Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman

Ett hett DVD-tips när sommarkvällarna blir svalare; dokumentären Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman.

Julius Shulman (1910-2009) var fotografen som fångade de riktigt stora arkitekturala verken inom modernismen, främst i Kalifornien, på 50- 60- och 70-talen. Frank Lloyd Wright, Richard Neutra, Pierre Koenig och John Lautner (som jag skrev om i ett tidigare inlägg) var några av de mest namnkunniga samtida arkitekterna, och vi känner igen den futuristiska hollywoodlooken från glassiga jetsetfilmer. Shulman var den fotograf som fick arkitekternas förtroende att fotografera de numera legendariska byggnaderna -legendariska mycket tack vare de fantastiska bilderna!

Shulman älskade modernismen och dess former och känsla för detaljer. Men när postmodernismen gjorde sitt intåg med bombastisk 80-talsarkitektur gick herr Shulman raskt i pension. ”I felt like many architects turned to strange designs” sa Julius och vägrade fotografera de postmoderna byggnaderna.

En sevärd dokumentär berättad av Dustin Hoffman. Du hittar den t.ex. hos Papercut/Badlands.

Mer Julius Shulman hittar du hos Taschen som bl.a. givit ut en begränsad upplaga av numrerade fotografier utvalda av Julius själv.

En sak till! Vi skymtar också Tom Ford som spelade in den otroligt vackra filmen ”A single man” i det fantastiska Lautner-huset ”The Schaffer Residence” byggt 1949. Till salu nu för det facila priset av 1,5 miljoner dollars. Ett verkligt fynd!

2 kommentarer till “Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.