Trycket Gahn – ett funkistrycke av rang

Ett nytt trycke i funkisfamiljen är fött! Förlagan kommer från ett mässingstrycke, ritat av Wolter Gahn, en doldis när man pratar om funkisens stora namn inom arkitektur och design.

Sanningen är att han faktiskt var en av de drivande i funktionalismens intåg i Sverige. Han var med och arrangerade Stockholmsutställningen 1930 och skrev sedan det radikala funkismanifestet Acceptera tillsammans med en grupp andra arkitekter, som t ex Gunnar Asplund. Acceptera är tillsammans med Stockholmsutställningen, de starkast verkande krafterna för att kicka igång det som skulle bli vår funktionalism.

I Acceptera, publicerad 1931, agiterar en samling av våra mest välkända funktionalister för funktionalismens grundtankar och en vilja att börja om, utan inflytande från alla tidigare byggstilar och synsätt kring byggande och boende. Många radikala ideér i boken förverkligades långt senare, finns kvar att realisera och kan kännas igen bland idéer kring boende och byggande som diskuteras än idag.

Förutom teater- och konserthuset i Karlskrona ritade Wolter Gahn flera vackra bostadshus under sitt yrkesliv. Bland annat en fastighet i hörnet av Villagatan och Östermalmsgatan i Stockholm under slutet av 30-talet. Fastigheten rymde väldisponerade och påkostade våningar med gott om plats för både boende och tjänstefolk. Lägenheterna är ursprungligen disponerade enligt rådande ordning i tidens borgerliga hem med tydlig uppdelning mellan offentligt med stora, luftiga rum och privat med sovrum och badrum och flera jungfrukammare.

En av våra kunder i vår butik i Vasastan bor, och har vuxit upp, i huset  och kom en dag in med trycket och undrade om det gick att gjuta upp nya, så hon skulle kunna komplettera sin lägenhet där de gamla försvunnit. Det ville vi ju såklart hemskt gärna göra! Trycket Gahn är tillverkat i sandgjuten mässing som sedan förnicklats och har ett strikt funktionalistiskt formspråk med raka, enkla former, helt utan någon som helst dekor eller tillägg för att vara insmickrande.

Eller som Malin, vår butikschef i Vasatan beskriver det: ”Det är det som det är till för, det är bara att acceptera!”

Trycke Gahn finns även i obehandlad mässing. Vill du ta en närmare titt på dem båda, klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.