Vi åker till Stockholm på semester, del 1

Det börjar närma sig semestertider och har man då vägarna förbi Stockholm finns det en en hel del att göra och bese. Den funktionalistiskt sinnade pallrar sig till Fredhäll och Gärdet, nationalromantikern till Lärkstaden eller Diplomatstaden. Stockholms Stadsmuseeum har stadsvandringar för alla stilsmaker, t.ex Klassicism (redan på torsdag den 30 juni), Jugend & Nationalromantik och Modernism.  Och så kan man naturligtvis gå i butiker! Inte minst till Byggfabrikens stockholmbutik på Högbergsgatan på Söder.

Min favorit bland andrahandsaffärer är utan tvekan Old Tuch på Upplandsgatan. Få butiker är lika välordnade och snyggt exponerade som denna undanskymda pärla. Priserna är humana och prislapparna vackert handtextade,

Här säljs mängder av damkläder, men jag går hit för att köpa mig en krustång (till örngotten), plåtformar (till mandelmusslorna), sänglinne och handdukar. Och alla möjliga roliga ting som man bara inte kan vara utan i ett konservativt hem.

Söndagar betyder loppmarknad på Hötorget i centrala Stockholm. Här finns allt mellan himmel och jord och genom åren har jag fyndat åtskilligt, främst skivor, böcker och gamla nummer av veckojournalen. Samt en guldmockaservis.

Här finns också mindre möbler, speglar, lampor, gamla lås och beslag, vevgrammofoner och fotogenlampor. Hittar man inget att köpa, kan man dock njuta av att gå omkring och titta på allt märkligt som tillverkats i detta konsumtionssamhälle.

Efter Hötorget brukar jag fika på Citykyrkans café som är inhyst i Fenixpalatsets flotta lokaler från tidigt 1900-tal. Mängder av guld och pistagegrönt i tapetfälten är dess främsta karakteristik. Tyvärr är fiket stängt över sommaren så istället rekommenderar jag konditoriet i norra Kungstornet på Kungsgatan (ner mot Stureplan från Hötorget sett). Inredningen är av gammal klassisk 50-modell och framförallt det intima rummet en trappa upp längst in bör besökas. Dessutom finns Jukebox!

På Surbrunnsgatan i Vasastaden ligger Café Valand och där härskar samma tyskfödda dam sedan 1954. Inredningen är helt intakt och bakverken av hög klass, ty allt gör hon själv. Väljer man att äta tomatsoppa, serveras den med ris, på centraleuropeiskt vis. Valand är stängt just nu, men öppnar i juli enligt skylt på dörren.
(Bilder från Valand: http://www.classiccafes.co.uk)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.