Subway Half Tile och Metro Half Tile. Vad är skillnaden?

Subway half tile

Halvformatskakel i gammal stil har blivit riktigt populärt, och det är inte så konstigt. Det klassiska ca 7,5 x 15 cm vita kaklet ger en riktigt gedigen gammaldags känsla som lyfter vilket kök, badrum eller mejeri som helst. Ska man återskapa originalstilen i ett kök eller badrum kan Subway- eller Metrokakel vara helt rätt.

Men det finns två olika sorter; Subway half tiles och Metro half tiles. Vad är skillnaden, och hur ska man veta vilken som är vilken? Jo, det hela är ganska enkelt;

Metro half tile

Metro Half Tile är en half tile (ca 7,5 x 15 cm inkl. fog) med fasade kanter, och den kallas Metro just för att man hittar den i tunnelbanan i Paris; Le Metro. Det är alltså en fransk-inspirerad stil man får om man väljer metrokaklet. Förr användes Metro Half Tile till de lite finare platserna, t.ex ett tvättrum som användes av finfolket, eller ett finare lantkök. Till statskök i större våningar, där personalen huserade, var det enklare kakel som gällde; fyrkantigt Field Tile, eller slätt Subway Half Tile (Läs mer nedan).

Väljer du Metro tiles är det några extra saker du bör tänka på på grund av plattans fasade kanter: Undvik urtag för t.ex el i kaklet. Fasningarna gör det svårt att få urtagen att se bra ut; det blir glipor vid fasningen. Ska du sätta eluttag eller strömbrytare, välj utanpåliggande varianter. Det kan också vara lite knepigt med inre och yttre hörn på grund av fasningen. Ska det bli riktigt bra ska kakelplattorna geras i hörnen. Det finns dock en avslutningsplatta som gör det lätt att få fina avslutningar i sidled.

Subway half

Den andra, och i Sverige vanligare, varianten av halvformatskakel är Subway Half Tile. Subway half tile är ett halvformatskakel i samma format (ca 7,5×15 cm inkl. fog) som är helt slätt, utan fas. Detta kakel heter Subway Half Tile just för att det är det typiska kakel man hittar i New Yorks subway eller Londons underground. I Sverige importerade vi mycket byggnadsmaterial från England och Tyskland i gamla tider, därför är det den engelsk/tysk-europeiska stilen som bäst stämmer överens med vår byggnadskultur.

Subway Half Tile hittas typiskt i gamla mejerier, i kök och badrum och i andra hygienutrymmen och lokaler. Ofta satte man half tile ca 2/3 upp på väggen och avslutade med en rundad avslutningsplatta, som också finns i vårt sortiment. Den övre tredjedelen av väggen målades eller tapetserades.

Både Metro Half Tile Och Subway Half Tile sätts i tegelförband. (se hur du sätter kakel i tegelförband här) Vårt kakel, både Metro och Subway, tillverkas i England. Kaklet tillverkas i en omsorgsfull process där varje platta glaseras i flera lager för att få den exeptionella glans och lyster som gamla tiders kakel hade. Ytan är dock helt slät. En stor fördel med vårt kakel är också att kanterna på kaklet är gjorda som så att plattorna kan sättas kant i kant, och ger då en perfekt ca 1 mm fog. Inga kakelkryss eller kakelsnören behövs alltså! Lätt som en plätt!

Förutom de vita och cremefärgade Subway Half Tile-plattorna finns Subway Half Tile i alla kulörer i vårt sortiment! Prova t.ex att sätta en bård av en rad plattor en avikande färg. Eller inspireras av tunnelbanornas vackra kakelsättning!

6 kommentarer till “Subway Half Tile och Metro Half Tile. Vad är skillnaden?

  • 24 augusti 2015 kl 01:56
    Direktlänk

    Hej Sanna!
    Det är två olika kök men med samma fina ljusgrå kulör på fogen i båda!

  • 21 augusti 2015 kl 04:49
    Direktlänk

    Hej! Vad har ni för fogkulör mellan plattorna i köket?
    Mvh Sanna

  • 20 april 2015 kl 03:04
    Direktlänk

    Hej Arvid. Det stämmer att halvplattan bara finns för den fasade metro-tilen. Det beror på att de släta lätt kan delas på mitten, och den skurna kanten vändas inåt mot fogen vid avslut på raden, medan metros fasning gör att man behöver en halv avslutningplatta.

  • 18 april 2015 kl 03:57
    Direktlänk

    Hej!

    Finns det halvformat (dvs 7,5×7,5) även för de släta Subway tile? Jag såg den bara för Metro vilket kändes konstigt.

  • 21 november 2013 kl 08:04
    Direktlänk

    Hej!

    Vad är det för köksluckor på bilderna?

    Mvh, FB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.