Träbåtsliv

båtinspirationTänk att glida ljudlöst genom ett glittrande, klarblått hav i en tjärdoftande traditionell segelbåt av trä! För de flesta av oss är det en dagdröm som känns extra härlig såhär års, men för några stolta ägare av riktiga träbåtar är det verkligheten. För dessa lyckliga börjar det bli dags att damma av verktyg, burkar och penslar. Det drar ihop sig för underhållssäsong!

Malins träbåt En träbåt som vårdas rätt blir bara vackrare med åren!

Åsikterna är många bland träbåtsmänniskor kring hur man bäst går tillväga för att ge sin skuta den bästa omvårdnaden,  men vad alla nog kan hålla med om är att det är viktigt att vara noggrann och inte kompromissa med kvaliteten på ytbehandlingen. Många av våra ytbehandlingar är som klippta och skurna för båtliv och ger träet ett bra skydd från havets utmaningar. Exempel på dessa är Le Tonkinois; en traditionell linoljefernissa, och linolja; kokt eller rå, beroende på metod. Linoljefärg lämpar sig för all målning, inne och ute ovanför vattenlinjen och har ju fördelen att den inte behöver skrapas bort innan man lägger ett nytt lager. Speciellt Järnmönja har egenskaper som är till nytta i båtmiljö: den motverkar röta i trä och skyddar mot rost. Sist i raden har vi kronan på verket: tjäran. Den kan strykas på som den är eller spädas med linolja.

Tack vare att mässing inte kan rosta utan istället oxiderar vackert är den ett givet material för alla beslag som knoppar och krokar för båten. Sedan är det ju så vackert ihop med alla blanka trädetaljer! Våra fotogenlampor i mässing från Karlskrona Lampfabrik är riktigt fina i båtmiljö.

Malins träbåt 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.