Auro ekologisk tak- och väggfärg

Auros tak- och väggfärg är ett ekologiskt och giftfritt alternativ till konventionell väggfärg och är lätt att använda. Färgen tillverkas i Tyskland där den utvecklats i decennier till ett fullvärdigt modernt alternativ till plastfärger och petrokemiska produkter.

Auro väggfärg är en ekologisk färg som består av en blandning av naturliga mineraler och pigment, samt biologiskt nedbrytbart bindemedel (Replebin©). Certifierat VOC-fri.

Färgen har hög täckförmåga och ett högt pigmentinnehåll ger djup till kulörerna och ett vackert matt slutresultat som reflekterar ljuset.

Gråpäron-Gråpäron+Bauhaus_Nr319_Röd-Torv+Mildblå-Tall

Att måla med Auro

Auro väggfärg innehåller ingen plast, petrokemi eller syntetiska ämnen. Färgen är diffusionsöppen, vilket betyder att den andas och skapar därmed inte problem med innestängd fukt som plastfärger kan göra.

I princip all målning innehåller fyra faser för att uppnå bästa möjliga resultat:

  1. Reparation och rengöring av ytan.
  2. Grundmålning.
  3. Två slutstrykningar.

Detta gäller även när du ska måla med Auros väggfärg.

Auros väggfärg är lika lätt att måla med som en vanlig väggfärg. För bästa resultat är det alltid viktigt att följa anvisningarna. För väggfärgen gäller det främst att inte måla för tjocka skikt för att undvika att små krackeleringar skulle kunna uppstå när färgen torkar. Fler tips hittar du i anvisningarna vid varje kulör.

Så, sätt igång och måla vad du vill; väggar och tak, barnrummet, skafferiet eller garaget med en modern och giftfri färg. Lycka till!

Vad innehåller Auro väggfärg?

Vatten. Färgen är vattenbaserad, så den består till största delen av vatten, ungefär 40-50%.

Pigment och fyllnadsmedel. Ytterligare ca 40% är mineraliska pigment (titandioxid) och fyllnadsmedel (träcellulosa, kaolin, kalkspat och aluminumsilikat).

Bindemedel. Bindemedlet Replebin är egenutvecklat och består av alkohol från växtestrar och organiska syror. Och så finns det en liten andel tensider av rapsolja och ricinolja som hjälper till att blanda de olika ingredienserna.

Konserveringsmedel. Väggfärg 321 har vattenglas som konserveringsmedel. Väggfärg 555 och Väggfärg 524 har en organisk förening av kol, väte och svavel (tiazol 0,004%) som konserveringsmedel. För att reglera färgens PH-värde använder Auro ammoniumhydroxid, vilket är ammoniak löst i vatten.

Alla Auros produkter är framställda av enbart förnyelsebara råvaror. Merparten av råvarorna är ekologiskt odlade.

Du är alltid välkommen att höra av dig till vår kundtjänst om du har frågor kring vår färg.

Miljömärkningar

Byggvarubedömningen är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som bedömer och tillhandahåller information om hållbarhetsbedömda varor. Rekommenderar Väggfärg 321 och 524 med ett högsta betyg.

BASTA vänder sig till alla som vill göra medvetna materialval i syfte att fasa ut ämnen farliga för miljö och människa. Väggfärg 321 och 524 är registrerade hos BASTA och uppfyller BASTAs högt uppsatta krav för innehåll.

 

FÄRGÅTGÅNG

Åtgångsberäkning cirka 9 kvm/liter. Auro väggfärg har en hög pigmenthalt vilket gör att det oftast räcker med två strykningar.

1 liter täcker cirka 9 kvm.
2,5 liter täcker cirka 22 kvm.
5 liter täcker cirka 45 kvm.

Alltså, väggyta x strykningar / 9 = färgåtgång

 


Att välja kulör

Färg är en subjektiv upplevelse eftersom den svindlande nog bara existerar i våra hjärnor. En färg är helt enkelt vad den ser ut att vara och ibland är detta viktigare att tänka på än en färgkod. Men några tumregler finns det ändå som kan vara till hjälp när du ska välja.

Vitt passar till det mesta och öppnar upp ett rum medan grått skapar mjuka skuggor och upplevs ha den största variationsrikedomen. Blått ändrar sig mycket beroende på om rummet är placerat i norr eller söder medan du med hjälp av rött, rosa och gult kan skapa mer värme i ett kallt rum mot norr. Grönt är den kulör som vi anses uppfatta flest nyanser av. Till det kommer exempelvis anpassningar till ljusförhållanden, fönsternas placering och rummets storlek.

Rådet före alla andra är: Provmåla innan du börjar. Studera skiftningarna i kulören vid olika tider på dygnet så undviker du oväntade överraskningar.Våra kulörserier

Traditionell

Kulörserie Traditionell består av ett tjugotal kulörer med naturliga pigment i milda till medelmörka färger. Med den lilla nedtoningen i nyanserna för att väggarna ska kunna målas i en tydlig kulör utan att bli grälla. Kulörskalan bygger på gamla tiders färgsättning och är framtagen med äldre tapeter som förlagor, från sent 1800-tal till senfunkis.

 

 

Bauhaus

Bauhaus och många av de formgivare och arkitekter som kommer därifrån har alltid legat Byggfabriken varmt om hjärtat, vilket vi passar på att hylla med en kulörserie väggfärger som går under just namnet Bauhaus. Det är vår tolkning av Bauhaus färger, som till sin natur ligger nära det vi kallar funkisens färger.


Från bloggen