Vi åker till Stockholm på semester, del 2

Åker man till Stockholm, då tycker jag att man skall besöka Arkitekturmuseet! Anledningen till detta är inte främst utställningarna, snarare det utomordentligt intressanta faktarum som är öppet för allmänheten och som man besöker utan att ens betala inträde! Här kan man nämligen bläddra i gamla nummer av Byggmästaren/Arkitektur och dessa utgåvor är fyllda med bilder på 1900-talets byggnader (hyreshus, villor och offentliga byggnader) när de var nybyggda som vackrast, dvs innan de blev ”renoverade”.

Arkitektmuseets byggnad är för övrigt ritat av Fredrik Blom, samme man som ritade Rosendals slott och kastellet på Kastellholmen som ligger intill Skeppsholmen. Blom intresserade sig för prefabricerade trähus och konstruerade väggelement med dubbla spontade väggar med lufttät papp emellan. Elementen fogades sedan samman och ytbehandlades på lämpligt sätt. En hel del sådana hus exporterades utomlands. Kastellet var dock byggt med traditionell teknik, till skillnad från Rosendals slott som faktiskt byggdes enligt dessa moderna principer. Kastellholmen är en mycket vacker plats och den lilla ön erbjuder lugn och en fantastisk utsikt. Perfekt för picknick!

Djurgården är verkligen värt ett besök, även om kommersen runt Allmänna gränd och Skansen kan så en upp i halsen. Fortsätter man Djurgårdsslätten fram lugnar det ned sig och efter ett tag dyker hyreshus från 20-talet upp på höger hand. Ett av husen är ett fint exempel på en tidig form av funktionalism med sin strama fasad och putsade balkonger. Svänger man av ner mot vattnet kommer man till Beckholmen. Precis innan bron, vid Nya Djurgårdsvarvet, ligger en båt som apterats till restaurang. Här finns också några mycket fina 30-talshus med strålande utsikt över Saltsjön. Beckholmen genomgår just nu en omfattande sanering, ty marken är starkt förgiftad. Går man Beckholmsstigen, en promenadväg som anordnats och som löper på en liten kulle på holmens topp, får man dock en god bild av den varvsverksamhet som pågått sedan mitten av 1800-talet. Namnet Beckholmen kommer av att man på 1600-talet anlade ett beckgjuteri här.

Stockholm mest bortglömda bostadsområde från 30-talet är utan tvekan Ekhagen som är en riktig pärla ute vid Frescati. Inte långt från Naturhistoriska riksmuseet och Bergianska trädgården, ligger tämligen påkostade flerfamiljshus utmed ett par slingrande gator. Ekhagen ligger på en liten höjd i anslutning till Värtan och på många sätt otroligt lyckat. Stadsplanen togs fram av Björn Hedvall och byggmästare Hjalmar Dahl.

Huset på bilden ovan har tämligen ovanliga fönster och mycket speciella balkonger som tyvärr renoverats på senare år. Jag tror dock att de följer originalet tämligen väl, det är mest de fula infästningarna som stör. Ekhagen är hursomhelst väl värt ett besök om man uppskattar denna tids arkitektur.

I Stockholm finns naturligtvis mycket annat att se.Jag vill passa på att rekommendera Drottningholms slott med tillhörande promenad på Drottningholmsmalmen intill. Här ligger bl.a. Ralph Erskines unika villa. har man möjlighet att ta sig ut till Saltsjö-Duvnäs bör man besöka Olle Nymans ateljé. Det bostadshus som han och hans syster bebodde hörde ursprungligen till Duvnäs gård och interiören är värd att beses, inte minst för att syskonen tog han om både dyrbarheter och ”billigt skräp” när de inredde sitt hem. Inte långt därifrån ligger dessutom en av 50-talets spektakuläraste villor, ritad av Borgström och Lindros.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.