Wiener Werkstätte och brukskonsten

Omkring 1900 var Wien centrum i Europa när det gällde avant-gardekonst. Sprungen ur Arts & Craftsrörelsen kom Wiener Werkstätte att ta över där de slutade. Genom sitt formspråk förlänger de jugendstilens blomstringsperiod. I grunden ligger samma tankar om en vackrare vardagsvara, att allt i hemmet bör äga en skönhet. Secessionen med Gustav Klimt i spetsen, en gruppering av konstnärer som under tidigt 1900-tal skakade om etablissemanget och det de ansåg som andefattig och rutinmässig konst. Detta skapade ett klimat och en publik mottaglig för de idéer och verk som Wiener Werkstätte presenterade. De började som en sen variant av jugendstilen men gick tidigt i en annan riktning. Josef Hoffmann och Koloman Moser grundade tillsammans Wiener Werkstätte 1903 och förblev  under lång tid de ledande figurerna. Eftersom de lärt känna varandra under tiden de jobbat som lärare på Konstindustriskolan i Wien hade de utformat tydliga idéer av hur de ville förändra konsten, skapa möbler och hantverk för det moderna hemmet.

Wiener Werkstätte producerade bildkonstverk, designobjekt, smycken, grafik, inredningar, utställningsplanering, arkitektur och även bokomslag. Alla dessa olika konstformer ansågs lika och skulle behandlas jämställt.  Vardagsvaran ansågs lika viktigt som en målning och sågs också som ett konstobjekt. Idén om allkonstverket omfattade till slut allt, även saker som kläder och smycken. Strävan efter jämlikhet återfanns också mellan konstnärer och hantverkare och därför syns både designer och tillverkares signaturer på verkstädernas verk. Hela livet skulle genomsyras av konsten.

Bild: MAK

Servisen av silver var ritades av Josef Hoffmann och utfördes av Wiener Werkstätte, Konrad Koch redan 1903.

Idéer om att man inte tvunget behövde fylla hela rummet med mönster eller möbler började spridas i och med Wiener Werkstättes många utställningar. Även mellanrummen i rummet menade man kunde användas för att skapa luft och utrymme för föremålen. Något vi idag tar för givet, men representerade ett nytt sätt att tänka om hemmet och inredning vid denna tiden.

Bilder: Byggfabriken och MAK

Skrivbordsmöbeln till höger där stolen kan fösas helt in i skåpet är en av de första tillverkade av Wiener Werkstätte, formgiven av Koloman Moser.
I likhet med Arts & Crafts-rörelsen ansåg man att arbetsförhållanden och en god arbetsmiljö var av yttersta vikt och verkstäderna kom att uppvisa en hög kvalitet både estetiskt och hygieniskt i motsats till de förhållanden som rådde på många andra arbetsplatser i början av industrialismen. En rolig detalj är att man gick så långt att man genom att använda sig av språket hoppades kunna höja synen på hantverket. Verkstaden benämndes till exempel som ett arbetets tempel och korridoren för en modets altare.

Bild: Leopoldmuseet

Med sina välgjorda föremål, unika och hantverksmässigt av mycket hög klass som mest såldes till mycket väl bemedlade kunder, ville W.W senare också nå ut och skapa en bättre konstnärlig miljö för medelklassen. De skapade därför även produkter som lämpade sig för serietillverkning. Dessa ska ha bidragit till uppkomsten av Bauhausskolans ideologi på 1920-talet. Vi har tidigare berättat om Bauhausskolan i bloggen, om du vill läsa mer.

Bild: Byggfabriken

Skisser för olika glasföremål ritade av Josef Hoffmann. Svarta, stiliserade mönster på frostat, vitt, glas kom att bli en av de produkter som tillverkades i många varianter och i större skala för en vidare publik.

Bild: MAK

Glasserie med dricksglas och karaff designade av Josef Hoffman, utförda av Wiener Werkstätte.
De största samlingarna av både möbler, bildkonst och bruksföremål från Wiener Werkstätte finns att se i Wien på Leopoldmuseet och MAK (Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst) båda värda ett besök.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.