Wagenfeldtlampan – en modernistisk ikon

Trots sin korta historia har Bauhausskolans tankar och formspråk starkt präglat vår designhistoria. Den modernistiska stilen har sin givna plats i vår kultur och gör att vi ständigt återkommer till dess enkla, avskalade linjer, fokus på grundformer, grundfärger och rena material. De möbler, mönster och konstverk som skapades inom Bauhaus inspirerar än idag.  Det kan vara svårt att tänka sig hur en i sammanhanget så liten skola kunde ha en sådan stor inverkan på designhistorien och kunde sticka i ögonen på dåtidens makthavare. Utan Bauhaus hade dagens design och designutbildningar sett väldigt annorlunda ut.


Bauhaus historia börjar med att arkitekten Walter Gropius 1919 grundar designskolan i Weimar. Under sin korta historia hinner skolan byta både rektor och geografisk plats två gånger. Under de 14 åren rör man sig allt närmare en formgivning som passar en modern maskintillverkning och dagens industridesign. Skolan präglas under sin tid mer och mer av en social och politisk medvetenhet.
1933 stängs skolan av nazisterna. De flesta av Bauhaus lärare emigrerade utomlands, vilket bidrog till att Bauhausrörelsens ideologi och estetik snabbt spreds i övriga världen och inte minst till USA.
Lampa Wagenfeldt
Wagenfeldtlampan i ett av sina originalutföranden med rund kupa av opalglas, en smal glascylinder som fot och en rund, tjock glasskiva som underlag.

Wilhelm Wagenfeldt kom till Bauhausskolan som 24-åring och formgav Bauhauslampan, som den även kallas, år 1924.  Den har kommit att bli en av Bauhausrörelsens största ikoner och kännetecknar modernismen. Eftersom den konstruerades av delar som skulle passa för serieproduktion, har den kommit att bli en symbol även för modern design i stort där formen följer funktionen.

 

Vi är stolta och glada för att ha denna ikon bland våra produkter! Alla lampor är numrerade undertill och bär Bauhausloggan. För att veta att du har en äkta vara, titta efter dessa märken!

Wagenfeldtmärke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.