Två välbevarade sekelskifteshem värda en omväg del 1 – Hallwylska palatset

Det finns två väldigt speciella bevarade hem från sekelskiftet, vart och ett unikt välbevarat för oss som besökare att se och uppleva. Ett ligger i Stockholm och det andra hittar vi i Köpenhamn. Vi börjar med det i Stockholm, på Hamngatan: Vi har tidigare nämnt Hallwyllska Palatset i förbigående. Det är framförallt väl värt att besöka för det som finns att se bakom kulisserna, på tjänstefolkets domäner. Dit nåt du om du följer med den guidade turen.

Turen börjar i ett enormt och för sin tid oerhört modernt helkaklat kök med rinnande vatten. I ett serveringsrum, en våning upp dit maten kom med hjälp av en mathiss, rymdes också en telefon med direktlinje till flera av husets andra rum, som en föregångare till intercom. Hallwylska palatset är ett av de allra första hushållen i Sverige med elektricitet och centralvärme och redan 1929 fanns det två kylskåp i köket. Rinnande vatten fick de före Stockholms slott. På tal om det så är badrummet med dusch och badkar med varmvatten även den något i hästväg med marmorklädda väggar och guldpläterade kranar och vred.

katalogisering_hallwylska_byggfabriken
Bild: För en långt avlägsen framtid av Eva Helena Cassel-Pihl

Palatset beboddes av en samlare av stora mått i den excentriska grevinnan Wilhelmina von Hallwyl. Hon började samla redan som barn och bestämde sig tidigt för att hennes hem skulle bli ett museum efter hennes död och skänkte därför samlingar, vardagsföremål och hela fastigheten till staten för att visas för allmänheten. Under sitt liv samlade hon på det mesta skatter hon kunde komma över på resor och via antikhandlare och fyllde med tiden hela huset med sina samlingar. Allt minutiöst katalogiserat.

På bilden ovan ser vi henne i full gång med detta tillsammans med sina anställda. Allt märktes med inventarienummer, även föremål som användes eller stod framme. Förutom katalogiserandet förbereddes samlingarna in i minsta detalj, grevinnan gjorde till och med upp planer för hur avspärrningsrepen skulle dras och lät göra montrar till delar av samlingarna som med tiden tog över fler och fler av rummen.

gymnastik_hallwylska_byggfabriken
Bild: För en långt avlägsen framtid av Eva Helena Cassel-Pihl

Bilden visar gymnastikrummet på översta våningen innan även detta fick en utställningsmonter i mitten av rummet. Gymnastik var en viktig del av fru Hallwyls liv och hon gymnastiserade varje dag. Trots husets två hissar sägs hon ha använt trapporna för att ta sig runt bland husets fem våningar och med bestämdhet uppmanat resten av hushållet att göra detsamma.

kägelbana_hallwylska_byggfabriken
Bild: Lindman Photography

På översta våningen finns även ett rum tillägnat en kägelbana, en föregångare till bowling, komplett med lutande ränna för att skicka tillbaka kloten och allt. Rummet blev senare omgjort till utställningsrum för samlingarna av kinesiskt porslin. Den största anledningen sägs vara för att ljudet av kloten som rullade över golvet störde grevinnan. Käglorna står dock fortfarande uppställda i ett hörn och kloten ligger i sin ränna.

Palatset var vid sekelskiftet 1900 det mest påkostade privathemmet med en prislapp på 2 miljoner, en astronomisk summa på den tiden. Hemmet består av 40 rum fördelade på 5 plan. Längst ner, under marknivå ligger köket. Bottenvåningen utgör mottagningsrum och kapprum och rum för familjeföretaget. På andra och tredje våningen hittar vi sällskapsrummen och på fjärde finns sovrum och badrum. Hemmet är möblerat med antikviteter och inrett med influenser från olika historiska stilar som rokoko och barock. Vill du se mer om Hallwylska palatset, klicka här>> Ett lästips är även boken ”För en långt avlägsen framtid” av Eva Helena Cassel-Pihl.

Bor du däremot närmare kontinenten är ett besök i Klunkehjemmet i Köpenhamn att varmt rekommendera. Mer om det nästa gång!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.