Vackra, vackra 1910-talskök!

I Birkastan, där är det fint! Att bygga ett kök som passar i den här underbara arkitekturen är ett rent nöje. I en fastighet signerad Cyrilus Johansson i 1910-talets nationalromantiska stil, har vi byggt det här köket i en perfekt uppdaterad 3:rummare.
Uppdateringen består i, förutom en känslig renovering av alla ytor, att flytta köket från ett undanskymt litet rum till ett av lägenhetens två rum i fil. Det gamla köket har istället fått bli barnrum/extra sovrum, och det här tycker jag är en utmärkt anpassning till modern tid!

Från burspråket flödar ljuset över matbordet, och gör köket till ett kombinerat kök och matrum man trivs i.

Det här är ett känsligt utformat kök och ett exempel på en bra dialog med en kökskund som vet vad de vill ha, i kombination med vårt kunnande om tidens stil och utformning. Enkla profiler och en indelning som speglar tiden gör att det här köket känns som att det alltid har funnits där, och de massiva materialen gör ett kök som håller lika länge som huset självt, vilket är precis vad vi strävar efter med våra kök.

Kökets luckor är överfalsade med kvartstavsprofil, och olika höjder och djup på skåpen skapar dynamik. Inget passar så bra i ett sånt här hus som bänkskivor av marmor och vitt halftile-kakel som stänkskydd.

Hela lägenheten är mycket behaglig. Bakom en vit småspröjsad fasad tar man den magnifika hissen upp till lägenheten.
Här är alla ytor varsamt omhändertagna, Vägarnas panelindelningar målade i vita nyanser och parkettgolven har fått en extra kick av mörktoning och oljning.
Det gamla köket har blivit barnrum, som precis som sovrum och hall har fått grangolven behandlade i samma nyans som parketten. Här ser man också hur det fina handblåsta fönsterglaset byter linjerna i utsikten!

8 kommentarer till “Vackra, vackra 1910-talskök!

 • Pingback: Oslo

 • Pingback: White Kitchen Inspiration

 • Pingback: Loving the Gray » Down with Fruit Tile

 • Pingback: On your window sill … « nest design studio { blog }

 • Pingback: White on White: Kitchens - Florence Finds

 • 16 augusti 2011 kl 03:13
  Direktlänk

  Hej Jesper. Exakt vilka vita nyanser som använts vet jag inte.
  Att köra obruten vit på snickerier och bruten vit på väggarna går alldeles utmärkt, för att inte säga att det är så man vill göra om man vill ha det vitt.
  När jag målar vitt hemma använder jag obruten vit på listerna, och en lätt neutralt bruten vit på väggarna.

  Om man målar obrutet på både väggar och lister ser man ingen skillnad mellan väggen och listen när ljuset faller på, och det gör att rummen känns döda. Likadant om man målar med brutna toner på både snickerier och väggar.
  Tricket är, om man ändå vill att det ska upplevas som vitt, att måla med en neutral bruten vit som är tillräckligt ljus för att upplevas som vit när man tittar rakt på väggen, men tillräckligt bruten för att skapa en skillnad mot listen.

 • 15 augusti 2011 kl 09:49
  Direktlänk

  Superfint! Vet ni vilka vita nyanser de har? Funderar själv framförallt på om man vågar köra obrutet vitt på snickerier och en bruten på väggar.

 • 15 augusti 2011 kl 07:25
  Direktlänk

  Så vacker våning. Vilsam och luftig. Färgerna, allt! Och så ligger den i bästa stadsdelen -Birkastan. Vad mer kan man begära? 🙂

Kommentering stängd