För ett antal år sedan började jag spara ned bilder på vackra lägenheter som var till salu och i så kallat renoveringsbehov. Idag ångrar jag att jag inte började tidigare, ty på 90-talet fanns det oändligt många fina våningar till salu. Våningar där köken låg på sin rätta plats och där snickeriinredningen fortfarande fanns kvar.Vissa av köken jag visar är av lite nyare modell, men jag tycker att det är viktigt att värna även dem, åtminstone om kvalitén är någorlunda. Tyvärr blir materialen sämre och sämre fram mot 70-talet, vilket gör dem svårare att underhålla och reparera. Det är synd, ty att hela tiden byta ut köksinredningen är inte hållbart i längden.
Ovan ses ett mycket vackert kök i en lägenhet i Ekhagen. Jag tror att det var en trea med jungfrukammare (planlösningen var den allra bästa!). Även spisen är som ni ser av äldre modell.
På Lidingö fanns detta 60-talskök med stort panoramafönster. Spisen verkar vara original och fönstret är av modell större. Utanför ligger en terrass som även nås från villans kök. 60-talens kök är inte en personlig favorit och det beror på att jag har svårt för modulerna som de byggs upp av. Jag tror att det var i och med 1960 års reviderade köksstandard som dessa blev synligare. Fram till dess gav inredningen ett mer platsbyggt intryck.
Ett sent 20-talskök i Vasastan. Diskbänken har höjts upp till modern höjd. Ett ingrepp som är förvånansvärt lätt att klara själv (om man inte vill ta hjälp av en snickare), och det bästa sättet att modernisera. Gamla diskbänkar är som bekant av tjockare plåt jämfört med dagens.
Detta är Zarah Leanders kök från mitten av 30-talet. Lägenheten såldes så sent som i vintras och var en del av hennes våning som ursprungligen var i två etage. Huruvida den nya ägaren har valt att behålla inredningen kan man bara spekulera i. Bra dock, att ha den kvar på bild.
I ett hus på Karlavägen såldes för ett antal år sedan en mycket speciell våning. Stor och mycket nedgången, men med fantastisk dekorationsmålning i sällskapsrummen. Våningen, som låg i ett gammal 80-talshus, hade moderniserats på 10-talet och var något alldeles extra. Kökets standard var enkel och har moderniserats senare, runt 1940 skulle jag gissa. Notera kaklet på väggen!
Detta är ett påkostat kök från slutet av 50-talet. Våningen ligger på Oxenstiernas gata och är av det påkostade slaget. de fanerade luckorna är mycket slitstarka och kräver endast inoljning med jämna mellanrum för att behålla fräschören. Ett sådant kök skulle jag gärna ha!
I mitten av 60-talet uppfördes en fastighet på Odengatan vars inredning var av högsta klass. De flesta lägenheter hade öppen spis och köken var nog mycket moderna för sin tid. Jag tror att det är melaminplast på luckorna, men att kanten, som är överfalsad, är i massivt trä. Detta med plastlaminat på köksluckor är i det långa loppet en styggelse, men här verkar det ha klarat sig förvånansvärt bra. Jag tror att det avr Sigvard Bernadotte som gjorde ett av de första köken med luckor av denna sorts modell. Tyvärr minns jag inte när.
Nu befinner vi oss återigen ute på Lidingö i en flott villa. Poggenpoghlköket från sent, sent 60-tal (tror jag) är helt välbevarat och tämligen unikt. Dessa kök monterades ytterst sällan i vanliga hyresvåningar. Det är med dagens mått mätt tämligen modernt och säkert helt omöjligt att renovera den dag det blir dags.
På Odengatan ligger en jugendfastighet som moderniserades i mitten av 30-talet. Kakelugnarna åkte ut och i vissa fall även stuckaturerna. Köket fick hypermodern inredning och takhöjden är som ni ser generös. Detta är ett kök som jag tycker mycket om. Stramt och enkelt. Överhuvudtaget älskar jag när man monterat in 30-50-talskök i äldre våningar och villor. De har en stramhet som gör sig mycket väl med den gamla byggnadsstilen.
Ser ni, väggen mellan kök och vardagsrum är helt fanerad och dess yttersta del är en skjutdörr! Något liknande har jag aldrig sett och jag skulle verkligen önska att denna inredning fått finnas kvar. Alltigenom högklassigt sent 50-tal.
På Rindögatan uppe på Gärdet finns denna lilla etta med kokvrå. Notera fönstret som vetter ut mot vardagsrummet. Originellt och mycket snyggt. Notera att även väggarna i köket är gröna. Så var det ursprungligen i mitt kök också. Allt var grönt: tak. stommar, luckor och väggar.
I en gammal 1870-talsfastighet på Storgatan på Östermalm nyinreddes våningarna på 40-talet och maken till kök och serveringsrum har jag aldrig sett. Som ni ser på bilden kan man nå arbetsbänken från båda rummen vilket underlättar arbetet. Den generösa takhöjden gör att skåpen sväljer nästintill obegränsat med porslin.
Sekelskiftesvåningar som fått nytt kök på 40-talet är eftersträvansvärda. Enkelt och funktionellt och vackert. Detta var nog en vanlig syn in på 80-90-talen, men idag är de flesta ett minne blott.
På Valhallavägen 155 ses en klassiskt 30-talskök och delar av serveringsgången. Vackert och gediget och i mitt tycke tidlöst.
Avslutningsvis det sena 30-talets vackraste serveringsrum från en våning på Götgatan. Fastigheten är fantastisk, men har tyvärr fönsterbytts vilket gör att jag inte skulle kunna tänka mig att bo där. Köken är dessutom utrivna, men detta rum har bevarats. Visst är det vackert?
Hej och tacksam från Nya Zeeland. Vi har också dessa kök kvar från gamla dagar. Mitt hem också. Jag vill återställa retroköket så att det ser fräscht och funktionellt ut samtidigt som jag behåller den ursprungliga stilen. Jag är så glad att se dessa bilder du har sparat för eftervärlden, det är en bra referens även om de köken inte längre finns.
Hej, finns det något forum där man kan sälja kök från 60-talet?
Odenplansköket bortslumpas! Senast 15 dec vill nuvarande ägaren att någon hämtar köket. Medtag snickare.
https://www.blocket.se/stockholm/Kok__massing_och_teak_70446800.htm?ca=16&w=3
Åh!!
jag håller med
-.,
Jag älskar gamla kök och det skär i hjärtat på mig att se hur de rivs ut på löpande band. Själv bor jag i hyresrätt och har den enorma turen att få ha originalköket från -58 kvar. Men jag har dessutom två små kök och luckor+lådor från ett större kök liggandes i förvar om vi nån gång köper hus eller stuga. Då ska jag inte behöva behålla nåt ”nytt” skräpkök i mitt hem är planen.
Vad otroligt glad jag blev över Karins kommentar här ovan förresten! Bravo!
Jag älskar gamla kök och det skär i hjärtat på mig att se hur de rivs ut på löpande band. Själv bor jag i hyresrätt och har den enorma turen att få ha originalköket från -58 kvar. Men jag har dessutom två små kök och luckor+lådor från ett större kök liggandes i förvar om vi nån gång köper hus eller stuga. Då ska jag inte behöva behålla nåt ”nytt” skräpkök i mitt hem är planen.
Vad otroligt glad jag blev över Karins kommentar här ovan förresten! Bravo!
Hej Karin!
Vad roligt att höra! Både att ni ville låta er övertalas och att ni är nöjda med ert fina originalkök!
Tack vare den här sidan behöll vi vårt 50-talskök! Jag ville bara behålla diskbänken men efter att ha sett alla dessa fina kök beslöt vi oss för att behålla allt och renovera det. Vi tänkte komplettera med nya skåp men fick chansen att köpa två gamla fina delar som suttit i en hembygdsgård. Vi älskar vårt nya kök.
Å vad roligt att hitta till denna fina sida med en sån kavalkad av gamla fina vackra kök. Tittar ibland på inredningsreportage och annonser på våningar bla på Östermalm och blir alldeles förkrossad att se hur man river ut och även flyttar köken i gamla sekelskiftesvåningar. Jobbade extra under min studietid på 70-talet inom hemtjänsten på Östermalm och har sett så många vackra våningar med en charm och patina som aldrig dessa superstylade och superrenoverade lägenheter/våningar kan tävla mot.
Hej!
Vilka fantastiska kök! Vi har ett jättefint teakkök i original från -59. Bänkskivorna är visserligen bytta och en del är upphöjd till vettig arbetsnivå. De tre luckorna nedanför diskbänken har dock blekningar i faneret under lacken. Kanske har du nån aning om hur man kan rädda dessa eller hitta ”nygamla”?
Fastighetsskötaren erbjuder vitlack :/ Känns trist när alla garderobsdörrar i lägenheten också går i samma stil. Jag vet inte hur vi ska rädda köket från ”vitdöden”…
Det där Poggenpohlköket från Lidingö känns bekant – vi måste haft ett likadant, fast i vitt, i villan i Bromma jag växte upp i. Jag känner i alla fall starkt igen de där rostfria handtagen som går tvärs över skåpen, varav vissa hade rektangulära ”ventilationsslitsar”. Jag minns att jag ogillade det och tyckte det kändes omodernt när jag växte upp, men nu tycker jag att det är väldigt fint! Men säkert svårt att renovera, det var väl laminat alltihop.
Jag tycker att vill man ha nytt hela tiden.
köp då ett nytt hus istället.
Spara på jorden
The organic market, if you go to some shops, you will not get tired
and then goes shopping. This promo code gives you the needed reduction in price.
There is no reason why you should not be at your best anytime, anywhere,
and there is virtually nothing that would stop you from making
your best move.
This is very interesting, You are a very skilled
blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!
Hurrah! In the end I got a website from where I can actually obtain helpful facts regarding
my study and knowledge.
Trist och märkligt! Varför byter föreningen ut alla kök? Det brukar ju oftast vara upp till länenhetsinnehavaren. Vilken förening gäller det?
I vår föreningen åker köken från -48 ut med byggsoporna till förmån för spånplattor, mdf, lim o plast från 2012. Tråkigt för lägenheterna och kommande boende – men bra för mig som passat på att plocka fina delar till köket på landet. Frågan är hur många diskbänkar och snedskåp man kan ha på lager…
Alla är inte så förtjusta av gammalt kök. När vi sålde vårt hus kom en ca 80-årig par på visning. Mannen kunde knappast se eller gå men tåg sig fram till köket långsamt och kommenterade till oss: ”Vilken j*la shit!”
Pingback: Swedish kitchens – how they used to be. « houseJohansson
Man blir så ledsen. Men samtidigt glad att så pass många ändå bryr sig! Lika mycket som en själv.
Men det är rätt plågsamt att detta fortgår i stor skala fortfarande. Exempelvis nu senast med Uppsalahems utrivning av platsbyggda köksskåp i flera hundra hyreslägenheter från 50-talet. De säger stolt att de byts mot ”standard”, som om vandaliseringen vore något positivt.
Pingback: Vackra kök som ej längre finns kvar – Rävjägarn
Ja, visst är det hemskt! Ibland när jag ser nya kök, framförallt de som klämts in i en hall eller ett vardagsrum, så tänker jag på hur fult det kommer att se ut när inredningen börjar mista sin fräschör. Det taffliga snickeriarbetet döljs kanske en smula av nyhetens behag, men när den perioden är överstånden ser man bara taffligheten.
Jag vill också spara, lägga dem i en stor lada och sedan portionera ut när modet har svängt.
Jag såg någon tävling där man skulle skicka in bilder på ”Sveriges fulaste kök” typ, och vinna ett nytt. Där var majoriteten av de ”fula” köken jättefina 50-talskök. Människor i allmänhet verkar tycka att de är hideösa och gör allt för att bli av med dem. Därför får jag lite panik varje gång jag ser hus- och lägenhetsannonser med vackra gamla kök som jag vet kommer rivas ut. Jag vill bara rädda alla kök och låta dem vara kvar! Jag håller även tummarna för att det ska finnas något hus kvar med ett bevarat 50-talskök när det är dags för mig att köpa hus. Men med dagens utrivningshysteri vet man ju inte hur det kommer att sluta…
Det här blogginlägget ska jag i alla fall bokmärka, det är bra inspiration.
Roligt! Det hör verkligen inte till vanligheterna. Jag tror att det vore bra om det var lite vanligare med hemma hos-reportage där man bevarat hus sådana inredningsdetaljer.
God nyhet: de som köpte lägenheten (av mina svärföräldrar) lockades bland annat just av originaldetaljerna, och tänker inte alls riva ut köket!
Mycket snyggt, tack!!! Roligt att de sparat speceriskåpet, skafferiet och det fasta skåpet ovanför specerihyllan vid ombyggnaden.Dörren in till köket, man ser den från hallgången, verka ha ett fint glas. Jag förstår inte varför man skall hålla på och bygga om lägenheterna. Vill man inte ha kök och jfk, får man väl köpa en annan våning. Att hela tiden hålla på och bygga om tycker jag är kortsiktigt. Modets nycker ges som bekant så korta liv.
Här är en 1930-talslägenhet med (än så länge) 1950-talskök:
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3,5rum-kungsholmen-stockholms-kommun-pontonjargatan-21,-3-tr-2913639
eller
http://fastighetsmaklarnasthlm.capitex.se/common/capitex/misc/popup.aspx?activepage=/UserControls/ObjCardImages.ascx&OBJGUID=3UF3RDRM2NGE1ENN&OBJTYPE=CMBoLgh&Hemnet=1
Nästan alla andra äldre kök i fastigheten är sedan länge utrivna och ersatta med moderna historier (utan kallskafferi etc) samtidigt som jungfrukammaren blivit en del av köket.
Intressant! Har du några bra exempel att visa på? Formaldehydindränkt spånskiva hör verkligen inte till mina favoriter, men jag trodde att detta fenomen främst hörde 70-talet och framöver till.
Inte alla gamla kök är bättre en dagens kök. Det var många billiga lösningar under hela 1900 talet. Tunna spånskivor i dålig kvalité som släpper dessutom formaldehyd är inte så romantiska. Stommarna var dock minst delvis av massiv furu som är betydligt snyggare än dagens spånskivor. Hyllorna av trä eller plywood är mer elegant än dagens plastbeklädda hyllor men mindre praktiskt.
Ja det är förskräckligt tråkigt. Det är ju inte speciellt svårt att höja bänkar och komplettera med lämpliga skåp eller hyllor. Snyggare, resurssnålare och mer originellt.
Och, skulle jag säga. Jag tror och hoppas att de människorna kommer att ångra sig om 5-10 år, när funkisköken får den renässans som de förtjänar.
Tidigare arbetade jag vid Gärdet och passerade dagligen husen runt Tessinparken. Med jämna mellanrum (3 gånger per år), låg det ett helt funkiskög utslängt på gatan, i småbitar. Då hade en lägenhet sålts, och någon bestämt sig för att det var finare med ett nytt Poggenpohl eller Miele. Jag blev lika arg och ledsen varje gång.
Underbara kök!
Wow! Fint!
Jag är inte säker, men det ser ut som björk som ev betsats lite. Helt säker är jag inte. Jag vet att det var vanligt att använda någon slags plywood. När är hert hus/våning byggd? Lite senare, på 50-talet, blev det vanligt med gabon som är ett ädelt träslag som las på i ett tunt fanérskikt. Kan det vara något sådant?
Hej!
Vackra bilder du bjuder på! Undrar om du känner till hur/ vilket material, färg etc som använts i sista bilden i 30-tals våningen? Liknar våra innerdörrar /garderobsdörrar där dem flesta blivit övermålade och våra försöka att bara skrapa bort färgen inte varit lyckosamma! Otroligt tacksam om du kunde hjälpa oss på vägen….
Ok! Thank you!
Kitchen no 5 seem to have the classic 15x15cm white tile in our range! We show you how to put them this way here: http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/att-satta-kakel/
Do you know where can I get the tile that is in kitchen no5? I just fell in love..
Fin samling. När jag ser kök med riktigt många luckor (som det med hög takhöjd och plats för allt porslin) tänker jag – vilken rolig adventskalender man skulle kunna göra!
Formfac var det, det hade jag glömt. Skall kolla upp det.
Åh, jag minns inte exakt, men det är något av 50-talshusen på Oxenstiernas gata vid Radiohuset. Extremt fint! Det där var en tvåa utan öppen spis, men det borde finnas treor också med en liknande lösning.
Sigvard Bernadottes ”elementkök” från formfac liknade det du visade, men laminaten låg på hela luckan, och träet skymtade bara fram här och där, som vid de infällda grepplisterna. Det liknade det här köket: http://www.claessonkok.se/846.php
Men var ligge huset med de fanerade väggarna och skjutdörrarna? Det är ju helt fantastiskt, väldigt amerikanskt.
Pingback: ”Bloggstil”? « Blogghuset
Tackar! Här en mycket fin liten 3:a m jungfrukammare till salu och den har ett fint kök : http://net.sfd.se/webpack/wpBildLista/Default.aspx?firmanr=17732&objgid=OBJ17732_1125685270
Och här en tre:a i ett gammal sekelskifteshus som byggdes om helt 1940: http://www.booli.se/bostad/lagenhet/ostermalm/linnegatan+39a/896078/bilder Även denna lgh säljs med renoveringsbehov, trots att den verkar fin och helt användbar.
Bra jobbat, otroligt kul att läsa!
Det låter rimligt att anta att folk i allmänhet inte kan föreställa sig hur ett kök skulle se ut om man målade upp det och fixade till snygga beslag och trycken. Oftast när jag ser gamla kök i lägenheter som är till salu är de i rätt bra skick och i ringa behov av något annat än just ommålning. I andra fall är köken en salaig blandning av nytt och gammal, bra och dålig kvalité, och då är det förstås knepigare.
Dock tror jag att det sedan generationer inpräntats i folk att nytt alltid är bättre. Hela vårt tänk kring standard (hyressättning tex) bygger ju på att nyare är bättre än gammalt. En omsvängning av folks åsikter på detta område tror jag måste till, inte minst ur ekologisk synvinkel.
Jag tror att en stor anledning till att folk slänger ur är för att köken ofta är för trasiga för att användas. Det har sågats för att få in nya maskiner, ersatts bitar med dåligt material och så vidare. Men köken på bilderna ser välbevarade ut, jcg tror helt enkelt inte att folk förstår att om de vill ha nytt och fräscht kan man ta in någon som fixar och målar upp köket till i princip nyskick, till en bråkdel av vad det kostar att sätta in ett nytt kök. Titta t.ex på köket Hemma ho Bim:http://www.byggfabriken.com/bloggen/index.php/2010/09/10/hemma-hos-bim-femtiotal-i-farg-och-teak/ Köket är bevarat 50-tal men renoverat. Nu tycker alla det är jättefint, men innan det var renoverat var det många som undrade om de inte skulle slänga ut det gamla risiga köket och sätta in ett nytt. Det som är fixat är slipning och oljning av de gamla skåpen, ny bänkskiva, diskbänk och kakel. Mer sånt!
Ja, fräschören och framförallt nyhetens behag är nog en av förklaringarna. Samt att man vill ha vad andra har. Funktionsmässigt är jag inte lika säker, ty jag tror att vad som anses funktionellt och praktiskt till stor del styrs av modet.
Ja, mer färg! Och färgglatt hyllpapper!
Vilken härlig blandning av kök och vilka härliga färger! Det är för lite färg på nya kök tycker jag, man borde våga mer! Jag tror anledningen till varför folk vill slänga ut gammalt är till förmån för funktion och fräschör. Kanske tykcer man att gamla kök känns unkna och att lådor och skåp är skeva eller inte uppfyller den ultimata förvaringen? Men sånt kan ju fixas till med lite bättre finess, eller hur?
Tackar! Jag är väldigt intresserad av kök och framförallt de som tillverkats från tidigt 30-tal fram till mitten av 50-talet och detta mycket pga att jag älskar överfalsade luckor och alla snygga beslag som fanns.
Waow vilket jobb du lagt ner. Otroligt imponerad. Kök är det mest intressanta som finns, och jag håller med dig om precis allt!!
Ja, det får jag också! Undrar vad det är de eftersträvar när de vill ha något nytt? Kanske är det så att man inte uppskattar patinan och inte heller finner någon glädje i det historiska? Tråkigt är det i vilket fall som helst, och så dumt, ty traditionella kök går utmärkt att underhålla och reparera. Dessutom tycker jag att det är bättre sysselsätta målar och snickare, än fabriksarbetare som tillverkar nya moduler i limindränkta träfiberplattor.
Underbara! Ser ibland sådana här kök på Blocket som folk vill skänka bort – bättre i och för sig än att de bara slängs, men jag får lust att mejla och böna dem om att behålla dem!