas i Tyskland där den utvecklats i decennier till ett fullvärdigt modernt alternativ till plastfärger och petrokemiska produkter. Auro väggfärg består av en blandning av naturliga mineraler och pigment, samt biologiskt nedbrytbart bindemedel (Replebin©). Certifierat VOC-fri.

Våra väggfärger

BRUTEN VÄGGFÄRG (555)

Pigmenterad väggfärg lämplig för de flesta miljöer inomhus. Bryts till önskad kulör i brytmaskin hos Byggfabriken.

 

VIT VÄGGFÄRG (321)

Vår standardfärg som är lämplig för de flesta miljöer inomhus. Innehåller inget konserveringsmedel.

 

PLANTODECOR PREMIUM VÄGGFÄRG (524)

Är slittåligare och har högre täckförmåga. Passar såväl i köket, barnrummet som offentliga rum på t ex sjukhus eller skolor.

Färgens många fördelar

 • Färgen har hög täckförmåga och ett högt mineraliskt pigmentinnehåll vilket ger djup till kulörerna och ett vackert, matt slutresultat som reflekterar ljuset.
 • Auros bindemedel ger fördelar med kort torktid och att färgen behåller sin vithet över tid.
 • Den målade ytan blir antistatisk och drar inte åt sig smuts eller damm.
 • Färgen har god vidhäftning vid underlaget och är avtorkningsbar.

En färg som andas

Auro väggfärg innehåller ingen plast, petrokemi eller syntetiska ämnen. Färgen är diffusionsöppen, vilket betyder att den andas och tillåter den naturliga fuktomsättningen som sker i en byggnad utan att binda fukt i väggarna. Färgen skapar därmed inte problem med innestängd fukt som plastfärger kan göra. Detta ger en bra inomhusmiljö för både byggnad och dem som vistas i rummet.

 


Att välja kulör

Färg är en subjektiv upplevelse eftersom den svindlande nog bara existerar i våra hjärnor. En färg är helt enkelt vad den ser ut att vara och ibland är detta viktigare att tänka på än en färgkod. Men några tumregler finns det ändå som kan vara till hjälp när du ska välja.

Vitt passar till det mesta och öppnar upp ett rum medan grått skapar mjuka skuggor och upplevs ha den största variationsrikedomen. Blått ändrar sig mycket beroende på om rummet är placerat i norr eller söder medan du med hjälp av rött, rosa och gult kan skapa mer värme i ett kallt rum mot norr. Grönt är den kulör som vi anses uppfatta flest nyanser av. Till det kommer exempelvis anpassningar till ljusförhållanden, fönsternas placering och rummets storlek.

Rådet före alla andra är: Provmåla innan du börjar. Studera skiftningarna i kulören vid olika tider på dygnet så undviker du oväntade överraskningar


Våra kulörserier

TRADITIONELL

Kulörserie Traditionell består av ett tjugotal kulörer med naturliga pigment i milda till medelmörka färger. Med den lilla nedtoningen i nyanserna för att väggarna ska kunna målas i en tydlig kulör utan att bli grälla. Kulörskalan bygger på gamla tiders färgsättning och är framtagen med äldre tapeter som förlagor, från sent 1800-tal till senfunkis.

 

 

BAUHAUS

Bauhaus och många av de formgivare och arkitekter som kommer därifrån har alltid legat Byggfabriken varmt om hjärtat, vilket vi passar på att hylla med en kulörserie väggfärger som går under just namnet Bauhaus. Det är vår tolkning av Bauhaus färger, som till sin natur ligger nära det vi kallar funkisens färger.


Färgåtgång

Åtgångsberäkning cirka 9 kvm/liter. Auro väggfärg har en hög pigmenthalt vilket gör att det oftast räcker med två strykningar.

1 liter täcker cirka 9 kvm.
2,5 liter täcker cirka 22 kvm.
5 liter täcker cirka 45 kvm.

Alltså, väggyta x strykningar / 9 = färgåtgång

Så här målar du

I princip all målning innehåller fyra faser för att uppnå bästa möjliga resultat:

1. Reparation & rengöring av ytan.
2. Grundmålning.
3. Två slutstrykningar.

Detta gäller även när du ska måla med Auros väggfärg. Vår väggfärg är lika lätt att måla med som en vanlig väggfärg.

Lägg inte på för mycket färg, för att undvika att krackeleringar skulle kunna uppstå när färgen torkar. Måla inte för tunt för slippa för många strykningar. Lagom är bäst.

För bästa resultat följ anvisningarna vid varje kulör.

 


Måla på redan målad yta

 1. Då ytan redan är grundad i form av den gamla färgen målas väggen direkt med väggfärgen. Låt torka.
 2. Måla en, eventuellt två strykningar till, beroende på färgens kulör och underlaget. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Måla på tapet

Det är viktigt att tapeten har bra vidhäftning i väggen. Har den släppt i kanterna går det att limma fast dessa. Provmåla först en yta, om tapeten bubblar sig och börjar släppa behöver du ta ner hela tapeten.

Om tapeten är intakt går det bra att måla direkt på tapeten utifrån de steg som beskrivs under Måla på redan målad yta.

 


Måla på puts, bredspacklat, gips eller betong

Dessa ytor är oftast kraftigt eller oregelbundet sugande underlag. Det innebär att grundning alltid är att rekommendera för att undvika ojämn insugning, sprickbildning och onödig förbrukning av väggfärg och på så vis få ett bra resultat.

 1. Späd ut Putsgrundering 301 med lika delar vatten. Rolla eller pensla på grunderingen. Tryck ut vätskan från rollern så pass mycket att det inte rinner av vid applicering på väggen. Låt torka i minst 4-6 timmar.
 2. Måla med väggfärgen. Låt torka minst 4-6 timmar.
 3. Måla en, eventuellt två strykningar till, beroende på färgens kulör och underlaget. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Tänk på

 • Rör om färgen ordentligt från botten.
 • Applicera färgen med pensel och roller eller spruta.
 • Använd färgtråg för att inte få för mycket färg på rollern.
 • Måla vått i vått. Pausa endast vid naturliga brytpunkter.
 • Sparmåla efterhand utan att färgen torkar i olika skikt.
 • Måla inte på väggen vid direkt solljus.
 • Stryk ut färgen ordentligt, för inte på för mycket färg och lämna inte kvar några tjocka skikt av färg på väggen.
 • Var noggrann med att hålla torktiderna på färgen och underliggande material.
 • Om du har använt dig av mjukfog är det viktigt att du låter den genomhärda riktigt ordentligt innan du börjar.

 


Vad innehåller Auro väggfärg?

Vatten. Färgen är vattenbaserad, så den består till största delen av vatten, ungefär 40-50%.

Pigment och fyllnadsmedel. Ytterligare ca 40% är mineraliska pigment (titandioxid) och fyllnadsmedel (träcellulosa, kaolin, kalkspat och aluminumsilikat).

Bindemedel. Bindemedlet Replebin är egenutvecklat och består av alkohol från växtestrar och organiska syror. Och så finns det en liten andel tensider av rapsolja och ricinolja som hjälper till att blanda de olika ingredienserna.

Konserveringsmedel. Väggfärg 321 har vattenglas som konserveringsmedel. Väggfärg 555 och Väggfärg 524 har en organisk förening av kol, väte och svavel (tiazol 0,004%) som konserveringsmedel. För att reglera färgens PH-värde använder Auro ammoniumhydroxid, vilket är ammoniak löst i vatten.

Alla Auros produkter är framställda av enbart förnyelsebara råvaror. Merparten av råvarorna är ekologiskt odlade.

Miljömärkningar

Byggvarubedömningen är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som bedömer och tillhandahåller information om hållbarhetsbedömda varor. Rekommenderar Väggfärg 321 och 524 med ett högsta betyg.

BASTA vänder sig till alla som vill göra medvetna materialval i syfte att fasa ut ämnen farliga för miljö och människa. Väggfärg 321 och 524 är registrerade hos BASTA och uppfyller BASTAs högt uppsatta krav för innehåll.

Du är alltid välkommen att höra av dig till vår kundtjänst om du har frågor kring vår färg.

 RENGÖRING & UNDERHÅLL

Verktyg
Stryk ut färgen ordentligt ur pensel eller roller. Tvätta med vatten och linsåpa.

Målade ytor
Rengör fläckar genom att torka av ytan med en fuktig trasa, gnugga ej. Färgen släpper något och färgar av sig på trasan, dock ej mer än att täckande färg finns kvar på ytan. Använd inte starka rengöringsmedel som tvållösningar eller skurande rengöringsmedel.

 

FÖRVARING & AVFALLSHANTERING

Lagras svalt, frostfritt, tillslutet i originalförpackningen och oåtkomligt för barn. Lagerstabilt (vid 18° C) 12 månader i oöppnad originalförpackning.


Från bloggen