Tips för utomhusmålning!

Linoljefärg och verktyg från Byggfabriken

Att måla utomhus med linoljefärg är ett trevligt sommarnöje. Linoljefärg är en färg med mycket bra egenskaper, och den är riktigt bekväm att måla med då den har lång torktid och går att stryka ut länge och ordentligt. Linoljefärg består av enbart linolja och pigment, naturligt utan plaster eller petrokemi!

Linoljefärgen ska målas tunnt, det vill säga att man stryker ut färgen ordentligt, nästan gnider in den i träet. Penseln kan vara helt torr på färg innan man doppar den igen. Linoljefärgen är mycket dryg. Dessutom rengör man penslar och verktyg enkelt med linsåpa.

Linoljefärg är inte filmbildande när den målas tunnt i flera lager. Det innebär att färgen på att linoljefärgsmålat fönster t.ex inte kommer att flagna. Istället slits färgen genom att oljan tas upp av virket och med åren kommer pigmenten på ytan bli matta. Då kan man enkelt underhålla genom att måla på mer linolja så att färgen återfår sin glans. Är färgen mycket sliten borstar man av ytan lätt och lägger på ett nytt lager linoljefärg! Inga flagor!

Vi har flera artiklar i Renoveringshjälpen om hur man målar med linoljefärg, och här kommer några mer allmäna tips om hur målningen går lätt och blir lyckad:

 • Måla utomhus kan man man göra när det inte längre är frostgrader på natten. Allra bäst är det dock att måla i maj och juni när luftfuktigheten är som lägst. Fram till oktober går det bra att måla om vädret är torrt. En regnig oktobermånad lämpar sig dock inte särkilt väl för målning, risken är att man ”målar in” fukten i fuktigt trä.
 • Måla inte i direkt solljus. Då finns det risk för att ytan torkar för fort och att blåsor uppstår i en för varm yta. En vägg med morgonsol målas bäst på eftermiddagen, och en vägg med eftermiddagssol målas bäst när det är mulet väder. Måla inte heller när det precis har regnat, träet som målas ska vara torrt.
 • Se till att du har bra verktyg och penslar. Då går arbetet mycket fortare, och det kommer du definitivt att uppskatta i längden!
 • Måla linoljefärg tunnt! Ett vanligt misstag är att måla linoljefärg i för tjocka lager. Linoljefärg är en färg med extremt hög pigmenthalt, tunna fina lager ska det vara, färgen torkar långsamt och du har god tid på dig att stryka ut färgen ordentligt. För tjocka lager ger också lång torktid.

 

3 kommentarer till “Tips för utomhusmålning!

 • 18 november 2013 kl 05:57
  Direktlänk

  Byggfabrikens linoljefärg kommer från Ottossons färgmakeri i Genarp, och är en linoljefärg av högsta kvalitet, helt utan alkydolja!

 • 25 oktober 2013 kl 05:05
  Direktlänk

  Hej. Linolefärg är en bra färg, som i de flesta fall fungerar bättre än ”moderna” färger.Jag har tillverkat linoljefärg till försäljning i över 20 år. Det som är problematiskt är att göra en linoljefärg som klarar att stå länge på en butikshylla, och som sen skall fungera att måla med utan alltför mycket arbete. Detta gör att många tillverkare blandar i alkydolja, och detta förändrar färgen ganska mycket. Kulturhantverkarnas linoljefärg är en sån ”fejkad” linoljefärg. Att den blivit blek kan bero på att pigmentet har varit uppblandat. En del torrpigment som säljs idag består av upp till 75% fyllnadsmedel. Engelskt rött och Grön Umbra är ofta utblandade. Jag vet inte vad Byggfabrikens linolefärg är för något, men jag blir tveksam när de skriver att den inte skall målas i starkt solsken. En alkydoljefärg torkar från ytan och för fort i starkt solsken, men en linoljefärg kan du mycket väl måla i starkt solsken. Jag har gjort det i över 20 år och aldrig råkat ut för en enda blåsa. Den person här i Sverige som kan detta bäst är Pontus Tunander. Han är kemist och expert på traditionellt måleri. Han har skrivit böcker i ämnet. Av erfarenhet vet jag att man inte kan lita på någonfärgtillverkare, så det är inte så lätt. Jag tycker du skall blanda din egen färg. Köp en gammal hushållsassistent på en loppis och sätt igång. Lycka till

 • 27 juni 2013 kl 09:35
  Direktlänk

  Vi målade husfasaden för 10 år sedan med linolja från Kulturhantverkarna. Fasaden var inte trären utan vi målade på den fasadfärg som satt sedan 80-talet, vilken typ vet jag ej. Vi skrapade, oljade trärenafläckar, grundmålade och sedan två lager på det.
  Nu är fasaden matt, blek och i syd och väst har fasaden börjat flaga.

  Hur underhåller vi fasaden härnäst?

  Med tanke på att den flagar, var det en god idé att måla med linolja på en redan målad fasad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.